KANANMUNAKASTIKETTA JA TUPPIPOTTUJA!

Juttelimme eilen naapurin äidin kanssa ruuasta ja kuinka hänellä kokeilunhalu on tippunut lähemmäs nollaa lasten myötä. Mulla kokeilunhalua ...

Juttelimme eilen naapurin äidin kanssa ruuasta ja kuinka hänellä kokeilunhalu on tippunut lähemmäs nollaa lasten myötä. Mulla kokeilunhalua on vielä jonkin verran jäljellä ja tykkään kokata ja kokeilla aina jotain uutta, jopa niin paljon että unohdan vanhat helpot kotiruuat monesti kokonaan. Siksi välillä pidän tietoisesti retroruokaviikkoja, milloin syödään voi-jauhosuurusteista jauhelihakastiketta kuoriperunoilla, makaronilaatikkoa ja jauhemaksapihvejä perunamuusilla. Monissa suomalaisissa kotiruuissa tuntuu olevan kuitenkin aina pohjana joku liha ja koska emme syö varsinkaan punaista lihaa useasti kotona, yksi yhteisistä lemppareistamme on kananmunakastike.


kananmunakastike


Kananmunakastike on monille ihan outo juttu, mutta ne jotka tietävät yleensä tykkäävät kovasti. Yksinkertaisuudessaan se tehdään suurustamalla maitoa jauhoilla valkokastikkeeksi ja lisäämällä mausteeksi valkopippuria ja suolaa. Myös vähän voita saattaa tehdä maulle hyvää. SItten vain keitetyt ja pilkotut kananmunat joukkoon ja avot! Tuppipottujen kanssa erityisen hyvää! (Kuvan annoksessa on mukana myös kanaa ja varhaiskaalisalaattia, minkä teen vuodesta toiseen hieman muunnellen, mutta hyvin samankaltainen ohje löytyy esimerkiksi täältä.)


Olisi tosi hauska kuulla teidän vanhoja tuttuja, nostalgisia ja perinteisiä kotiruokia, mitä teette nopeasti ja jotka maistuvat myös lapsille hyvin. Kertokaahan!


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

12 kommenttia

 1. Kaalilaatikko, no ei se ihan nopeesti ole valmista mutta uuniin saa nopeasti ja siellä saa olla niin pitkään kuin malttaa odottaa. Lisukkeeksi puolukkahilloa. Meillä tämä ruoka tehdään usein soijarouheesta, tai sitten vaan muuten ihan kasvisversiona. Kaikki tykkää, mutta koti haisee kamalalle hetken :)

  VastaaPoista
 2. Nam nam :) Ala-asteelta sai vielä 90-luvulta perunavelliä. Kaiholla muistelen vieläkin sitä herkkua!

  VastaaPoista
 3. Kananmunakastike tosiaan on herkkua! Se kuului pitkään vakioruokalistaamme, mutta nyt kuopuksen ollessa allerginen sekä munalle, että maidolle, on tämäkin lemppari jäänyt vaihtoaitioon. Meillä syödään muutenkin aika perinteistä ja edullista kotiruokaa kuten esim. Uunikalaa, laatikkoja eri variaatioilla ja jauhelihakeittoa. Uppoaa hyvin lapsille, on mulle pääkokkina suht vaivatonta ja kukkarolle huokeaa, kun pystyy tekemään isompia määriä kerralla. Retroruoat roks! :)

  VastaaPoista
 4. Oi, kananmunakastike! En ole vuosiin muistanut koko ruokaa, mutta huomenna on pakko tehdä. Lapsuuden ehdoton herkku, jota mummoparkamme teki minulle koko kesän, kun ei keksinyt muutakaan ruokaa, jotan olisin suostunut syömään :D Toinen, mitä alkoi tämän tekstin myötä tehdä mieli on äidin tekemä leipäjankki. Täytyypä kysyä, miten sitä tehdään.

  VastaaPoista
 5. Pakko muuten lisätä, että vaikka ihan paljasjalkainen oululainen olenkin ja kuoriperunoita syönkin, en tiennyt niiden olen tuppipottuja. Meillä on puhuttu ihan vain potuista.

  VastaaPoista
 6. Oi, kaalilaatikko on niin hyvää. Pitäisikin tehdä taas iso annos ja laittaa pakkaseen osa.

  VastaaPoista
 7. Mä en oo koskaan maistanut perunavelliä, mutta rakastan perunaa ja uskoisin pitäväni myös vellinä.

  VastaaPoista
 8. Mä aina unohdan tollaset perinneruuat, vaikka ei pitäisi. Meidän perinteisin ruoka (siis yleisin nyt) taitaa olla selleriä ja porkkanaa sisältävä bolognesekatike mitä haudutan tuntikausia. Siinä on vähän lihaa, paljon kasviksia ja se on hyväääää!

  VastaaPoista
 9. Aijjaa! Tuppipotut on mulla edelleenkin ihan perusnimitys kuoripotuille ja perunamuusi on pottuvoita :D

  VastaaPoista
 10. Ja mulle muusi on muusia. :) Pottuvoi on sellaista, että tilsii potut lautaselle ja laittaa voita. Mutta ehkä tähän mun murreaanojen osaamattomutteen vaikuttaa se, että mun isä on Etelä-Pohjanmaalta.

  VastaaPoista
 11. Jauhemaksapihvit ja pottumuussi sekä kaalilaatikko on meillä niitä perinneruokia joita jotkut ihmettelee eikä ne kelpaa kaikille, mun mielestä tosi hyvää. Jauhemaksakastike on myös tosi hyvää!
  Mutta ei näitä silti tule hirveen usein tehtyä.

  Niitä peruskotiruokia joita teen jatkuvasti on erilaiset variaatiot laatikkoruoista, broilerilaatikko kasviksilla on ehkä se yleisin, siitä tulee tosi erilaisia versioita eri kasviksilla ja toinen on jauhelihalaatikko eri kasviksilla, siihen kun sekoittaa vielä raejuustoa, nami!
  Broileri-kasvis-nuudelikeitto ja perusnakkikeitto on sitten myös niitä oikein kunnon arkiruokia, samoin kuin lihamureke! Josta keksinkin mitä teen tänään ruoaksi :D Eli lihamureketta ja pottumuussia, jes.

  VastaaPoista
 12. Oih, munakastiketta, mun lapsuuden herkuruokaa! Meillä ei vaan taitaisi upota, joskus ennen lapsia olen sitä tehnyt eikä mies tykännyt, lapsille ei kelpaa keitetyt kananmunat eli taitaa jäädä tämä ruokalaji haaveeksi, huoh ja voih :/

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images