Älä perustele lapsella omaa hämmennystäsi

Moni viime aikoina mietityttänyt asia kohtasi tässsä Mirror-lehden jutussa , jossa käsiteltiin Australian Lushin kampanjaa. Tai oikeastaan s...

lush naked


Moni viime aikoina mietityttänyt asia kohtasi tässsä Mirror-lehden jutussa, jossa käsiteltiin Australian Lushin kampanjaa. Tai oikeastaan sitä, että se oli bannattu lukuisien kuluttajayhteydenottojen ja valitusten takia. Kuvissa on neljä Lushin työntekijää alasti. Kuvia ei ole muokattu. Kuvat kiinnittävät huomion. Ja ihan varmasti kuvat ärsyttävät joitakin.


Minua taas alkoi taas ärsyttämään tekosyyt, joihin ihmiset vetoavat kieltääkseen jotain omaa silmää ärsyttävää ja maailmankatsomusta ravistavaa. "Kuvat ovat pornografisia ja vahingollisia lapsille". Pliis. Miksei voida sanoa, että "kuvat ovat mielestäni liian realistisia, en halua nähdä lihavia ihmisiä alasti ja mielestäni tatuoinnit ovat rumia. Olen hämmentynyt". Eiku niin joo, se kuulostaa vähän huonolle perustelulle.


Erityisen vittumaista on lapsiin vetoaminen, ei pelkästään Lushin mainoksen kohdalla vaan ylipäätään lähes aina. Jos joku asia mietityttää, hämmentää tai pelottaaa aikuista, on liian helppoa vedota omissa mielipiteissään lapsiin. Pakolaiset, homoparit, tasa-arvoinen avioliittolaki ja koko Itä-Helsinki tuntuvat kaikki vaikuttavan negatiivisesti lapsiin. 2010-luvun lapset tuntuvat vahingoittuvan kaikesta ja heitä pitää suojella joka asialta, paljaista pepuista tatuointien kautta erivärisiin ihmisiin ja käsi kädessä käveleviin miehiin. Ennemminkin kun  tuntuu, että tarkkasilmäiset lapset kysymyksineen hämmentävät aikuisia niin paljon, että mieluummin kielletään ja vastustetaan asioita, kuin keskusteltaisiin niistä lapsien kanssa. Keskustelun ongelmana kun on, että lapsen kysymyksien kautta myös oma näkökulma saattaisi avartua.


Aikuisenkin on ihan ok ärsyyntyä ja hämmentyä asioista. Lapsikortin mukaan nostaminen keskusteluun on kuitenkin usein pelkkää oman pelon naamioimista, joten olisiko jo aika luopua siitä?


Seuraa blogiani Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinin kautta.

38 kommenttia

 1. Hieno kirjoitus asiasta! Tämä kuva ei itseäni hämmentänyt oli kiva nähdä normaaleja naisvartaloita kuvassa. Eletään liian pinnallisessa maailmassa, jossa luodaan jo lapsille ulkonäkö paineita. Surullista. Vaikka alkujaan juuri nuo lapset ovat avoimia kaikelle uudelle, eivät lapset pidä alastomuutta vieraana ja häpeällisenä, kunnes aikuiset iskostavat sen heidän päähänsä. Ei lapsi osaa vieroksua, jos ei ole saanut mallia siihen vaan ovat uteliaita ja oppimis haluisia. Meidän esikoinen kerran ihmetteli ääneen miksei mummi tule hänen kanssaan suihkuun, sanoin mummin olevan ujo. Hän ei osannut ajatella sitä niin että alastomuus on joidenkin mielestä häpeällistä. Joko heitettäisiin vanhan kankeat aatteet kankkulan kaivoon ja annetaan kaikkien kukkien kukkia? Ps. Kuvan naiset ovat ihania runsaissa muodoissaan! - Kahden pienen pojan äiti

  VastaaPoista
 2. Nyt pitäis kuitenkin erottaa se normaali vartalo ylipainoisesta vartalosta, mikä ei ole koskaan terve malli lapselle eikä aikuiselle. Mua ärsyttää näissä vähän väliä putkahtavissa mainoskampanjoissa se, että viesti on suoraan että on ihan fine olla lihava. Puhutaan nätisti kurveista vaikka puusilmäkin näkee että ihan ehtaa ylimääräistä, vaarallista ihraa se on. Ja tämän sanoin nyt siis suoraan, kaunistelematta.. kiitos ja anteeks.

