oimutsimutsi.fi

Tämä syksy ja alkutalvi tuntuvat olleen monille bloggaajille uuden alku. Näin myös itselleni! Olen tehnyt työhön ja uraan liittyviä isoja ra...

the adventure begins mug muki


Tämä syksy ja alkutalvi tuntuvat olleen monille bloggaajille uuden alku. Näin myös itselleni! Olen tehnyt työhön ja uraan liittyviä isoja ratkaisuja jo viime syksystä lähtien ja blogin muuttaminen omalle sivulle on yksi niistä isoista, vähän pelottavistakin jutuista. Muutoksen halu on kuitenkin ollut niin kova jo pitkään, että päätin lähteä etsimään muutosta omassa osoitteessa, oimutsimutsi.fi, 1.12. 2015 alkaen.


Vaikka muutto on ollut tiedossa jo pitkään, olen vasta nyt aktivoitumassa uuden sivuston rakentamisessa. Pähkäilen nyt siis sivuston toiminnallisuuteen liittyvien juttujen kanssa, miten juttujani olisi helpoin lukea ja mikä olisi kirjoittamisen kannalta miellyttävin ratkaisu. Paha vain, että lukijana arvostan blogeissa täysin eri juttuja, mitä kirjoittajana ja suurimmaksi dilemmaksi on koitumassa etusivu. Blogien lukijana tykkään nykyisestä mallista, jossa postaukset ilmestyvät perinteisesti juttu toisensa perään etusivulle ilman sen kummempaa kikkailua (ja etenkin klikkailua). Bloggaajana taas haluaisin selkeyttä siihen mistä olen kirjoittanut viimeisimpien viikkojen aikana ja siihen taas auttaisi paljon etusivu, jossa jutut olisivat selkeästi omissa pienissä laatikoissaan. Tällöin eri aihealueiden sykliäkin olisi helpompi kontrolloida. Helpointa olisi varmasti nostaa kädet ylös ja ulkoistaa koko homma, mutta tätä valinnan vapauttahan mä halusin! Kai?


the adventure begins mug muki2


Koska olen tarpeeksi kiinni tekniikan kanssa, blogin sisältöön tuskin on tulossa sen suurempia muutoksia. Blogin nimen muuttamista mietin sadasosasekunnin, sillä aktiiviset perheblogivuodet taitavat olla ohitse. Olen itse mieltänyt itseni jo pitkään bloggaajaksi, jolla on perhe, en niinkään perhebloggaajaksi. Lapsiaiheet siis varmasti seuraavat mukana, mutta pakkohan se on myöntää ettei  ne enää samaan malliin kiinnosta, mitä joskus vuosia sitten. Aihepirien laajeneminen lienee ihan luonnollista, bloginihan on ensi kuussa jo viisi vuotta vanha. On melko friikkiä ajatella, että ensi tammikuu on kuudes tammikuu, jolloin tässä blogissa juttujani kirjoitan!


Bellaa tulee kyllä varmasti kova ikävä (on jo nyt, enkä ole vielä edes muuttanut!) , mutta kun osoite vaihtuu, myös taustatiimi vaihtuu. Ilokseni olen saanut sen verran yhteydenottoja vuoden sisällä, että oli jopa vara valita kenen kelkkaan hyppää ja joulukuusta lähtien blogini mediamyyntiä hoitaa Suomen Blogimedia. Mä vaan todellakin toivon, että sivusto olisi valmis joulukuun alkuun mennessä!


Mutta tässäpä tämä muuttoilmoitus nyt on, jotta ette ihmettele joulukuun alussa missä kirjoitukseni ovat. Siellä ne ovat, uudessa osoitteessa oimutsimutsi.fi.


Seuraa blogiani Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinin kautta.

20 kommenttia

 1. Mä taas lukijana (ja myös bloggaajana, mutta WP-huoh) tykkäisin etusivusta, jossa jutut olis omissa laatikoissaan ja niistä voisi valita mitä lukee! Todella harvasta blogista luen kaikki jutut, niin näkisi heti yhdeltä istumalta ne itseä kiinnostavat. :)

  VastaaPoista
 2. Tuokin on totta! Hyvä pointti, yksi piste lisää etusivun laatikoille!

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon, Elsa! Muutos on hyvästä.
  Ja kysymys: mistä toi ihana muki on?
  Olispa hauska treffata sua ihan livenäkin joskus taas. Voi hyvin!

  VastaaPoista
 4. Kiitti! Niin olisi kiva nähdä, me voitaisiin tulla kylään joku päivä.:)

  Muki on Urban Outfittersistä, eikö ookkin ihana!

  VastaaPoista
 5. Muutos on kyllä välillä hyvästä, vaikka ikävä tuleekin! :)

  VastaaPoista
 6. Jep! Mä on tietenkin jo monet kerrat katunut koko muuttopäätöstä, mutta samalla ootan tosi paljon tulevaa kun saan opetella noita koodausjuttuja ja muita missä haluan kehittyä.

