SEITSEMÄN KIINNOSTAVAA LUOMUPUUVILLA-MERKKIÄ
1.7.13Kuten monet tietävät, pyrin hankkimaan lapseni vaatteet joko käytettynä tai luomupuuvillaisina. Poikkeukset tietenkin vahvistavat säännöt enkä ole mikään puritaani luomukuluttaja, joka ei voisi pukea lastaan muutenkin. Tämä kirppis + luomu on tullut vain tavaksi siinä missä luomua suosiva ruokavalio, mitä noudatan jos lähikaupasta löytyy ja rahat siihen riittää periaatteella. Syyt nimenomaan luomupuuvillan suosimiseen ovat oikeastaan selkät kaksi syytä: 1) tavallisen puuvillan viljelyyn käytetään todella paljon luontoa saastuttavia myrkkyjä 2) valmiista "myrkytetyistä" vaatteista irtoaa jäänteitä, joiden kanssa tuotantoketjun työntekijät puleeraavat päivittäin ja joiden irrottamiseen vaatteesta menee monta pesukertaa. En siis halua puuvillan viljelemiseen käytettyjä myrkkyjä muiden ihmisten enkä oman lapseni päälle. Kaikki varmaan ymmärtävät pointin.
Monilla ihmisillä tuntuu olevan käsitys, että ekopuuvilla maksaisi jotenkin ratkaisevasti enemmän ja näyttäisi hippimäiseltä ekovaatteelta. Näin ei välttämättä ole, varsinkaan lastenvaatteissa. Ekopuuvillaa löytyy monien ketjuliikkeiden hyllyiltä myös lastenosastolta, mutta jostain syystä ketjujen vaatteet eivät useinkaan miellytä omaa silmääni, poikkeuksena Lindexin luomupuuvillainen Littlephant-mallisto. Sen sijaan vaatemerkeiltä löytyy kyllä valikoimaa ja vaikka merkin yleisilme ei olisi se lempparein, yksittäiset vaatekappaleet voivat yllättää. Tässä pieni lista omista lempimerkeistäni, miltä löytyy ekopuuvillaisia lastenvaatteita.
Aarrekid on uutuus lempimerkkilistassani ja mulla meni aikaa huomata, että se todellakin on ekopuuvillaa käyttävä merkki. Olen toki tiennyt Aarrekidin "aina", mutta oikeastaan vasta tämän kesäinen mallisto sai varsinaisen fanituksen aikaan. Edellisessä postauksessa pojallani näkyy Aarrekidin pussihtavat shortsit, mitkä tilasin kesälomaa varten ja ne on kyllä tosi hienot. Koko 100 on himpun verran liian iso vatsasta, mutta mahtuupahan ensi kesänäkin!
Polarn o. Pyretin ekoraidat ovat klassikkojen klassikko, mitä ei tarvitse paljon selitellä. Tätä raitaa meiltä löytyy kummaltakin puserona ja pojalla myös pipona. Pidän klassisesta raikkaasta raidasta tosi paljon ja haaveilen pitkästä luomupuuvilla-yöpaidasta itselleni. Eco-mallistosta löytyy myös paljon muuta kuin raitoja, kannattaa ehdottomasti tutustua klassisiin ja laadukkaisiin puuvillavaatteisiin.