  VastaaPoista
 3. Aamen! Mä oon niin miettinyt just tuota miten omat ennakkoluulot ja asenteet piilotetaan lasten "suojelun" taakse!

  VastaaPoista
 4. Joo, tämä on niin totta. Lapsiin vetoaminen on helpoin tapa, eikä tarvitse kohdata niitä omia ärsytyksen tai vaikka pelon aiheita. Ei ne lapset ole niin särkyviä, mutta niistä kyllä tulee niitä, jos niitä kasvattaa pumpulissa ja peittää silmät.

  VastaaPoista
 5. Vaarallisempia on ne H&M bikinimainokset anorektisine malleineen. Ennemmin ne pitäisi kieltää lapsille vaarallisina.

  VastaaPoista
 6. Tiedoksesi Fally12, että vaikka ylipainon piikkiin pannaankin monta asiaa, on oikeasti olemassa ihmisiä, joille ylipaino EI ole terveysriski. Itse asiassa suurin osa ylipainoisista, varsinkin painoindeksin mukaan vähän ylipainoisista, ovat terveitä. Pysyvätkin sellaisina. Ihan tutkimustenkin mukaan – vaikka paksuuskammoiset aina terveyssoopalla rasismiaan puolustelevatkin. Usko tai älä, läskifasisti. Ja tämän sanoin nyt siis suoraan, kaunistelematta.. kiitos ja anteeks.

  VastaaPoista
 7. Näen kuvassa photoshopatusta takapuolesta huolimatta normaalipainoisen naisen....

  VastaaPoista
 8. Onko läskifasismia kannattaa ihmisiä pyrkimään omaan normaalipainoon, varsinkin ottaen huomioon minkälainen ongelma lihavuusepidemia on länsimaissa? Lapset ja nuoret liikkuvat koko ajan vähemmän ja syövät epäterveellisemmin. Ja 'ihan tutkimustenkin mukaan', tämä on ongelma. Rasisti ja fasisti sanojen tässä yhteydessä esiintymisestä sain kyllä naurut!

  VastaaPoista
 9. Kenenkään ei tarvitse pyydellä anteeksi mielipidettä, toivon vain, ettei mielipidettä suojattaisi vetoamalla lapsiin - kuten Fally sinäkin jossain määrin teet.

  On myös huomattavaa, että Victorias Secretin kuvassa sä et tiedä yhtään mitä näet, koska kuva on tunnistamattomaksi muokattu.

  VastaaPoista
 10. Näin se on jotenkin helpompi tuoda esille. "koska lapset!"

  VastaaPoista
 11. Luulen, ettei ainakaan Suomessa monikaan lapsi kuvaa kovin edes noteeraisi, meillä kun on totuttu alastomuuteen ehkä enemmän kuin Australiassa.

  VastaaPoista
 12. Aiemmin en ole kommentoinut, mutta nyt on pakko. Hyvin kirjoitettu! Kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
 13. Puhuin ihmisistä yleensä, niihin kuuluvat lapset, nuoret ja aikuiset. Tottahan toki vetoan myös lapsiin, he niitä roolimalleja sieltä mediasta varmaankin eniten imevät.. Ymmärrän kyllä pointtisi Mutsi Mutsi tässä tapauksessa siinä että aikuiset monesti puhuvat liiaksi lapsen suulla. Mutta se että tässä ollaan kohta Suomessakin siinä Ameriikan pisteessä että 12 vuotiailla lapsilla alkaa olemaan aikuisten elintapasairauksia, niin paljoa ei ole enää varaa asioita kaunistella.

  Ja toisekseen, täälläkin kauhistellaan vapaasti 'anorektisia' malleja, mutta auta armias jos arvostelet lihavaa niin se näyttää olevan loukkauksista suurin. Laihat mallit ovat huonoja roolimalleja mutta xxl-mallia hehkutetaan rohkeaksi ja upeaksi. Hieman ristiriitaista...

  Victoria's Secret kuvan kohdalla en ottanut kantaa nyt photoshoppaus asiaan ollenkaan, tunnistan siinä kyllä muokatun naisen perseen siinä missä näen Lushin mainoksessa aidonkin perseen. Ja itse asiassa tuo Victoria's secret-perse ei kuulu tähän keskusteluun nyt ollenkaan.

