KEVÄÄN TRENDIHARRASTUS: ORKIDEAN KASVATUS

Kävin minäkin Habitaressa. Ei ehkä ollut täysin kiinnostuksiini liippaava tapahtuma, mutta muutama tosi mielenkiintoinen juttu löytyi. Tässä...

13-9393-013


Kävin minäkin Habitaressa. Ei ehkä ollut täysin kiinnostuksiini liippaava tapahtuma, mutta muutama tosi mielenkiintoinen juttu löytyi. Tässä ensimmäinen, trendiennuste ensi keväälle: orkidean kasvattaminen. Olen tästä hyvin vakuuttunut, sillä tutustuin Biolanin uuteen Ilo-kasvatusarjaan ja menetin sydämeni täysin. Alunperin olin kiinnostunut sarjan hyödyntämisestä yrttien kasvattamiseen, koska niitähän meillä on paljon ja ne pitäisi saada sisälle asap. Mutta jotenkin mut onnistuttiin käännyttämään myös potentiaaliseksi orkideaharrastajaksi.


Ilo-kasvatussarja on oikeastaan juuri sitä mitä tarvitsisin nyt: Seinään ja/tai kattoon kiinnitettäviä modulaareja, joissa kasveja voi kasvattaa a) ikkunalla ilman ikkunalautaa b) tarpeeksi korkealla ettei nuorempi puutarhuri harvenna satoa kerralla. Sarjan hintakin on erittäin kukkaroystävällinen, mutta valitettavasti lanseerausajankohta vasta vuoden vaihteessa.


13-9393-074


Asetelma_ja_pakkauksia


Ikkunalauta_1


Erilaisten seinäkiinnikkeiden lisäksi sarjassa on vaijereilla kiinnitettävä amppelilauta, mihin mahtuu 2 ruukkua vierekkäin. Lautoja voi kasata useampia päällekäin ja näin rakentaa ikkunaan ikään kuin riippuvan kukkahyllyn. Tämän tapaisen hyllyn olin itseasiassa suunnitellut tekeväni yrteille talveksi, mutta en taida viitsiä kun vuodenvaihteen jälkeen niitä saa valmiina kaupasta parillakympillä. Ruukuissa löytyi kahta uutta mallia: perinteistä altakasteluruukkua sekä erityisesti orkideoille suunniteltua hanallista mallia. Orkideoillehan suositellaan veteen upotusta viikoittain ja se on sotkuista sekä aikaa vievää hommaa. Nyt vedet voi kaataa suoraan ruukkuun ja laskea sitten hanan kautta pois "upotuksen" jälkeen.


Järkevän hintaisen ja funktionaalisen tuotteen takana on tietenkin perheellinen mies ;) Kuten idean isä,Tuomas Pelto-Huikko kertoi, laiskuus ja lapset saivat lampun syttymään. Kun orkideoita käyttää kylpyammeessa kerran viikossa vain siksi, että yksi päivä orkidean kukinnot löytyvät 2-vuotiaiden kaksosten nyrkeistä irrallaan, ei auta kuin keksiä jokin uusi, parempi,  menetelmä kasvatusharrastukseen. Ja tämä Biolanin moduulisarja vaikuttaa kyllä todella hyvälle sellaiselle.


Kun kuulin vielä Suomen orkideayhdistyksen puheenjohtajan vinkkejä orkidean viljelyyn, aloin olemaan valmis kävelemään suoraa päätä kukkakauppaan, sillä todella haastavana pitämäni kukkalaji alkoikin kuulostamaan kokeilun arvoiselta. Katsotaan siis vuoden vaihteessa kuinka käy, ainakin muutaman amppelin yrteille hankin heti kun niitä vain saa kaupoista.


tuotteiden hinnat: Ilo altakasteluruukku 16 eur, Ilo orkidearuukku 18.50 eur, Ilo ruukkukannake 22 eur, Ilo amppeli 22 eur ja Ilo seinäteline 49 eur


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

17 kommenttia

 1. Hei mä en kestä kuinka kivalta noi näyttää! Pakko saada!

  VastaaPoista
 2. Kivannäköisiä. Pakko vaan kertoa, että 2 vuotta sitten ostamani orkidea alkoi kukkia uudestaan varmaan 9 kk sitten ja kukkii yhä. Ja kastelen sen vain kerran viikossa nostamalla ruukun vettä täynnä olevalle syvälle lautaselle ja annan imeä sen minkä haluaa. Päällyruukku on sitten sen verran nafti, että pohjalle jäänee sisäruukun kanssa vähän ilmaa niin, että mahdollinen ylijuotu vesi pääsee mullasta pois. Onko mulla joku hyperyksilö? :)

  VastaaPoista
 3. Pidin orkideoita mahdottomina saada pysymään hengissä, saati kukkimaan uudestaan. Sitten sain lyhyen ajan sisään 2 orkideaa lahjaksi. Tästä on nyt noin 2 vuotta aikaa, ja nepä ovat kukkineet molempina vuosina maalis-huhtikuulta syys-lokakuulle! Toinen on tehnyt uudet lehdet varteensakin, siitä saisi kai 3. orkidean, jos jaksaisi laittaa erikseen ruukkuun. Toisen orkidean tausta on hauska: poikakaverin 2 miespuolista ystävää toi sen meille tuparilahjaksi, kävelivät sen kanssa kilometrin verran -20 asteen pakkasessa ilman, että orkideaa oli mitenkään pakattu! :D

