FILOSOFIASTA YHTEINEN HARRASTUS?

Olen pyöritellyt päässäni ajatusta lapsen harrastuksesta ja sen tärkeydestä tai tarpeellisuudesta. 3-vuotias on mielestäni tosi tosi pieni v...

sinkka8


Olen pyöritellyt päässäni ajatusta lapsen harrastuksesta ja sen tärkeydestä tai tarpeellisuudesta. 3-vuotias on mielestäni tosi tosi pieni vielä ja kun me emme ole harrastaneet vauvanakaan mitään sen ihmeempiä, tuntuu harrastuksen miettiminen aika hankalalta. Minusta vähän nimittäin tuntuu siltä, ettei lapsi kaipaa harrastuksia päiväkotipäivien päälle. Päiväkodissa kuitenkin leikitään, piirretään, ulkoillaan ja ollaan sosiaalisia ja en haluaisi kuormittaa lasta vielä yhdellä (tai herra paratkoon useammalla!) aktiivisella harrastuksella, ainakaan sellaisella missä en voisi itse olla mukana.


Mutta musta on alkanut tuntumaan että se olen minä joka kaipaisi jonkun uuden harrastuksen. Ja että se harrastus voisi olla kuitenkin sellainen yhteinen kiva juttu, mikä olisi tarpeeksi rauhallista, lämminhenkistä ja ei tuloksiin tähtäävää oleilua joka antaisi meille inspiraatiota ja voimaa arkeen. Aika paljon vaadittu harrastukselta? Luulin ettei tällaista harrastusta löytyisi, mutta mutta...


Leluteekin Emilia kirjoitti tuossa hetki sitten perustaneensa lasten filosofiakahvilan mikä starttaa toimintansa nyt syksyllä. Kahviloita tulee olemaan ympäri Helsinkiä ja kerran kuussa lauantaisin kokoontuu myös aikuisten filosofiakahvila, minne voi ottaa lapsen mukaan. Tämä alkoi kuulostamaan meikäläisen korvaan todella hyvältä ratkaisulta, vaikkakin harrastusajankohdan löytyminen vaatii vielä hieman tsekkailua. Myös se haluaisinko mennä aikuisten vai lastenkahvilaan on vielä pähkäilyn alla.  Emilia kirjoittaa blogissaan kahvilasta näin:


sinkka5Lasten filosofiakahvila


Lasten filosofiakahvilassa 2-6 -vuotiaat vanhempineen kokoontuvat kerran viikossa ihmettelemään, kyselemään, keskustelemaan ja askartelemaan tai leikkimään yhdessä. Filosofiakahvilan ohjelma on suunniteltu Filosofiaa lapsille -metodin pohjalta.


Filosofiakahvilassa lapsen luova ja kriittinen ajattelu kehittyy. Hän oppii kysymään ja kyseenalaistamaan, etsimään vastauksia ja perustelemaan ne. Samalla kehittyvät myös lapsen kielelliset ja sosiaaliset taidot. Vanhemmalle filosofiakahvila tarjoaa uutta ajateltavaa, aikaa keskittyä lapsen kysymyksiin ja ajatuksiin ja vinkkejä siihen, miten lasta voi kannustaa pohtimaan kotonakin.


Leluteekin filosofiakahvilassa aikuisten osallistuminen ja pohdinta on vähintään yhtä tärkeää kuin lasten, ja toiminta on suunniteltu niin, että muista vanhemmista oppii muutakin kuin kenen äiti kukin on.


Äitien ja isien filosofiakahvila


Vanhempien filosofiakahvilassa pienten lasten vanhemmat kokoontuvat kerran viikossa lapsineen käsittelemään vaihtuvia aiheita.


Filosofiakahvilassa vanhemmat saavat hetken olla aikuisia keskenään sinä aikana kun lapset leikkivät filosofiakahvilan leluilla. Filosofiakahvila tarjoaa uutta ajateltavaa, mukavaa seuraa ja tilaisuuden venytellä jumiutuneita aivoja. Filosofiakahvilassa ei ole tarkoitus opiskella filosofiaa, vaan aiheet vaihtelevat ajankohtaisista tapahtumista vanhemmuuden ja elämän eteen tuomiin kysymyksiin. Mitään erityistaitoja ei tarvita, eikä kaikkien tarvitse olla koko ajan äänessä.


