NO JUNK, SEMPER?

Saatiin Semperiltä setti muksujen uutuustuotteita. Uutuustuotteena oli muun muassa tällainen Mellanmål-välipala. Yksittäispakatut jutut on t...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saatiin Semperiltä setti muksujen uutuustuotteita. Uutuustuotteena oli muun muassa tällainen Mellanmål-välipala. Yksittäispakatut jutut on tietyissä tilanteissa käteviä, päivällä oli mukava juoda pihalla tetramehua leikin ohessa ja viedä tetrat sitten kierrätykseen. Mutta tämä Mellanmål, minä en oikein käsitä miksi mm. banaania, mangoa ja jugurttia sisältävä tuote pitää pakata pahviin, muoviin, alumiiniin sekä vielä tollaseen todella tukevasta muovista tehtyyn kanteen. Kun sen banaanin saisi ihan maatuvassa paketissa suoraan kaupasta... Ilmeisesti tuo kansi on ns "uudelleen suljettava" mikä on mielestäni aika turha juttu 130 gramman purkissa mikä on tarkoitettu yli 1-vuotiaille. Vertailuna meillä kuitenkin on kaupassa pääasiassa 200g jugurttipurkkeja ja sen kokoinen annos (yleensä tetrasta) on mennyt mun muksulla hyvin alas 1-vuotiaasta.


Jotenkin hassua, että Semper, minkä eräs lastenruokalinja mainostaa itseään "no junk" sloganilla turvapurkittaa banaania moninkertaisiin paketteihin. Voisi tätä no junkkia laajentaa kyllä pakkauksiinkin. Vai keksittekö te järkevän syyn tähän pakkausintoon? Mä en.

15 kommenttia

 1. Mä oletan, että ne ihan vain haluaa samoille apajille Nestlén kanssa... Jos purkki on tarpeeksi tukeva, niin sitähän voi käyttää omien soseiden tai muiden pakastamiseen. Mutta aika älytöntä pakkaamista kyllä, lasipurkin tai tetran voi edes kierrättää, tosta jää sekä metalli että muovi kaatopaikalle kuskattavaksi (ellei muovia saa energiajakeeseen, mutta kallista lämpöä sekin on).

  VastaaPoista
 2. Joo, rajaansa asti tollaset on käteviä pakastuksessa mutta jos söis vaikka yhen setin viikossa, vuodessa tulis 104 kätevää pakasterasiaa...me tarvitaan sellasia about 10 maksimissaan. Ärsyttää tollanen ylipakkaaminen ihan siksi, että joskus tollanen lämmössäkin säilyvä tuote voisi olla tarpeen, vaikka matkoilla. Mut en mä halua ottaa kaikkea tota moskaa kotiin ja kierrättää sitten monen kierrätyslaarin kautta. Ja miksi toi pahvi on tossa? Eiks ihmiset osaa enää ottaa kahta purkkia ite hyllystä ilman et ne on sidottu yhteen. Sixpack-kaljat vielä ymmärrän mutta tämä...

  VastaaPoista
 3. ps. ne "kätevät" muoviset jäätelöpaketit, argh! Me hukutaan niihinkin kun ei herkkujädejä saa ku jossain muoviämpärissä nykyään ja en halua heittää hyvää kippoa poiskaan. No näitä mellanmåleja me tuskin ostetaan, ettei näistä samaa ongelmaa tuu. Jäätelö on pakollinen stressinpoistaja.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa varmaan tsekata, löytyiskö tein läheltä muovinkeräyspistettä :) Täällä Tampereella on noin 10 moista pistettä. Aloitettiin avopuolison kanssa hetki sitten muovin kierrättäminen - se on helppoa, vaivatonta ja ennen kaikkea tulee mukava olo, kun roskis ei ole enää täynnä muovia (eikä roskia tarvi viedä niin usein ko ennen ;)) Suosittelen lämpimästi, jos keräyspiste löytyy läheltä! :)

  Kommenttini meni nyt hieman ohi aiheen, mutta pakko vielä todeta, että tuollainen ylipakkaaminen on aivan käsittämätöntä ja usein moiset tuotteet jäävätkin kaupan hyllyille.

  VastaaPoista
 5. meillä kyllä meneekin yleensä muovi keräykseen jos ei sovellu energiajätteeseen (pakko sanoa, et nyt jalkavamma-aikana oon ollut laiskempi kierrättäjä, mutta pääsääntöisesti teen retkiä myös muovinkeräykseen säännöllisesti). Mutta tosiaan se, että miksi oi miksi toi pitää olla noin ylipakattu? Tollaselle välipalalle kun on jo nyt vaihtoehtoja, missä pakkaus on parempi (vaikka yksittäispaketit aina huono juttu), niin tehdään tollanen kunnon roskaruoka.

