SELKÄVAMMAINEN UNELMOI

Jos ei muuta, selkävammani on avannut lopullisesti silmäni sille kuinka epäkäytännöllisiä ja epäergonomisia asentoja käytän jatkuvasti, eten...


Jos ei muuta, selkävammani on avannut lopullisesti silmäni sille kuinka epäkäytännöllisiä ja epäergonomisia asentoja käytän jatkuvasti, etenkin loikoillessani. Loikoilunhan pitäisi olla kroppaa rentouttavaa puuhaa, minulla loikoilu on tähän asti tarkoittanut epämiellyttävää asentoa kahden istuttavassa Ikean Klippanissa. Lupasin auliisti Klippanin naapurin omaa kämppää etsivälle pojalle ensiratkaisuksi ja alotin uuden etsimisen.


Mitä pidemmälle sohvaviidakossa etenin, sitä enemmän minua alkoi kiinnostamaan täysin erilaiset ratkaisut. Kun yhdistin omat rennot elintapamme sekä lapsivieraiden määrän puhumattakaan sisustussilmästäni (mikä jonkun mielestä on varmasti sokea), aloin miettimään tarvitsemmeko me oikeaa sohvaa ollenkaan? Entä jos olkkari olisikin rentoilukeidas, missä oltaisiin lattianrajassa? Kuulostaa omaan korvaani ihanalle, varsinkin kun olemme siellä muutenkin koko ajan. Kun tyypin isä vielä kertoi lapsen rakastuneen kaverin fatboy-säkkituoliin, alkoi ajatus olemaan yläkuvan mallinen.


15-vuotta sitten markkinoille tullut Jukka Setälän suunnittelema Fatboy oli jo ilmestymisensä aikoihin mieleeni. En kuitenkaan raaskinut opiskelijabudjetilla koskaan hankkia moista. Nyt mua erityisesti kiinnostaisi tuo Buggle-up malli remmeillä, kun siinä saisi lukittua istuinasennon paremmin ja se palvelisi omia tarkoituksiani paremmin. Sen lisäksi Fatboyn materiaali on täysin lapsiystävällistä, koska sen saa pyyhittyä puhtaaksi kostealla pyyhkeellä. Iiiso plussa.


Toinen löhöpiste voisi olla riipputuoli, millainen meiltä itseasiassa löytyykin. Tosin erivärisenä mitä kuvassa, mutta se ei haittaisi ollenkaan. Kun vain saisi laitettua kattoon kiinni. Fatboyn malleja etsiessä huomasin, että säkkituolien lisäksi merkillä olisi paljon muutakin, mistä tuo kolmen istuintyynyn Baboesjka hyppäsi kyllä silmääni eniten. Ei siksi, että se on hauskan näköinen (mikä on totta) vaan siksi, että pystyisin tekemään tuolla kaikki ne koroketta vaativat selkävenyttelyt, mitä fysioterapeutti määräsi. sen lisäksi korokkeen saisi näppärästi 3 istuintyynyksi vieraille ja kangas on esittelyn mukaan irrotettava eli helppo pestä. Noissa on siis erityyppiset kankaan, Buggle-up:ssa ja Baboesjkassa. Kun settiin lisättäisiin imetystyyny (kyllä!) sekä uusi lämmitettävä kauratyyny, oltaisiin lähellä täydellisyyttä. Jos asunnossamme olisi vielä muutama suolakivilamppu niin hellou Dharma& Greg...mutta niitä ei onneksi ole.


Tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Ensimmäinen hankinta on kuitenkin terapiapallo tehostamaan venyttelyjä sekä auttamaan jalan lihasten rentouttamisessa. Onneksi se on myös se halvin hankinta :)


Jos keksitte muita ergonomisesti hyviä, vartaloa tukevia tai muuten vain pitkäaikaisista selkäongelmista kärsivälle sopivia sisustusratkaisuja, mitkä sopisivat lapsiperheeseen, antakaa tulla! Joku ratkaisu tähän kummallisissa asennoissa oleiluun on tultava. Ja miltä muuten Fatboy-ajatus kuulostaa? Toi on se mun suurin sisustuksellinen unelma nyt.

