LUE KIRJA

Rakastan palveluita, joilla saa kuukausimaksulla nauttia oman osansa uudesta viihdetarjonnasta. Vaikka olin ennen esimerkiksi Spotifya vasta...

Rakastan palveluita, joilla saa kuukausimaksulla nauttia oman osansa uudesta viihdetarjonnasta. Vaikka olin ennen esimerkiksi Spotifya vastaan, olen kallistunut siihen, että näin kuluttajan kannalta on ihan loistavaa päästä käsiksi musiikkiin ennen varsinaisen levyn ostamista. Ja tehdä ne ostopäätökset sen mukaan mitä oikeasti kuuntelee paljon ja haluaa omistaa. Toinen lempipalveluni on yllätys yllätys Netflix. Maksan mielelläni kuukausittaisen korvauksen siitä, että meillä on aina kiinnostavia lastenohjelmia, tv-sarjoja ja elokuvia tarjolla. Todella todella harvoin enää hankin hyllyyn täytettä leffojen muodossa, vain Disneyn klassikot ja muut lasten klassikot on tullut hankittua ihan oikeina levyinä viime aikoina.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jotenkin en ole vielä lämmennyt virtuaalisille kirjoille, vaikka ajatuksena ne onkin loistava juttu. Voiko kirjoja oikeasti lukea päätteeltä? Eikö silmiin ala vältäämättä sattumaan, jos tuijottaa valoisaa ruutua ja saako e-kirjan lukemisen jälkeen edes unta? Myönnän olevani kirjojen suhteen todella vanhanaikainen, mulla meni kauan ennenkuin uskaltauduin lukemaan ensimmäisen Mi-kin eli minikirjan. En vain uskonut, että lukukokemus voisi olla hyvä niin pienen kirjan kanssa. Ja sama homma e-kirjojen suhteen, en vain usko, että se tuntuisi....oikealle. Tai jotain.


Joululomalla netissä roikkuessani silmiini osui kuitenkin mainos Luekirja.fi:sta. Klikkasin itseni sisälle ja ajatus on ihan hemmetin herkullinen, tosin näihin muihin e-viihdepalveluihin verrattuna hintava. Mutta siis idea on, että kuukausimaksulla 24.90 saa käyttöönsä Otavan hurjan laajan kirjaston, mistä löytyy kaikenlaista uutuuksista Dostojevskiin. Kerralla voi lukea kolmea kirjaa ja ne voi sitten lennosta vaihtaa jos ei tunnu omalle. Voit siis lukea kuukauden aikana niin monta kirjaa kuin ehdit ja jaksat, mikä kuulostaa taivaalliselle. Mutta se millä niitä lukee, ei tunnu niinkään mukavalle. En vain usko, että esimerkiksi kännykällä lukeminen olisi kovinkaan miellyttävää tai että istuisin työpöydän ääressä ja lukisin tietokoneelta kirjaa, huh! Oikeastaan ainoa järkevän oloinen vaihtoehto olisi tabletti (tähän palveluun kun ei esim Kindle käy, ei sillä että edes omistaisin moista), mutta tuntuuko se miltä? Pitäisi varmasti kokeilla ihan käytännössä miten lukeminen lähtisi käyntiin, mutta vaikka aloituskuukausi olisikin ilmainen, pitää palveluun sitoutua toiseksikin kuukaudeksi, joka jo maksaa. Jos maksu olisi Spotifyn ja Netflixin tapaan kympin luokkaa, en edes miettisi.


Illalla olisi kuitenkin pakkauksen aika ja en millään haluaisi ottaa painavaa kirjakasaa mukaan Saariselälle. Voisiko siis joku palvelua tai e-kirjojen lukua kännyltä/tabletilta kokeillut kertoa miltä e-kirjan lukeminen tuntuu, jos nimittäin hyvälle niin tilaan ton paketin heti mukaani!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