Leluteekin aikuisten filosofiakahvila on vanhempien oma harrastus, jossa käsitellään ihan oikeita aikuisten asioita ja toiminta on suunniteltu niin, että kaikkien on helppo osallistua ja ryhmästä muodostuu oma yhteisönsä.


Harmittaa kovasti, että tällä viikolla olisi kaksikin eri mahdollisuutta testata filosofiakahvilaa käytännössä ja herraseurani viettää viikonloppua isän kanssa mökillä. Kun kyseessä on kesän viimeiset mökkihetket, en viitsi alkaa sumplimaan aikatauluja uusiksi, vaan menemme varmaan myöhemmin testaamaan kahvilaa. Jos teistä joku kiinnostui filosofiakahvilasta ja satutte olemaan viikonlopun kieppeillä Helsingissä, filosofiakahviloita voi mennä testaamaan perjantaina 15.8. Mommy&Me:n avoimiin oviin klo 10.30 ja 11.30 ja sunnuntaina 17.8. Töölönlahdelle Lasten festareille. Ja jos menette, niin laittaisitteko mullekin fiiliksiä pop up kahviloista? Olisi tosi kiva kuulla kokemuksia!


Lisää tietoa filosofiakahviloista voi lukea täältä.


Niin ja hei, harrastetaanko teidän perheessä jotakin kivaa yhdessä? Mitä?


 Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

5 kommenttia

 1. Meillä on varmaan liikaa harrastuksia syksyyn!

  Muttamutta.. Nuo harrastukset on lapsille niiiiin mieluisia ja ollaan nämä kotivuodet ahkerasta harrastettu.
  Ensi viikolla alkaa muskari. Kolmisin ollaan käyty, mutta nyt alkaa "isojen" muskari, johon ei enää äitiä huolita mukaan. Samaan ryhmään on tulossa ystäväni lapset ja tytöt on siitä ihan innoissaan, saavat nähdä joka viikko parhaita kavereitaan musiikin merkeissä!

  Lisäksi on Eevin jalkapallo, mikä aloitettiin keväällä ja jatkuu ympäri vuoden!

  Harkinnassa on nyt sitten vielä kansalaisopiston mukulavärikylpy. Kyllä me varmaan sinnekin ilmoittaudutaan, kun tytöt on niin hirveästi siitä tykänneet. Sinne mennään sitten yhdessä harrastamaan.

  Aika paljolta tuntuu kun tytöt on niin pieniäkin, ja arki muuttuu muutenkin niin hirmuisesti. Mutta ainahan voi sitten jotain karsia jos siltä tuntuu.. :)

  VastaaPoista
 2. Me ollaan vuoden ajan käyty käsipalloleikkikoulussa. Siellä siis äidin kanssa yhdessä juostaan ja leikitään. Sekä tietysti muidenkin kanssa. Alkuun oli tosi vaikeaa, kannoin sylissä. Kerta kerran jälkeen rohkaistu. Nyt keväällä jo juoksi ilman äitiä.
  Meillä ollut ongelmana juurikin tuo ujous ja äidissä roikkuminen. Siksi katsoin että tämä olisi hyvä tapa olla äidin kanssa mutta kuitenkin saada omaa varmuutta.
  Jatketaan taas. Harmi että treenit lauantaisin ja mulla vaan yks la kolmessa viikossa vapaa.

  VastaaPoista
 3. Voi miten mulla on mennyt tuo Leluteekin filosofia kahvila ohi. MINÄKIN HALUAN! :D Pitääpä vinkata, että se vois järjestää tommosia Oulussakin - ainakin joskus.

  VastaaPoista
 4. Minä olen mukana jos Ouluun saadaan vastaava :D

  Harrastukset ovat aiheuttaneet minullekin päänvaivaa. Silloin kun lapset ovat kotihoidossa on mukava käydä muskarissa ja vastaavissa jotta lapsi pääsee leikkimään toisten lasten kanssa, mutta jos lapset ovat päiväkodissa tuntuvat nuo turhan kuormittavilta. Meillä tänä syksynä esikoinen harrastaa, muut todennäköisesti e.

  VastaaPoista
 5. Kolmevuotiaan kanssa ei vielä harrasteltu, mutta pojan ollessa viisi menimme perhesuunnistuskouluun. Olemme koko perhe innostuneet ihan älyttömästi suunnistuksesta, vaikka nuorempana en voinut kuvitella mitään typerämpää. Saa olla metsässä ja karttojen tutkiminen tarjoaa älyllistä haastetta täysin noviisille aikuisellekin.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images