MISSIO: KUIVAKSI OPETTELU

Lapsen ikävuodet kasvavat ratkaisevat 100% ihan näillä hetkillä ja kohta on kakkonen plakkarissa. Kaksi vuotta vaipparumbaa, vaikkakaan ei k...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Lapsen ikävuodet kasvavat ratkaisevat 100% ihan näillä hetkillä ja kohta on kakkonen plakkarissa. Kaksi vuotta vaipparumbaa, vaikkakaan ei kestovaipparumbaa, on mielestäni ihan tarpeeksi ja olisin valmis siirtymään askeleen eteenpäin, ajatuksissa siis pottarumba ja kuivaksi opettelu. Totuus on kuitenkin se, että jos mulla itselläni toimisi hygieniahuolto näin hyvin, junnaisin mäkin vastaan ja pissaisin housuun vielä kolmikymppisenäkin.


En ole suuremmin edes yrittänyt luopua lapsen vaippakaudesta, odottanut vain ihmettä, milloin yksi aamu se loppuisi kuin seinään. Olen kuullut juttua sellaisestakin. Muutaman kerran olen nyt kesällä jättänyt vaipan laittamatta kosteilla seurauksilla. Nyt olen yrittänyt vain alleviivata ja artikuloida, että jos tulee hätä, sano äidille niin vien potalle. En ole onnistunut montakaan kertaa, tosin pari aamua sitten kiireessä sanoin että pissaa nyt äkkiä vaippaan niin vaihdetaan se ja lähdetään. Kas, silloinhan oli ihan pakko päästä potalle istumaan :D


Älkää käsittäkö väärin, meillä kyllä istutaan potalla monta kertaa päivässä ja usein potan pohjaltakin löytyy jotain. Usein se potta vaan ei ole juuri alla, kun hätä yllättää. Vauvan vessahätäviestintä olisi saanut mun hermot riekaleeksi, mutta ei tämä taaperon tabula rasa-kasvojen tulkitseminenkaan johda sen parempiin suorituksiin. Mietin, että jos vaan päiväkotitauon koittaessa lopetan vaippojen laiton, kävi miten kävi? Entä jos käy pahasti ja keskellä ruokakauppaa vaikka? Vai odotanko jotain lapsesta lähtevää "olen valmis"-merkkiä. Voiko olla ettei sitä tule ikinä?


Ei mulla kiire ole, mutta helpottaisihan se valtavasti kun syksyllä ei vaippoja enää tarvittaisi. Imetyksen lopetin karusti laittamalla ihon väriset laastarit nännien päälle ja sanomalla, ettei maitoa enää tule. Mikä olisi hyvä taktiikka vaippashown lopettamiseen, kun laastari pippelin päälle ei liene paras vaihtoehto?


Ps. Eemeli-leivontakilpailumuistutus! Polarn o. Pyretin lahjakortti ja Wsoy:n lahjoittama Eemeli ja pikku Iida kirja etsivät uutta omistajaa TÄÄLLÄ. Siellä on jo paljon linkitettyjä herkkuja, lukekaapa vaikka ette aikoisi osallistua!

57 kommenttia

 1. Me toteutettiin vaipoista luopuminen viime kesänä mökillä kun poika oli vajaat 1v11kk. Pitkin kevättä päiväkodista tulevien kestovaippojen määrä oli vähentynyt ja kakat olivat tulleet pottaan oikeastaan jo siinä kohtaa vuoden. Päiväkuivuus saavutettiin meillä tällä taustalla parissa päivässä, tosin vahinkoja saattoi tulla vielä senkin jälkeen satunnaisesti jos poika teki jotain kivaa eikä malttanut lopettaa kesken. Meillä käytössä myös oli loppukesän ja alkusyksyn harkkahousut joilla lähinnä varmistettiin esim. reissussa se ettei junan penkki vahingossakaan saa pissoja päälleen.

  VastaaPoista
 2. apua, mitkä on harkkahousut?! MEILLEKKI!! :D

  VastaaPoista
 3. Niitä on paria eri mallia, toiset on vähän kuin topat alushousut joissa on vain kosteussulku kriittisellä alueella, toisissa on pul-kuori ja sisällä pari kerrosta imua. Mä ostin meidän housut Villiankasta.

