RAKAS, MINUSTA ON TULLUT ANTIIKKIKERÄILIJÄ!

Jatketaan mummoiluaiheilla, kun ensin ajeltiin mummopyörällä pärekorit viuhuen ja sitten blondattiin tukka mummovaalennuksella. Nyt sitten m...

Jatketaan mummoiluaiheilla, kun ensin ajeltiin mummopyörällä pärekorit viuhuen ja sitten blondattiin tukka mummovaalennuksella. Nyt sitten mummoillaan lisää antiikkia antiikkia-hengessä. Satuin nimittäin sijoittamaan hieman vanhaan Arabiaan. Ups!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen tässä muutaman vuoden harmitellut, ettei meillä ole ns. fiinimpää astiastoa. Sellaisia lautasia, mitkä voisi kattaa isolle porukalle ruokajuhlissa ilman, että joku saisi aina syödä erilaisesta lautasesta. Kuten varmasti moni muukin, olen pitänyt Arabiaa ykkösvalintana, varmaan ihan kulttuurisidonnaisista syistä. Mutta sarjan valinta on tuottanut ongelmia. Arabialla on nytkin tuotannossa toinen toistaan hienompia astiasarjoja, mutta oikeastaan mikään niistä ei ole tuntunut ihan omalta. Sarjaton on aivan valloittava, mutta sen idea, no sarjattomuudesta, ei ihan nappaa muutenkin eriparista astiakaappiamme ajatellessa. Teema on perusvarma, mutta siitä on persoonallisuus kaukana. Pähkäiltyäni aikani, päädyin sarjavalinnassani 24h tuokioon, tuohon ihanaan koboltinsini-valkoiseen uuteen, mutta perinteisen näköiseen sarjaan.


Ehdin jo hankkia 24h Tuokiota jonkun verran, muutaman kulhon, kaatimen ja sarjan uutuuksia eli isoja lautasia. Nyt kuitenkin kävi niin, että löysin sattumalta myös ison kasan Arabia Sotkaa, vanhaa Raija Uosikkisen suunnittelemaa sarjaa, mikä on ollut tuotannossa 1968-1972. Sotka on käsin maalattua posliinia ja aikamoinen herkku koboltin sinistä rakastavalle minulle. Ja parastahan tässä on, että Sotka sopii mainiosti 24h tuokion seuraksi, kuten kuvasta huomaa! Olen itseasiassa aika varma, että tuokiokuvion suunnittelussa on inspiroiduttu hyvin paljon juuri Sotkan kuvioista, vaikkakaan Tuokiota ei maalata käsin. Se vain näyttää siltä.


Oma Sotka-sarjani lienee ollut 12 hengen astiasto, josta on muutama lautanen matkan varrella särkynyt tai mennyt hukkaan. Isoja ruokalautasia on nyt 11, syviä lautasia 9, samoin pullalautasia on 9. Sen lisäksi mukana tuli kaksi tarjoilukulhoa ja koko lystin hinta oli yhteensä 165 euroa. Ei hitto oikeasti, esimerkiksi astiataivas.fi myy pelkkää yhtä ruokalautasta 45 euron hintaan. Nyt on pakko ottaa silmä käteen ja alkaa penkomaan joka ikinen kirpputorin nurkka, että astiastosta saa täyden, kannuineen kaikkineen! Mutta onneksi sitä voi täydentää myös tuolla Tuokiolla, vaikkapa kahviastiaston osalta sitten joskus.


Eikö ole aika ihana astiasto?!

8 kommenttia

 1. Voi huoh, niin kaunista! Ja tosi mahtis hankinta, ja noin edullinen!!

  VastaaPoista
 2. Minun on monesti tehnyt mieli ostaa noita, Sotkaa on nimittäin useammin tarjolla kuin minun keräämääni Pajua (http://2.bp.blogspot.com/-e0lkIbZLma8/TtXQolqB06I/AAAAAAAACVo/oFlA5D7TytU/s400/g-015.jpg). Värit noissa on nimittäin samat, tai niissä on siis samaa tummansinistä ja ainakin lautasten malli on sama :)

  Tämä on vaarallinen harrastus, pian on kaapit täynnä astioita, joita ei pahimmassa tapauksessa uskalla edes koskaan käyttää :D Olen joutunut laittamaan omat astiani lukittuun kaappiin, jotta 2-vuotias termiitti ei pääsisi niihin käsiksi. Mutta täytyy kyllä sanoa, että olet saanut kohtuuhintaisen setin! Näitä vanhoja astioita kannattaa aina ostaa isommissa erissä, jos mahdollista. Yksittäin voivat olla ihan älyttömän hintaisia.

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana astiasto! Itse hurahdin muutama vuosi sitten Kastehelmi sarjaan, ja silloin sitä sai hankittua ihan pilkkahintaan kirppareilta ja huutokaupoista. Sittemmin kun sarja tuli uudelleen tuotantoon, ovat varmasti kirppareillakin hinnat nykyään toiset :)

  VastaaPoista
 4. Ihanat astiat! Mä olen pitkään haaveillut tuosta tuokiosta mutta kun on kymmennen vuotta sitten aloittanut teeman keräämisen, on aika vaikeaa vaihtaa mallistoa..
  Ehkä sitten isona..heh...

  VastaaPoista
 5. Katselin just et huutiksessa on nytkin monta kahviastiastoa tarjolla samaa sarjaa, ehkä sitten satsaan seuraavaksi siihen :) Ja kannu on saatava, mutta en ajatellut laajentaa tästä paljon eteenpäin.

  Toi paju on ihana, mutta tosiaan Sotka taitaa olla suositumpi ollut aikoinaan, löytää suht helposti.

  VastaaPoista
 6. Kastehelmi on kyllä tosi ihana, voisin haluta sellaisen uuden skoolimaljan siitä sarjasta kahvipöydän kruunuksi.

  VastaaPoista
 7. Mutta teemanhan voi aina jatkaa muutamalla tuokiolla, jos värit sopii keskenään hyvin. Arabia nykyään taitaa kannustaakin sellaiseen yhdistelykattamiseen. Tai sitten raakasti teemat arkiastioiksi ja "parempiin hetkiin" tuokiot? Musta ainakin on tosi kiva, et nyt on hienommat lautaset spesiaalihetkiin :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images