  VastaaPoista
 14. Median sekä markkinointikoneistojen luomat kauneusihanteet ovat todella hoikkia, kuvankäsittelyllä muokattuja hyvin ei-realistisia versioita naisesta. Jo päiväkoti-ikäiset lapset "laihduttavat" ja kärsivät syömishäiriöistä. Jostain se mielikuva (anorektisen) laihan kropan paremmuudesta on peräisin ja sitä vastaan on taisteltava, jotta lapset välttyisivät myös syömishäiriöiltä ja mielenterveysongelmilta, jota epärealistiset odotukset saavat aikaan. Mä en silti sano, että kieltäkää Victorias Secretin mainonta, koska mun lapsi.

  Koska mediassa ei ole ollut tilaa lihaville ja kaltaisesi ihmiset haluavat edelleenkin asettaa lihavat jotenkin alemmalle tasolle, syntyy tottakai fiilis, että on rohkeaa olla lihava jos on julkisesti ihan ok asian kanssa. Jos se lihavuus olisi vain juttu muiden joukossa, tuskin ketään kiinnostaisi hehkuttaa rohkeudella.

  Me ei vain voida estää ihmisiä näkemästä toisiamme, anorektisia tai xxl kokoisia ihan arkielämässä, joten jos joku vartalotyyppi on sallittu mainonnassa, miksei kaikki olisi? Imho parasta olisi, jos mainonta olisi realistista (kuten Lushin mainos on) eikä esittäisi naisia muovisina ja blurrattuina olentoina, ei edes kansanterveyden tähden.

  VastaaPoista
 15. Hei miksi ihmeessä tähän vedettiin blurraus ja epärealistisuus mukaan kun siitä ei nyt ollut kyse? Onko normaalipaino jo epärealistista? Miksi ylipainosta pitäisi tehdä normi? Jos laihan kropan paremmuutta vastaan on taisteltava, miksi ei myös ylipainoisen? Miksei sitä vastaan pitäisi taistella, koska myös se on epätervettä? Siinä missä päiväkotilapsi saattaa laihduttaa, toinen samanmoinen myös lihoo! "Minunkaltaiseni ihminen" siis liputtaa normaalipainon, en blurrauksen, laihojen, photoshopattujen puolesta!
  Ja täällä toisella puolella ei kirjoittele mikään täydellisen kropan haltija, mutta en silti aio pönkittää itsetuntoani sillä, että no se on ihan jees olla ylipainoinen, koska lehdissäkin mallit on ylipainoisia ja ketjuliikkeet isontavat kokojaan.
  Mielenkiintoista on myös että poistit vastausmahdollisuuden varsinaiseen viestiisi.

  VastaaPoista
 16. Fally12: Mihin varsinaiseen viestiini? En ole muuttanut mitään asetuksia. Tuohon sun kommentin perään vaan ei mahdu enää mitään, kun kommenttiboksin pitää toimia myös mobiilissa.

  Mä kirjoitin siitä, kuinka ihmiset puolustaa näkemyksiään vedoten lapsiin. Sulla nousi nyt tää lihavuusasia eniten tunteisiin ja haluat keskustella siitä, ok. Jos nyt keskustellaan, niin nostit itse argumentiksesi , että lihavat ihmiset mainoksissa vaikuttaa sun mielestä negatiivisesti kansanterveyteen. Kai mä saan vastata, että aika moni muukin asia mainonnassa varmasti vaikuttaa negatiivisesti ihmisten terveyteen? Kuten vaikka nuo mainitsemani muokatut kuvat. Jos ihmiset lähtee barrikaadeille Lushin selluliittipepun takia, niin olisko aika avata silmät ja miettiä mitä muuta mainoksissa näkyy?

  Ei tässä kukaan ole ajamassa asiaa, että kaikki mallit olisivat jatkossa vain lihavia. Tai VAIN mitään muutakaan. Normaalipaino ei ole epärealistista, en tiedä mistä sait sen käsityksen. Se vaan on realistista, että meitä ihmisiä on monen näköisiä, rotuisia ja mallisia ja että on ok nähdä muunkinlaisia ihmisiä mainoksissa, kuin kansanterveyden kannalta optimaalisia :D Ja vaikka susta ei olisikaan, niin tän postauksen aihe oli lapsien etuun naamioidut mielipiteet, ei se onko lihava malli kansanterveydellinen ongelma.