  VastaaPoista
 4. Meillä on poika nyt 2v 5kk ja kotona ollaan ilman vaivoja. Samoin lyhyet kauppareissut menee vaivatta. Niin ja puistoilut tms. hoidetaan myös ilman vaippaa, putkaan kun pääsee kyllä pissille.

  Mä karusti vaan nykäisi yks päivä tuossa kk sitten pohjalta vaipan pois. Alkuun juokseteli ihan peppu vilkkuen kotosalla ja muistuttelin vähän väliä että jos hätä tulee niin potta löytyy täältä käytävältä. Vahinkoja sattui jonkin verran, mutta aika pian homma valkeni. Meilläkin kun pottailu on pojalle tuttua puuhaa vaikka aina ei pottaan ennen tullutkaan mitään.
  Mä tein alkuun niin että jokaisesta pöytään osuneet pissasta sai tarran laittaa seinätaulukkoon, kakasta kaksi tarraa. Muutaman kerran sitten kauppareissulla ostettiin pikkuauto tms. "kun oot käyny niin taitavasti ihan ite pojalla". Mitään hiiliä ei kuitenkaan tehty että kuusi tarraa ois yks pikkuauto tai mitään. Kunhan kannustimeksi otin jotain kivaa että jatkaa pojalla käymistä.

  Meillä on nyt vasta oikeestaan kirkastu pojalle housut jalkaan. Moneen kertaan yritin, mutta housut jalassa vahinkoja sattui enempi. Leikin tohinassa pääsi unohtumaan ettei päällä nokkaan vaippa vaan vain housut... Koko homman kuunasi tällä viikolla yhdessä otellut autokuviolliset bokserit. Nyt ei vaippa kelpaisi edes yöksi kun on niin mageet pökät.
  Kyläilyt ja pidemmät reissun on vielä menty vaipan kanssa. Poika kyllä hyvin ilmoittaa että on hätä, mutta aina ei siinä vielä todella lyhyessä ajassa minkä jaksaa pidättää löydy vessaa ja tulee housuun. Ja poikaa selvästi odottaa se, niin en ole viitsinyt kiusata.

  Tulipas maratonkirjoitus... kun pointti oli vaan se että hyppäisi vaippa ja housut pois ja ala lahjoa! ;D

  VastaaPoista
 5. Oikeasti ne ikävuodet kasvavat 100 %, vaikka vanha ikä toki onkin 50 % uudesta ;) Potta-asiassa en osaa auttaa; sama pohdinta on täälläkin, vaikka lapsi onkin käynyt vessassa 3-kuisesta saakka ja viettää päivänsä märiltä tuntuvissa kestovaipoissa. Voi huokaus sentään.

  VastaaPoista
 6. Jep jep, sen siitä saa kun kirjoittaa tekstin miehen kännykällä jossa on ennakoiva tekstin syöttö päällä... :D apua... kannattaa ehkä lukea ennen ku lähettää! Mutta siis vaivat on vaippa ja pöytä on potta... nyt vaikenen ja meen häpeään tyhmyyttäni! ;D

  VastaaPoista
 7. Olipas ajankohtainen postaus, täällä painitaan ihan samojen mietteiden kanssa. Oma poikani täyttää huomenna 2-vuotta, ja pitkin kevättä olen ajatellut että sitten kesällä aletaan treenata kuivaksi opettelua. Meillä on potta ollut kylppärissä jo vuoden päivät, mutta aika vähiin on jääneet treenit. Poika ilmoittaa ykskantaa, kun yritän tarjota pottaa, että "ei tykkää". Täytynee vaan antaa poitsun vipeltää peppu paljaana ja katsoa kuin käy. Mielessäni vaan mietin, että paljonkohan niitä vahinkoja mahtaa sattua esim. sohvalle..

  VastaaPoista
 8. Ihan samaa mietin täällä, olisi kiva päästä vaipoista eroon mutta potalle istuttaminenkin on ihan tuskaa ja hirveetä huutoa. Pitäisiköhän niitä kuivaksiopetteluhousuja hommata kun ei mitään väliä mitä siellä vaipassa on niin siitä ei kerrota tai ilmoteta tai valiteta.

