ARKIRUOKAA

Uusi bloginaapurini Karoliina kyseli eilen postauksessaan arkiruokien perään. Päätin ottaa haasteen vastaan ja paljastaa yhden helpon, mutt...


oi mutsi mutsi kanapasta kollaasi


Uusi bloginaapurini Karoliina kyseli eilen postauksessaan arkiruokien perään. Päätin ottaa haasteen vastaan ja paljastaa yhden helpon, mutta ei niinkään terveellisen 15 minuutin ruuan, mitä teen yleensä silloin, kun en vain keksi mitään muutakaan ruokaa. Lapsiperheellisiä tuskin yllättää, että kyseessä on pasta. Kana-juusto-maissipasta.


Kastikkeessa on marinoimatonta, suolalla ja pippurilla maustettua kanaa, vuohenjuustoa tai aurajuustoa (nyt meillä auraa) sekä purkkimaissia, mikä rouskuu ihanasti hampaissa ja tuo makeutta juuston vastapainoksi. Tällä kertaa tein kastikkeen ihan jauhosuurustuksena, mutta tietenkin ruokakerma toimii myös. Mausteeksi basilikaa, mustapippuria ja suolaa. Näillä aineksilla kastikkeesta tulee valitettavasti aika harmaa, joten ruokailijoiden iloksi suosittelen värikästä pastaa ja päälle isoa kasaa rucolaa.


juusto-maissi-kanapasta oi mutsi mutsi1


Kuten tuossa jo kirjoitin, joskus arkiruokaa miettiessä päähän ei tule oikein mitään. Pastat kermakastikkeilla ovat toki helppoja tehdä, mutta terveysnäkökulmasta ne on kyllä ihan turhia. Olisi mahtavaa, kun työpäivän jälkeen olisi vielä niin täynnä virtaa, että jaksaisi alkaa kuorimaan vaikka kasvissosekeittoon raaka-aineita. Todellisuudessa usein juoksen nopeasti työmatkan varrella sijaitsevaan isoon markettiin ja olen sen verran väsynyt etten erota kunnolla banaania bataatista ja pakasteen pinaattikeittokuutio on ainoa vihannes, jonka muistan.


Välillä myös syyllistyn tyhmään parisuhdeihannointiin, että jos mulla asuisi toinen aikuinen kanssani, tekisin varmasti enemmän ja parempaa ruokaa. Oletusarvo on tietenkin, että suhteen toinen osapuoli sekä suunnittelisi ruuan, kiittelisi vuolaasti kokkaustaitojani että siivoaisi kokkausjälkeni ja korjaisi ruuat ja astiat pois. Mulle jäisi siis vain se kivoin osuus eli ruuan laittaminen. Saahan sitä unelmoida...


kanapasta oi mutsi mutsi arkiruoka


Karoliina kertoi heillä olevan tapana tehdä ruoka etukäteen valmiiksi, jolloin töistä palatessa ei tarvitse kuin lämmittää jo olemassa oleva setti. Loistava idea! Suurin osa ruuistahan vain paranee vanhetessaan, esimerkiksi keitoissa maku vain tiivistyy yön aikana. Ehkä minäkin alan kokeilemaan mallia, missä keitän sunnuntai-iltana ison kattilallisen ruokaa valmiiksi jääkaappiin ja kaukaa viisaana jopa pakastan muutaman annoksen hätätapauksia varten. Chorizomakkarakeitto ja punajuurilaatikko ovat ainakin tällaisia parissa päivässä paranevia ruokia, mutta mitä muita niitä olisi?


Kertokaapa teidän arkiruuista, mitä teette nopeasti ja mitkä ruuat paranevat vielä yön yli levänneinä? Itseni lisäksi myös Karkki kaipaa apua, joten blondinkin päättelykyvyllä helppo arkiruoka saattaa olla suurempaakin massaa kiinnostava asia. Pistetäänpä siis vinkit jakoon!


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

21 kommenttia

  1. Kesäkurpitsalasagne (lasagnelevyt siis korvattu kesäkurpitsalla) ainakin oikeastaan jopa kuuluisi syödä vasta seuraavina päivinä, nesteet imeytyy ja maku paranee ja koostumus koostuu. Samoin muutkin vuoka/laatikko/pataruuat, jotka on yleensä aika nopeita tehdä.

    VastaaPoista
  2. hyvä idis, sillä pasta väsyttää tosi paljon! Onko hyvää ohjetta?