  VastaaPoista
 17. Se taisikin vaan näyttää siltä ettei kommenttiisi pysty enään vastaamaan, pahoitteluni, itse en taida vaan osata koodata :)

  VastaaPoista
 18. Lisään tämän myös tänne:
  Se taisikin vaan näyttää siltä ettei kommenttiisi pysty enään vastaamaan, pahoitteluni, itse en taida vaan osata koodata :)

  Sorry!!

  VastaaPoista
 19. Jep. Mutta noissa pitkissä kommenttipötköissä on ongelmana, et mobiilissa luettuna niistä ei saa mitään selvää. Eli mun kannattas muuttaa kyllä asetuksia enivei.

  VastaaPoista
 20. Ja kyllä, oot oikeessa siinä ja samaa mieltä olen, ja ymmärrän täysin että tämä ei ollut varsinaisesti postauksesi aihe.. Jos kelaa ekaan viestiin niin kommentointini lähti vastauksesta toiselle lukijalle, eikä tarkoitus ollutkaan kommentoida sinun postaustasi. Itse lihavuusasia lähti eteenpäin siitä kun toiset taas katsoivat asiakseen määritellä laihat anorektisiksi ja ylipainoa vastaan taistelevat läskifasisteiksi :D.

  VastaaPoista
 21. Tuossa kuvassa on yksi ylipainoinen nainen. Näitkö Fally12 vain hänet, vai pidätkö oikeasti kaikkia kuvan naisia ylipainoisina? Jos näin, niin median kauppaama vartaloihanne on tosiaan kohdallasi tehnyt tehtävänsä.

  VastaaPoista
 22. […] Oi mutsi mutsi kirjoitti juuri hyvin omatkin ajatukseni sanoiksi. Aihe oli toki eri, mutta sisältö sama: älä perustele lapsella omaa hämmennystäsi. Siihen on tietysti helppo todeta, että no ei vaan minun nuoruudessani. No, ei ehkä juuri sinun kohdallasi ja sekös nyt kismittää. Minä kuitenkin uskon, että jo kultaisella kuusikymmentäluvulla ovat kellohelmat nousseet muissakin merkeissä kuin lavatanssin pyörteissä. Tuskin on silloinkaan pelkästään ilmennetty kahden ihmisen välistä rakkautta. Ja jos onkin, niin se rakkaus on ollut lepattavaa lajia, lennellyt sinne tänne. […]

  VastaaPoista
 23. Elsa, minä kyllä niin pidän sinusta ja suoruudestasi! Jotenkin oot vaan niin kunnon tyyppi, joka ois kiva tuntea myös ihan irl.

  VastaaPoista
 24. Itse asiassa hassuinta tämän sortin lapsipelkouutisoinnissa on se, että nimenomaan pienet lapset suhtautuvat kaikkein vähimmin syrjivin mihinkään. Oli läski tai anorektikko nenän edessä, piltti korkeintaan ihmettelee ja kysyy mitähän tosta kuvasta pitäis oppia. Pienet itse asiassa ovat kaikkein neutraaleimpia katsojia kuville, koska eivät ole vielä oppineet niihin liittyvää yhteiskunnallista ja poliittista painolastia.

  Siksi, jos pieni näkee tällaisen peppukuvan, sille voi sanoa että siinä on aikuisten naisten peppuja, ja ne on usein aika erilaisia. Lapsi hyväksyy tuon vanhemmaltaan sellaisenaan. Sitten maailma on parempi paikka koska ainakin yksi lapsi taas tajuaa että naisia on monenmuotoisia. Ja jos pelottaa että poikalapsi kiinnostuu naisen pepusta...nooh, eiköhän sen ois tarkotus ennemmin tai myöhemmin ottaa pepuista kiinnikin, joten... ;)

  Se todella on kaikki hyvin simppeliä, jos sen vain annetaan olla sitä.