  VastaaPoista
 9. Esikoinen oppi harkkahousujen avulla kuivaksi 1v10kk iässä ilman ongelmia. Kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
 10. "putkaan kun pääsee kyllä pissille" ja sain kyllä viikonlopun parhaat naurut jo perjantaina :D :D

  Joo, tästä oli kyllä kannustusapua kovasti! (muutenkin kuin putkan osalta ;)

  VastaaPoista
 11. Hih, ja meillä sunnuntaina synttärit. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 12. Joo, kasvot on ku tyhjä taulu eikä mitään tietoa mitä housuista löytyy :D Meillä on jotain hienoja merkkejä pottahommien mielekkyydestä, äskenkin HAKI ITSE POTAN VESSASTA PARVEKKEELLE kun oli alasti. Treenit siis käynnissä.

  VastaaPoista
 13. Just tsekkailin ebayta harkkahousumielessä!

  VastaaPoista
 14. Jotenkin meillä se pissa on enemmän tullut housuun, kakka ei kai kertaakaan ilman vaippaa. Mutta ihan varmasti sekin on edessä, odotellaan vain ;)

  Nytkin laps on alasti ja hienosti pissasi pottaan oma-aloutteisesti. Matkapottaan, se on se juttu nyt (vaikka baby björn ois musta ittestä helpompi kyllä)

  VastaaPoista
 15. Meilläkin olisi haaveena päästä vaipoista tässä kesän aikana. Kauheasti en kyllä ole vielä tehnyt asian eteen mitään.. Isomman hädän osaa jo ilmaista, mutta pienemmästä ei mitään merkkiä koska pitäisi mennä potalle. Mutta ihan huippua kuulla, että on jotain harkkapöksyjäkin olemassa, tarviipa heti googlailla! :D

  VastaaPoista
 16. Mä en kyllä osaa sanoa muuta kuin että se on valmis kun se on valmis - tai se on valmis, kun sä olet valmis kuten tässä taannoin totesin. Mietin noita harkkahousuja meillekin, koska olisihan ne säästäneet pyykkiä, juuri pojan kohdalla, jolla homman oivaltamiseen meni vähän pidempään. Mutta enpä sitten saanut aikaiseksi, ennen kuin oppi kuivaksi. Meillä kyllä housuun pissaaminen ei tuntunut toimivan opettavaisessa mielessä, ihan ilkosillaan ollessa sen sijaan lapsi näytti oivaltavan, että kappas, näinhän tän ei pitäisi mennä.

  Mutta ajan kanssa, ajan kanssa...

  VastaaPoista
 17. Meillä on kaksi lasta saanut alkaa vaipattomaksi siinä kohtaa kun ovat sitä itse halunneet; molemmat ihan omasta päätöksestään luopuivat vaipasta 2v 4kk iässä (päivä- ja yökuivia heti, ei yhtään vahinkoa kummallakaan), ilman minkään näköisiä potalle pakottamisia, harkkahousuja tai muuta huuhaata. Lapset ovat yksilöitä, ja oppivat kun aika on kypsä. Tekee ihan pahaa edes lukea moisista tuputtamisista :( Se takaa ainakin sen, että lapsi haluaa pysyä vaipoissaan luultavasti mahdollisimman pitkään.

  VastaaPoista
 18. joo, kyllä mäkin aloin heti etsimään omia ihan kauppareissuja varten. siis pojalle, en itselle (vielä).

  VastaaPoista
 19. mut arvaa mitä? oon nyt lusunnut netissä ja lukenut ja lapsi on ollut alasti ja hakenut KAKSI kertaa potan partsille ja käynyt pissalla yksin!! Se ehkä lukee mun ajatuksia?