  VastaaPoista
 6. Haha! Me kanssa hukutaan noihin hemmetin jäätelörasioihin! :) Juu, aika turhaa pakkausjätettä tässä sun esimerkkitapauksessa.

  VastaaPoista
 7. Tuonkin olisi voinut pistää pahviseen pikkulootaan jokun hyvän avausmekanismin kanssa, mutta kai se on jotenkin hienompi monessa eri kääreessä. Meille ainakin ois riittänyt ihan tuo muovipurkku ja alumiinikansi, tosin paras olisi ihan vaan yksinkertainen tetrapakkaus. Eikä tässä oikeastaan ole mitään tyrmistyttävää, kun kaikkihan kääritään nykyään tuhanteen eri pakettiin, mutta Semperillä tosiaan on no junk-tunnuslause småfolk-tuotteissaan. Näihin voisi sit printata vaan ytimekkäästi että JUNK.

  VastaaPoista
 8. Nyt ei voi muuta sanoa kuin että oon kironnut ihan samaa. Suht uutena lastenruokahyllyllä ensinnäkin ärsyttää se että todella monessa tuotteessa sisältö on ihan muuta kuin mitä luvataan! Ja sit lisäksi toi pakkausinnostus. Voi helkkari. Itkisin onnesta jos useampi valmistaja tekisi PAHVITETROJA missä sisältö olis vaikka just 100% sitä hedelmää mitä luvataan, eikä silleen että joo tässä lukee mangosose mutta ollaan lisätty siihen lisäksi omenaa, punaherukkaa ja päärynää, ihan vaan en tiedä minkä vuoksi, kai niitä sattui varastossa olemaan, ja sit täs on kans sitä riisitärkkelystä kun ei se omena muuten purkissa pysyis, ja sit noita eri säilöntäaineita kans muutama... Tällä hetkellä suosikkejani on nuo Ella's kitchen jutut, niissä kun on sitä mitä väitetään olevan, ja lapsi osaa itse juoda sen pullosta. Siinä on muuten suht vähän jätettä vaikkakin se ärsyttävä muovikorkki tuottaa päänvaivaa kierrätyksen suhteen (=kaatopaikalle). Mut ostaisin mieluummin jotain muitakin välillä.

  Just nuo kahden purkin packit ihmetyttää! Sama jugurttihyllyllä kun ostaa vaikka Yosaa ja ilmeisesti nykyään aikaa montaa muutakin, mukana tulee heti pahvia! Kyllä mä kiitos itsekin osaisin valita ne kaksi haluamaani purkkia mutta ei kun ei anneta...

  VastaaPoista
 9. Semperillä oli tullut sellanen samanlainen tuote kyllä kun se Ella's, 78% omenasose, 22 banaanisose + askorbiinihappo + sitruunahappo. Ei kylläkään luomua. 90g pakkaus on kans muovikorkitettu, mutta ei tuu mukana esim sitä pahvihommelia, mikä oli hyvä juttu! ei tollasia soseita saa ilman pakkausta ellei itse tee ja silloin ne ei pysy kauaa hyvänä, siksi niillä on kyllä paikkansa. Mut tolle jätteelle ei kyllä oo paikkaa tai mitään järjellistä selitystä.

  VastaaPoista
 10. Kerran kaupassa Semperin esittelijä lykkäs kouraan esitteen, vaikka en normaalisti noita otakaan, sen vahingossa otin. Ei mennyt kuin muutama tunti, olin paikassa jossa jouduin odottamaan tovin, puhelimessa akku vähissä, kaivoin laukkua toiveekkaana löytyiskö jotain lukemista ja tuttu esite tuli.
  Tää no junk tietenkin viittaa itse sisältöön, eli ei lisäaineita. Tetrat ovat NIIN loistavia. Viimeksi pääsiäisenä oli muutama mukana, koko matkan oli koskemattomina, mutta vähän vaan ulkonäkö kärsi. Poikani on kovin ronkeli syöjä ja varsinkin matkoilla on hyvä varata jotain mitä taatusti menee alas, ettei toisen tarvi leivällä koko matkaa elää.
  Kun olin äitiyslomalla, mäkin kierrätin ihan kaikki mahdolliset. Roskapussina oli tälläisiä kaupan hedelmäpusseja. Niissä oli joku kampanjan mainos päällä, joka oli mennyt aikaa sitten, tuttu lahjoitti niitä rullallisen. Nyt kun päivässä ei ole vapaata enää niin paljon, olen luopunut mm metallin kierrättämisestä. Tosin vältän metallin ostamista, joka on äärimmäisen helppoa. Käytiin muskarissa kerran viikossa ja muskarin vieressä oli lasinkeräys, eli aina samalla reissulla vietiin lasit. Nyt lähin on naapurikunnan puolella, ei tulis mielikään maksaa junalippua siitä hyvästä että voin kierrättää. Onneksi on iso parveke ja siellä on jo muutama banskulaatikollinen täynnä näitä lasipurkkeja. Ehkä sitten kesällä kerralla viedään ja tukitaan joku keräyspiste.

