TÄN PÄIVÄN TÄGIT: #AAMUINILLOIN #BRUSHBRUSH

Joku viisas ihminen sanoi jo vauvavuonna, että valitse taistelusi, kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti. Ja minähän valitsin! Vaikka muut...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Joku viisas ihminen sanoi jo vauvavuonna, että valitse taistelusi, kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti. Ja minähän valitsin! Vaikka muuten suhtaudun 3-vuotiaan oikkuihin ja mielihaluihin aika rennosti, on hampaiden pesusta muodostunut asia mistä ei meillä jousteta. Hampaat pestään nykyään aamuin illoin ihan kiltisti, mutta en sano etteikö harjoitusta olisi tarvittu. Ja kyllä sitä taisteluakin on nähty, ja nähdään edelleenkin.


Yleensä illalla hampaiden pesu on helpompaa ja lapsi on yhteistyökykyisempi, mutta aamulla pesu on usein hankalampi juttu. Unisena hampaiden pesu on vain tosi tylsää ja siksi meillä käytetään ihan perinteistä tarrakannustusta. Kun hampaita on pesty pari minuuttia (hauskan näköinen munakello toimii tässä hyvin) ja kun hammasharjaan on laitettu tarpeeksi hammastahnaa, saa lapsi tarran. Ja kun n. 15 pikkutarran paperi on täynnä, saa lapsi keksiä jotain hauskaa tekemistä. Tällä viikolla kävimme esimerkiksi uimahallissa, kun tarralappu täyttyi.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Tarrakannustuksen lisäksi lapsi saa tietenkin valita hammasharjansa itse ja nyt on menossa villieläinkausi. Oikeasti tuo käytössä oleva harja on hieman isommille lapsille suunnattu, mutta kun se miellytti eniten, ostin sen. Sama homma tahnassa, lapselle valitsen aina fluoria sisältävää tahnaa, jossa ei mielellään olisi amiinifluoridia tai trikosaania. Homma menee kuitenkin niin, että jos harja tai tahna ei miellytä, harjauksesta tulee heti hankalampaa. Siksi tahnan on oltava tarpeeksi miedon makuinen ja harjan kivan näköinen, jotta toimisi.


Paras tapa kannustaa lasta hampaanpesuun on kuitenkin ihan se oma esimerkki. Koska minä pesen aamuin illoin hampaani lapsen nähden, on se helpottanut hampaidenpesutaisteluissa eniten. Vaikka iltaisin jäisin vielä valvomaan ja söisinkin jotain lapsen mentyä nukkumaan, on vain helpointa että pesemme yhtä aikaa hampaat. Monena iltana käykin niin, että pesen hampaat kahdesti. Hampaidenpesurutiinimme eroavat oikeastaan vain siinä, että itse käytän mieluiten valkaisevaa hammastahnaa, mitä en tietenkään lapselle anna. Myös suuvesi kuuluu omiin hampaanhoitorutiineihini ja siitäkin multa löytyy valkaiseva vaihtoehto.


Tänään vietetään Maailman Suunhoidonpäivää, jonka pääsponsori Pepsodent haluaa muistuttaa hampaiden pesun tärkeydestä. #aamuinilloin kertoo siitä, miten tärkeää hampaiden pesu on ja kuinka muutaman euron satsauksilla päivittäisessä hampaidenpesurutiinissa voi vuosien saatossa säästää pitkän pennin hammaslääkärikuluissa! En tiedä kuinka paljon hyvät tahnat ja säännöllinen harjaus on vaikuttanut oman purukalustoni terveyteen, sillä tottakai siihen vaikuttavat myös perintötekijät. Mutta ihan varmasti suurin syy reiättömään ja paikattomaan hammasrivistööni löytyy säännöllisestä hampaidenhoidosta, rutiinista jonka olen päättänyt siirtää myös eteenpäin lapselle.


Jotta saataisiin tärkeästä aamuin illoin harjaamisesta aikaan kunnon tempaus, haastan teidät kaikki mukaan jakamaan yhden hampaidenpesukuvan/videon sosiaalisessa mediassa hashtagilla #aamuinilloin. Tempaukseen osallistuvat voivat voittaa mukavia palkintoja, mm. lippupaketteja Linnanmäelle!


Muita Maailman Suunhoidonpäivän hashtageja ovat #brushbrush #wohd15 ja  #pepsodent, kurkkaa näidenkin sisältö vaikkapa instasta niin pääset mukaan kansanväliseen WOHD:n viettoon!


 

Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

7 kommenttia

 1. Meillä ipana pesee ihan liian huonosti hampaansa, myönnän. Lähinnä sitä kiinnostaa tällä hetkellä hammasharjan syöminen, mutta kai sekin on tyhjää parempi, kun siitä natustelee hammastahnaa? Yritetään aamuisin ja iltaisin pestä, mutta aamulla jää välillä välillä, kun on nuo aamut muutenkin hiukan hitaahkoja ollut nykyisin. Mutta xylitoli-pastillin saa aamupalan jälkeen kuitenkin! Iltaisin pestäänkin suihkun jälkeen. :)
  Yhdessä vaiheessa tuo heräsi keskellä yötä, meni lavuaarin viereen ja hoki "hamma" kunnes sai pestä yöllä hampaansa ja takasin nukkumaan. :D

  VastaaPoista
 2. Meillä kyllä pestään hampaat aamuin ja illoin ja ihan se suositeltu aika. Mutta en sano, että helppoa olisi ja siksi meiltä löytyy USEITA erilaisia hammasharjoja ja tahnojakin. Meillä sais taas panostaa just noihin muihin tuotteisiin, Xylitolpastillitkin ovat menneet vanhaksi kaapissa jo ajat sitten.

  Joskus hampaidenpesu menee liiallisuuksiinkin ja K tulee itkien sängystä pois, että vielä jäi muutama hammaspeikko suuhun. Siksi en paljon enää hammaspeikoista juttele, kun niillä on aika suuri vaikutuslapseen.

  VastaaPoista
 3. Pepsodent kids-tahnassa ei ole parabeenejakaan, siksi meidän perheen suosikki. Ja hyvä maku, ainakin punainen mansikanmakuinen on lasten mieleen.

  VastaaPoista
 4. Me ei olla punaista kokeiltu, mutta tämä sininenkin on hyvä. Ja juu, puuttuu parabeenit, amiinifluoridi ja triklosaani. En ole itse niin tarkka mitä omassa tahnassani on, mutta lapsen tahnan haluan olevan mahdollisimman turvallista, sillä osa siitä menee aina mahaan, halusi tai ei.

  VastaaPoista
 5. Meillä sujuu lasten iltahammaspesut hyvin, mut aamulla ei melkein ikinä muka ehditä... Täytyy ryhdistäytyä tässä. Hei, blogissani on sulle haaste! :)

  VastaaPoista
 6. Muista myös hammasvälien putsaus ;) ja nuo valkaisevat tahnat (etenkin markettien) tahtoo olla turhan hankaavia, kannattais pitää niistä vaikka edes tauko välillä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images