(IHME) PUUTARHASUUNNITTELUA

Viime viikolla oli tosiaan jännittävä päivä, kun sain vieraakseni puutarhuri Minna Toivasen, jonka tehtävänä oli ideoida kanssani meidän par...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Viime viikolla oli tosiaan jännittävä päivä, kun sain vieraakseni puutarhuri Minna Toivasen, jonka tehtävänä oli ideoida kanssani meidän parvekkeelle vehreämpi ilme. Parvekkeemme on ihan hyvän kokoinen, lähes 2.5x2.5 metrinen avoparveke eli sinne mahtuu kyllä ihan kivasti kaikenlaista pientä ja suurempaakin. Mun toiveissa oli saada paljon hyötykasveja kuten marjoja, mitkä ilahduttavat ensin kukinnallaan ja lopuksi herkuillaan. Olin myös ajatellut jotakin kivaa puuta/marjapuskaa, sellaista hieman tavanomaisesta parvekekukkalinjasta poikkeavaa ja ainakin niitä pensasmustikoita. Suunnittelu oli siinä mielessä avartavaa, että huomasin mun olevan pihalla kuin lumiukko monista asioista. Tiedän kyllä mikä on yrtti ja marja, mutta kun multa kysyttiin haluanko perennoita oli pakko kysyä, että mitä ne on :D Ja ne on siis monivuotisia kukkia. Toinen hyvä kysymys oli, että tykkäänkö ruohoista. "ai siis tykkäänkö syödä ruohoja?" kysyin puulla päähän lyötynä, mutta kysymyksella haettiinkin haluanko korkeampien kasvien alle jotain hienoa ruohokasvia. NO HALUAN!


Pakko sanoa, että pari vuotta sitten alkanut tarhurointi-innostukseni on silti mennyt paaaaaljon eteenpäin, kun tässä postauksessa olin vielä niin pihalla, että kysyin hyötykasviyhdistyksen ihmisiltä pitääkö se muoviruukku ottaa pois ennen multaan istuttamista :D :D Nyt osaan jo omatoimisesti ottaa sen muovuruukun pois. (Mikä varmaan lohduttaa parvekesuunnittelijaani kovasti)


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Juttelimme keittiönpöydän ääressä ja selailimme välillä netistä pieniä inspiskuvia ja muita. Kun kasvitoiveeni oli kirjattu ylös, aloimme miettimään millaiset ruukut parvekkeellemme olisi parhaat. Tulossa on ainakin parvekelaatikoita, mitkä reunustavat parveketta kauniisti, mutta luovat myös pienen kuikuiluesteen kohta 2-vuotiaalle lapselle. Haen Ikeasta myös jonkinlaisen metallihyllyn, mikä kestäisi sitten pihaolosuhteita kunnolla ja minne saa myös laitettua kukkia ja muita kasvamaan ruukkuihin. Ruukuissa ei ollut mitään mietittävää: meillä on ollut muutama Bacsac jo 2 vuotta käytössä ja ne on kuin uusia. Voisihan sitä kukkia kasvattaa vaikka siinä klassikko-ikeakassissa, mutta kun parvekkeelle tulee monivuotisia kasveja, haluan  niiden näyttävän hyvältä pitkään myös istutusruukun osalta. Bacsacia puolsi myös se, että ne on niin kevyitä että marjapuskan voi ottaa vaikka kainaloon muuttaessa tai vaikka kesämökille lähdettäessä.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Sain eilen illalla Minnalta listan siitä mitä meille sitten on tulossa. Meinasin saada hengenahdistuskohtauksen, kun lista näytti tältä:GreenCare tuotteet
- 2 säkkiä Rodo&Ikivihreä puutarhamulta
- 4 säkkiä Luonnonmukainen puutarhamulta
- 4 säkkiä Kesäkukkamultaa
- 2 säkkiä Mullanmusta puutarhakate
- Puutarhan Kesä kastelulannoite
- Luomu yleislannoitetta
- Rodo&Ikivihreä lannoitetta


