KOTIMONTESSORIA

Monet varmaan tietävätkin minun olevani vaihtoehtoisuuteen päin kallellaan. Ei siksi, että haluan tehdä kaiken eri tavoin kuin muut, vaan mu...

mina itse montessori lelu 4


Monet varmaan tietävätkin minun olevani vaihtoehtoisuuteen päin kallellaan. Ei siksi, että haluan tehdä kaiken eri tavoin kuin muut, vaan mua kiinnostaa erilaiset tavat elää ja ajatella. Olen ollut töissä Steinerkoulussa, mikä ei vastannut omia arvojani loppujen lopuksi ollenkaan ja siksi oli selvää, etten laita lasta Steinerpäiväkotiin. Olen kuitenkin aina välillä fiilistellyt erilaisilla päiväkotivaihtoehdoilla, vaikka todellisuudessa en lastani haluaisi mistään hinnasta muualle kuin juuri siihen päiväkotiin missä hän onkin. Mutta saahan sitä ottaa selvää ja mietiskellä näitäkin juttuja, vaikka ei olisikaan ajankohtainen asia.


Yksi itseä eniten kiinnostavista kasvatusfilosofioista on montessori-pedagogiikka. Olen välillä lukenut etenkin amerikkalaisista perheblogeista erilaisista montessori-harjoituksista, mitä pienet lapset voivat tehdä kotona. Montessori-pedagogiikan pääajatus on lapsen erilaisten herkkyyskausien huomioiminen ja näiden kautta juuri "oikeiden" taitojen oppiminen tietyssä vaiheessa. Yksi montessoripedagogiikan tunnuslauseista on "auta minua tekemään itse", joka kiteyttää hyvin myös omat ajatukseni. Haluan tarjota lapselle virikkeitä ja mielekästä tekemistä niin, että hän on itse aktiivisimmassa roolissa leikeissä ja harjoituksissa.


mina itse montessori lelu 5


Vaikka meillä on ikuinen kaaostila käynnissä, on lapsella leluja loppujenlopuksi vähän. Palikat, Legot, nuppipalapelit ja muut moniosaiset lelut vaan levittäytyvät laajalle alalle, kun leikkijä on aktiivisimmillaan. Välillä jätän tarkoituksella leluja esille leikittäväksi, esimerkiksi Tangram-palapelin palaset lojuvat poikkeuksetta lattialla, koska niihin on helppo tarttua ja alkaa leikkimään. Tangram inspiroi lasta valtavasti juuri tällä hetkellä, koska se on tarpeeksi helppo, mutta jos palikoiden sivujen haluaa olevan vatupassissa, saa palikoita asetelle kieli keskellä suuta ja ajan kanssa. Tangram on myös lelu, mitä en ole itse onnistunut kokoamaan vielä kertaakaan kehikkoon, eli vaikeustasoja löytyy lelun yksinkertaisuudesta huolimatta.


varilevyt montessori mina itse 3


Uusi suosikki, mikä vaatii multa kyllä panostusta enemmän kuin tangram, on värilaatat. Tällä hetkellä meillä on värilaattojen kanssa oikeastaan vain kaksi erilaista leikkiharjoitusta, mutta ne ovat joka kerta ihan erilaisia. Monesti päiväuniaikaan otan sattumanvaraisest värilaatoista erilaisia värejä ja etsin niihin mätsäävät esineet kodistamme jättäen laatat ja lelut valkoisen levyn (entinen keittiökaapin ovi muuten) odottelemaan leikkijää. Yleensä kehotuksia ei tarvita vaan muutaman kerran harjoittelun jälkeen lapsi tietää mitä tehdä ja alkaa tekemään väripareja vierekkäin laudalle. Leikki on aina uusi, sillä värilaattoja on yhteensä 63 kappaletta ja kodista löytyy aina uudet esineet leikkiin. Joskus hankaloittaakseni harjoitusta laitan esille vain yhden värin eri sävyjä, mutta se on vielä liian hankala leikki 2-vuotiaalle.


varilevyt montessori mina itse 2


Toinen värilaattaharjoitus on yhtä yksinkertainen, mutta täysin erilainen. Kasaan lattialle kahden värin laatat vaaleasta tummaan ja kaksi kippoa. Kippoja ei tarvitse sen kummemmin värikoodata, vaan lapsi kyllä ymmärtää (ihme kyllä!) mitä tehdä ja alkaa lajittelemaan värit eri kippoihin. Värilaattojen hyvä puoli on myös loputtomat mahdollisuudet, vanhempana niitä voi asetella vaaleasta tummaan ja pistää lapsen itse etsimään mätsäävää kodin esineistä. Muun muassa. Tällaisia leikkejä on tosi hauska seurata vierestä, kun huomaa lapsen pähkäilevän, miettivän ja iloitsevan onnistumisesta.