  VastaaPoista
 20. Kiva että teillä meni noin hienosti! Kuten sanoit, lapset ovat yksilöitä ja jotkut tarvitsevat myös sitä kannustusta ja hieman tuputustakin, jotta pottavaihe alkaisi. En myöskään sanoisi noita harkkahousuja huuhaaksi, vaikka en itse ole sellaisia kokeillut lapsella. Jokainen tavallaan ja luulenpa että itse hankin kauppamatkoille ja muille pidemmille reissuille varalta juuri nuo huuhaapöksyt, ettei ihan vaatteet heti kastu jos ei vaikka vessaa löytyisikään heti :)

  Monet toimintamallit ovat ihan perheestä ja lapsesta riippuvaisia ja joillekin toimii paremmin toinen ratkaisu, toiselle toinen. Siksi kyselenkin vinkkejä täällä, jotta voin valita ne itselle sopivimmat sitten kesäaikana kuivaksi opetteluun.

  VastaaPoista
 21. Vasta viime kesänä poika älysi mistä on kyse, 3v3kk iässä. Vuotta aikaisemmin ei ollut toivoakaan potalla käymisestä. Pihalle puskan juurelle osasi pissiä, mutta pottaan ei tullut mitään. Viime kesänä hokasi vihdoinkin miten homma toimii ja kun vaippa oli päivän poissa, ei sitä saanut laittaa enää yöksi. Vuoden aikana on sattunut kolme vahinkoa, nekin vain pieniä lirahduksia sänkyyn aamulla pitkien yöunien jälkeen. Eli meillä meni melko myöhään kun vaipat jäi pois. Mietin jo, ettei poika ikinä opi kuivaksi...mutta oppihan tuo omaan tahtiin. :)

  VastaaPoista
 22. Ha hah :D ihan paras toi sun imetyksen lopetus. :D

  VastaaPoista
 23. Pakko kyllä nyt kysäistä että mikä susta sitten on tuputtamista?
  Mä kun en ainakaan koe sitä tuputtamiseksi että rohkaisee lasta luopumaan vapoista. Jos olisi mennyt huudoksi tai olisin muuten selkeästi huomannut ettei aika ole vielä kypsä olisi homma jäänyt. Pieni rohkaisu ja tarhoilla kannustaminen tuskin haittaa mitään! Ja jos lapsi ei vaan halua vaipoista luopua niin ei se niistä luovu vaikka kuinka lahjoisi!

  VastaaPoista
 24. Kuivaksi harjoitteluun ottaisin oppia päiväkodista. Lapsia käytetään vaan ahkerasti vessassa. Pieniltä (eli kaikki alle 4-v) ei kysellä onko hätä, vaan vessaan vaan mennään. Eli tehdään siitä vessassa käymisestä tapa. Esim. syömisen jälkeen aina vessaan, leikkimisen jälkeen aina vessaan, ennen ulkoilua aina vessaan. Pienillä varmaan nyrkkisääntönä on toi kerran tunnissa.
  Tossa on myös se etu, että lapsi oppii käymään vessassa aina just esimerkiksi ennen ulos lähtöä. Näin vältetään klassinen " ei mulla oo pissahätä, päästään ulos, ups onkin pissahätä, takas sisälle"-skenaario.
  Mutta kuivaksi opettelu yleensä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kunhan muistaa olla positiivinen ja kannustava. Eikä missään nimessä toru lasta vahingoista.
  Tsemppiä! Kyllä se siitä! Niin ja tärkeä rooli on myös sillä, että lapsi ihan oikeesti on valmis kuivaksi opetteluun. Muistakaamme, että pojat monesti oppii tämmöset asiat hitaammin, kun tytöt. Eli maltti on valttia :)

  VastaaPoista
 25. Kannustaminen on asia erikseen. Liian usein näkee "kannustamista" niin kodeissa kuin päivähoidossakin; lapsi joutuu istumaan tai istumaan ja itkemään potalla niin kauan että sinne jotain tulee.

  VastaaPoista
 26. Minäkin sain oikein makeat naurut tästä, oikeastaan parempi autocorrection kuin mitkään niistä netissä jaetuista kokoelmista. :D

  VastaaPoista
 27. joo, tuo jaksaminen multa monesti uupuu, siis oma motivoiminen et siellä vessassa sitä lasta sit käytetään ja paljon. Hyvä huomio ja pitää siihen itse kiinnittää huomiota. ja mä oon kyllä välillä torunutkin jos on lattialle tullut, mutta mun torut on kyllä aika lälläri-torumisia :D

  VastaaPoista
 28. oma tahti on varmasti pars tahti. mä oon kuitenkin tästä omasta lapsesta huomannut että valmiutta olisi jo ja päikyssäkin menee kuulemma tosi hyvin pottahommat. Olisi niin mukava saada ne skulaamaan kotonakin entistä helpommin ja hyviä vihjeitä täällä olenkin saanut. Nytkin illalla 3 pissaa omatoimisesti pottaan, kun alasti hillui, hyvä alku!