Kasvit Tahvosilta
- 3 kpl näyttäviä pensasmustikoita
- 1 Twist and  Shout hortensia, iso koko
- 1 Bloom Struck hortensia
- 1 kpl alppiruusu, esim.Kaino
- Ria mansikoita 20 kpl
- 2kpl atsalea Adalmina
- 1 lumikärhö
- 1 viinirypäle Fabel
- 10 kpl tarhakeijunkukka
- 10 kpl loistojaloangervo  Jump and Jive
- 10 kpl kangasajuruoho
- 5kpl hurmesilkkiheinä
- 1 kpl runkoherukka
- 1 perheherukka
- 1kpl raparperi
- 3 kpl tiarella

 

Että semmonen lista! Kuulostaa ihan mahtavalle! Ja ihan kamalalle myöskin, sillä miten hemmetissä mä saan pysymään kaiken tuon elossa?! Ilmeisesti vedellä ja GreenCare-tuotteilla, mutta luultavasti mun on keksittävä joku todella hyvä plääni etten jumita koko kesää pelkästään parvekkeella lannoitepurkki kädessä ja sormet ristissä pidätellen hengitystä.


Me ollaan lähdössä Tukholmaan ensi viikolla ja sen jälkeen alan istuttamaan. Kyllä nyt jännittää ja kovasti.


ihmepuutarhasponsors


Postauksessa näkyvä kirja: Swedish details gardens

18 kommenttia

 1. Puutarhakaupan myyjänä meinasin huokaista, että herranjumala mikä rahanmeno kerralla, mutta tämä taitaakin olla sponssattu juttu? :)

  Varmasti tulee hieno. Kuvia odotellessa!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa upealta! Ja älä nyt ainakaan henkeä pidätä siellä parvekkeella. Eikös kasvit tykkää siitä, että niille puhuu ja henkäilee hiilidioksidia. Ja tähän loppuu sitten minunki puutarhatietämys.

  VastaaPoista
 3. Joo, tämä parvekepuutarha on osa ihmepuurha-tapahtumaa. Bloggasinkin tästä asiasta aiemmin! Sen lisäksi ettei mulla riittäisi rahat, ei mulla riittäisi mielikuvituskaan moiseen satsiin mitenkään!

  VastaaPoista
 4. Mietin ihan samaa, että puhua ainakin pitää. Koko kesä. Luen loppukesän puhelinluetteloa :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa tosi hyvältä! :) Onko sulla lasitettu parveke vai ilman laseja? Mulla ei ole parvekelaseja ja tuntuu, että kaikki puskat olisivat täynnä ampiaisia (ja muita mönkiäisiä), jos istuttaisin sinne jotakin ihanaa! :D

  VastaaPoista
 6. ei ole laseja :) Meillä on 3 kerroksen aika tuulinen paikka, ainakaan viime vuonna ei ollut mitään ongelmia ötököistä, mutta ei voi tietää jatkosta. Sitä sitten seuraamme kesän aikana!

  VastaaPoista
 7. Onpa hieno suunnitelma. Mielenkiinnolla jään odottamaan raparperin, pensasmustikoiden ja viinirypäleen menestystä parvekkeella.

  Meillä valmistui parvekeremppa keväällä ja kiikutin sinne viikonloppuna tomaatintaimenen. Tosin siinä on jo valmiiksi paljon pieniä vihreitä raakoja tomaatteja, mun tavoitteenani on saada taimi pysymään hengissä ja tomaattien vaihtamaan värinsä punaiseksi. Siinä haastetta jo tarpeeksi. Ongelman tuottaa se, että kesällä ollaan kuitenkin reissussa välillä, ja tomaattia ja partsin kukkia pitäisi kastella säännöllisesti...