25 kommenttia

 1. Mulla on ollut Luekirja käytössä jo yli 1,5 vuotta ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Luen iPad minillä. En ota paineita, että joka kuukausi pitää lukea vähintään yksi kirja tms. Luen kun huvittaa, matkoilla olen lukenut jopa 8 kirjaa viikossa, sitten voi taas mennä muutama viikko, etten lue sieltä mitään. Olen tosi tyytyväinen siihen, ettei kirjoja kerry kotiin enää juuri ollenkaan. Tosin muita kuin Otavan kirjoja tulee ostettua joskus. Lisäksi se, että matkalaukkuun ei tarvitse enää ottaa painoksi kirjoja, on hyvä juttu ja matkallakin on ikäänkuin kirjasto mukana. Lisäksi omassa hyllyssä olevia kolmea kirjaa voi lukea offlinena myös, joten lentokoneessakaan ei koskaan lopu lukeminen kesken:)

  VastaaPoista
 2. Siis tää palvelu on 1.5v vanha? Mä luulin et se on tehty ehkä vuoden lopussa tms :D :D Meillä on huomenna niin lyhyt lento etten siihen kirjaa tarvi, mutta muuten voisin kyllä tilata lomaksi ton paketin. Oon kyllä ihan pihalla teknologiasta, mut siis alleviivaava kysymys: silmiin ei siis satu lukeminen ja se on jouhevaa padilla?

  VastaaPoista
 3. Kirjastosta saa myös ladattua e-kirjoja. En ehtinyt itse kokeilla, eli kokemusta ei ole, mut kiva idea ja ilmaista.

  VastaaPoista
 4. Itse olen hankkinut e-kirjoja ja lukenut niitä puhelimella. Silmät kyllä väsyy jos lukee useamman tunnin, mutta näytönkirkautta kun säätää himmeämmäksi niin auttaa silmiä. Äänikirjoihin olen hurahtanut. Mukava kuunnella kirjaa ja esim. neuloa samalla :)

  VastaaPoista
 5. Paljon vanhempikin, mutta säännöt olivat alunperin erilaiset ja teknisiä ongelmia oli vaikka muille jakaa, mutta tuon 1,5vuotta olen ollut tyytyväinen enkä ole sanonut sopimustani enää kertaakaan irti:) Vanhoja kirjoja on lisätty sinne pitkin matkaa koko ajan lisää uusien lisäksi.

  Mini on niin kevyt, että sillä on helppo lukea sohvalla/sängyssäkin ja silmiin ei satu, kun säätää kirkkautta muun valaistuksen mukaan. Jos on paljon valoja ympärillä, voi pitää kirkkaampaa näyttöä, sitten taas hämärässä säätää kirkkauttakin pienemmälle. Ei mulla ainakaan ole sattunut silmiin yhtään, mut pari kertaa on kopsahtanut laite otsaan, kun olen nukahtanut kesken lukemisen, mutta ei se kirjakaan nenässä kivuton ole:)

  VastaaPoista
 6. Minä pidän e-kirjoista. Olen lähinnä lukenut englanninkielisiä Amazonista ostamiani Kindlellä tai sen puhelin- tai pädisovelluksilla. Kotimaisista tutuksi on tullut Elisa Kirja.

  Varsinkin lukulaitteella luettuna kirjojen lukeminen on todella mukavaa, koska taustavaloa ei tule ja silmät eivät samalla tavalla väsy, mutta hyvin minä reissussa olen pädiltäkin lukenut useamman kirjan putkeen. Ennen työreissuilla roudasin aina pokkaripinoa matkassani, mutta e-kirjat ovat kummasti auttaneet siihen ettei randompokkareita enää tarvitse ostaa kotiin ja toisaalta myös kielitaito rikastuu kun lukee englanniksi kirjoja enemmän.

  VastaaPoista
 7. Ja kyllä, on todella helppoa/jouhevaa ja appsin käytettävyys on loistava nykyään.

  VastaaPoista
 8. Mä taas olen niin vanhanaikainen, että mielelläni hamstraan kirjoja kotiin ja ostan omaksi kaikki lempparini. Sitten kun on vielä tuo toinen puolisko, jolla on sama ongelma, niin voi olla, että joudutaan vaihtamaan isompaan asuntoon ennen kaikkea siksi, että saadaan tilaa isommalle kirjahyllylle eikä siksi, ettei lapsen kanssa tänne muka mahdu :O. E-kirjoja - vaikka moni niitä kehuukin - en ole koskaan kokeillut eikä ne jotenkin kauheasti houkutakaan, kun koneella tulee oltua jo töissä ihan liikaa (puhumattakaan tästä jatkuvasti somettelusta...). Ja osa kirjan viehätystä on nimenomaan siinä, että saa lehteillä sivuja viltin alla.

