Nostalgista talvimuotia Oulusta

Olen monesti miettinyt, että internetin yleistymisen jälkeen maakunnalliset trendit ovat joutuneet väistymään. Ainakin itse muistan lapsuud...

Olen monesti miettinyt, että internetin yleistymisen jälkeen maakunnalliset trendit ovat joutuneet väistymään. Ainakin itse muistan lapsuudestani paljon nimenomaan lähipaikkakuntien tuotteita, joista tuli ilmiöitä ja joita sitten oli kaikilla lähitienoon ihmisillä. Esimerkiksi Oulussa päin käytettiin tosi paljon Kooma-nimisiä pipoja ja toinen kova oli Kaamos-kintaat. En tiedä hälyyttääkö kenelläkään muulla kelloja, mutta väitän että pohjois-suomalaiset tietävät nämä jutut hyvin.

Sattuneista syistä olen metsästänyt Kaamos-kintaita jo useamman vuoden. Yhdet löysin lapselle huutonetistä, mutta muuten ei koko internet ole osannut neuvoa näiden tuotteiden kanssa. Kunnes eilen kävimme Tuomaan markkinoilla ja mitäs sieltä löytyikään....


Tuulahdus suoraan Pohjoisesta! Nehän on ihan aidot Kaamos-kintaat! Nyt ehkä moni muukin tietää mistä puhun? Aplikoidut nahkakintaat erilaisilla Lappi-aiheisilla kuvioinneilla oli melkoinen hitti silloin joskus. Tämä paljaat koivut aihe oli vieläpä muistoissani se kaikista kaunein ja kuulemma ihan ensimmäinen Kaamos-kintas malli, jonka taiteilija Marja Tauriainen on suunnitellut! Suunnitteluvuosi on muuten 1974.

Jututettuani myyjiä kävi ilmi, että Kaamos-tuotteita on ollut "aina", mutta välillä tuotteen oikeudet oli myyty muualle ja meininki ei ollutkaan enää niin laadukasta, mihin oli totuttu. Nyt Kaamos tuotteet ovat jälleen oululaisen yrityksen tuotannossa ja vanhat klassikkomallit tehdään taas laadukkaasta naudan nappanahkasta Torniossa, Oulussa sekä Virossa. Tämä talvi on ollut muutamalla mallilla testausta ja Paljaat koivut malli on nyt loppuunmyyty - itseasiassa intoiltuani kintaista mulle lahjoitettiin juhlallisesti se viimeinen myynnissä ollut pari ja Tuomaan markkinoilla sekä Oulun Tiernatorilla  on nyt myynnissä kintaista vain Hopeaporot-mallia. Ensi talveksi on kuulemma luvassa muitakin klassikkomalleja, esimerkiksi Riekkoa, jonka perään jo eilen kyselin kovasti.


Tällaista oli siis talvimuoti Pohjoisessa silloin joskus ja hyvältä näyttää edelleen. Harmi vain, ettei lasten kintaita ollut nyt ollenkaan ja nettikauppaa ja kotisivujakaan ei vielä ole. Tilauksia ja tiedusteluja kuitenkin otetaan kuulemma vastaan osoitteessa kaamosshop@gmail.com. Jäljellä olevien Hopeaporo-kintaiden hinta on 43 euroa. 

Postauksen alkuun palatakseni vähän luulen, ettei näitä moni Etelässä asunut muista? Ainakin lapsen isällä eivät soineet mitkään kellot, mutta Vaalasta kotoisin oleva päiväkodin ohjaaja muisti heti kintaat. Muistatteko te nämä?

20 kommenttia

 1. Muutama vuosi sitten sain anopilta joululahjaksi nuo Koivukinttaat ja ne on kyllä kallein aarre. Enpä ole aatellu että paikkakunnallani sijaitsee jopa Nietoksen tehtaanmyymälä. Pakko kyllä hankkia toisetki kinttaat. On nää vaa niiin lämpimät ja kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, nyt kun kävin Nietoksen sivuilla, niin nuohan on tosi samanlaisia malliston nimeä myöten. Eivät kuitenkaan niitä malleja, joita mä muistan vuosien takaa eli silloisen Kaamospajan ja nykyisen Kaamos Shopin malleja.

   Mutta mehän ollaan nyt tekstiilikaksoset jos sulla on sama malli :)

   Poista
 2. Muistan! Nää oli kaikilla. Tilasin vuosi pari sitten Kooma-pipotkin pojille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en oo vielä Koomaan uudelleen rakastunut, vaikka kivoja vaatteita oli tullut valikoimiin. Enemmän tää mummomuoti kiinnostelee...