  VastaaPoista
 7. Onnea uuteen kotiin! :) mä en taas tykkää etusivusta. Mitä vähemmän klikkailuja, sen parempi. Puhelimella kun lukee pätkivän netin kanssa, niin arvostaa vähäisiä sivunlatausmääriä.

  VastaaPoista
 8. Lukijana oon kyllä samaa mieltä. Musta vaan tuntuu jokseenkin kurjalle, että postaukset vanhenee tällä postaustahdilla tosi nopeasti ja en pysy itse perässä oonko kirjoittanut milloin mistäkin. Se on verrattavissa siihen, että kalenterissa ei näkyis koko viikko tai kuu, vaan pari viimeistä päivää, hahmottaminen olisi itselle helpompaa jos näkyisi enemmän. Mutta klikkailu on rasittavaa itsestänikin. Voi olla, että silti teen klikkailupohjan itseni takia kun se on yks juttu mikä helpottaisi omaa osuutta tän blogin suhteen.

  VastaaPoista
 9. Puhelimella sitä usein päätyy vain sille sivulle mitä joku linkkaa, harvoin siihen kenenkään blogin etusivulle. Eli vaikka mullakin on etusivu, niin lukeeko sitä kuitenkaan moni?

  Aiemmin siinä oli muuten 9 juttua tiivistetysti, nyt mies karsi sen kuuteen. Toimii mielestäni paremmin. Mutta onnea uuteen kotiin! Siitä tulee sun näköinen ja kodikas ihan varmasti 😊

  VastaaPoista
 10. Mä monivuotisena näkövammaisena lukijana toivon, että uusi sivu olisi edelleen mahdollisimman selkeä ja apuvälineystävällinen. Tämä nykyinen formaatti toimii tosi hyvin ja mun tapauksessa sellainen kuvakkeellinenkaan ei välttämättä olisi katastrofi, koska käytän tietokonetta suurennusohjelmalla (eli vähän niin kuin suurennuslasilla). Kuitenkin niiden kannalta, jotka käyttää konetta ruudunlukuohjelmalla, vaatimukset on vielä vähän erilaiset, esimerkiksi Flashin kanssa ruudunlukijat harvoin pärjää alkuunkaan. Eli jos tulee etusivu, jossa on linkit teksteihin, olisi linkeissä hyvä olla se linkin teksti (esim. jutun otsikko) sen sijaan, että siinä on joku koodisösserö tyyliin IMG025385.jpg. :)

  Mun käytön kannalta tärkeää on, että tekstin ja pohjan välillä on tarpeeksi vahva kontrasti, ei esim. valkoinen pohja + pastelliteksti, vaan mustaa ja valkoista, tummia värejä ja vaaleita värejä, ei punasta ja vihreää päällekäin jne.

  Näkövammaisten Keskusliiton sivuilta löytyy myös tietoa sähköisestä esteettömyydestä.

  Toivottavasti saan seurattua seikkailujanne myös tulevaisuudessa!

  VastaaPoista
 11. Hei, hyvä kun vastasit! Menen lukemaan esteettömyydestä ja yritän ottaa asian mahdollisimman hyvin huomioon. Toivottavasti onnistun tän huomioimisessa hyvin!

  VastaaPoista
 12. Mä haluaisin noin 300 juttua siihen etusivulle :D no ehkä jos sen teen, 9 olisi se eka määrä jolla kokeilen.

  VastaaPoista
 13. Onnea tulevaan uuteen kotiin! Muistan tuoreeltani tunteet omalta kohdalta: ensin sivua rakentaessa tuli "ääääh karsea duuni" -olo, mutta sitten, kun se alkoi muotoutua... Oi sitä riemun tunnetta, kun alkoi olla ihan oman näköinen!

  Pakko kommentoida tuota etusivuasiaa, kun sitä itsekin silloin pähkäilin :) Mulla on etusivu "etusivumainen" eli siinä on tuoreimman jutun alku sekä kuusi nostoboksia. Alkuun tästä tuli palautetta puolesta ja vastaan - mutta pitkältihän nämä ovat tottumiskysymyksiä. Itsekin tykkään siitä, että etusivu on etusivu, ja siitä tosiaan voi valikoida sisällysluettelomaisesti itselleen kiinnostavinta luettavaa. Tärkeää tietysti on, että se löytyy mahdollisimman helposti. Esim. toimiva arkisto ja nostot on MUST! ...ja niin kuin Veerakin tuossa sanoo, niin esim. Facebook-linkillä tullessa sitä joka tapauksessa tulee suoraan siihen juttuun, usein nämä ovat niitä päivittäisiä seuraajia. Eli samoilla linjoilla kuin Veera ja Emmi! Mutta makuasioitahan nämä :)

  VastaaPoista
 14. Joo tulkaa, tervetuloa! Ja Urban Outfitteriin siis käy tieni, toivottavasti pian :)