  VastaaPoista
 29. :D se oli ihan järkytys lapselle, mutta kun nänniä ei näkynyt niin hamuaminenkin loppui aika nopeasti, viikossa parissa pystyi jo käymään suihkussa pojan kans ilman laastareita !

  VastaaPoista
 30. Meillä ei ollu toissakesänä minkäänlaista valmiutta...yritettiin sekä kotona että hoidossa saada poika potalle, mutta ei se raukka ymmärtänyt mistä on kyse. Ja sitte viime kesänä älysi heti. On tää kyllä niin paljon helpompaa kun ei tarvi raahata vaippoja mukana joka paikkaan. :)

  VastaaPoista
 31. Pohdin ehkä eniten sitä että onko elämäni oikesti tässä pisteessä että pe iltana luen postausta pottailusta ja vielä vastaan siihen ;) No tällä hetkellä nro1 meillä on kuivaksi opettelu ennen syksyä! Poika käy sekä potalla että pöntöllä (tämän keksi itse muutama päivä sitten joka myös helpottaa kodin ulkpuolella liikkumista) Hyvin se pysyy istumassa ja taitaa olla aika hienoa päästä pöntölle.

  Homma sujuu muutenkin melko kivasti tällä hetkellä eli pääasiallisesti vaipat säilyy kuivana ja puhtaana, mutta ilman vaippoja ei olla vielä oltu juurikaan edes kotona. Juhannukselta aloitetaan sitten tehotreenit ( alkaa loma) ja silloin sitten kokeillaan tuota vaipattomuutta tosissaan. Jos löydät hyviä harjoitushousuja niin vinkkaa veikkaan että sellaisille voisi olla käyttöä myös meillä.
  Tsemppiä pottatreeneihin :)

  VastaaPoista
 32. mä juon roseviiniä ja vastaan HETI kommentteihin...hauskaa perjantaita siis vaan :D

  VastaaPoista
 33. Kenties vedän pohjat - itse vietän lapsetonta vapaailtaa vielä eri kaupungissa lapsen kanssa ja..... luen tätä. Villi nuoruus jne. :D

  Mut hei, hyvään saumaan tämä postaus ja hyviä vinkkejä, meillä 2 v 1kk pojan kanssa tarttis kansa ottaa kunnon niskaperseote tästä potta-asiasta. Oon luvannut itselleni, että heinäkuussa loppuu tekosyyt (lähinnä äiti-oastolta siis), kun lomaillaan myöskin päivähoidosta. Potalla istuminen on meidän ukkelin mielestä ihan ok hommaa, mutta hyvin harvoin sinne mitään tuotetaan. Kiitos päiväkotikaverien, lapsella on kyllä potalla käymisen teoria ja periaatteet hallussa, käytäntö hieman ontuu. :) Ehkä se tästä! Kerropa hei myöhemmin, miten teillä treenit etenee ja mitä vinkkejä otitte kokeiluun!

  VastaaPoista
 34. Komppaan aiempia, aivan mahtava teksti! :D Ja hyvä sisältö toki myös.