Nosh Organics, merkki jota pojan kaapista löytyy ehdottomasti eniten. Tykkään printeistä, tykkään retrohenkisestä designista, tykkään mitoituksesta. Ainoa mistä en tykkää on shortsien liian pitkät lahkeet ja joidenkin vaatteiden kummalliset väri-yhdistelmät esimerkiksi tereissä. Viimeisimmät sijoitukset merkiltä ovat edellisessä postauksessa näkynyt froteehaalari ja kivat raitalegginssit, mitä ostin kaksin kappalein että on seuraavakin koko varastossa. Vinkki: kannattaa katsoa kummankin sukupuolen mallistot, koska jostain syystä Nosh suosii poikien ja tyttöjen vaatteiden kategorisointia. Iso osa oman pojan vaatteista taitaa olla sieltä tyttöjen puolelta :)
Green cottonin Fred's world on housupuolen lemppari, varsinkin vauvavuoden aikana loistavaksi havaitut polvipaikkahousut olivat kovassa käytössä. Mallisto on hyvä esimerkki siitä, miten yleisilmeestä huolimatta suosikkeja löytyy. Yleisilmeeltäänhän Fred's world on mielestäni tooodella tylsä, silti kaapistamme löytyy esimerkiksi tuo hauska kottikärrypaita useammassakin koossa, tosin kokonaan ruskeahihaisena.
Villervallalla, samoin kuin Po.P tekee osan vaatteista ekomallistona ja se ei näy hinnassa mitenkään. Merkkiä löytyy meillä legginssinä ja t-paitana sekä myös merkiltä saatuna softshell-takkina, mikä luonnollisestikaan ei ole luomua. Olen tykännyt vaatteiden laadusta paljon ja toivoisin merkin laajentavan eko-mallistoaan entisestään.
BUBBLING UNDER:
Melli ecodesignista mulla ei ole minkäänlaista kokemusta, en ole varmaan edes nähnyt missään livenä yhtäkään vaatetta. Printit kuitenkin miellyttävät silmää ja tuo juuri oikeat oranssin ja keltaisen sävyt, mitkä sopisivat punatukkaiselle pojalle kuin nakutettu. Ensimmäinen askel, julkisen fanituksen tunnustaminen on nyt tehty, seuraavaksi ehkä pitäisi tehdä tilaus syksyksi legginssien ja pitkähihaisen paidan muodossa. Myös porkkanaprinttinen neulostakki on todella hurmaava!
GuGGuun vaatteet ovat tosi kivasti leikattuja ja niitä olisi helppo yhdistää muihin vaatteisiin. Tällä hetkellä malliston ainoa ekopuuvillavaate on tuo veikeä huppari, mistä valitsisin lapselleni yllättäen mustan värin. GuGGuu on uusi merkki, miltä on toivottavasti tulossa enemmänkin luomupuuvillaisia vaatteita tulevaisuudessa. Näistäkään vaatteista meillä ei ole kokemusta netti-ihailua enempää, mutta hyvältä näyttää!
Loppuun vielä alleviivaus, ettei lapsen tai itseni kaikki vaatteet todellakaan ole luomua, varsinkaan omalta osaltani vaatekaappini pullistelee ihan peruspuuvillaa. Isoja kokoja kivoissa malleissa ja vielä luomupuuvillaisena on epäyhtälö, jonka en usko ratkeavan koskaan. Lapselle sen sijaan tuntuu aina löytyvän jotakin ihanaa ja kivaa, kuten tänä aamuna kirppikseltä yksi ihan kamalan ihana juttu...esittelen sen myöhemmin!
13 kommenttia
Pitää kommentoida tähän sellainen tarkennus luomupuuvillasta, että tuo myrkyttömyys koskee vaan viljelyprosessia. Eli vaatteen puuvilla on viljelty luonnonmukaisesti, mutta myöhemmissä tuotantovaiheissa (mm. värjäys, pintakäsittely) on mahdollisesti (tai no, aika todennäköisesti) käytetty kemikaaleja. Jos haluaa olla varma myrkyttömyydestä, on Öko-tex-merkintä (http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ko-Tex_standardi) melkeinpä ainoa tae siitä.
VastaaPoistaNäistä seitsemästä merkistä Gugguu ja Nosh ovat ainoat joille on myönnetty Öko-tex-standardi, Melli ecodesignista saa sen ymmärryksen että vaikka sertifikaattia ei ole, ovat kemikaalijäämät standardin sallimissa rajoissa (sertifikaatin hankkiminen on kallista puuhaa, joten ymmärrettävästi pienellä suomalaismerkillä sellaista ei välttämättä ole).
