TESTAUKSESSA MERRELL BAREFOOTIT

Jalka- ja selkävammani ovat olleet framilla jo pidempään ja koska todella monet tuntuvat kärsivän samankailtaisista hermopinne/selkäongelmis...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jalka- ja selkävammani ovat olleet framilla jo pidempään ja koska todella monet tuntuvat kärsivän samankailtaisista hermopinne/selkäongelmista, olenkin jakanut omia kokemuksiani avuksi olleista asioista. Kuten jo kerroinkin, mulle kävi aikamoinen munkki kesäkuussa kun menin erääseen pressipäivään, missä sain paikan päällä yksilöllisesti muotoillut Footbalance-pohjalliset. Eikä siinä vielä kaikki, kun juttelimme pohjallisten tekemisen jälkeen erilaisista jalan treeniasioista, eräs mies kertoi avojalkaisin kävelyn olevan a ja o jalan hyvinvoinnissa. Kun voivottelin ettei Helsingissä oikein voi kävellä avojaloin pihalla paljoa, puuttui pr-toimiston henkilökuntaan kuuluva nainen juttuun kertomalla, että heillä on myös Merrellin barefootkengät esillä, että käyppä tutustumassa. Ja kerrankin mun jalkani oli samplekokoa ja sain pohjallisten lisäksi media samplena Merrell Barefoot Run Road Glove Dash 2 testiin. Jumatsuga, kesän paras päivä näin jälkikäteen ajateltuna!


Footbalanceistahan olen kirjoittanut useammankin kerran, mutta en väsy suitsuttamaan sitä apua, minkä nämä pohjalliset toivat muutaman viikon käytön jälkeen. Barefooteja olen testaillut aktiivisesti noin kuukauden ja täytyy sanoa ettei kenkä voisi olla mukavampi jalassa. Pohjalliseni ovat olleet koko kesän Sorelin blanket-kesäkengissä, mitkä ovat hengittävää puuvillakudosta päältä. Silti ero Merrellin barefooteihin on melkoinen, sillä verkkomaisen kankaan takia Merrellit tuntuvat oikeastikin siltä, kuin kenkää ei olisikaan. Ero oikeaan paljasjalkakävelyyn tuntuu näissä kengissä jalanpohjassa: kävyt, pikkukivet ja muut maaston epätasaisuudet eivät tunnu jalanpohjassa paljoakaan. Luulin, että paljasjalkakengässä nimenomaan kaikki kivet tuntuisi, mutta ei ainakaan näissä pohjissa. Tosin omat kenkäni eivät ole ne ohuimmat barefootit, vaan näissä on enemmän pohjaa ja tukea muutenkin, mitä ohuimmassa mallissa.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Merrellin edustaja kertoi, että monet naiset ovat saaneet helpotuksen raskauden jälkeisiin jalkaongelmiinsa barefooteilla. Kun jalan lihakset ovat kävellessä samalla tavoin käytössä kuin avojaloin, on joillakin barefootit vaikuttanut palauttavasti jalan kokoon. Eli suoraa ja suomeksi: jalan koko on palautunut takaisin siihen kokoon, mikä oli ennen raskautta. Siistiä? Kyllä.


Olen käyttänyt barefootejani paljon ja jalassani on ollut koko kesän joko footbalancet tai barefootit. (Lenkkarithan näyttää hyvälle kaiken kanssa, eiks niin?) Olo jalassa on mitä mainioin, hermopinne on lähes kokonaan poistunut. Tähän on saattanut vaikuttaa myös aika, siitä on kuitenkin lähes 7 kuukautta kun harmini sain ja puolet vuodesta meni kivun kanssa painiessa. Kuitenkin, koska kokeilin tänä aikana paljon erilaisia hoitomenetelmiä ja pohjallisiakin useampia, koen näiden kenkien (ja pohjallisten) olleen tosi iso apu itselleni. Omat barefootini ovat lenkkarit, mutta Merrelliltä löytyy Vibram-pohjaa myös muissa malleissa, esimerkiksi sandaalissa ja balleriinassa. Myös lapsille on omat mallinsa, harmillisesti vain koosta 28 alkaen eli ei vielä oman lapsen koossa.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Olen kehunut näitä kenkiä paljon, niin paljon että olen saanut muutaman ystävänikin tilaamaan samaiset popot itselleen. Nyt loppuun voisin laittaa muutaman alevinkin barefooteista (en hyödy itse tilauksistanne rahallisesti mitenkään). Eli useampi ystäväni on ostanut täsmälleen saman Merrell Road Run Glove Dash 2 kengän Zalandolta, missä harmaa-lila malli on puoleen hintaan 59.90. (edit: Koska Zalando on paska firma, ne nostivat lenkkarien hintaa linkattuani tarjouksen, perkele!) Merrellin sivuilla eräs hyvin samannäköinen naisten barefoot-lenkkari löytyisi nyt hintaan 50 euroa. Jos barefooteja mielii ja omaa kokoa ei kenties näistä malleista löydy, tai mikäli muu malli miellyttää enemmän, satsaus jalan terveyteen normihinnallakin on varmasti hyvä sijoitus. Merrellin kaikki barefootit löydät täältä. Kokonsa puolesta ainakin omat barefootini ovat normikokoa hitusen pienemmät, kun yleensä käytän kokoa 40, näissä 40.5 oli sopiva koko. Merrellin kokotaulukko löytyy kenkäesittelyn yhteydestä linkkinä, sitä kannattaa käyttää apuna oikeaa kokoa etsiessä.