Tämän kaltaisia harjoituksia löytyy aika näppärästi esimerkiksi pinterestistä ja instagramista kun hakusanaksi laittaa "invitation to play". Toinen hyvä hakusana on "montessori practical life". Omat apuvälineemme on saatu Bellapuodin Minä Itse-kaupasta, mikä on erikoistunut kehittäviin leluihin ja etenkin montessorivälineisiin. Minä Itse kauppiaat Sani ja Jenni postaavat Me itse-blogiinsa ideoita kotimontessoriharjoituksiin ja järjestävät myös kotikutsuja!


varilevyt montessori mina itse


mina itse montessori1


Bellapuodin Minä Itse-kaupassa on nyt syysloma-alennukset käynnissä ja osa tuotteista alennuksella -20%. Myös nuo superkivat värilevyt löytyvät nyt alennettuun hintaan, joten hops tutustumaan tästä linkistä!


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

42 kommenttia

 1. Mielenkiinnolla oon seurannut blogiasi useamman vuoden, mutta nyt on ihan oikeasti pakko kommentoida (ettei vaan oisi vielä ensimmäinen kerta). Jo on mahtavia leluja ja ideoita! Ihan harmittaa, että oma napero on karvaa alle kaksikuukautinen, ja näitä leikkejä saadaan odottaa vielä hetkonen. Käsityöläisten lapsena arvostan kovasti puisia leluja ja tällaisia, jotka ruokkii oman järjen ja mielikuvituksen käyttöä. Hintakaan ei ole äkkisilmäilyllä paha, sillä varmasti nämä ovat muovikrääsäkertakäyttöleluja pitkäikäisempiä ja jaksavat viihdyttää useita vuosia. Ja miksei tuollaisia voisi askarrella itsekin. Tämä oli kyllä yksi mielenkiintoisemmista postauksista aikoihin, kiitos! :)

  VastaaPoista
 2. Wau, nuo värilevyt onkin tosi kivat! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kivan näköisiä! Ja musta on just hyvä poimia itselle sopivia ideoita eri pedagogioista ja tyyleistä, ei sen tarvitse todellakaan olla sellainen "kaikki tai ei mitään" -valinta.

  VastaaPoista
 4. Voi miten kivoja!

  Meilläkään ei leluja monia ole. Legoja ja muutamat nuket, ponit ja barbit. Vauvalle oli nyt pakko tilata tupperwaren palapallo, ihan vaan koska mulla oli lapsena sellanen ja se on oikeesti kiva lelu :) Vähän tylsä ulkomuoto mutta ne muistot!

  VastaaPoista
 5. Hei! Tosi hauskaa että säkin olet kiinnostunut näistä. :) Mä laitoin just noita kotona kotitarpein tehtäviä montessorivaikutteisia ideoita mun blogiin ihan erilliselle sivulle, esikuvanani kanssa ne amerikkalaiset blogit ;), täällä: http://kaunispaiva.net/?page_id=82

  (Mun Onnellinen koti -blogi jatkuu siis tuolla uudessa osoitteessa, koska wordpress ei päästä mua enää kirjautumaan blogiini, eikä ilmeisesti aio tehdä asialle mitään.)

  VastaaPoista
 6. Ihan huippua on, että tuolta firmalta voi myös vuokrata näitä leluja! Tämän postauksen inspiroimana vuokrasin meidän taaperolle nämä värilevyt. Ja jos ne lasta tuntuvat kahden kuukauden aikana yhtään kiinnostavan niin täytyy jatkaa vuokrausaikaa.

  VastaaPoista
 7. tääl ois yks 32v. 2kk joka haluis kans leikkiä noilla värilaatoilla väripareja! :D

  VastaaPoista
 8. Kivan näköiset värilaattaleikit teillä! :) Jos jossain vaiheessa tulee hinku nähdä lisää, niin olet edelleen tervetullut visiitille Vuosaareen.

  VastaaPoista
 9. Hei wau, meillä on saman firman leluja myös käytössä, ja blogissa oli just juttua :) Mahtavaa että saavat lisää julkisuutta!

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus!! Olin itse asiassa juuri tulossa pyytelemään jotain kirjoitusta teidän leluista, joten ajoituskin on ihan nappi. <3 Meidän muksu täyttää kohta kaksi, ja pitäisi keksiä synttärilahjaideoita sekä itselle että niitä kysyville, joten lelupohdinnat on ollut meillä pinnalla. Tällaisia leikkijuttuja lukisin mieluusti lisääkin!

