LUOMUS JA ATSKI

Toissa viikonlopun minilomamme Helsingissä piti hotelliyön ja brunssin lisäksi vähän myös kulttuuria. Valitsimme Visit Helsingin Lasten H...

rautatieasema helsinki sokos vaakunaalakauppa helsinki design kiasman allas elsa ja kaamos mannerheim patsas kaamos potkulauta elsa 1


Toissa viikonlopun minilomamme Helsingissä piti hotelliyön ja brunssin lisäksi vähän myös kulttuuria. Valitsimme Visit Helsingin Lasten Helsinki karttaoppaasta kaksi museota, joista toinen oli ajatustasolla enemmän mulle ja toinen Kaamokselle. Tykkään itse käydä tosi paljon museoissa ja Kaamos on onneksi samaa maata. Todellisuudessa museoissa vieraileminen jää silti meillä ihan hävettävän vähälle ja varsinkin Helsingin museot tuntuvat välillä olevan liian lähellä, liian saatavilla ja siksi niiden näyttelyt unohtuvat aivan liian helposti. Mikähän siinä on? Kun asuin muualla Suomessa, harmittelin että asuisinpa Helsingissä niin kävisin museoissa ja täällä en saa peffaani hinattua museoon useinkaan. Tässä siis syy siihen miksi menimme museoihin: pidämme niistä, mutta emme käy niissä juuri koskaan.


elainmuseon portaatelainmuseo portaat kluomus kirahviluomus dinosaurus elsa


Ensimmäinen vierailupaikkamme oli Luomus eli luonnontieteellinen museo. Luomus on puhuttanut kaveripiirissä tosi paljon viime aikoina, sillä kaikki tietävät sen, mutta tosi harva siellä on loppupeleissä käynyt lasten kanssa. Mekin kävimme nyt vasta toista kertaa ja oli kyllä tosi kivaa, vaikka aluksi tuntui että joudumme lähtemään heti pois. Syy lähtöön olisi ollut siinä, että innostuneena vein Kaamoksen ensimmäisenä dinosauruksia ja haita esittelevään näyttelytilaan ja edellisen vierailun täysin unohtanut lapsi säikähti ihan kunnolla noita luisia dinosauruksia. Sain kuitenkin sylissä haavan lehden lailla tärisevän lapsen rentoutumaan viemällä hänet ensin tuttuja suomalaisia eläimiä sisältävään näyttelyyn ja sitten askel askeleelta kohti jännempiä juttuja. Jos siis jotain voisin neuvoa, niin pienten lasten kanssa ei ehkä kannata aloittaa niistä järkälemäisimmistä ja oudoimmista asioista täälläkään. Oravat on tosi jees aluksi :D


ismo holtto potkulauta poika


Toinen museo oli tämä enemmän itselleni suunnattu vaihtoehto eli Ateneum. Ateneumin taidemuseo on yksi suosikkimuseoistani Helsingissä ja nyt siellä on vielä muutaman viikon Ismo Höltön aivan ihana henkilökuviin perustuva valokuvanäyttely. Jos vain on mahdollista, käykää ihmeessä katsomassa tuo näyttely 31.5. mennessä, sillä Suomessa ja pääosin Helsingissä otetut vanhat valokuvat ovat lumoavia. Ja onneksi yksi hauskimmista kuvista, lepakkopukuun pukeutunut poika, löytyi julisteena museomyymälästä, joten nyt mulla on kotonakin pala näyttelyä muistona.


Jouduin käyttämään vähän suhteita hyväkseni ja sain napattua Kaamoksen lempiteoksesta tuon yllä olevan valokuvan, vaikka Ismo Höltön näyttelyssä oli kokonaisuudessa kuvauskielto. Kaamoksen pappa nimittäin tuntee Höltön ja soitettuamme taiteilijalle, sain henkilökohtaisen luvan näyttelyn kuvaamiseen. (Mitä sitä ihminen ei tekisi bloginsa ja lapsensa takia? ;)) Mutta nyt on valokuva pojasta ja potkulaudasta muistona, syytä siihen miksi teos oli oman lapsen suosikki tuskin tarvitsee avata enempää?




[caption id="attachment_14338" align="aligncenter" width="431"]A II 968:4museo/om.: AT ; LVtaiteilija: Simberg, Hugonimi: Satu Iajoitus: 1895mitat: 25,4x16,4pääluokka: maalauskuvanro: 27851.1-3valokuvaaja: Antti Kuivalainen KKA 1994skannaus: agfaT5000+/PS6.01/11.2001jvkuvaviite: X0150600 A II 968:4museo/om.: AT ; LVtaiteilija: Simberg, Hugonimi: Satu Iajoitus: 1895mitat: 25,4x16,4pääluokka: maalauskuvanro: 27851.1-3valokuvaaja: Antti Kuivalainen KKA 1994skannaus: agfaT5000+/PS6.01/11.2001jvkuvaviite: X0150600[/caption]

Vaikka Ismo Höltön näyttely loppuu kohta, kesällä on odotettavissa nimenomaan lapsien kannalta jännittävä näyttely, Tarujen kansat. Tässä näyttelyssä on esillä Suomen ja Norjan tarustoa ja niihin liittyviä teoksia. Suomen Kalevala on ainakin kaikille aikuisille tuttu, mutta norjalaiset näkit, peikot ja karhukuninkaat eivät niinkään. Eli aikuisetkin saavat Tarujen kansa-näyttelystä varmasti paljon uusia elämyksiä, lapsista puhumattakaan. Ateneumista luvattiin, että lasten nurkasta tulee mahtava!


Monta museota jäi vielä tälle kesälle näkemättä kun en halunnut yhteen päivään liikaa actionia. Ainakin Kiasman Robert Mapplethorpe-näyttely pitää käydä tsekkaamassa kesän aikana.


Lisävinkkejä Helsingin lomalle tai ihan vain kotikaupunkiseikkailuun saat tosiaan Visit Helsingin ja Bella-blogien yhdessä toteuttamasta Lasten Helsinki karttaesitteestä, johon voi tutustua myös netissä. Loman aikana karttoja löydät mm. Helsingin matkailuneuvonnasta.


(Hugo Simbergin teoskuva Ateneumin kuvapankista)


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

2 kommenttia

  1. Mä en ole koskaan käynyt Ateneumissa. Kiinnostaisi nähdä etenkin Järnefeltin Kaski livenä, tahdon selfien isoisoisotätini kanssa. Ja tuo Tarujen kansat näyttely kuulostaa kyllä tosi kiinnostavalta. Luonnontieteellisessä museossakin olen käynyt kerran yli kymmenen vuotta sitten. Kiasmassa taas kävin pari viikkoa sitten, kuvailisin Mapplethorpe näyttelyä sanoin kaluja ja kukkia.

    VastaaPoista
  2. Mä kävin just tänään hakemassa tuon kartan! :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images