KOTITEKOISTA PEHMISTÄ

Kiertelin ja kaartelin viimeisimmällä Tukholman reissulla Lagerhausin kokkiosastolla jäätelökoneen ympärillä osaamatta päättää olisiko jääte...

Kiertelin ja kaartelin viimeisimmällä Tukholman reissulla Lagerhausin kokkiosastolla jäätelökoneen ympärillä osaamatta päättää olisiko jäätelökone ihaninta maailmassa vai todellinen turhake. Päätin, etten osta konetta vielä silloin, mutta nyt kesän edetessä jäätelöbuumi on vain kasvanut ja kasvanut. Oikeastaan naapurimme ilmestyneen Kolmen kaverin jädetehtaan innoittamana päätin sitten hankkia jätskikoneen. Toinen kimmoke oli Pingviinin maitojäätelö, mistä taas sain innostuksen kokeilla jotain kevyempiäkin viileitä herkkuja kesäkuumalle. No tämä seuraava ei ole se kevyempi kesäherkku, vaan täyttä tuhtia tavaraa viikonlopun alun kunniaksi :)


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jäätelön tekeminen on hieman työlästä hommaa, jos tuloksen haluaa olevan perfecto. Me ohitimme muutaman vaiheen nopeuttaaksemme hommaa, mutta suosittelen ainakin aluksi tekemään juuri niinkuin ohje sanoo oppiaksesi tekoprosessin. Yksinkertaisesti homma menee kuitenkin niin, että viileä itse tehty jäätelömassaa pyöritetään jääkylmässä sekoituskulhossa jäätelöksi. Kone ei siis itsessään jäädytä, vaan pyörittää massaa, jäätyminen tapahtuu pakasteessa säilytettävän "kylmäkalle"-tyyppisen sekoituskulhon avulla.


Ohjeita erikokoisille jäätelökoneille on useita, tämä ohje käy n. 1.2 litraiselle koneelle:


3 dl maitoa, 2.5 dl kuohukermaa, 1dl sokeria, 4 keltuaista, vaniljasokeria, n. 150g suklaata.


Maito, kuohukerma ja vaniljasokeri keitetään yhdessä kiehumispisteeseen. Sillä aikaa vatkataan keltuaiset ja sokeri vaahdoksi (huom! ei vaahtoudu kuin valkuainen) ja kuuma maitoseos yhdistetään keltuais-sokerivaahtoon vispaten. Seos laitetaan uudelleen kattilaan ja kuumennetaan kiehumispisteeseen, mutta ei keitetä ettei juoksetu. Kuumentamisen jälkeen seos viilennetään kylmäksi, mikä kestää jääkaapissa n. 4 tuntia. Odotteluaikaa voi lyhentää laittamalla seos kylmään vesihauteeseen jääpalojen kanssa ja vispaamalla kuumaa ilmaa pois seoksesta samalla.


Jäätelökonetta käyttäessä seoksen täytyy olla oikeasti kylmää, että jäätelön teko ei kestä ikuisuutta. Noin puolessa tunnissa seos muuttuu koneessa jäätelöksi, mikä on parhaimmillaan heti, mutta jäätelön voi myös pakastaa. Jos jäätelöön haluaa makua, esim meillä salmiakki-suklaata, murut kannattaa laittaa valmiiseen jäätelöön hetkeä ennen koneen pysäyttämistä. Ennen lopettamista pitää vain päättää haluaako jäätelöstä todella kylmää pallojädeä vai pehmeämpää versiota, meille tuli pehmistä ihan siksikin ettemme enää jaksaneet odotella kauempaa!


Ja jos joku nyt huokaa, että olisipa kone, niin ilouutisia: Dansukker on tuonut tänä keväänä markkinoilla glukoosisiirapin, mitä käyttämällä pehmeää jäätelöä on helppo tehdä myös ilman jäätelökonetta. Toki glukoosisiirappia olisi voinut käyttää koneenkin kanssa, sen tehtävä jäätelömassassa kun on estää suurien jääkiteiden muodostuminen. Me emme käyttäneet tähän erään glukoosisiirappia, sillä tiesimme syövämme jätskin heti, kun pojan isäkin oli kylässä. Mutta pakastaessa kotitekoista jäätelöä suosittelen glukoosisiirapin käyttöä, sitä laitetaan kattilaan n. 1dl maidon ja kerman kanssa heti aluksi.


Oma jäätelökoneemme C3 Gelato on ostettu Citymarketista, mutta sitä löytyy monista nettikaupoistakin. Nopealla tutustumisella oikein hyvä kone kotikäyttöön.

14 kommenttia

  1. ollaan kanssa joskus mietitty tuon hankkimista mutta aina on päätetty oikaista noita erikoismakuja halutessa , ostamalla litra vaniljajäätelö ja sekoittamalla siihen puolisulana halutut lisukkeet-> pakkaseen takasin. äkkiseltään kuvittelisi että halvemmaksi tulee ostaa kaupasta valmiina, kuin hankkia kone ja sekoitella itse :)

    VastaaPoista
  2. Ah, näyttää kyllä ihanalta. Mun isoäiti aikoinaan väänsimihan käsin aika onnistunutta jäätelöä, mutta mä en ole koskaan jaksanut kokeilla - olisikohan se sen arvoista?

