Lifestylebloggaajien kirjahaaste 2016

Kaverini Inari jakoi muualla somessa kirjavinkkejä haasteen muodossa ja päätin napata saman haasteen tänne blogiinikin. Olen melko huono...


Kaverini Inari jakoi muualla somessa kirjavinkkejä haasteen muodossa ja päätin napata saman haasteen tänne blogiinikin. Olen melko huono lukemaan pelkästään kirjoihin liittyviä blogeja, joten toivon aina löytäväni satunnaisia kirjavinkkejä lukulistallani olevista muista blogeista. Mikähän siinä muuten on, että luen eniten todella laajalla skaalalla kirjoitettuja blogeja? Päivittäiseltä lukulistaltani ei montaa yhden aiheen blogia löydy, enkä itsekään malta pysyä vain yhdessä aiheessa.

Mutta takaisin kirjoihin! Kirjamaku on musta tosi mielenkiintoinen juttu ja saattaa usein yllättää. Herkkä runotyttö veristen trillerien kimpussa ei ole mikään harvinaisuus, vaikka niin voisi kuvitella. Ja kovatkin jätkät lukevat kyllä runoja. En tiedä yllättääkö se ketään, mutta itse luen noin 90%:sti suomalaisten kirjailijoiden kirjoja. Suomalainen kirjallisuus on ollut aina mun mieleeni, mutta tällä listalla on kyllä muitakin kuin suomalaisia kirjoja. Nyt sitten itse asiaan:

1. Kirja, jota luet juuri nyt : Hertta (Heidi Köngäs)
Hertta Kuusisen elämästä kertova Hertta on ihan alkutekijöissään ja vasta pari ensimmäistä sivua luettuna. Kirja kiinnostaa monella tasolla: Hertta Kuusinen eli kiinnostavan elämän hyvin kiinnostavana ajanjaksona. Heidi Köngäksen ohjaama elämänkertasarja Punainen kolmio vei joulun aikana mukanaan ja siitä kirjoitinkin välipäivinä täällä. Nyt on siis kirjan vuoro.

2. Kirja, josta pidit lapsena: Bertin päiväkirja (Anders Jacobsson, Sören Olsson)
Tämä oli tosi vaikea! Luin nimittäin valehtelematta 80% kotipaikkakunnan lasten- ja nuortenkirjoista ala-asteen aikana. Oikeasti: luin kaikkea. Astrid Lindgrenin sadut, Lotta-kirjat, Neiti Etsivät, Tiina-kirjat, Vihreä varis-kirjat, Merja ja Marvi Jalon heppakirjat, Pieni runotyttö-kirjat, Hadrianus- kirjat...ymmärrätte pointin. Bert-kirjoissa tykkäsin huumorista ja siitä, että päähenkilö oli poika. 80- ja 90-luvuilla kirjat olivat todella tyttövoittoisia ja oli kivaa vaihtelua lukea kirjaa, joka kertoi pojan elämästä.

3. Kirja, joka jäi kesken: joku Armi Ratian elämänkerta (en muista kirjoittajaa)
Jos jotain en kestä on sanoilla leikittely kirjoissa, joihin leikittely ei sovellu ja/tai kirjoittaja ei oikeasti osaa sitä yhtään. Muistan lukeneeni jotakin Armi Ratian elämänkertaa (luulen että niitä on useampi, siksi en edes arvuuttele kirjoittajaa) ymmärtämättä yhtään mistä on kysymys. Myönnän, että olen suoran kerronnan naisia muutenkin, mutta etenkin elämänkerroissa kirjoittajan taiteellinen vapaus on vain rasittavaa. Tai ainakin muistan tämän kyseessä olevan kirjan olleen niin kamalaa luettavaa, että olen tosiaan taktisesti unohtanut sekä kirjailijan että kirjan nimen.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen: Kolibri (Kati Hiekkapelto)
Kolibri on Kati Hiekkapellon esikoisteos ja dekkari, joka yllätti täysin. Se oli todella mukaansatempaava, jännittävä, ennalta arvaamaton ja jotenkin vain pyörryttävän hyvä lukukokemus, kirjaksi jolta ei odottanut yhtään mitään. Valitettavasti Hiekkapellon seuraavassa teoksessa ei ollut samaa imua, mutta odotan jo kädet täristen tänä vuonna ilmestyvää kolmatta Anna Fekete-dekkaria.