38 kommenttia

 1. Minulla ei ole mitään järkevää sanottavaa ergonomiaan mutta Fatboysta haaveillaan täälläkin. Remmeillä tai ilman. <3

  VastaaPoista
 2. Hei jes! Luulin, että olen ainoa ja 15 vuotta myöhässä :)

  Oon täs miettinyt et fatboy on tarpeeksi iso ja möyhennettävissä sellaiseen malliin, että tukee joka puolelta ja jalka voisi olla rennosti ilman iskiassärkyjä. Harmi kun Buggle-uppiin ei saa sitä päällistä, kun se ois varmaan miellyttävämmän tuntoinen. Tosin se pitäis sit taas pestä, tota ei tarvi.

  Mikä väri sulla mielessä, mulla ehkä punainen nyt lemppari.

  VastaaPoista
 3. Normi fatboy on ainakin ihan kiva kaveri mutta siinä rupeaa ainakin meillä aina ne täytteet vaeltamaan jossain vaiheessa istuskeluja :D

  VastaaPoista
 4. Mä sanoisin, että kyseles vielä siltä sun fyssarilta istuma-asennoista. Mun välilevyvitt...lle selälle ei sovi selän pyöristyminen alhaalta, mikä tapahtuu aina riippukeinussa ja ennen pitkää myös fatboyssa. Lattialla istuminen taas on hyvä ja pyllypehmuste on siinä kiva. Aika ihana oiskin hengailla vieraidenkin kanssa lattiatasossa, kun lapsethan on siellä koko ajan.

  VastaaPoista
 5. Tää ei nyt ole sisustusvinkki, mut mun selälle tekee hyvää sellainen terapiapallo. Se on siis parikymmentäsenttinen jumppapallo. Sen kun jättää reilusti löysäksi ja rullailee sen päällä selällään, tekee gutaa. Mut tämä vinkki sopii vasta siihen aikaan, kun selkä on rauhoittunut.

  VastaaPoista
 6. Me laitettiin muutama viikko sitten tuulemaan ja molemmat sohvat sai lähteä. Tilalle tuli kaksi fatboy buggle-uppia. Oi, jospa tämän ratkaisun olisi uskaltanut tehdä jo odotusaikana! Nyt haaveillaan juurikin Baboesjkasta kaveriksi...

  VastaaPoista
 7. No mä oon tietenkin tylsästi mustan tai valkoisen kannalla. :D

  Metalliväreissäkin on kyllä jotain vinkeää.

  VastaaPoista
 8. Meidän talouteen fatboy oli hintava, mutta meille kotiutui hotkiss säkkituoli. Edullisempi ja kotimainen. Googletapa, en muista mitä muita muotoja ja mahdollisuuksia oli kuin tuo perus fatboyn tapainen versio.

  VastaaPoista
 9. Mulla ei auta selkäongelmiin kuin liikunta. Mutta mun selkävammani onkin erilainen (skolioosi ja välilevyn alenema). Paras investointi oli kun menin paikallisen fysikaalisen hoitolaitoksen "selkävoitto" -ryhmään. Siellä opittiin liikkumaan kipeän selän kanssa oikein. Se oli hyvä sisustusratkaisu mun kotiinn. :) Sisusta vain rohkeasti - jos soffalla loikoilu ei ole hyväksi niin sohva mäkeen ja tyynytaivaaksi koko olkkari tai riippukeinu kattoon. :) Ei ne vieraatkaan halua loikoilla sohvalla, yleensä kyläpaikassa kelpaa mielummin se ryhdikäs tuoli istumapaikaksi vierailun ajaksi kuin upottava soffa.

  VastaaPoista
 10. Juu, vähän arvelinkin valkoista. Ne metallivärit on kivoja, muttei yhtään mun kotiin sopivia.

  VastaaPoista
 11. Juu, sehän on säkkituolille tyypillistä. Ja välillä niitä ryynejäkin pitää lisätä.