    VastaaPoista
  3. Jätskikone on nerokas keksintö naamioida mikä vaan marjamössö/smoothie/maustamaton jugurtti ym erikoiseksi herkuksi! Toimii meillä. :)

    VastaaPoista
  4. Ihan varmasti tleekin halvemmaksi noi ja mäkin oon monesti tehnyt pehmistä ihan sulattamalla jädeä ja maustamalla milloin milläkin. Mutta on toi vanilijapohja ihan eri makuinen itse tehtynä. Jädekoneella voi myös tehdä vaikka jugurttijädeä, mitä ei kaupasta helposti löydä :)

    VastaaPoista
  5. No toi ainakin oli niin paljon parempaa mitä kaupan useimmat makujädet, et suosittelen!

    VastaaPoista
  6. Mä himoitsen tietty jotain mascarbonepohjaa, et ois vielä epäterveellisempää kuin perus kermavaahtopohja :D

    VastaaPoista
  7. Me ostettiin viime tai toissa kesänä Lidlistä jäätelökone. Alkuun teimmekin kaikennlaisia kokeiluja. Lasten suosikki oli banaanijäde, aikuiseen makuun jäätelö viinimarjoista. Nyt kone on vaan pölyttyny kaapissa.. :/

    VastaaPoista
  8. Musta tuntuu, että mä käyttäisin koneetta ensimmäiset 2 viikkoa joka päivä, sitten siivoaisin sen johkin kaappiin ja muistaisin kerran vuodessa :D
    Mutta toi glukoosisiirappi taitaa lähteä kokeiluun, se kun vie vähemmän tilaa siellä kaapissa unohduttuaan :P

    VastaaPoista
  9. Ite oon tehnyt sillä Chicling-Hannan ohjeella jädeä, helppoa mutta tautisen hidasta puuhaa. Siinä jääkiteiden syntyminen estetään alkoholin avulla, mikä oli mulle uus juttu. Käy kyllä järkeen, ja alkoholia laitetaan kuitenkin niin vähän ettei se maistu lopputuloksessa eikä jäde mene päähän, paitsi jäätelöpäänsäryn muodossa. ;)

    VastaaPoista
  10. Mä olen monesti pyöritellyt kaupasa käsissäni sitä Arlan vispattavaa pehmistä, mutta mä luulen, että mulla ei käsrsivällisyys riitä siihen :D kamoon, klome tuntia pakastusta ennen kuin saa herkkua.. Mun luottokaksikkko Ben&Jerrys kun kestää kolme sekuntia kun kansi aukastaan ja lusikka upotetaan (ja kolme minuutia kun purkki tyhjä: ;)

    VastaaPoista
  11. Ostin juuri samanlaisen jäätelökoneen. Kokemuksia olisi kiva kuulla. Miten kauan jäätelön tekeminen kestää. Kone on pyörinyt jo 30 min ja seos ei ole muuttunut paksummaksi... Hätäilin vähän koska kulho oli pakastimessa vaan 7 tuntia. Voiko se olla syy siihen että jäätelö ei kovetu?

    VastaaPoista
  12. Se kulho saa kyl olla ihan jäässä kunnolla. Sit se seos, teithän ohjeen mukaan? Sitä seosta ei saa olla liikaa et se pystyy jäätymään, tos pehmikses meni ehkä sellanen 25 misaa meillä, tein sen ihan vaniljajäätelön (perinteinen) ohjeen mukaan. Kannattaa kokeilla myös sellaisia vaahdotettuja/ paksuja pohjia. Esim banaani soseena + kuohukermaa + paksua kreikkalaista jugurttia + sitruunaa ja sokeria/hunajaa valmistu TOSI NOPEETA ja oli oikein herkullista :) MUT KYLMÄNÄ MYÖS NE AINEET KONEESEEN!

    VastaaPoista
  13. Sen ohjekirjan vaniljajäätelön tein. Täytyy yrittä uudelleen kunhan kulho on ollut tarpeeksi kauan pakastimessa

    VastaaPoista
  14. Minä ostin myös kyseisen koneen ja tein juuri ensimmäisen satsin. pyöri yli 30 minuuttia ja seos oli edelleen pehmismäistä. Kun maistoimme oli myös kiteitä ja suli hyvin nopeast. Itse tykkääisin hieman kiinteämmästä jäätelöstä, joten ihmettelen mikä meni vikaan. Kulho oli pakkasessa yön yli ja otin esille vasta kun kaadoin seoksen sinne. Ainekset olivat myös jääkaappikylmiä. Ehkä meidän pakastin/jääkaappi on liian lämpimällä, en muuta keksi syyksi. Kiitos vihjeestä tuohon siirappiin. Taidan kokeilla sitä seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images