  Ja juuri jotain tämäntyyppisiä juttuja olen itsekin ihastellut. Tuollainen luurankopohjainen palapelikin on jo aiemmin päätynyt joululahjalistalle. Erityiskiitos värileikkivinkeistä! Askartelin juuri lapselle itse tuollaisia värikortteja rautakaupan maalinäytelapuista, ja tuo värinmätsäysidea pääsee testiin heti huomenna. :D

  Loppuun vielä sinulle päin blogivinkki. Jos sinua kiinnostaa montessori, niin ehkä myös reggio emilia? Sen soveltamista kotona näytetään hienosti tässä blogissa: http://ic.pics.livejournal.com/slingopark/16948501/101317/101317_original.jpg

  VastaaPoista
 11. Onpa hienoja ideoita ja todella mielenkiintoinen postaus "leluista". :)

  VastaaPoista
 12. Mukava postaus ja kiitos lelu- ja leikkivinkeistä :)! Mä "lomailen" opeopinnoista nyt kolmatta vuotta, kun olen kotona lasten kanssa, ja hävettää myöntää, että olen vähän tahalleen koittanut irtautua näistä eri 'metodeista'. Myös laiskuuttani alan kirjallisuus jäänyt kotona olo aikana hyllyyn pölyttymään, vaikka kannattaisihan sitä johonkin muuhunkin ajatuksiaan peilata kuin maalaisjärkeen (ja hataraan muistiin..).

  Tykkään lukea blogeista pinnallisia juttuja, vastapainona tälle arjelle, heh :D, mutta tää oli kyllä kiva asiateksti :). Kiitos vielä ja pahoittelen sekavaa kommenttia.

  VastaaPoista
 13. :) ole hyvä vain! Montessorivälineillähän on välillä aika yksinkertainen konsepti ja esimerkiksi värilaatat on helppo askarrella itsekin vaikka pahvista. Tosin puiset kestää kauemmin ja onhan nämä olleet meillä leikeissä ihan muutenkin palikoiden kanssa.

  Ja 2kk vanha vauva on yllättävän nopeasti ainakin siinä iässä, että noi helpoimmat nuppipalapelit on ajankohtaisia. Ja niissä hinta oli kyllä enemmän kuin kohdillaan.

  VastaaPoista
 14. Ne on tosi kivat ja aika ihanan inspiroivat ihan itsellenikin ;)

  VastaaPoista
 15. Montessorista löytyi paljon sellaisia ahaa! elämyksen aiheuttaneita harjoituksia lasta varten, jotka ilman sen suurempaa pedagogiikkaan tutustumistakin vaikutti tosi fiksuille ja järkeville.

  VastaaPoista
 16. Välillä musta tuntuu, että me hukutaan leluihin mutta se johtuu vaan siitä, että esim duploja on ympäri kämppää ja nuppipalapelin palat aina sukan alla. Mutta tosi vähän mitään trendileluja löytyy, noita vanhoja tuttuja vaan.

  VastaaPoista
 17. Kiitti tuosta linkistä, pitää mennä tutustumaan mitä teillä uudessa osoitteessa tapahtuu!

  VastaaPoista
 18. Niin, tuo on totta! Vuokraus on tosi järkevä tapa tutustua vähän vieraampiin leluihin. Mä uskon että värilaatoista riitää iloa pitkään,mutta varoitan että älä ota levyjä pois laatikosta kaikkia kerrallaan, ne on hiton hankala värijärkätä uudelleen nimim kokemusta on...

  VastaaPoista
 19. No se on munkin yksi lempileikki nykyään...noi on niin mehukkaan väriset, että sopisi varmaan johonkin graafikon pöydällekin kun miettii vaikka uusia väriyhdistelmiä töihinsä. Kätevät laatat.

  VastaaPoista
 20. Kiitos Pia! Anteeksi että mulla on vaan kestänyt ja kestänyt vastata, meillä on _ihan kauhee_ arkielämän härdelli menossa ja hyväkun pysyy pää mukana. Mutta itseasiassa mä aion kyllä tulla sinne vierailulle varmasti,koska asia kiinnostaa valtavasti. Ja haluan postata aiheesta enemmän, mutta nyt on jotenkin niin väärä aika ollut kaikelle sovitulle, kun on tää arki hieman sekaisin ja tulevaisuudessa entistä enemmän vaan..

  VastaaPoista
 21. Mä näinkin teillä ne virkatut pallot viime viikolla! Oon vaan ollut niin laiska kommentoimaan, mutta ne vaikutti kans tosi hauskoille!