   Poista
 3. Tottakai muistan! Itse en omistanut,olivat liian hintava yh - äidille hommattavaksi. Kateellinen olin muille kintaiden omistajille.

  Oulusta on paljon hyvää lähtöisin, sanoo entinen oululainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut mullakaan omaa paria, kun olisivat varmasti olleet heti silppuna. Ihailin vain kaikilla isoilla tytöillä :)

   Poista
 4. Tuttuja molemmat, kooma-pipot ja kaamos-kintaat. Koomaa en enää omista mut yläasteikäisenä saamani kaamokset edelleen käytössä ja hyvänä on pysyny :) En ole blogiasi kauan seurannut, mutta hauska tietää että olet täältä jostain pohjoisesta päin.
  Terkuin, oululainen nuori nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on kestänyt kinttaat!Ja jos alat tarvitsemaan uusia, niin Rotuaarin Tiernatorilta kuulemma vielä löytyy :)

   Poista
 5. Mun vauvalla on just tommoset koivutumput!! Mummi oli löytänyt aikaa sitten kirpputorilta. Kiva kuulla näiden tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana! Muista säästää ne seuraavalle / kierrättää historiatarinan kanssa :) Niitä ei nimittäin enää saa mistään.

   Poista
 6. Mulla on Kaamos-shopista -90-luvun loppupuolella ostetut kinttaat, mutta en ole niitä vuosiin käyttänyt, enkä muista, että mikä kuvio niissä on (veikkailen poroa). En ole oikein kintasihmisiä, mutta pois en noita ole laittanut, koska ovat äärettömän lämpimät paukkupakkasilla (joita ei enää ole...) ja nuohan on siis legendat, kuten sinunkin kirjoituksesi osoitti :D Olen jotenkin luullut, että näitä on ollut saatavilla ihan joka paikassa edelleen (joskus ostin kummipojalle rukkaset Prismasta), mutta ilmeisesti ei kuitenkaan! Onpa hyvä kuulla, että tuote on taas oululaisten osaajien vankoissa käsissä - huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas olen kintasihmisiä kovastikin. En osaa käyttää hanskoja. Legendat ovat, tosin en tiedä olisiko nuo Prisman käsineet olleet juuri siltä ajalta kun valmistuslisenssi oli myyty muualle? Mutta näillä kyllä kelpaa kätensä pitää lämpimänä.

   Poista
 7. Oo kuinka ihanat! Saisipa itselleni tuollaiset koivukintaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että ensi talveen menee. Oulusta nämä oli myyty loppuun nopeasti ja omani ovat tosiaan Helsingin Tuomaan markkinoiden viimeinen pari.

   Poista
 8. Tuo keltainen Rockserin anorakkihan on nostalginen! Valitsitko tarkoituksella tämän postauksen kuvaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, valitsin ihan tarkoituksella kun on samaa vuosikymmentä suunnittelultaan ja Pohjoisesta, vaikkakin Kainuusta :) ja oli myös trendiä silloin joskus!

   Poista
 9. Marja Tauriaisen poika Markkuhan perusti ehkä vuosi (?) sitten FB-ryhmän "Kaamos Originals", jolla oli tarkoitus mainostaa noita aitoja Kaamos-rukkasia. Idea oli kai, että jos tarpeeksi saadaan tykkääjiä, kys. rukkasia aletaan taas valmistaa. Tykkääjiä ei sitten tullut kuin vajaa 50, niin ryhmä on nyt kadonnut. Lisäksi Markku näyttää perustaneen ravintolan Espanjaan, joten ihan heti näitä tuskin on saatavilla. Se on sinällään sääli, koska nuo alkuperäiset ovat paljon parempia ja laadukkaampia kuin esim. nuo kuvissa näkyvät.

  Noita Nietos Finlandin tekemiä rukkasia saa muuten myös Oulun kauppahallista Vassuskasta. :)

  VastaaPoista
 10. Ja nämä Kaamos-tuotteet ovat nimenomaan noita Marja Tauriaisen suunnittelemia ja nykyinen omistaja on Marja Tauriaisen pojan kaveri, puhuttiin pitkään puhelimessa näistä yrityksen kuvioista. Välillä laatu on ollut kuulemma huonompaa, kun teko on ollut täysin muualla, mutta nyt on taas omistus oululaisissa käsissä. Sattuneista syistä Marja tauriainen ei itse voi näitä enää ommella, mutta voin sanoa että nämä mun kintaat ei ole mitään bulkkilaatua.

  VastaaPoista
 11. Oi oi! Mulla oli tällaiset lapsena ja niin oli kaikilla mun kavereillakin. :) Pakko hommata yhdet ensi talveksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis meillä nää oli isompien juttu, ei mulle koskaan hankittu ku perus mustia kinttaita :)

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images