SKIDIT

Facebook-keskustelu mun ja Taikinanaaman välillä: Mä: paha valita oisko ihana lastaan Skidit-festareilla käyttävä hipsterimutsi, innostuis...

Facebook-keskustelu mun ja Taikinanaaman välillä:


Mä: paha valita oisko ihana lastaan Skidit-festareilla käyttävä hipsterimutsi, innostuisko menemään kauheeseen väenpaljouteen vai tilaisko vaan pitsaa kotiin ja katottas eemeleitä koko päivä. Ärsyttää ku tapahtumissa käy muitaki ku minä ja mun kaverit niin sit sinne ei mahu.


Taikinanaama: Menet sinne festareille. Otat kuvia paljon ja kerrot miten ihanaa siellä oli, ja tälläset varsinais-suomalaiset perheet voi kadehtia sua.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ainahan se kannattaa lähteä kotoa, vaikka ei tekisi yhtään mieli. Lapsi nauttii uusista paikoista ja ihmisvilinästä ja meikäläinen nauttii mistä tahansa muusta kuin hiekkalaatikon reunalla istumisesta. Win-win. Silti jäi hieman skidit-muruja hampaankoloon, liekö syynä ollut ennakkoasenteeni vai mikä. Palaute ei tule nyt hampurilaismallin muodossa, mutta tuleepa edes jossain muodossa.


Tämä oli toinen kerta kun kävimme Skidit-festareilla ja ajatushan on loistava: urbaani lasten kulttuurifestivaali. Ekaksi kysyn, että miksi sen pitää olla sumpussa jossain asfaltoidulla sisäpihalla, ai asfalttiliitujenko takia? Löysimme niitä yhden sentin pätkän, ei riitä syyksi. Se että infrasturktuuri on olemassa ja lavat toisen festarin kanssa yhteiskäytössä on jo selvempi syy. Mutta silti, kun tuhat lastenvaunua parkataan pääoville, loput mukaan alueelle ja sitten tapahtuisi onnettomuus Kengurumeiningin soittaessa, miten sieltä pääsee ulos vaunujen tukkiessa joka paikan? Ei yhtään mitenkään.


Toinen juttu on se kulttuuri. Kun tapahtuma on ilmainen ja katetaan osittain myyntipaikkatuloilla ( I suppose), pienellä alueella se menee niin että kulttuuri on jossain piilossa tai sullottu vieriviereen niin että hädintuskin mahtuu ohikulkiessa katsomaan mitä tekemistä olisi, mutta myyntikojuilla tilaa riittää. Eikä siinä, kivoja kojut on ja ostin Costolta tuon kierrätysfarkkuisen merimieslätsän kun oli kiva ja festarihintainen ja mahtui mun isoon päähän. Mutta silti, kulttuurifestareilla sen suurimman elämyksen ei pitäisi olla Coston lippis, sentin katuliitu ja sama pääesiintyjä kuin viime vuonna. Tällaisella kattauksella kesäfestivaaleja täynnä olevassa Helsingissä ei tehdä vaikutusta, ellei se juttu ole juuri tuo asfalttipihalla sumpussa oleminen. Ja alleviivaan nyt: kulttuuriohjelmaa kyllä festivaaleilla oli, emme vain päässeet sen äärelle tungoksesta johtuen. Semisti myös omaa laiskuutta.


Mietin tässä, että onkohan Skidit-festarit (minkä järjestelyistä en sen kummemmin tiedä kun en pikaisella googletuksella saanut mitään selvää) paljonkin liitoksissa Kuudenteen aistiin tai Kallio-liikkeeseen? Julisteessa oli Taiteen edistämiskeskuksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Helsingin kulttuurikeskuksen logot, mikä viittaisi järjestäjätahon olevan jossain muualla. Voisiko tapahtumaa siis siirtää vaikka ihan muualle kuin Kallioon? Pääseekö hipsterivanhemmat raitiovaunuliikenteen ulkopuolelle vai tuleeko siitä heti ihan junttia? Onko Helsingin urbaani yhtä kuin Kallio ja Suvilahti ja jos ei ole, löytyisikö paikaksi mitään muuta mestaa, missä tapahtuman sisältö pääsisi oikeuksiinsa eikä tarvitsisi ahdistua siitä miten alueelta pystyy poistumaan tallomatta muita alleen? Edes se Suvilahti.