  VastaaPoista
 9. Vähän sama ongelma meilläkin kun Lauralla. Kumpikin hamstraa kirjoja minkä ehtii ja tila alkaa loppua. Joulunakin kirjoja tuli lahjaksi useampi kappale mut ei se estänyt alesta hankkimasta noin 15 lisää... Oikea kirja vaan tuntuu... oikealta. Sitä on helpompi selailla ja mennä eessuntaas, kirjahyllystä on helpompi etsiä jotain luettavaa kuin tutkia laitteen sisällysluetteloa ja jotenkin oikeaan kirjaan on vain helpompi tarttua.

  Mulla on ollut lukulaite useamman vuoden mut en oo varmaan ainakaan vuoteen avannut sitä. Hyviä kirjoja sielläkin varmaan olisi mutta ne pitäisi kaivaa laitteen syövereistä ja käynnistää laite ja varmaan ihan ekana löytää se... olihan se kätsy reissatessa mihin sen hankinkin mutta silti tuli raahattua välillä niitä oikeitakin kirjoja mukana. Ja lukulaitteessa ei ole taustavaloa joten se ei ainakaan mulla rasittanu silmiä. Tabletista en tiedä miten se vaikuttaa.

  VastaaPoista
 10. Mä oon kertakaikkisen rakastunut ekirjoihin ja olen e-kirjaston suurkuluttaja, vaikka yli vuosi sitten vannoin etten edes kokeile. Helsingissä on Kattava e-kirjakokoelma osoitteessa www.ellibslibrary.com jonne vaatii vain kirjastokortin ja sen tunnusluvun lainatakseen opuksia. Aika matalan kynnyksen hommaa eikä tarvi huolehtia myöhästyneistä lainoista ja varaaminenkin on tehty tosi helpoksi. Suosittelen!

  VastaaPoista
 11. Täällä myös pääkaupunkiseudun e-kirjasto aktiivisessa käytössä. Valikoima on mun mielestä vielä aika suppea, mutta kasvaa koko ajan. Eikä siis tietenkään maksa mitään. Suosittelen minäkin!

  VastaaPoista
 12. Mä oon lainannu kirjastosta e-kirjoja ja lukenu Nokian tabletilla. Toimi hyvin erikoistilanteessa/hätäratkaisuna, kun ennen reissua en enää kirjastoon ehtinyt. Mieluiten luen kirjani edelleen kirjoina, mutta hätävaraksi kirjasto on tulevaisuudessakin varmasti minun valintani.

  VastaaPoista
 13. Suomessa ei ole nämä ekirjat oikein saaneet jalansijaa ja yksi iso ongelma on ollut ekirjojen kalleus. Oikeastaan vielä isompi ongelma on se, että Ihmiset kokeilevat tableteillaan tai puhelimillaan lukea ja kyllähän nyt oikea paperikirja päätteeltä lukemisen voittaa, mutta sen jälkeen kun on kerran kokeillut oikeaa lukulaitetta, voi oikeasti vasta ymmärtää ekirjoja. Meillä on kotona Kindle ja sillä lukeminen ja iPadillä lukeminen on kaksi aivan eri asiaa (vaikka siis padillä olisi Kidlen appsi). Ero on VALTAVA eikä kukaan joka väittää tietävänsä ekirjoista ja niiden lukemisesta jotain eikä ole ole käyttänyt oikeaa lukulaitetta tiedä oikeasta ekirjojen lukemisesta kuin aavistuksen.

  VastaaPoista
 14. kyllä! Ja hyvä aloittaa tietenkin sieltä!

  VastaaPoista
 15. Äänikirjojakaan en ole koskaan kokeillut, ellei jotain otto-nalle huvipuistossa kirjoja lasketa!

  VastaaPoista
 16. Mäniin haluaisin tuon kindlen kokeiluun, se kuulostaa ihanalle.