    VastaaPoista
  3. Esim. tää meidän ruokablogin ohje on kerännyt kehuja ja kiitosta, itsekin pidän paljon: http://www.lily.fi/blogit/jata-mullekin/lasagnea-kesakurpitsasta

    VastaaPoista
  4. Minä teen sosekeittoa lounaaksi aina viiden litran kattilaan. Paranee yön yli ja riittää useaksi päiväksi ja jemmaan aina annoksen, pari myös pakkaseen. Vakiokeittoja (joita kaverit aina kehuvat ;) ) ovat tomaatti-chevre ja bataatti-korianteri, joita syömme raejuuston ja siementen kanssa. Useimmiten sekoitan keittoihin myös linssejä tai kikherneitä jotta niistä saa ruokaisammat. Chevrekeitto toimii myös loistavana pastakastikepohjana! Täältä reseptit: https://kummelikopplan.wordpress.com/2012/10/17/paivan-keitto-tomaattichevre/

    https://kummelikopplan.wordpress.com/2013/08/15/bataattikeitto/

    VastaaPoista
  5. pinterestissä törmäsin ihan hyvään idikseen ruoka "lukujärjestyksestä"/viikko menusta... listasin kaikki ne perusruuat, joita yleensä teen. siinä sitten oli lista valmiina, jota aloin käydä läpi. viime syksynä olin jopa niin reipas, että suunnittelin viikoksi etukäteen (vertasin vielä päikyn listaan, niin ei tullut samoja ruokia) listan, vähänkö helppoa oli käydä kaupassa. pitäisikin kaivaa esille taas syksyn tullen. mut joo, meilläkin pitäisi aina olla ruoka valmiina, muuten menee saarioisten äitien ruuaksi.

    samoja parisuhdehaaveita täälläkin ollut...

    VastaaPoista
  6. Me yritetään muistaa tehdä reiluja satseja ruokaa ja syödä niitä useampana päivänä. Sopat, esim. siskonmakkara, jauheliha, herne, kestävät hyvin. Normi makaronilaatikko tai liha-perunalaatikko tietty myös. Yksi arkiruokasuokkarini on curry, joka jopa paranee uusiolämmitettynä. Meitsin blogissa tuoreeltaan ohje, josta tehdään usein tupla-annos. Jos ei syötäis niin paljon, niin riittäis pitkäksikin aikaa :)

    VastaaPoista
  7. Ihanaa, että täälläkin jaetaan vinkkejä!! Nyt on jo aika monta hyvää reseptiä tallennettu tietokoneen muistiin...
    :)

    VastaaPoista
  8. Uuniperunat haluamallaan täytteellä (oma suosikki savulohi) ovat todella helppoa ja edullista arkiruokaa. Toki perunoiden kypsymistä pitää malttaa odottaa jokunen tovi. Samaan sarjaan menee veneperunat/uunijuurekset; perunat pestään hyvin, lohkotaan, päälle öljyä ja mausteita ja eikun uuniin. Juureksista palsternakka, porkkana, lanttu maistuvat itselle ja kypsyvät suhteellisen nopeasti. Lisukkeeksi kelpaa hyvin salaatti, kermaviilikastike ja esim. savukala. Uunissa paahdetuista bataattikiekoista saa paistetun halloumin ja rucolan kanssa mainion lämpimän salaatin.

    Hyvä keino on myös pilkkoa edellisenä iltana esimerkiksi keiton ainekset valmiiksi, tällöin töiden jälkeen ei tarvitse muuta kuin laittaa pata tulille. Myös tähteitä jalostamalla saa nopeasti ruokaa.

    VastaaPoista
  9. Olen itse todennut juurikin tuon etukäteen kokkaamisen avainasiaksi siinä, että arki-illat sujuu meidän yhden aikuisen ja 3-vuotiaan taloudessa mukavasti. Siinä säästyy sekä hermot, että rahaa, kun tekee isomman satsin kerralla. Ja tarjolla oleva ruoka on usein hiukan monipuolisempaa kun sitä ei ole suunnitellut juurikin nälkäisenä siinä neljän ruuhkassa. :) Pyrin siihen, että jääkaapissa/pakkasessa olisi aina pari ruokavaihtoehtoa viikon varalle, ettei tarvitse samaa syödä liian montaa päivää putkeen. Sitten vaan keitetään mahdolliset lisukeriisit/pastat/mitänytmilloinkin Pikkukakkosen aikana ja lämmitetään. :)

    Tämän viikon ruokalistaltamme löytyy bataatti-kookoscurrya, joka on yksi meidän lemppariruoka ja eri kasviksilla varioitavissa, pysyvät ainesosat ovat tuo bataatti, kookosmaito ja (kidney)pavut. Tällä kertaa messissä on lisäksi sipulia, munakoisoa, porkkanaa ja hedelmäkorista bongattu tummunut banaani (joka on muuten kiva lisä tällaisessa kookosruuassa) :D mausteena keltaista currytahnaa, sitruunaa, kurkumaa ja hiukan suolaa (chiliä menisi reilusti jos söisin vain aikuisten kesken). Pilkkominen, kuullotus ja sen jälkeen soossi haudutteleekin itse itsensä valmiiksi - ja maku paranee ekan päivän jälkeen.