  VastaaPoista
 4. Mäkin olen ennen ajatellut että orkideat vaan ei kestä mun hoidossa sen jälkeen kun lopettavat sen ostettaessa olleen kukintonsa. Mutta nyt mulla on ollut orkidea kai puolisentoista vuotta, ja se on tehnyt uusia lehtiä ja kaksi uutta kukkavarttakin ja parhaillaankin on toisessa isot kukat olleet jo pidemmän aikaa ja siinä uusimmassa kukkavarressakin nuppuja pukkaa. Se on mulla siinä ostettaessa olleessa muovisessa ruukussa ja sitten vielä päällysruukussa, kastelen kerran viikossa valuttamalla kannullisen seissyttä vettä hitaasti ruukkuun, jonka jälkeen nostan takas siihen päällysruukkuun joten vielä pääsee loput ylimääräiset vedet valumaan pois ja haihtumaan. LIsäksi oon tänä aikana kaks kertaa tökännyt multaan sellaisen orkidealannoitetikun. Ja näillä opeilla siis näyttäis aika hyvin pärjäävän, lisäksi vielä mahdollisimman valoinen ikkunapaikka mitä kodista löytyy. Ei ollenkaan vaikeaa kyllä :)

  VastaaPoista
 5. Et varmaan osaa huudella tarkemmin ostopaikoista vielä? Mä meinaan nimittäin kaipaisin myös jotain tuollaisia ikkunoihin kiinnitettäviä roikkuhommia mutta vielä toistaiseksi ei ole löytynyt sinnepäinkään sen mallisia mitä tarvittaisiin. Nuo alkaa näyttämään jo edes sinnepäin :)

  VastaaPoista
 6. Mäkin oon haaveillut vastaavista. Pakko siis odotella vuodenvaihteeseen, että näen nämä. Mua ei yhtään kiinnostais lähteä Habitareen, mutta näiden takia voisin ehkä lähteä.. Kiitos innostavasta postauksesta!

  VastaaPoista
 7. Niissä on kuulemma eroja sukutaustassa :D Ja hienostihan sä sitä hoidat, mä en edes tiennyt upotuksesta ennen eilistä...

  VastaaPoista
 8. Se orkideamies tuolla habitaressa sanoi, et orkideaa voikin karaista välillä. ei anna vettä ja vähän viileetä, sitten kuumaa vettä päälle ja se kukka on niin shokkihoidettu et kukkii helposti. Tuliaisten tuojat taisi onnistua tuossa.

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa helpolle, mutta koska mulla on ollut parikin orkideaa, tiedän ettei ainakaan meikäläisellämennyt ihan noin iisisti ;) Sun ruukussa on aika lailla sama systeemi siis kun näissä orkidearuukuissa, paitsi vesi haihtuu pois eikä sitä valuteta pois.

  VastaaPoista
 10. osaisin, mutten saa. Mutta näitä kyllä tulee todella helposti saataville, ei tarvitse puutarhaliikkeisiin asti mennä, sen lupaan.

  VastaaPoista
 11. varmaan nyt jo löytyisi googlenkin kautta kuvia näistä, kun laittaa hakusanaksi Ilo kasvatussarja tai ilo biolan tms. Nämä oli tosi kätevän oloisia myös livenä, ja tuo seinätelinekin voisi olla kätevä meillä jossain ikkunanpielessä, vaikka amppeli + altakasteluruukut kiinnostaa eniten mua.

  VastaaPoista
 12. Tosi näppäränoloisia ruukkuja! Selviskö siellä miten orkidean saa kukkimaan, kun ne kukat, jotka kaupastaostettaessa kukoistaa, tippuvat pois? En ole koskaan vielä onnistunut...

  VastaaPoista
 13. No se vaatii ylläri ylläri hoitoa ;) Mutta mahdollista on, kukan pitää olla oikeanlaisessa valossa, sitä ei saisi hirveänä siirrellä, ja lajikkeesta riippuen mullan ravinteidenkin pitäisi olla balanssissa. Esim kaliumlisä multaan muistaakseni auttoi kukkien tuloon. Biolanilla on sellainen orkidea kasvatussetti, missä on kaikki tarvittava orkidean kasvatukseen (siis mullat ja ravinteet jne, ei ruukkua), mä ehkä ostaisin sellaisen ja vaihtaisin kukan mullat eka. Tän kesän aikana oon oppinut että sillä on paljon tekemistä kukinnan kanssa että multa ja ravinteet on laadukkaita.

  VastaaPoista
 14. Hei

  Nyt varmaan voit jo kertoa myyntipaikat :), koska ruukut ovat jo myynnissä. Amppelia en ole vielä löytänyt mistään, orkideani huutavat jo uutta katetta.

  VastaaPoista
 15. katsoppa ensisijaisesti biolaninsivut, mä oon just pois kotoa!

  VastaaPoista
 16. Kaikki mahdolliset sivut surffattu ;) Odotellaan amppelia myyntiin. Kiitos :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images