  VastaaPoista
 8. Tomaatti on helppo, sain itse viime vuonna kasvatettua tomaattia siemenestä eli kyllä se punastuu ihan varmasti :) Ja se on ihana kun on eka kukat ja sit tulee vielä bonuksena tomaatit herkuiksi.

  Mua kiinnostaa tuo viinirypäle, se kuulostaa ihan tosi hauskalle jutulle kyllä. Jäämme siis odottelemaan millainen viidakko meille kasvaa, kun kasvit ensi viikon alussa näillä näkymin tulee.

  VastaaPoista
 9. Mulla on mennyt ohi.

  Ja ei siis missään nimessä sillä, että sinun rahankäyttösi kuuluisi minulle tai muille mitenkään, vaikka hassaisit silmää räpäyttämättä nelinumeroisen summan parvekekasveihin. :D En vaan osannut olla lyömättä kuvitteelliseen kassaan tuota ostoslistaa.

  Jään kyllä suurella mielenkiinnolla seuraamaan tätä projektia. Minkä kokoinen se sun parveke olikaan?

  VastaaPoista
 10. Toi parveke on 2.5x2.5m, hieman alle. Siihen tulee siis hylly ja parvekelaatikot sekä bacsacit, että korkeutta tulee, ei kaikki maantasoon.

  Laitoinkin siksi nuo yhteistyökumppanit alle, ettei tule epäselvyyksiä. Mä siis vain hoidan ja kirjoitan tämän kesän ihmepuutarhahommista, tarvikkeet tulevat muualta. Ja näiden postauksien tarkoitus on tietenkin ylläpitää ihmepuutarhainnostusta yllä koko kesän ja muistuttaa ko- tapahtumasta Hkin rautatieasemalla :) Sekä tietenkin tuoda käytännössä esille millaisia vaihtoehtoja puutarhuroinnissa on, esimerkiksi tämä meidän betonilähiö ei varmaan ole yleisin puutarhurointipaikka :)

  VastaaPoista
 11. En tiedä miten sen teet, mutta nämä yhteistyöpostaukseksi ovat mielenkiintoisia ja innostavia, toisin kuin monessa blogissa nykyään, jotka tuntuvat ärsyttäviltä mainoksilta lahjuksineen.
  Tykkään <3

  VastaaPoista
 12. Onnea! Tätä on jännittävä seurata!

  VastaaPoista
 13. Hyvältä kuulostaa ja odotan kyllä projektin etenemistä yhtä innolla kuin sinäkin. :)

  VastaaPoista
 14. Hei hieno kuulla! Yritän toki miettiä yhteistyöt lukijoidenkin kautta toimiviksi, eli oikeasti kiinnostaviksi. Ja nythän olen tehnyt muutaman kunnon testipostauksen muutaman euron tuotteesta (hiusväri + cupcaket) missä varmaan se tuotteen testaaminen onkin ollut oikeasti lukijaa kiinnostava juttu. Ja nyt tämä yhteistyö on kyllä oikeastikin vaivannäköä vaativa. Ehkä sellainen "sain tuotteen X, vähänkö ihku" postauksien aikakausi on hieman ohitse?

  VastaaPoista
 15. Mua jännittää kyllä todella myös! Palaan asiaan :)

  VastaaPoista
 16. Hyvältä mutta hieman pelottavalta kuulostaa mun korvaan, lähinnä se kuinka onnistun pitämään hengissä nämä kasvit!

  VastaaPoista
 17. Saatko suunnittelijalta apua myös kesän aikana?Kyllä mä uskon että saat ne hengissä pidettyä koska onhan tuossain otettu huomioon auringon kulku yms jutut suunnitelmaa tehdessä. :) Parvekkeen oveen vain muistilappua "kastele,kastele,kastele". :D

  VastaaPoista
 18. Saan ottaa yhteyttä esim greencarelle kyllä. Ja mullahan on sellainen lapsi joka on tappanut jo muutamat kukat tällekin kesälle vedellä, kasteluavustakaan siis ei ole pulaa :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images