5. Kirja, johon palaat uudelleen: Bella Donna: kaunis nainen kautta aikojen (Kaari Utrio)
Naiseuden ja kauneuden historiasta kertova teos on yksi lempikirjoistani, jonka luin kuutisen vuotta sitten viikonlopussa ja jota luen säännöllisesti edelleen. On ihan älyttömän mielenkiintoista lukea miten naisen asema on muuttunut vuosien aikana ja mitä muita muutoksia aika on tuonut mukanaan. En ollut vielä ensimmäistä kertaa kirjaa lukiessani kovin kiinnostunut kauneudenhoidosta, vaan luin kirjaa enemmän historian vuoksi. Nyt kahlaan sivuja vähän eri silmällä ja aina kun kirjaa luen, jään siihen pitkäksi aikaa koukkuun. Kaverini Anna totesi viimeksi nähdessämme, että miten voin joka hemmetin kerta suositella hänelle yhtä ja samaa kirjaa, että enkö oikeasti lue mitään muuta. Luen kyllä, mutta Bella Donnaan palaan vähintään kerran kuukaudessa.


Muita tällä hetkellä mulle ajankohtaisia kirjoja näkyy tuossa kuvien korissa: dekkareita, Syvenpää muumi- ja Tove tietoutta, Antti Holmaa ja päälle vuoden vanha Granta, jota luen juttu kerrallaan silloin tällöin. 

Ja koska tämä on nyt haaste, haastan mukaan viisi bloggaajaa, joiden toivoisin vastaavan samoihin kysymyksiin. Nämä viisi on valittu ihan sillä, että mua tosiaankin kiinnostaa heidän kirjasuosituksensa aina, kun niitä saan. Ottakaas siis koppi tietämäni lukuintoilijat: Nakit ja MUTSI, Salamatkustaja, Lähiömutsi, Kolmistaan ja PlusMimmi! (jos ihmettelette otsikon lifestyle-määrettä, halusin vain kohdistaa tämän omalta osaltani monista erilaisista aiheista bloggaaville. Itse saatte haastaa just mistä genrestä haluatte) Ja hei, jos haaste tuntuu omalta, kuka tahansa saa tottakai sen napata! Olisi kiva vain, jos linkität postauksen blogiini, jotta pääsen lukemaan näitä postauksia!

ps. Kirjoista bloggaaminen kannattaa aina! Nyt huomasin, että mun verho on väärinpäin ikkunassa.


10 kommenttia

 1. Ostin kirjaston loppuumyynnistä koko Bert sarjan tytölleni :) Vielä tosin joutuu odottamaan niitä muutaman vuoden, kun on vasta kymmenen vuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ollut n. Kolmas-nelosluokkalainen kun oon noita lukenut jo :)

   Poista
 2. Mahtavaa!! Kiitos haasteesta!
  Olen niin samaa mieltä Kolibrista, se oli hämmentävän hyvä. Ja mäkin venaan että se Hiekkapellon kolmas tulis jo :D
  Oon myös suoran kerronnan naisia ja erityisesti kotimaisen kirjallisuuden. Eli tässä ollaan aika samoilla linjoilla. Kiitos muuten Hertta-vinkistä. Nappan sen talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertta onkin vasta vinkkitasolla, en ole vieläkään edennyt sen kanssa :)

   Poista
 3. Oijoi! Kiitos haasteesta ja kiitos kirjavinkeistä! Se on kumma homma, että kirjastossa oon aina yhtä pihalla, jos en ota vinkkilistaa mukaan. :D

  VastaaPoista
 4. Kirjoista bloggaaminen kannattaa aina. :D Onko toi Kolibri pelottava? Mä tykkään välillä lukea dekkareita, mutta niissä ei saa olla mitään nurkissa hiiviskeleviä tyyppejä, muuten en uskalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sen perusvire on enemmän jännittävä. Mutta sit siinä on kyllä melko pelottavakin kohta...et ei mikään Outi Pakkasen dekkari. Mut suosittelen et luet tän, oon itsekin ihan pelkuri mut tää oli tosi hyvä!

   Poista
 5. Hei kiitos kirjavinkeistä! Nappasin myös haasteen ja naputtelin omaa listaa blogin puolelle :)

  http://jklhkibjl.blogspot.fi/2016/01/kun-aidilta-aani-lahti.html

  VastaaPoista
 6. Hei!
  Kiitos kirjavinkeistä.
  Tämä haaste tuntui omalta ja kerroin omia lukukokemuksiani blogissani
  Elämää puolen hehtaarin metsässä :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images