  VastaaPoista
 25. Suoruuden takia mä en hirveänä jaksa näitä mielipiteitäni enää kirjoitellakaan :D

  VastaaPoista
 26. Hyvin kiteytetty, että kaikki on hyvin simppeliä jos sen annetaan vain olla sitä Tottakai on asioita, joissa lapsiin vetoaminen on enemmänkin kuin suotavaa, mutta jos koko ajan vedotaan lapsiin, se vie painoarvoa myös niiltä oikeasti tärkeiltä asioilta, joihin tää Lushin mainos tai mikään muukaan yllä mainituista esimerkeistä ei kuulu.

  Mä mietin monesti lasta lapsen pelon kautta, että voiko joku kuva esimerkiksi pelottaa häntä. Kiasmassa käytiin Robert Mapplethorpen näyttelyssä myös sillä "kielletyllä puolella" kun kuvat nähneenä tiesin, ettei kuvat mitenkään pelota vaan lähinnä naurattaa lasta. Lapsihan näki niissä vaan hassuja pippeleitä. Papan kanssa sitten puhuivat niistä pippeleistä sen hetken ja sen jälkeen asia unohtui. Että siinäpä se.

  VastaaPoista
 27. Oletko koskaan miettinyt kumpi on terveysriski; ylipainoinen joka liikkuu ja kuntoilee vai alipainoinen joka löhöää sohvalla? Ei tarvinne sanoa tämän enempää...

  VastaaPoista
 28. Hyvä aihe! Mun mielestä tollaset mainoskampanjat on enemmän kuin tervetulleta. Erikoista että ihmiset "pelästyvät" niistä niin. Katukuvassa näkyy päivästä toiseen ihan yhtä vähissä vaatteissa olevia photoshopattuja vartaloita, mutta ne eivät herätä huomiota sillä niihin silmä on tottunut pienestä saakka. En nyt ota kantaa tähän lihavuuskeskusteluun, mutta sanon vaan sen että omaan tuttavapiirini (itseni mukaan lukien) ainakin kuuluu ihan normaalipainoisia, terveitä ja urheilevia ihmisiä, mutta silti heidän ihossaan on virheitä ja reisissä muhkuroita. On vain surullista, että nämän täysin terveet ihmiset potevat huonoa omaatuntoa muhkuroistaan. Joku sanoisi että se johtuu vain huonosta itsetunnosta, mistä pitäisi vaan oman järjen avulla pyrkiä eroon... Mutta mistä tälläinen huono itsetunto ja täydellisyyden tavoittelu kumpuaa? Ettei juuri näistä vanhempien asenteista ja median luomasta epärealistisesta kuvasta?

  VastaaPoista
 29. Tuolla suurimmalla tytöllä tuossa kuvassa on hyvinkin terveen näköinen vyötärön ja lantion suhde. Vyötärölle keskittyvä rasvakerros on vaarallinen, kun taas sopusuhtaisemmin koko vartalon ympäri kertyvä rasva taas ei. Valitettavasti mulla ei nyt ole lähdettä tähän, mutta varmasti osaat sellaisen itsekin etsiä.

  Tai ehdinkin itse pari löytämään, vaikkei mitään peer-reviewed studiesseja olekaan:
  http://kuntoplus.fi/laihdutus/vyotaron-ja-lantion-suhde
  http://www.tohtori.fi/?page=4477884

  VastaaPoista
 30. Tämän tyylisiä kamppanjoita pitäisi näkyä enemmän mediassa. Erilaisuuden hyväksyntä tulee vain esimerkin ja tekojen kautta, ei kauniiden puheiden.

  VastaaPoista
 31. ton kaltasten kampanjoiden tarpeellisuus tuli todistettua just ihan sillä, että ensimmäisenä oli tuo fally12 huolitrollaamassa, että "terveysriskit! läski! terveysriski!"
  kiitos, olen kyllä täysin terve pullea nainen. suurin osa pulleista tutuistani samoin. ainoa mikä vahingoittaa, on fally12 kaltaisten läskifoobikkojen ankeaakin ankeampi paska-asenne. en suostu muuttumaan teidän vuoksenne :) fuck you skinny bitches.

  VastaaPoista
 32. Liian vähän liikkuu myös moni laiha. Liikkumisen ja painon syy-yhteys ei aina ole ihan itsestäänselvä. Pistän monta itseäni laihempaa 6-0 kun lähdetään liikkumaan.