Fred's world taasen nettisivujensa mukaan käyttää suljetussa värjäyssysteemissään (=kemikaalivettä ei lasketa luontoon) "luontoystävällisiä" kemikaaleja, niistä sen enempää selvittämättä. PoP:lla on näköjään ECO-merkityillä vaatteilla (kaikilla vai vaan osalla, sitä ei nettisivuilta saa selville) Joutsenmerkki, joka heidän mukaansa "rajoittaa kemikaalien käyttöä tuotannon kaikilla alueilla, värjäysöljyistä ja painoväreistä aina pesuaineisiin". Kuulostaa lupaavalta, mutta ainakin kosmetiikkapuolella on Joutsenmerkin rajat aika sallivia muihin ekosertifikaatteihin verrattuna...
Eli tiivistettynä: Luomupuuvilla ei takaa myrkyttömyyttä, Öko-tex tekee sen. Kannattaa siis valkata vaate joka on luomu/kierrätysmatskua JA Öko-tex-merkitty.
Mun tarkoitus ei siis mitenkään ole dissata luomupuuvillaa, vaan huomioida se pointti että tuotteita markkinoidaan näkyvästi tolla luomupuuvillan puhtaalla imagolla, vaikaa se usein sisältääkin kemikaaleja. Koko prosessin kattava sertifikaatti (niinkuin meikeissä Eco-cert ja muut vastaavat) ratkaisisi kuluttajan ongelman tämän suhteen, mutta sellaiseen en ole vielä törmännyt -korjatkaa toki joku jos olen väärässä.
Niin ja jos jotakuta ihmetyttää tää mun luvaton innostus tähän asiaan, niin olen ekovaatteisiin keskittynyt muotoilun opiskelija, sekä ihania ja oivaltavia vaatteita rakastava kolmevuotiaan mutsi. Siihen että miksi mä kirjotan asiasta näin innostuneena klo 2.29 yöllä en tosin itsekään oikeen tiedä vastausta... :D
Tää olikin hyvä lisäys, josta mun piti kirjoittaa alunperinkin mutta jostain syystä unohdin koko sertifikaatin loppujen lopuksi. Ja yksi juttu mistä piti mainita on ketjuliikkeiden ekomallistot, mitkä eivät sitten olekaan 100% luomupuuvillaa. Sertifikaatit on tosi hyvä juttu, mutta aivan kuin kosmetiikassa, pienemmillä toimijoilla ei välttämättä ole varaa hakea sitä tai kokevat sen turhaksi kun asiakasta voi informoida turvallisuudesta melkein henkilökohtaisesti. Sittenhän on paljon muitakin merkkejä, kuten ympäristömerkki minkä tiedän Popilla olevan raidoissa. Ympäristön kannalta mua huolestuttaa eniten puuvillan viljelyyn käytettävät kemikaalit mistä suurin osa ei ole mitään kanankakkaa. Tosin sekin huolestuttaa varmaan siksi, että olen ottanut siitä enemmän selvää kuin vaikka noista väriaineista. Lapseni mummo muuten värjäilee paljon luonnonväreillä ja esimerkiksi jollain punaisilla torakoilla tms villaa, en oo aina varma kumpi mua ällöttää enemmän, se vai noi värimyrkyt...;)
VastaaPoistaMielenkiintoinen juttu luomuvaatemerkeistä! Mulla kiinnostus luomutekstiilejä kohtaan lähti toisesta suunnasta, eli valmistusprosessin ekologisuudesta. Itse myös ajattelen, että juuri kankaan valmistuksessa käytettävät kemikaalit ovat suurempi haitta loppukäyttäjälle, kun taas puuvillan viljelyssä käytetyt myrkyt puuvillan viljelijälle ja hänen perheelleen.