Että ihan mukavaa oli ja tuttuja tavattiin, mutta emme me kyllä enää ensi vuonna tuonne Kaikukujan sisäpihalle tungokseen lähdetä, sorry!


Ps. Eiks oo kiva, kun musta tulee päivä päivältä enemmän J. Karjalaisen näköinen?


Pps. Eiks oo kiva sekin, et löysin Hesarin kautta Taikinanaamalle samanhenkisen kaverin Turusta?  Yhdistävät tekijät: turkulaisuus, bloggaus, 3 lasta, sama ikä...match made in Turku mä sanon!

17 kommenttia

 1. Voii skidit festarit sentään! Me hehkutettiin kaverin kanssa tätä, odotettiin innolla sitä varmaan suurta ja mahtavaa lastenvaate-ja tarvikekirppistä. Jätettiin lapset ja rattaat kotiin kun ajateltiin ettei me tietenkään voida sit penkoa niitä kaikkia ihania pöytiä rattaiden kanssa tai ehkä voidaan mut se on kauheen stressavaa :D

  Saavuttiin kaikukujalle ja tittidii kirppispöytiä oli mahtavat kolme ( oikeesti ehkä jopa seittämän.)

  En enää ikinä lähe kotoolta mihinkään :D

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa juntteilemaan hippaloihin Hämeenlinnaan ;)

  VastaaPoista
 3. ja sekin vielä! :) ei siellä kyllä montaa pöytää ollut ja taisi olla kaikki vaatteet melko pientä kokoa, surkea juttu (paitsi niille muutamille myyjille, joilla varmaan kauppa kävi)!

  VastaaPoista
 4. kiitos kutsusta! Mun pitää mennä katsomaan se ohjelma huomenissa ku herään :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ja jes. Arvottiin aamulla että jaksaako/viitsiikö lähteä ja valittiin sit uimaranta ja kolmen euron jäätelö. Ei ois ollut rahaa mihinkään kallimpaan eli varmaan ois vituttanut kaiken ihanan materian äärellä, ja muutenkin - nyt ei enää harmita ettei tultu. Kerran näinkin päin!

  VastaaPoista
 6. No ei siellä ihan hulluna kojujakaan ollut, tai ainakaan mua ei kiinnostanut kun toi hatun osto kun mun päähän ei mahu mitkään Lindexin lippikset. Muutamia kirppispöytiä pihalla, lootapyöriä koeajettavaksi alueen ulkopuolella. Mutta kun niissä oli ihan inhimillisesti porukkaa ja kaikki muut yritti päästä käsiksi edes johonkin kulttuuriin tai pitkän jonon pomppulinnaan, tuli vaan epätoivoinen olo. Onneksi K:lle riitti se sentin katuliitu, mutta en tiedä kuinka elämyksellistä se piirtäminen loppujenlopuksi oli...

  VastaaPoista
 7. Yritin sanoa kotona miehelle, että ei lähdetä niillä tuplilla vaan otetaan korkeintaan Likalle rattaat ja vauva reppuun. Ei mennyt läpi. Kun päästiin porttikongista sisäpihalle niin ukkokulta totesi että: "sä olit ehkä oikeessa siitä repusta". Jep. No pidettiin sitten vuoroja siinä narikalla vauvan univahteina ja jätettiin lopuksi vaunut parkkiin kun tyyppi suvaitsi herätä. Festarit alkoivat siis tanakasti tatti otsassa. Jos olisin ollut enemmän juttutuulella niin olisin nykässyt hihasta sua kun kävelitte siitä ohi matkalla ulos. :)
  Likka näki Maltin ja Valtin (tapahtuman kohokohta), päästiin yhteiskuvaankin. Löysin Naperolle myssykän. Likka tanssi itsensä hikeen kutosen pimeällä tanssilattialla isänsä valvoessa ja mä pääsin hörppimään pimeyteen appelsiinimehua. Meno kutosella ei ole koskaan ollut niin hyväntuulista, kukaan ei kaatanut juomia päälle eikä ördännyt. :D
  Oli siellä sitten loppujen lopuksi ihan kivaakin.
  Venuemuutos ensi vuodeksi olisi kyllä minunkin mielestäni ihan paikallaan. Ehkä vähän avoimempi tila palvelisi kaikkia paremmin. Ainoa hyvä juttu mikä tuossa sisäpihassa oli, oli varjoisien paikkojen määrä paahteisena päivänä. En saanut auringonpistosta, enkä palanut, niin kuin yleensä missä tahansa kesäisessä ulkoilmatapahtumassa.