  VastaaPoista
 33. […] aiheuttavat. Perjantaina kirjoitin vahingossa vähän mielipiteentynkää pitkästä aikaa, ja nyt postausta on jaettu Facebookissa lähes tuhat kertaa. Ei se mikään maailman ennätys ole, mutta enemmän […]

  VastaaPoista
 34. […] aiheuttavat. Perjantaina kirjoitin vahingossa vähän mielipiteentynkää pitkästä aikaa, ja nyt postausta on jaettu Facebookissa lähes tuhat kertaa. Ei se mikään maailman ennätys ole, mutta enemmän […]

  VastaaPoista
 35. En pidä. En puhunut pelkästään tuosta kuvasta.

  VastaaPoista
 36. Olen miettinyt. Kummallakin on terveysriskinsä. Kuntoilevalla ylipainonsa ja alipainoisella huono peruskuntonsa. Ei tarvinne sanoa tämän enempää...?

  VastaaPoista
 37. Nuori kaiken keskellä16. lokakuuta 2015 klo 17.44

  Tämän kommentointiketjun luettuani voin todeta, että tuot tärkeään ihmisyyttä koskevaan aiheeseen hyvän näkökulman! Jokaisen pitäisi saada olla juuri sellainen kuin on, kenenkään syyllistämättä tai paheksumatta. Ja lapsena sitä juurikin on avoin kaikelle, mutta kasvaessamme omaksumme kulttuurimme arvot. Mielestäni näitä arvoja ei pidä ottaa itsestäänselvinä totuuksina tai toimintatapoina, vaan ne tulisi voida kyseenalaistaa mikäli ne ovat vahingollisia yksilöille.
  Jos miettii mistä laihuuden ihannointi on saanut alkunsa, niin taustalta löytyy juuri ylipainon ja liikalihavuuden yleistyminen elintason noustua. Myös valistaminen ylipainon haitoista on koettu sen yleistymisen myötä tärkeäksi, mitä se tietysti on.

  Itse 90-luvulla syntyneenä muistan vielä hyvin nämä opetukset kolesterolista ja lihavuudesta terveystiedon tunneilta. Yksi asia, mitä ei kuitenkaan kertaakaan mielestäni käyty erityisemmin läpi, oli liiallisen laihuuden tai alipainon riskit. Kun alkaa miettimään, niin eipä niistä kerrottu hirveänä muissakaan lähteissä, joista nuoret ammensivat tietoa (esim. lehdet, some, mainokset, jne).
  Koen kasvaneeni aikana, jolloin ylipaino oli häpeällinen asia jo pienellä lapsella. Muistan, miten moni vain lievästi lihava tai lapsenpyöreä joutui kiusatuksi koulussa ja muualla. Itsekin sain tästä osani, minkä vuoksi minulle jäi pysyvä kammo omaa painoani kohtaan, ja myöhemmin sairastuin anoreksiaan.
  Nykyisin kun katsoo ikäluokkani edustajia- tai meitä edeltäneitä ja meidän jälkeisiä- nuoria naisia ja miehiä, huomaa yllättävän monen omaavan jonkin asteisen alipainon. Vaikka joku väittäisi, että se on tervettä, niin ei ole. Kehon hätätilan huomaa kyllä harmaista silmänalusista, hennoista hiuksista, kirisyneestä ihosta luiden päällä ja ylipäänsä väsyneestä olemuksesta. Jotkut väittävät, että laihuus tai sen ihannointi olisivat jääneet taakse ja tilalle tullut urheilullinen sekä hyvinvoiva kroppa. Näinkään ei ole.
  On mielenkiinoista, milloin uhreilun, kiinteyden ja lihaksikkuuden jatkuvasta ajattelusta ja tavoittelusta tuli tapa sallia ja ylläpitää laihuuden ihannointia. Ja miten se on niin vaikea myöntää (jopa omalla kohdalla), että sitähän se kaikki juuri on, vaikkei laihduttamista tietoisesti ajattelisikaan.

  Milloin henkinen hyvinvointi kietoutui osaksi timmin kropan pakonomaista ylläpitoa? Miksei puhuta tarpeeksi lapsille sisäisen minänsä kehittämisestä ja oman elämänihmeen toteuttamisesta juuri sellaisena kuin on? Kukaan ei ole kehonsa, kaikki ovat sitä, mitä löytyy silmiin katsottaessa.

  VastaaPoista
 38. Niin samaa mieltä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images