VastaaPoistaKoko prosessin kattava sertifikaatti on olemassa ja nimeltään GOTS (Global Organic Textile Standard). Suhteellisen tuntematon kylläkin vielä Suomessa, mutta johtava ekotekstiilimerkki kansainvälisesti. Sertifikaatin logoa saa käyttää vain sellainen tuote, jonka myrkyttömyys jatkuu pellolta kaupan hyllyyn. Mutta jotta kuluttaja saataisiin varmasti kunnolla sekaisin, joskus ainoastaan tuotteen valmistuksessa käytetty puuvilla on GOTS -sertifioitua ja värjäys ym. tapahtunut tavanomaiseen tapaan. Tällöin saatetaan mainita puuvillan GOTS -sertifiointi, mutta itse tuotteella tätä sertifiointia ei olekaan.
GOTS ja Öko-Tex 100 standardi mm. molemmat käyttävät reaktiivivärejä (ympäristö- ja allergiaystävällisimmät olemassa olevat synteettiset väriaineet) värjäysprosessissa.
Suomestakin saa joitakin GOTS -sertifioituja lastenvaatemerkkejä (ei siis pelkästään GOTS -sertifioidusta puuvillasta valmistettuja), tällaisia merkkejä ovat käsittääkseni ainakin Geggamoja ja Katvig. Lisäksi on olemassa suomalaisia ompelijoita, jotka tekevät GOTS -sertifioiduista kankaista myyntiin lastenvaatteita tilauksesta tai pieniä eriä.
Erinomainen aihe, ja tosi hyvät lisäykset sekä Auralta että Kaisuliinalta. Mietinkin, että missä tuon Gots-sertifikaatin olen nähnyt, niin Katvigilla joo, mutta äkkiseltään googlaamalla ei sitten löydykään muita mulle tuttuja merkkejä, joilla se olisi.
VastaaPoistaGOTS sertifikaatin saanut vaatemerkki ja suht tuntematon vielä Suomessa on blingo. Blingo on ruotsalainen merkki joka on todellakin panostanut tähän luomuun ja ympäristöystävällisyyteen. Myös vaatteen eettinen valmistustapa on heille tärkeä. Käykää tutustumassa www.blingo.fi
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus, GOTSia löytyy myös Blingo-vaatemerkin vaatteista ;)
VastaaPoistaTosiaan GOTS-sertifiointi takaa sen kokonaisprosessin luomuna. Huomattava ero mm. Ökö-texiin. GOTS-sertifioinnilla varustettuja vaatteita löytyy jonkin verran Suomestakin, kuten tuolla jo mainittu blingo.
VastaaPoista[...] myös Noshiin liittyen tosi mielenkiintoisen postauksen luomupuuvillavaatteista Oi mutsi mutsi -blogista. Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen mitä vaatteita lapsille [...]
VastaaPoistaPitää kantaa korteni kekoon ja kertoa, että Nosh Organics, jonka hienosti esittelitkin yllä kantaa sekä GOTS, että Ökö-tex merkintää ylpeänä :)
VastaaPoistaJa on siis kotimainen yritys vielä, joten kantaa veronsakin Suomeen suomalaisten hyväksi ;)
VastaaPoistaTäytyy vielä tässä yhteydessä mainita Piccu, joka on suomalainen yritys. Piccu käyttää myös GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa tuotteissaan, vaikka valmistaakin lähinnä kodintekstiilejä. Tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Kannattaa tutustua www.piccu.fi
VastaaPoista[…] mutta vastaan tulee a) hinta ja b) olen yleensä pa. Oi mutsi mutsi vinkkasi kerran luomupuuvilla-merkeistä, joita voisinkin tyrkyttää isovanhemmille ja kummeille lahjatoiveina. Tästä päästäisiin […]
VastaaPoistaMini Rodinilla on myös GOTS-sertifikaatti. :)
VastaaPoistaKommenttien valvonta päällä.