  VastaaPoista
 17. Niin siis mullahan on just toi sama. Ja vasta ihan nyt viikko sitten aloin miettimään, että hetkonen, jos kerran leffat ja musakin menee omistamatta niin voisinko edes KOKEILLA e-kirjaa, kun se helpottaisi paljon roudaamista. Taidan laittaa sen tilauksen tänään voimaan.

  VastaaPoista
 18. Sehän on se surkein, kun itse tietenkin haluaisis lukea aina ne uutuudet mistä puhutaan ja niihinkin taitaa olla aika hankala päästä käsiksi edes e-kirjaston puolella? Vai olenko väärässä?

  VastaaPoista
 19. E-kirjoissa on kyllä hyviä ominaisuuksia, mutta pelottaa vaan se miten silmät reagoi ja onko se jotenkin hankalampaa mitä taviskirjat.

  VastaaPoista
 20. Tuo on juuri se mitä olen aavistellut. Olisi ihan mahtavaa saada kokeilla kindleä jossain, mutta kaveripiirissäni kenelläkään ei sitä ole.

  VastaaPoista
 21. Itse luen e-kirjoja iPad miniltä ja käytän Elisa Kirjaa. On toiminut hyvin, mini on näytöltään sopivan kokoinen makuullaankin kädessä pidettäväksi ja appsissä saa näytön himmennystä ja kirjainten kokoa sekä väriä säädettyä helposti. Pitää silti myöntää, että tykkään perinteisistä kirjoista enemmän, mutta hyvä se on tämäkin. Olen nyt lukenut sellaisia Jo Nesbon kirjoja Elisa Kirjan kautta, joita ei ole löytynyt pokkareina netin suurimmista kirjakaupoista ja joita en ole jaksanut kirjastosta jonotella. Lisäksi kärkyn hyviä alennuksia Elisa Kirjaan sähköpostin kautta. Eli suosittelen :)

  VastaaPoista
 22. Luen lähes kaikki kirjat nykyään iPad minilläni. Sopivan kokoinen, kevyt, kivan näköinen ja ei kuitenkaan pelkkä kirjanlukulaite vaan muutakin käyttöä löytyy. Näytön kirkkaus säätyy sopivaksi ja tekstin taustaväriä muuttamalla pystyy myös säätämään lisää lukumukavuutta. Luultavasti tuhoan silmiäni, mutta iPadin yöasetuksilla on hyvä lukea myös yön pimeydessä kun puoliso kuorsaa vieressä. Ei tarvitse sytytellä valoja häiritsemään. Silmät eivät väsy kun näytön kirkkaus ja fonttikoko ovat sopivat. Nukahtanut olen varmaan useammin iPad kädessä kuin kirja kädessä koskaan nukahdin eli "pimeimmillään" näyttö ei ainakaan minua pidä hereillä.

  Olen päätynyt jopa siihen pisteeseen että luen mieluummin iPadiltani kirjaa josta minulla olisi myös fyysinen kopio kirjahyllyssä. Kyljellään on hyvä kölliä kun ei joudu kannattelemaan kirjaa ilmassa aina joka toisella sivulla. Fyysisinä kopioina löytyvät enää vain erityisen rakkaat kirjat. Uudet kirjat ostan oikeastaan kaikki sähköisinä.

  VastaaPoista
 23. Ihan sikakallis tuo palvelu! Oikeasti kun lähinnä käytän kirjastoa, niin tuo 25 euroa on tosi iso raha. Jos puhuttaisiin Netflixin hintaluokasta, niin kynnys olisi paljon matalampi. Nyt ei edes huvita kokeilla.

  VastaaPoista
 24. Helpompi kuin perinteisen kirjaston. Esim. Statovcin Kissani Jugoslaviaan on Ellibsissä tällä hetkellä 54 varausta ja lainattavissa olevia kappaleita on 33 (laina-aika on muistaakseni kaksi viikkoa). Paperikirjaan taas on 919 varausta ja lainattavissa olevia kappaleita 246 (laina-aika muistaakseni kuukausi).

  VastaaPoista
 25. mä oon vuosi sitten käyttänyt sitä muutaman kuukauden. muutaman päivän tuntui tahmaiselta lukea tabilla, mutta sitten alkoi sujua. luin kuukaudessa 24 kirjaa tms :D mikäs sitä kotiäitinä lomaillessa kun aikaa riitti ;)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images