  VastaaPoista
 35. Vuoden päästä voit sit sanoa, et ikä kasvaa 50 %! T. matikanope

  VastaaPoista
 36. mä vielä oikein mietin, et laittasin 100% mut se on aina silloin 50%, et laitanpa nyt heti 50% niin menee oikeen :D Siihen on syynsä miksi muutaman 5:sen jälkeen vaihdoin lyhyeen matematiikkaan ;)

  VastaaPoista
 37. Sä oot nähnyt harvinaisen paljon sit huonoja kokemuksia. Mä en itseasiassa oo nähnyt ehkä kertaakaan koskaan missään pottaopettelua edes (muilla ku omalla lapsella) tosin tiedän ettei omassa päikyssä lasta pakoteta potalle vaan menee pavlovin koirana mukana niinkuin muutkin :)

  VastaaPoista
 38. Olen kuullut, että poikien kuivaksi opettaminen voi olla joskus vähän hankalaa, mutta kaikkea kannattaa kuitenkin kokeilla :D

  Meillä tyttö oppi kuivaksi reilussa viikossa. Kesällä kuivaksi oppiminen on kätevämpää kuin talvella -ihan käytännön syistä. Meillä tehtiin niin, että kesäloman alussa rullattiin matot lattioilta pois. Potta keskelle lattiaa ja lapselta kaikki housut ja tietysti se vaippa pois. Jos lirahti, niin lirahti lattialle ja aina muistutettiin, että mihis se liraus pitikään tehdä. Heti, jos laitoin tytölle pikkarit tai housut jalkaan, niin tuo unohti, että jalassa ei ollutkaan se "vessahousu". Viikossa tuo tosiaan alkoi muistaa käydä potalla ennen lirahtamista ja sitten alettiin kotona taas pitää niitä housujakin. Samalla tyttö oppi myös yökuivaksi. Vahinkoa ei ole sattunut kertaakaan ja ikää on nyt 6.

  Tsemppiä treenailuun! Sinnikkyys palkitaan kyllä ennen pitkää :)

  VastaaPoista
 39. Hei, piti vaan tulla sanomaan, että törmäin sinuun neuvolassa ;) tosin lehden muodossa. Eli luin ilmeisesti vuoden vanhaa lehteä..

  Pakko sanoa, että olet kyllä hyvin pärjännyt! olin oikein yllättynyt millaisia elämänvaiheita sinulla/teillä on ollut. Niinkuin meillä kaikilla, mutta tunnut vaan niin vahvalta ihmieltä.

  Kiitos blogista.

  VastaaPoista
 40. ärrrr... siis ässssss.. s kirjain ei tahdo toimia kunnolla! TörmäSin. Tulipas fiksu kommentti :D

  VastaaPoista
 41. Paljon hyviä vinkkejä noissa kommenteissa näköjään onkin. Yksi mikä meillä töissä on havaittu joillakin lapsilla erittäin toimivaksi, on ihan vaan todella liioiteltu ILO kun se pissa tai kakka tulee sinne pottaan. Kauheat kehut ja taputukset, hypyt ja pomppimiset ja laulut ynnä muut, mikä tahansa mikä saa lapsen ilahtumaan. Kummasti se pissa/kakka on alkanut tulemaan sinne pottaan tuolla tavoin. Isommilla on sitten ollut käytössä tarrasysteemi, eli ihan vaan aina tarra jokaisesta onnistuneesta pottailusta. Keinoja on kylläkin yhtä monta kuin lapsia, tuppaa tekemään homman välillä hankalaksi toi yksilöllisyys :D

  VastaaPoista
 42. Meillä esikoinen oppi kuivaksi 2v ja 3kk ikäisenä alle viikossa kun tksi heinäkuun päivä vaan päätin kättää vaipan pois. Pottailtu oltiin kyllä jo pitkään mutta silti vaippaakin tarvittiin. Pari vahinkoa mutta kesä on nii helppo aika opetella. Toinen lapsi aloitti juuri vaipattomuuden, ikää 2v ja 5kk - päätettiin ajoittaa taas kesään ja vähän pidempään on nyt harjoteltu mutta ei suuria vahinkoja. Esikoisella oli parit harkkahousut mutta ne oli turhag kun poju oppi niin nopsasti. Mutta nyt tällä toisella ne on olleet ihan kätevät, pitävät pienet pissat. Rohkeutta vaan, pian ne oppivat. Meillä on käytetty kestovaippoja aina joten ihanasti pyykkimäärä on nyt vähennyt. Ja pian syntyy kolmas joten vaipat menee seuraavalle eikä oo sitten kahta vaippatyyppiä:)

  VastaaPoista
 43. Hei, en ehtinyt lukemaan kaikkia kommentteja, mutta olet tai lapsesi oikeilla jäljillä. Anna olla ilman housuja nyt mahdollisimman paljon, ja nythän on siihen mahtava vuodenaika. Meillä molemmat tytöt ovat oppineet potalle juurikin kesäaikaan. Esikoinen 1v3kk (tämä kuuluu johonkin ihmeiden kirjaan) ja tämä nuorimmainen vähän reilu puolitoistavuotiaana. Vaan auta armias, kun laitan vaipan, niin siihen sihuutellaan ihan muina naisina, eikä sanota, että on hätä. Ilman vaippaa, no problems. Toimii!