    Toinen tämän viikon kastike on ihan perus bolognese. Tomaattimurskapohjaan tehty ja tuoreilla tomaateilla jatkettu, quornrouhetta jauhelihan sijasta, vapaavalintaiset kasvikset (meillä paljon sipulia, valkosipulia, basilikaa, paprikaa ja oliivia). Tämä nyt on maailman eniten perusruoka, mutta kummasti tulee parempi kastike kun sen ajan kanssa hauduttelee hiljakseen sunnuntai-illalla sen sijaan että kaataa ainekset kymmenessä minuutissa sekaisin silloin arkena. ;) Loraus punkkua tai balsamiviinietikkaa on muuten ehdoton mauste tähän :)

    JA vielä yksi sosekeittovinkki! Kasvikset kun paahtaa uunissa ennen soseuttamista, maku nousee ihan uusiin sfääreihin! Itse teen usein tomaatti-sipuli-porkkana-paprika-keittoa tällä systeemillä, mutta tässä toimii kyllä mikä vaan mitä keittoonsa tykkää laittaa. Öljytyt kasvikset suolan ja pippurin kera ottamaan väriä pintaan ja kypsymään uuniin -> soseeksi, ja keiton kyytipojaksi creme fraichea ja tuoretta basilikaa, ah :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos näistä. Kun aina vaan sitä smaa ruokaa. Alkaa kokkaaminen hiipumaan ja ranut uuniin. Nyt on taas jotain uutta kokeiltavaks. IHANA BLOGI SULLA! x

    VastaaPoista
  11. Mun kaikista "vakioimmat" peruskotiruoat on itsetehdyt lihapullat, joita teen järjettömän satsin ja osan pakastankin. Jauhelimureke on uusin suosikkini, siihen tungen juurikin maissia yms kasviksia, mitä milloinkin on.
    Nämä menee perunamuussin, pastan tai riisin kanssa.

    Uusimpana lisäyksenä meidän ruokavalioon on tullut peruna-bataattimuussi, joka on ihanan värikästä!
    Teen aika usein myös yli-ison annoksen tätä muussia ja toisena päivänä lykkään uunivuokaan muussin, jauhelihaa (paistan valmiiksi) ja sekoitan, päälle juustoraastetta. Uuniin. Nam.

    Lisäksi tortillat on meillä arkiruokaa, koska niihin saan uppoamaan myös hyvin kasviksia :) maustettu kermaviilikastike, fetaa, tomaattia, sipulia, salaattia...broileria, jauhelihaa tai kalaa sisälle. Kalapuikotkin hätäpäissään kokeilin kerran ja hyvin nekin meni :)

    Keittoja käytän harvemmin, paitsi Rainbown pakastesosekeittoa :D Se on sitten se hätäruoka jonka nappaan kaupasta kotimatkalla, jos en ole valmistanut mitään valmiiksi :) Siihen kaveriksi paahdettua ruisleipää on aaivan ehdoton ja päälle kasa raejuustoa.

    Höh. Mulla on nälkä.

    VastaaPoista
  12. Kiitos! Taidan kokeilla tomaatti-chevreä heti huomenna!

    VastaaPoista
  13. Tuo on hyvä idis, pitääkin tsekata pinterest! Ja hyvät haaveet ;)

    VastaaPoista
  14. Mä olin unohtanut koko curry-ruuan! Kiitti muistutuksesta! Pakko varmaan itsekin kaivaa joku lestakattila kaapista ja alkaa opettelemaan ne isot annokset. Lautasellahan mä ne jo osaan liiankin hyvin, mutta ruuan laitossa en.

    VastaaPoista
  15. Hyvä! Pitää käydä sunkin postauksessa lukemassa vinkit omaan käytöön!

    VastaaPoista
  16. Uuniperunat on niin hyviä, mutta ne on kyllä enemmän kotipäivien ruokaa. Ei vain ehdi enää viiden jälkeen valmiiksi, ellei tee etukäteen. Ja uuniperunat on kyllä parhaita juuri uunista tulleena.

    VastaaPoista
  17. Kuulostaa niin ihanalle että kadehdin perheenjäseniäsi avoimesti. Kiitos inspiraatiosta, ehkä minäkin vielä joskus paahdan kasvikset ennen soseuttamista...

    VastaaPoista
  18. No kiitoshan kuuluu ihan muille kuin mulle :D Kiitti!

    VastaaPoista
  19. Mä muuten söin viimeks tänään Rainbown kasvissosekeiton lounaaksi, ruisleivän kanssa tokikin :D

    VastaaPoista
  20. Vaikka meillä ei vielään lapsia ole, mutta tunnen tämän ongelman myöskin kahden hengen taloudessa. Syksyllä yritän taas lukutaulusysteemiä, nin ei tarvitse joka ilta miettiä, mitä söisi seuraavana päivänä. Yksi vinkki: jos yhtenä päivänä on keitettyjä perunoita esim. yrttirahkalla ja savukalalla niin keitän aina enemmän pernunoita. Seuraavana päivänä on sitten paistettuja perunoita, ja jos vielä jää, niin olen myöskin muussannut, paistettua jauhelihaa ja juustoa päälle ja uuniin. Kolmeksi päiväksi jo ruokaa. Ja olen myös lihapullia sekä makaroonilaatikkoa tehnyt pakkaseen.

    VastaaPoista
  21. Meillä on erilaiset pastat ja sosekeitot yleensä hitti, myös se paljon puhuttu avokadopasta. Nyt olen keitellyt läpi Marttojen kasviskeittokirjaa, ja siinä on kyllä mainioita perusruokia vaikka kuinka!

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images