  VastaaPoista
 22. Noi rautakaupan laput onkin muuten hyvä idea värileikkeihin, tosin ei ehkä kestä ikuisesti kuten laatat. Näistä saa kuitenkin vaikka mitä leikkejä aikaan kun vaan hieman käyttää päätä, ei siihen tarvi mitään montessoriohjaajan taitoja.

  Ja leluista ei ole ollut juttuja ihan siksi, että meillä ei niitä erityisemmin ole uusia ja jänniä. Mutta kyllä toki legot ja palikatkin ansaitsisivat oman postauksensa. Varsinkin nuorempien lasten vanhemmille voi olla hieman hakuisassa missä iässä mikäkin lelu toimii parhaiten,joten omaa lasta kannattaisikin käyttää esimerkkitapauksena :D

  VastaaPoista
 23. :D :D Mietinkin jo tuota edellistä osoitetta, että aika jännässä paikassa tuo sivu :P

  VastaaPoista
 24. Kiitos kiitos! Kannattaa myös kokeilla noita antamiani hakusanoja jos tällaiset leikit kiinnostaa, paljon jänniä juttuja löytyy,

  VastaaPoista
 25. Hei, tässä kommentissa oli jotain mitä kaipasinkin kuulla. Mä nimittäin itsekin etsin blogeista sellaista pinnallista kevyttä ilostuttavaa juttua, enkä niin metodeita ja kasvatuksellisia pohdintoja. Arjen vastapainoksi kevyt on kivaa,luettuna ja kirjoitettuna.

  Välillä on tietenkin hyvä miettiä hieman hömppää laajemminkin, mutta mikään pohdiskeleva ja täydellistä lapselle sopivaa elämäntapaa kuvaava blogi tästä ei ole jatkossakaan tulossa, voit siis rauhassa tulla tänne aivot jäässä jatkossakin ;)

  VastaaPoista
 26. Itse olin lapsena vähän aikaa montessori-leikkoulussa kun äitini oli innostunut ideasta ja oli mukana tuomassa koulua silloiselle asuinalueellemme. En sopeutunut ”tavallisiin” kerhoihin ja esikouluun yhtään, mutta montessorissa viihdyin poikkeuksellisesti hyvin. Muistan tykänneeni paljon just noista niiden leluista ja viihdyin hyvin yksikseni pitkiäkin aikoja niiden äärellä. Nuo värilaatat olin jo autuaasti unohtanut ja itse asiassa en koko montessoria ole tullut pitkään aikaan ajatelleeksi, mutta nämä kuvat nähdessäni puski jotenkin hirveästi muistoja mieleen :)

  VastaaPoista
 27. Ihana! Muistaksä mitä te teitte noilla värilaatoilla? Noihan oli tuollaisia itse keksimiäni juttuja, mutta luulen niiden olevan siihen pedagogiikkaan sopivia, ties vaikka ihan "oikeitakin" menetelmiä.

  Me päästään tutustumaan montessoripäiväkotiin tulevaisuudessa, odotan jo innolla!

  VastaaPoista
 28. Hitsit, tuosta ajasta on kulunut kyllä jo niin kauan, etten yhtään muista sen enempää yksityiskohtia! Olin vähän sellainen koekaniini kun äiti oli projektissa mukana ja leluja kulki mun kautta, eli testailin ja leikin niillä kotonakin (ja äippä samaten ideoi liudan omia juttuja, jotka pedagogiikkaan ajatteli sopivan) eli en vältsi minäkään ole käyttänyt kaikkea ns. oikeaoppisesti, vaikka leikkinyt välineillä paljon olenkin :)

  VastaaPoista
 29. Laitoin tilaukseen "joulupukille"! :)

  VastaaPoista
 30. Tutulta kuulostaa arkielämän härdelli. Meillä on Ravintolapäivänä tarkoitus pitää vanhempainyhdistyksen voimin soppakeittiötä ja samalla talolla olisi avoimet ovet. Laita korvan taa! :)

  VastaaPoista
 31. Suosittelen vetämään värillisen viivan värilevyjen päätyyn, kun levyt ovat järjestyksessä. Vuokrakappaleeseen viivat on vedetty.