  VastaaPoista
 44. Mannamaan harkkareita moni on kehunut. On kivat kuosit ja lapsen itsensäkin helppo pukea ja riisua. Myös Peikkoemolla on hyvin istuvat ja kivan kuosiset harkkarit. Muutama on varastossa odottamassa lomaa, jolloin kokeillaan niiden käyttöä. Meillä kun tytön (kesto)vaippa saattaa olla yli neljäkin tuntia täysin kuiva, mutta pottaan ei tule ahkerasta käymisestä huolimatta mitään.

  VastaaPoista
 45. Meillä ei tod ole ihmelasta mut kuivaksi opettelu meni tosi helposti. Olin aivan puulla päähän lyöty kun neito 2v2kk eräänä päivänä ilmoitti, että tänään ei laiteta vaippaa vaan pikkarit. Tais tulla yks vahinko joka riipaisi neitoa niin pahasti että oppi läksyn heti. Toki pottaa oli kokeiltu monesti, mutta vähän laiskasti. Aluksi ei halunnut potalle, mutta mielenkiintoa siinä vaiheessa lisäsi se että sai kantaa potan haluaamansa paikkaan, vaikka sit parvekkeelle... Uskon et eniten meillä vaikutti kuitenkin sanallinen "aivopesu".Juttelin usein tytölle tulevasta muutoksesta et miten sit vaipat vaivoille ja voi käyttää pikkareita jne Ja pikkareita oli ostettu mieleisillä kuvilla valmiiksi, vähän soviteltu ja ihailtu kaikkia heippa kisuja ja minni hiiriä niissä:) Eihän hienoihin pikkareihin voi lirauttaa kun menisivät sit heti pyykkiin...

  VastaaPoista
 46. Tää on nyt sun lapsesi kohdalla vähän myöhäistä,mutta lue tämä. Mulla ei muuta
  http://eioototta.fi/lapsiblogit-lukkojen-taakse/

  VastaaPoista
 47. ei oo myöhäistä, olen lukenut tuon jutun jo aikoja sitten! Kirjoittajan argumentit ovat todella löyhät ja huonot, en pysty millään tavalla hymistelemään ja myöntelemään tuon kaltaisia mielipiteitä. Jos viittaat tässä siihen, että tämän postauksen kuvassa on lapsi pissalla, uskoisin että osaan kasvattaa lapseni niin, että hän tietää tulevaisuudessa kaikkien pissaavan jonnekin eikä koe sitä noloksi. Onneksi me eletään hyväksyvässä ja sallivassa maailmassa ja lähipiirissä :)

  VastaaPoista
 48. Pakkohan tähän oli vielä kommentoida. Tuo eka kohta on mielestäni ihan fiksusti sanottu: Lapsen yksityisyyden rikkominen ei ole sinun päätettävissäsi.

  Jokainen käy pissalla ja touhuaa muutakin päivän aikana. Jos sellaisten kuvien julkaiseminen julkisesti (ja blogisi lukijoiden määrän perusteella rytinällä julkisuuteen) on sinusta ok,niin miksemme saa nauttia sinun vessakuvistasi? Varmaan siksi,että vessassa käynti on yksitysasia. Oletko pieneltä pojaltasi kysynyt lupaa hänen elämänsä kuvaamiseen? Ymmärtääkö hän edes,vaikka kysyisit? Minusta kyseisen neuvon antaneessa blogissa ei ole mitään huonoja argumentteja. Lapsi on subjekti,ei objekti. Hänellä tulisi olla oikeus päättää mitä hänestä julkaistaan. Entä jos joku esim.salakuvaisi sinua ja julkaisisi kuvia ilman lupaasi? Anyway,kiitos että vaivauduit kuitenkin kommentoimaan tekstiäni! Moni olisi varmasti deletoinut kritiikin.