  VastaaPoista
 15. Jännää! Ja onnea uuteen blogiin! Jos sulla on wp-pohja, niin siihen on sellainen kalenteri-plugin, jossa postaukset ja luonnokset näkyy kalenteriruudukossa ja niitä voi siellä siirrellä ja kirjoitellakin - tosi näppärää, paitsi että mun suunnitelmat ei ikinä pidä. :) Nyt on viime aikoina musta näkynyt noita laatikkoetusivuja, ja vaikka ensin ajattelin, että en tykkää, niin itse asiassa ehkä tykkäänkin, on tosiaan kiva nähdä, mitä sieltä lukisi, ja visuaalisestikin se voi olla aika kiva.

  VastaaPoista
 16. Siis mähän oon analysoinut sun sivun jo ajat sitten :D Itselleni on henkisesti hankala (...) klikata juttua auki, jos näen siitä heti puolet ja oon valitettavasti huomannut sunkin blogissa, että ohitan jotkut postaukset kun en vain jaksa klikata nähdäkseni loppua. Ankeaa, I know! Ja mobiilissa osaan jo plarata ne parit lootat alaspäin postauksen alkuun, eli kyllä sitä nopeasti tottuu.

  Tällä hetkellä itseä viehättäisi ratkaisu, jossa näkyisi vaan yksi kuva ja postauksen otsikko etusivulla, tai ihan muutama sana postauksesta, ei kuitenkaan paria lausetta enempää. Ja että etusivulla olisi n. 9 postausta, ja sitten painaisi sitä vanhemmat nappia vasta. Mutta mobiiliin haluaisin vain n. 4 postausta laatikoissa, jotta se muu sivubannerin sälä nousisi lukijan näkyviin myös... no keskiviikkona on konsultointi aiheesta, katsotaan mitä tästä tulee (vai tuleeko mitään).

  VastaaPoista
 17. Kiitos!

  Juu wp-pohjalla ajattelin jatkaa myös tulevaisuudessa. Ja olen itse ollut kyllä etusivu ajatusta vastaan, kun se on monta postausta lukevalle tosi raskas klikkailun takia. Monet toki käyttävätkin etusivua pelkästään niiden klikkauksien takia, mutta mun blogissa se voisi toimia hyvin myös lukijoiden takia. Mullahan on paljon ei-perheellisiä lukijoita, joita ei kiinnosta tuon taivaallista lelujutut ja ymmärrän ettei xl-vaatetuskaan ole ihan jokaiselle se kiinnostavin juttu. Postauslaatikkoratkaisu saattaisi olla siksikin hyvä, että lukija voisi hyppiä ne ei kiinnostavat aiheet suoraan yli jos etusivulle menee.

  VastaaPoista
 18. Mua ärsyttää laatikkoetusivut vaikka kieltämättä ne ovat kyllä kauniita. Mutta jos lukijana etsii jotain tiettyä postausta ja se ensimmäinen kuva ei vielä kerro että olikohan se tässä niin kyllä muuten vituttaa klikata parikymmentä postausta auki ja todeta että ei se juttu ollutkaan tässä (jos esim joku yksi kuva tai linkki on hukassa). Lisäksi vaikka mulla on nopea netti kotona ja kännykässä niin nuo monesti silti tökkivät jotenkin että kun on klikkaamassa niin sitten se saakin ladattua jotain lisää ja kursosi pomppaa väärään kohtaan jne. Nykyään luen blogit bloglovinin kautta niin etusivun kautta ei tarvitse mennä mutta sitten kun palaan blogiin muuten vaan niin on ne vähän kökköjä. Ja jos on blogi jota lukee lähinnä ihanien ja inspiroivien valokuvien takia niin ei niitä tule pläräiltyä ihan vaan huvin vuoksi jos joka postaus pitää klikata auki.

  VastaaPoista
 19. Onneksi voin melkein 100% vannoa ettet lue mun blogia ihanan inspiroivien kuvien takia :D

  Tää on yllättävän hankala päätös tehdä. Mulla on todella vakiintunut lukijakunta, mikä sinäänsä helpottaa päätöstä: suurin osa lukee vain ekan jutun. Mutta sitten on niitä tyyppejä edelleen, jotka kahlaa koko blogin läpi kerralla. Niille etusivullinen versio olisi hankala.

  Etusivu on toki kaunis, mutta henk.koht. suurin syy siihen olisi, et saisin nauttia vanhoista jutuista itse edes hetken pidempään, nyt tuntuu et kolme päivää vanha juttu on roskiksessa :/

  Mutta klikkailu on syvältä...

  VastaaPoista
 20. Hei, jos päädyt tohon huonompaan (:D) eli laatikkomalliin niin tee semmonen ainakin et sit kun avaa postauksen ja siitä kun voi sit valita sen seuraaa/edellinen postaus et siin näkyy niitten nimet!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images