  VastaaPoista
 12. Joo, mulla se kipu tulee tosiaan jalkaan eikä selkään. Mutta pitää kysyä tuosta riipputuolista fyssarilta. Säkkituolia ja tyynyjä mulle ehdotettiin sieltä kyllä, auttaa hyvän asennon löytymisessä kun hermo ei saisi ärtyä turhaan.

  Ja lattialla me muutenkin yleensä ollaan, jollei sittebn tolla huonolla sohvalla.

  VastaaPoista
 13. jeh, sellaisen tahdonkin mutta sellaisia ei ollut itiksessä. Toimiikohan pilatespallo? tahtoisin nystyllisen, pitää vissiin tilata Anttilasta toi linkin mukainen pallo. Postarit 7 eur on vaa aika kohtuuttomat.

  VastaaPoista
 14. Ou! Mahtavaa, luulin tosiaan et olen ainoa joka Fatboyta haaveelee "15 v myöhäs". Ja nimenomaan buggle-up on mun ajatuksissa.

  VastaaPoista
 15. En tiedä olenko nipo, mutta musta se Hotkiss on liian kopio jopa mulle, joka yleensä ei ole pientä rippausta vastaan. Kun tuolla Fatboylla on suunnittelija, mikä on päättänyt materiaalit, koon ja muut, en pidä ajatuksesta että toi hotkiss on täyskopio siitä. Olen miettinyt Hotkissia kyllä, mutta ei taida olla mun valinta.

  VastaaPoista
 16. Tää mun juttu on kai enemmän rakenteellinen vika, mihin ei liikunta ratkaisevasti auta nyt, mutta toivon toki pääseväni takaisin selkäjumppatunneille, missä olen käynyt. Kunhan tilanne helpottaa.

  Yleensä meillä vieraat on joko kahvipöydässä tai lattialla niinkuin muutkin, joten kyllä me taidetaan säkkituoliin vaihtaa jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 17. Onpas hauska tuoli, muttei ehkä ulkonäöllisesti sitä mitä haen. Säkkituolia tosiaan ehdotettiin fyssarinkin puolesta nyt kun jalka olisi saatava sellaiseen asentoon lepoon, ettei hermo reagoisi. Nyt olen futonilla tyynyjen kanssa temppuillut, tollaset ryynit helpottaisi huomattavasti asennon muokkausta. Vaikka tuollaisen imetystyynynkin muodossa :)

  VastaaPoista
 18. Meillä miehen selkävian (vamman) vuoksi sijoitettiin muutama vuosi sitten tempurin sänkyyn ja oikeesti ollut kuulema apua. Itse myös raskausaikana viimeistään totesin sängyn olevan loistava kun nukuin satunnaisesti muussa sängyssä niin oli melko tuskaisaa. Suosittelen tutustumaan tempurin tuotteisiin. Selkävikaisille sängyllä on suuri merkitys, samoin kuin sohvalla ja työskentelypistellä.
  Tsemppiä kuntoutumiseen ja toivotaan että pian helpottaa.

  VastaaPoista
 19. Juu, Tempur onj varmasti hyvä. Itselläni on futonshopin hyvä futonpatja + petari, joten senkin pitäisi kyllä olla hyvä setti selälle. Työergonomia mulla on tosi huonoa myös, kaikki ergonomia...

  VastaaPoista
 20. Aikun kivoja ideoita! Taidan ehkä varastaa muutaman idean. ;) En tiedä etsitkö työtuolia ja millainen sopisi, mutta itse vannon Swopperin nimeen. Ei ehkä se tyylikkäin ratkaisu. Selkäongelmat kuitenkin loppuivat.

  VastaaPoista
 21. En ollut kuullutkaan swopperista, mutta joku työtuolikin pitäisi ehdottomasti hankkia. Kuulosti tosi pätevälle!