Tiedän monien lukijoidenkin siirtyneen barefooteihin, joten kertokaapa kokemuksistanne! Ja jos jollakin herää kysymyksiä, koitan vastata parhaani mukaan :)

25 kommenttia

 1. Jee, tätä postausta oon oottanut. Kiitos! Olipa kiva kuulla kokemuksiasi sekä paljasjalkailusta että mulle uudesta merkistä. Itse ostin keväällä alesta Ecco Biomit ja fivefingersit. Tykkään molemmista hurjasti. Oon jo täälläkin hehkuttanut pariin kertaan, miten jalka- ja selkäsäryt ovat poistuneet. Ootko aatellut kokeilla fivefingerssejä? Ne on susirumat, mutta mulle parhaat kengät. Kivet tuntuu kyllä läpi, mutta siihenkin tottuu. Entä ootko huomannut, että kävelyvauhti ja -asento ovat parantuneet? Joku just sanoi mulle, että ryhtikin on parantunut enkä enää laahusta lysyssä. Kai noilla kengillä kävelee luonnostaan oikein. Tsemppiä paljasjalkailuun - myös talveksi! Mä hamstrasin Saksasta merinovillaisia sukkia fivefingersseihin. :)

  VastaaPoista
 2. Mä olen monesti miettinyt tän tyyppisiä kenkiä työkengiksi, mutta siihen toi ulkonäkö ei oikein natsaa, vaikka lenkkari sopiikin muuten kaiken kanssa :D
  (olen ravintolan tarjoilija ja vaikkakaan työvaatekoodi ei ole ihan valkoinen kauluspaita, niin ei ihan lenkkaritkaan...)
  Yritän parhaani mukaan viettää kotipihassa kaiken ajan ilman kenkiä, josko se ajaisi hiukan samaa asiaa :D

  VastaaPoista
 3. Oon huomannut, että askel on jotenkin keveämpi noilla kävellessä ja ihankuin niillä olisi helpompi kävellä asfaltilla mitä muilla kengillä. Noihan on tarkoitettu asfaltilla juoksuun, eli metsäreiteille olisi sitten erilaiset pohjat paremmat. Mä en juokse vielä, mutta kävelen pääsääntöisesti asfaltilla, kallioilla ja kovalla maalla.

  En ole vielä päässyt ajatuksissani five fingerseihin, luulin silloin kesän alussa että kaikki paljasjalkakengät on sen näköisiä. Jotenkin tuo tyylipuoli on tärkeä, vaikka tämäkään kenkä ei ollut itse valitsemani vaan tuli Merreliltä kun oikea koko oli tuossa värissä. Toi on sinivihree on sellainen väri mitä en varmaan itse olisi valinnut, mutta nyt tykkään tosi paljon juuri tuosta. Enemmän kuin five fingersit, mua kiinnostaisi sellaiset ohuempipohjaiset vibramit, mutta en ole varma kannattaako sellaisia hankkia nyt kun ilman kuukauden päästä kuitenkin viilenee. Tosin noi merinosukat on hyvä idea, mistä niitä tilasit?