  VastaaPoista
 11. Joo kyllä aina reissun päällä tai kaupungilla noi valmispurkit on ihan ehdottomia, sitä en kiellä. Mut järkevöittää vois... Kiitos vinkistä, katselen seuraavaks noita Semperinkin pakkauksia sillä silmällä! Noi purtilot on siinäkin mielessä hyviä jos esim lusikka unohtuu...

  VastaaPoista
 12. Tähän vielä se että mun mielestä kaupunki vois hoitaa kierrätyshommaa mallikkaammin. Ellei asu isossa taloyhtiössä, eikä muuten kaikissa niissäkään tää oo hoidettu, niin on tehty autottomalle aika mahdottomaksi kierrätää mitään pahvia erikoisempaa. Esimerkiks meiltä joutuu viemään pahvit 500m päähän keräykseen, lasit samantien. Metallinkeräys sit onkin iso vitsi, lähimpään pisteeseen on lähes kahden kilometrin matka. Sanomalehdet ja paperit olis samassa paikassa mut ne tungen yleensä sit jonkun lähikerrostalon roskakatokseen. Tän voisi tehdä helpommaksikin... Eli tuoda niitä kierrätyspisteitä enemmän sinne missä ihmiset liikkuu eikä laittaa niitä vaan sinne automarketin pihaan. Mun mielestä vois Helsingissäkin jo ajatella suunnitteluja siltä pohjalta et kaikilla ei oo autoa ja se on ihan jees. Tuota muovinkierrätystä en oo missään edes ikinä nähnyt joten sen puolesta en viitsi toiveita ees esittää mutta kaatopaikkajätttä meillä tulee kyllä aivan liikaa ja sitä olis kiva jotenkin vähentää.

  VastaaPoista
 13. Helsingissä ei tosiaan ole kierrätystä tehty helpoksi, meidän taloyhtiössä ei kerätä edes energiajaetta (sen voisi säätää pakolliseksi, niin tulispahan kerättyä) ja metallinkeräyspiste on parin kilometrin päässä naapurikaupunginosassa - muovinkeräyksestä nyt puhumattakaan. No, parasta tietysti olisi, kun ei sitä jätettä syntyisi, eli juuri noita turhia pakkauksia voisi karsia. Meillä on kaappi täynnä muovisia hillotölkkejä ja raejuustorasioita - eipähän lopu kylpylelut kesken. ;)

  VastaaPoista
 14. Meillä (Helsingissä 00250) kerätään energiat, pahvi, bio ja paperi. Lasin ja metallin vien 1-2km päähän. Ei oo musta iso vaiva tai kohtuuton matka, kun liikun muutenkin mielelläni. Metallia ja lasia tulee kyllä vähemmän kuin muovia. Vaunujen alla tietysti kulkee kevyemmin kuin kädessä. En oo aatellut, et pitäs olla helpompaa, mulle ihan kohtuullista. Toki joku laiskempi saattas intoutua lajittelusta jos se olisi "vaivattomampaa". Oman taloyhtiön puheejohtajalle tai isännöitsijälle kannattaa avautua jäteasioista, jos kaipaa jotakin kierrätysastiaa omaan taloyhtiöön.

  Ja ainakin sellainen hyvä asia on, että näin kevään korvilla HSY tuli hakemaan näiltä huudeilta ongelmajätettä. Juuri niitä maaleja ja liuottimia sekä elämänsä päätteeseen tulleita vimpaimia, jotka muuten vaan jäisi lojumaan vintteihin tai joita yritettäisiin ujuttaa sekajätteen sekaan.

  VastaaPoista
 15. Meille muuten tulee nyt keväällä lasin- ja metallinkeräys omaan taloyhtiöön :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images