  VastaaPoista
 32. Mun lapset on jo sen verran isoja et taidan vaan napata ton hienon väripari-idean ja soveltaa sitä kotona ilman mitään levyjä, mutta kiitoksia loistavasta ideasta :)

  VastaaPoista
 33. Voi vitsit! Ihan tulee "huono äiti" -fiilis, kun olen niiiiin huono leikkimään ja leikittämään lastani... Vielähän tässä ehtii aktivoitua tämänkin asian suhteen ennen toisen vauvan syntymää, sitten saattaakin olla hetken "aika kortilla". Ihania leluja, erityisesti nuo värilaatat ovat superkivannäköiset! Voisin itsekin innostua niistä hieman... :D

  VastaaPoista
 34. Öh, oon vissiin piiloblondi, mut siis miten tää viiva vedetään, niin että se auttaa järkkäämään nuo levyt uusiksi?

  VastaaPoista
 35. Öhöm, taidan olla piiloblondi, mutta miten tuo viiva on vedetty noihin laattoihin helpottamaan järjestämistä? Saisiko kuvan, vaikka s.postiin.

  VastaaPoista
 36. Jokaiseen "värierän" päätyyn vedetään oman värisensä viiva vinottain eli nurkasta nurkkaan. Jos haluat kuvan, lähetä osoitteesi asiakaspalvelu@minaitse.fi.

  VastaaPoista
 37. Meillä koko homma lähti liikkeelle siitä, kun haluttiin esikoiselle omaehtoista puuhaa sillä välin kun piti hoitaa kuopusta. Ideana on nimenomaan se, että lapselle vain esitellään puuha ja sitten hän toimii itse.

  VastaaPoista
 38. Mä olen ollut Montessori-leikkikoulussa, samoin kuin sisaruksenikin. Opin lukemaan alle 4-vuotiaana, koska kirjaimia "maisteltiin". En osaa sanoa, miten Montessori vaikutti, tai oliko jotain eroa muihin tarhoihin.

  Mieleen on jäänyt oman mutsini toteamus, että Montessori sopii niille lapsille, jotka ovat luonnostaan kiinnostuneita oppimisesta. Sisarukseni kävivät vielä Montessori-kouluakin, jossa tämän toteamuksen juju kävi ilmi: kiinnostuneet oppivat paljon, sen sijaan yksi heistä onnistui luovimaan koko ala-asteen oppimatta mitään, koska Montessori myös luottaa hieman liikaa lasten omaan motivaatioon.

  VastaaPoista
 39. Hei. Olen aivan myyty tästä postauksesta. Löysin vasta sivuillesi ja rakastuin blogiin. Olen nyt niin täpinöissäni löytämistäni Minä itse- leluista, että en tiedä miten päin olisin.

  Tyttäreni on 3v 3kk ja tuntuu, että olen koko hänen pienen elämänsä ajan taistellut tätä perus lasten lelujen kulutushysteriaa vastaan.. En ole juurikaan ollenkaan ostanut itse leluja lapsellemme vaan pyytänyt lahjaksi, jotta saisin määrät pysymään minimissä. Ne harvat mitä olen ostanut, ovat itseäni mielyttäviä simppeleitä puuleluja tai soittimia. Olen ollut viime viikkoina enemmän kuin mielissään, kun tyttöni on löytänyt muutamia vauva-ajan lelujaan uudelleen, muotopalikkalaatikko ja muovikippotorni, joita voi laittaa sisäkkäin tai päällekkäin järjestykseen torniksi. Olen ollut mielissäni ennen kaikkea siitä, että lapsi on löytänyt vanhoille leluille uusia käyttötarkoituksia, nyt hän innokkaasti opettelee niiden kautta värejä ja lukuja. Sydäntäni on lämmittänyt nähdä tämä toimintatapa lelujen käytössä, koska se on juuri se mitä olen aina hakenutkin. Ei se määrä, vaan se laatu ja monikäyttöisyys ja oat oivallukset. :)

  VastaaPoista
 40. Ja olisin vielä jatkanut edelliseen ja kysynyt mielipidettäsi siitä, onkohan nuo nuppipalapelit, joista teillä oli kilppari niin 3v 3kk ikäiselle jo liian "helppoja".. hmm. Outo kysymys sinänsä, koska tiedän, että ei voi sanoa oikeaa ikäkautta lelulle..

  VastaaPoista
 41. Samaa mieltä Emilian kanssa! Itsekin poimin esim. montessoripedagogiikasta meille sopivia ideoita, vaikkemme kaikkia Montessorin "oppeja" noudatakaan.

  VastaaPoista
 42. […] Kirjoitin viime vuonna kotimontessorileikeistämme ja tänään juttua etsiessä hämmästyin kun huomasin tehneeni jutun lähes päivälleen vuosi sitten. Viime vuonna intoilin kotimontessorista 17.10. , tänä vuonna olen 2 päivää edellä! Juttu on luettavissa täällä. […]

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images