  VastaaPoista
 4. Ja siis kävelyvauhti on todellakin muuttunut, mä oon aina kävellyt tosi reippaasti ja nyt näiden tullen vauhti on normalisoitunut, kun vielä kuukausipari sitten kinkkasin tosi kivuliaasti ja käytin voimakkaita särkylääkkeitä. Mitä en oo käyttänyt yli kuukauteen nyt!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista kuulla näistä kokemuksista. Itsekään en voi sanoa olevani asiantuntija, puhun vaan omista kokemuksistani. Ohuemmat pohjat on varmasti myös hyvä valinta. Ja todellakin ymmärrän, että kaikki ei välttämättä halua noita varvastossuja jalkaansa. ;) Sukat ostin ihan saksalaisesta putiikista, kun ne on siellä halvempia, joten nettikaupoista en osaa vinkata. Oon kokeillut sukkia vasta kerran näillä helteillä, mutta hyviltä vaikuttavat. Tähän lajiin voi tosiaan hurahtaa ja kunnolla.

  VastaaPoista
 6. joo, mulla on jo yhdet merrelin aletossut kiikarissa mutta mietin vielä tarvinko toisia hieman erilaisen pohjan kenkiä, kun noikin on ohuet.

  VastaaPoista
 7. Mä itseasiassa heti kommentoinnin jälkeen innostuin taas asiasta niin, että pistin googlen laulamaan ja löysin Vivobarefootilta katseen kestävät sandaalimallit.

  Mä käytän töissä täyspitkän työpäivän aikana vähintään kolmia kenkiä vaihdellen, just sellaisia, missä tuntuu hyvältä. Testailen vähän kaikkia, enkä anna suositusten hämmentää vaan menen niillä, mitkä hyvältä tuntuu ja jos työkäytössä osoittautuu huonoksi valinnaksi, vaihdan ne vapaa-ajan käyttöön :)

  Nyt siis enää vaan jälleenmyyjän metsästys, että pääsen testaamaan noi Vivot!

  VastaaPoista
 8. No itsehän sen helpommin tietääkin mikä käy ja mikä ei, erilaiset ihmiset pitävät erilaisista jalkatuntumista kengissä. Tässä testissä Merrellillä ei tainnut olla kiinnostuksena eniten se, miltä ne tuntuvat mun jalassa vaan auttaako ne tällaiseen täsmäongelmaan, missä jalan hermo on jumissa osaksi pitkäaikaisen huonon jalan asennon takia. Sen lisäksi että kengät tuntuivat hyvälle, ne olivat ilahduttavan suureksi avuksi kipuuni.

  VastaaPoista
 9. Kiitos suosituksista, tilaukseen meni nuo Zalandon kengät. Olisko joku muukin tästä innostunut kun kokoa 38 oli enää 2 paria jäljellä :)

  VastaaPoista
 10. Hei, kun oot kokeillut niitä niin laitatko tänne kokemuksia? Olisi kiva verrata :) Ja sinne kengän kärkeen saa sit jäädä liikkumavaraa, ettei ole liian nafti!

  VastaaPoista
 11. MInäkin laitoin tilaukseen noi kun aiemmin niitä kehuit. Nyt pitäs vaan saada ne matkahuollosta haettua. Mulla tahtoo lenkkeillessä olla se ongelma että päkiät ja osa jalkapohjasta menee loppulenkistä turraksi, katotaan mitäs sanoo jalat näistä. Noi merrelin sivuilla olevat ois kyllä ollu päheemmän värisiä kuin noi Zalandon mut katotaan nyt tuo koko passaa.

  VastaaPoista
 12. Noita onkin tosi kivan värisiä, oma suosikkini on nyt tuo oma sini-vihreä. Kerroppa sitten fiilikset kun oot testannut paremmin :)

  VastaaPoista
 13. Oi Zalandolta löyty noi toisen mallisetkin puoleen hintaan! Ja ihana väri. Mähän tartten toiset sisäliikuntaankin, eikö niin? :D http://www.zalando.fi/merrell-pace-glove-trainers-lila-me141a03s-404.html

  No lähti tilaukseen kun luin että noi on tosi hyvät salihommissa joihin elokuun koettaessa olen vakaasti päättänyt suunnata.

  VastaaPoista
 14. Mä harkitsin tilaavani ihan noi samst mut päivän aikana oli koot mennyt eikäm40.5 kokoa enää ole. No säästin ;)

  VastaaPoista
 15. joo ku mä vein ne viimeset 40,5 ;-)

  VastaaPoista
 16. :D :D ja vielä olin ovela enkä linkannut sitä kenkämallia, et mietin huomiseen OSTANKO! No mutta hyvä koti niille!