  VastaaPoista
 8. Meinasin just kirjoittaa saman, Hippaloissa ei ole muuta kuin mahtavaa lasten kulttuuria; musiikkia, taidetta, teatteria, tekemistä. Suosittelen lämpimästi matkaa tänne Kehä 3:n taakse eikä matka edes kestä kauaa! (Verkatehdas ihan juna-aseman lähellä)

  VastaaPoista
 9. Mä olin skeptinen (koko pk-seudun hipsterivanhempipopula paikalla, kauhee tungos ja äh ja voih) ja olin päättänyt olla menemättä. No, kaunis sää sai suuntaamaan kumminkin, oltiin siellä klo 10-11 puolitoistavuotiaan kanssa ja just passeli aika oli. Aamutuimaan ei ollut hirveä väenpaljous, lapselle katuliidut, ikean putket ryömittäväksi ja perkussiosysteemimyyntikojun rummutus oli isot elämykset, kuten myös (kohtuullinen) väenpaljous. Lapsemme osoitti sisäisen hipsterinsä hinkumalla coston lakkeja (pihi äiti taas totesi festarihinnankin kuultuaan, että ei tuu kauppoja vaikka kivoja ovatkin). Poistuessamme hihiteltiin sille hurjalle vaunuparkille ja ei tykätty liian kovalla soittavasta bändistä (siis lasten festarit ja musa niin kovalla että näin useamman skidin pitelevän korviaan). Me siis tykättiin (mutta hyvin rajatuissa puitteissa, eli vaan toi aamun eka tunti ennen yleisöryntäystä).

  VastaaPoista
 10. Ja tässä postissa kiteytettiin täysin omat eiliset ajatukseni festareista. Tylsintä oli, että oma tytär on jo 6-vuotias ja osasi odottaa festareita, jotka sitten olivatkin lapselle suuri pettymys.

  VastaaPoista
 11. Ai te näitte meidät :) En tiedä olisinko itsekkään kyennyt juttelemaan kun olin juuri survonut itseni vaunujen kanssa sieltä takaa sanoen tuhat kertaa "anteeksi, me nyt mentäs tästä" sen kaikuessa kuuroille korville

  VastaaPoista
 12. Se varmaan olikin paras aika. Mulla on itselläni coston peruslippis mikä on liian kuuma kesällä, tarvin siis jonkun muun hatun. Ja mun pää on paksujen hiusten ansiosta melkein 60cm hiuksen valtoimenaan, siksi coston hattu tuli hankittua kun lindexin yli puolet halvempi ei vain mahtunut.

  VastaaPoista
 13. No et paljon menettänyt. Eikä siellä liikaa ollut ihmisiä, jos noin isot tahot tukee tapahtumaa. Paikka vaan oli liian pieni ihmismäärälle.

  VastaaPoista
 14. No onneksi kivoja juttuja voi tehdä kesämlä ilman festareitakin!

  VastaaPoista
 15. Pitää vielä purnata Siltasen brunssista josta maksettiin 43euroa (2aikuista ja 3vee)... Ja ei muuten ollut sen arvoinen. Ruuat loppu myös kesken vähän väliä. Varjoon ei päässyt syömään, kahvia ei saanut, jne jne.. Ei ollut perheystävällinen brunssi niinkuin mainostettiin.

  VastaaPoista
 16. No johan, meillä taisi olla ihan erityisen hyvä fiilis, sillä päivä Skideillä oli meillä ihan huisi!

  VastaaPoista
 17. No mä huomasin, et ootte vissiin ollut eri festareilla. Mulla on varmasti se haittana, että oon opiskellut tapahtumatuotantoa ja tehnyt festareita, jolloin tiedän kun joku homma ei toimi. Se paikka olisi ollut katastrofi jos esim tulipalo ois tullut siinä Coston kojun luona, sieltä ei ois päässyt ihmiset ulos millään ja mua ahistaa et lastentapahtuma on tietyissä olosuhteissa hengenvaarallinen. Kyllä varmaan hipsterit juoksis pihalle, mut 200 lastenvaunua + perheet on niin eri asia.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images