  VastaaPoista
 49. Tottakai voin vastata kritiikkiin, mutta eihän mun tarvitse olla samaa mieltä tuollaisen huttujutun kanssa, missä mutkat on oiottu suoriksi perehtymättä yhtään mitä nykypäivän mammablogit edes sisältävät. Olen media-alan ammattilainen ja en tarvitse tuollaista ohjeistusta, koska olen tottakai miettinyt tarkkaan missä menee yksityisyyden raja ja pidän siitä itse huolta. Toivoisin kuitenkin, että myös omaan arviointikykyyn luotetaan ja esimerkiksi lähipiirini (sisältää mummot, kummit ym) onneksi ymmärtävät hyvin, että vaikka kirjoitan äitiydestä, en anna koko lapseni lapsuutta julkisuuteen. Blogini kyllä kunnioittaa lapseni yksityisyyttä, jonka sinäkin huomaisit jos olisit lukenut blogiani muutamaa juttua pidempään.

  En kuitenkaan aio pelätä jo etukäteen, että jos nyt julkaisen tuollaisen perus pottakuvan, lasta aletaan koulussa kiusaamaan kuten tuo yksi linkkaamasi jutun argumentti on. Vika on aina kiusaajassa - ei pottakuvassa. Meidän aikuisten tulee tehdä jotain kiusaamiselle, ei lasten pottailun piilottamiselle. En nyt äkkiseltään keksi miksi minusta pitäisi olla vessakuvaa, kun en ole opettelemassa pissaamista eikä siinä ole muutenkaan mitään sanottavaa. Kuukautisista sen sijaan olen kyllä kirjoittanut. Edellisessä blogissani musta oli kyllä sellainen huussikuva, mikä oli ihan hauska juttu ja mukava muisto vieläkin.

  Jotenkin ihmettelen tällaisia "ei mulla muuta" kommentteja, joiden tarkoituksena on selvästi näpäyttää bloggaajaa. Lähetteletkö näitä vinkkejä useallekin ihmiselle vai etsitkö kenties bloggaajia joita voit neuvoa? Blogimaailmasta löytyy kyllä paljon kauhisteltavaa jos sitä jaksaa suurennuslasilla etsiä ja kauhistella. Äitiblogien pottakuva (missä muuten näkyy pieni pala reittä) ei mielestäni ole edes maninnan arvoinen juttu.

  VastaaPoista
 50. voi että mitä tavaraa nämä viimeisimmät kommentit.no joo...

  well, jos unohtaa muun tuosta eioototta.fi:n tekstistä niin totta, haluan pitää huolen siitä että lapseni ei joudu minun takiani sellaiseen tilanteeseen että tulevaisuudessa menee kauheet massit "kallonkutistajille". Onko sellaisia piittaamattomia ja ajattelemattomia lastaan rääkkääviä (bloggaaja)vanhempia sitten niin paljon että tällainen kampanjamainen lähestymistapa on tarpeen?

  Miksi pitää kärjistää kärjistämisen vuoksi? Sellainen kuva minulle tuosta yksittäisestä tekstistä jäi.

  Jo on maailma, kaikkea tänne kans mahtuukin.

  VastaaPoista
 51. no kyllähän tänne nettiin mahtuu vaikka minkälaista kulkijaa, mutta ei autoiluakaan kielletä siksi että jotkut ei laita lapsilleen turvavöitä.

  VastaaPoista
 52. Ihan hassuja yhteensattumia. Tuohon bloggaajaan törmäsin tässä viikon sisällä ja nyt huomasin samaksi ihmiseksi. :D Ja hänen kirjoituksensa eka kommentoija on mun kaverin lähisukulainen. :D

  VastaaPoista
 53. Jokos te ootte vaipattomia vai mikä on tilanne ton pottaopettelun kanssa. Jäi vain vaivaamaan kun ittellä -tai siis lapsella- on reenit vielä(kin) kesken...

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images