  VastaaPoista
 17. Suosittelen barefootteja kovasti myös lapsen kehittyville jaloille! Mulla ja pojalla on parit Feelmaxit, lisää paasausta blogissa :)

  VastaaPoista
 18. kiitti! Mä oisinkin tilannut noi merrellit muttei kokoja ollut pojalle vielä, onks feelmaxeissa jo 24?

  VastaaPoista
 19. Tilasin suosituksestasi nuo Merrelit, kun olivat Zalandossa hyvässä tarjouksessa, kiitos fb-vinkistä ;) Mulla on aina ollut kävellessä (lenkkareittenkin kanssa) ongelmana se, että sääret ja pohkeet jännittyy ja kipeytyy. Hierojien mukaan pohkeet on samalla tavalla jumissa kuin juoksijoilla. Lisäksi mulla on tosi raskas kanta-askellus joka myös kipeyttää jalkoja kävellessä. Olen testaillut Merreleitä nyt muutaman pienen lenkin verran, ja täytyy sanoa että olen ihan supertyytyväinen! Varmasti olisivat mulla juostessakin hyvät, kun kerran kävellessäkin auttavat tuohon mun "juoksijan vaivaan". Kengät on ihanan kevyet, ja nyt raskaana ollessa nuo barefootit ainakin mulla helpottaa myös selkäoireita.
  Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan, jos on jalka- ja selkävaivoja. Kaikillehan sama ei auta, mutta tuo tarjous tuo mahdollisuuden kokeilla tätä vaihtoehtoa kohtuulliseen hintaan :) Ai niin, ja mulla koko vastasi omaani, oli myös sitä tarvittavaa väljyyttä kärjessä. Eikä tuo harmaakaan ollut todellisuudessa yhtään pöllömpi väri!

  VastaaPoista
 20. Kiitos tiedosta! Ihana kuulla että vinkistä oli apua! Ne harmaat onkin kivat luonnossa, paljon kivemmat kuin kuvissa! Kaverit tosiaan osti myös tota väriä, tyytyväisiä ovat olleet!

  VastaaPoista
 21. Eka testauskerta takana ja mä oon rakastunut näihin!! Ei mitään ongelmia jalkapohjan ja päkiän turtumisen kanssa ja mä jopa juoksin eikä sääriluissa tuntunut kipua niinkuin yleensä jo vähintään toisella askeleella tuntuu. Useamman kilometrin reipas kävely juoksupyrähdyksin ja jaloissa ei ole mitään epämukavia tuntemuksia. Yleensä ne on jo kävelystä väsyneet ja tukossa. Nyt oli askel uskomattoman keveä. Alkuun tuntuivat vähän oudolta kun pohja tosiaan ohut ja kova mutta juku näillä on hyvä päästellä menemään. Istuu ku sukka ja miten kevyet! Nyt en malta odottaa että se toinen pari saapuu ja pääsen niitäkin koettamaan. Mun entisetkin lenkkarit on jotku Merrelin Vibramit mut oisko se sit joku vaellusmalli enemmän jotka oon joskus alesta mukaan poiminut. Nyt mä nakkaan ne kuikkaan!

  VastaaPoista
 22. Koitan muistaa kirjotella kun kengät on sisäänajettu :)

  VastaaPoista
 23. tuossa just tuli tosi ihastuneita kommentteja, toivottavasti säkin tykkäät!!

  VastaaPoista
 24. Kyllä uskoisin, et tykkään. Mulla on aikasemmin ollu Merreliltä sandaalimalli töissä ja nämäkin tilasin työkengiksi ( oon sairaanhoitaja). Aloin vähä empii, et kuinkahan nää soveltuu mun käyttötarkotukseen, mut tuli puheeksi siskoni kanssa ( joka myös sh) ja hänellä on _täysin_ samat kengät töissä myös :D Hänen mukaan oikein hyvät töihinki ja koska meillä on samankokoinen jalka sain testattua, et tilaamani koko on ainakin passeli :) siskollani vähän rempseämmät oranssit mut omiin työvaatteisiini tämä väri sopii ehkä kuitenkin paremmin.

  VastaaPoista
 25. Osassa malleja ainakin on. Meille tuli Niesat. Vaikka on ne Feelmaxit ulkonäöllisesti vähän tylsempiä kyllä...

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images