KEHITTÄVÄMMÄT AUTOLEIKIT

Kirjoitin viime vuonna kotimontessorileikeistämme ja tänään juttua etsiessä hämmästyin kun huomasin tehneeni jutun lähes päivälleen vuosi si...


montessorivarilaatat1montessori varilaatat 2 ommautot montessorimontessori varilaatat3 omm


Kirjoitin viime vuonna kotimontessorileikeistämme ja tänään juttua etsiessä hämmästyin kun huomasin tehneeni jutun lähes päivälleen vuosi sitten. Viime vuonna intoilin kotimontessorista 17.10. , tänä vuonna olen 2 päivää edellä! Juttu on luettavissa täällä.


Saimme siis viime vuonna joitakin montessorileluja Bellapuodin Minä itse kaupasta ja ne ovat olleet käytössä yllättävän paljon. Vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, helppo kilpikonnapalapeli on muuttunut liian helpoksi ja minä olen oppinut kasaamaan tangramin laatikkoonsa ilman netistä etsittävää ohjetta. Mutta etenkin värilaatoilla olemme puuhanneet paljon haastavampia juttuja, mitä viime vuonna tähän aikaan. Kiinnostus värejä kohtaan on kasvanut paljon ja kun ovelasti yhdistin autot ja värilaatat, tuloksena oli aika menestyksekäs värileikki. Haastavaksi leikin tekee se, että viime vuodesta poiketen mukana on ainakin tuplasti värilaattoja, joita lapsi yhdistelee esineisiin eli meillä autoihin ja lentsikoihin.


Osan värilaatoista laitan esille tumman ja vaalean sävyisinä ja niistä väri onkin helppo yhdistää esineisiin. Mutta kun valittavana on kaksi eri vaaleanpunaisen sävyä, on homma heti haastavampi. Oikeasti leikissä ei edes ole oikeaa ratkaisua, sillä eihän värilaatan väri vastaa yksi yhteen auton väriä, mutta 3-vuotiaasta on hauska pähkäillä mikä laatta sopii parhaiten auton väreihin. Vaikka homma voi kuulostaa aika työläälle, ei vanhemman tarvitse olla mukana leikissä koko aikaa, kunhan laittaa leikin osaset esille niin, että lapsen on helppo tarttua toimeen. Yksi montessoripedagogiikan tunnuslauseista onkin "auta minua tekemään itse".


Jos teidänkin lapset tuntuvat pörräävän vain yhden lelun tai leikin ympärillä, voi näillä montessorivälineillä "huijata" lapsen vähän erilaiseen leikkiin. Tosin uskon, että mikä tahansa leikki kehittää lasta ja on hyväksi mielikuvitukselle. Montessorivärilaattoja on helppo askarrella myös itse esimerkiksi kartonkilehtiöstä, missä on monia erivärejä ja niiden sävyjä. Ehkä nämä puiset pysyvät kuitenkin pidempään hyvänä ja ovat siinä mielessä paremmat kovassa käytössä. Ja sellaistahan se käyttö meillä on, oli kyseessä mikä tahansa asia hampaiden harjauksesta pehmoleluleikkeihin, se on sata lasissa tai ei mitään!


Tallaisia leikkejä siis meillä tänään päiväkodin jälkeen!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

2 kommenttia

  1. mä oon ollut kiinnostunut noista montessorijutuista jo jonkun aikaa, meidän lähellä olis itseasiassa yks montessoripäiväkotikin. kiva tietää että noita välineitä on mahdollista ostaa myös kotiin!

    VastaaPoista
  2. Tuommoiset värilaatathan vois tosiaan tehdä itse kartongista - miten en tuota aikaisemmin keksinyt? Ja jos vielä päällystäis kartonginpalat kontaktimuovilla tai jopa laminoisi, niin käyttöaikakin vois olla hieman pidempi. Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images