  Mitä meinasit varastaa? ;) Mä täs ihan tosissaan mietin ekana ton imetystyynyn hankkimista :D

  VastaaPoista
 22. Mulla on imetystyyny jäänyt käyttöön, en koskaan käyttänyt sitä paljonkaan imetykseen, mutta se on Aivan Mahtava sängyssä lukiessa ja jalkojen alla, et saa kunnon asennon selällään nukkuessa jne, se on niiiiin monikäyttöinen! Niin joo, ja menee lukupöytänäkin sohvalla, kirja siihen nojalleen :)
  Ja sitäpaitsi minä sanon sitä asentohoitotyynyksi ;D eihän se siitä poikkea :)

  VastaaPoista
 23. tuo on kyllä tarpeeksi hyvä peruste alkaa miettimään tilausta :)

  VastaaPoista
 24. Mekin harkittiin kahta buggle-uppia sohvan korvikkeeksi muutama vuosi sitten, kun olimme jotain telkkarinkatselupehmustetta hankkimassa. :) Satuimme kuitenkin löytämään kivan ja edullisen sohvan käytettynä, joten ne Fatboyt sitten vähän niin kuin jäivät.

  VastaaPoista
 25. Nytkin pompin töissä swopperilla. :) Baboesjka on hieno! Täytyy alkaa metsästää semmosia. Imetystyynyjä meille ei enää ikinä tule, brr. Ei edes sisustusmielessä.

  VastaaPoista
 26. Hei! Otan osaa selkä vaivaasi - lohdutuksena kerronkin sen olevan sukuvika. Näin sinun nuorimpana tätinäsi(äitisi puolelta)havahduin ongelmaasi. Välilevyn pullistumat ei parane aina lekkauksilla .Suositeltavinta on hyvät vatsa/selkälihas jumpat ja tehokkaat venytykset.kokemuksestani tiedän. Sänky jossa on napakka patja eikä mitään upottavia pehmeitä pidä suosia. Lattialla makoilu ja rahin päälle jalat niin että selkä on suorassa lattiaa vasten polvitaipista jalat rahin päälle ja siinä venytystä sopivasti. Vatsalihakset tehojumpalla tukemaan selkää.Uinti ja vesijumppa on koettu hyviksi ja tehokkaiksi. Hyvää kevään odotusta Sinulle ja suloiselle Tyypillesi. Terv. leenu tätisi Rovaniemeltä..olit pikkutyttö kun kävit Ivalossa kyläilemässä ;-)

  VastaaPoista
 27. hei, muokkasin hieman viestiäsi nimien osalta. Kiitos vihjeistä ja aurinkoista kevättä.

  VastaaPoista
 28. Kivan näköisiä tuotteita olet pohtinut hankkivasi, kiva nähdä mihin lopputulokseen päädyt.
  Itsekkin hermosäryistä/pinteistä (liian pitkään) kärsineenä ei kyllä mulle nuo säkkituolit sopineet.Toki niissä on hetkellisesti hyvä olla, mutteine pidemmän päälle ainakaan mulle ole käytännöllisiä tai ergonomisia. Lattianrajassa könyäminen oli ihan myrkkyä selän kannalta, asennot aina ihan mitä sattuu.
  No, sittemmin lannerankaa luudutettiin ja hermosärytkin loppuivat(pitkä tarina...).Hankittiin laadukas, tukeva ja iso sohva. Jumppapallo myös jees!
  Ergonomiaan tulee kiinnitettyä huomiota huomattavasti enemmän nykyään, ja kivutonta olemista osaa todella arvostaa.
  Toivon sulle kivuttomampaa aikaa ja iloista sisustuskevättä:)

  VastaaPoista
 29. Meillä on 2 juuri tuollaista fatboy tuolia. Jostain syystä en saa sitä enään aseteltua kuin se oli kaupassa tai kuvissa. Mutta ei sillä väliä niinpä käy mulle usein :) mutta ne on olleet joka euron arvoset. Asennon saa istuvasta aivan makuu asentoon ja kaikkea siltä väliltä ja on niiden päällä otettu päikytkin. Huomaa kuitenkin että ne tarvii jonkin verran tilaa ympärilleen jotta saa

  VastaaPoista
 30. Kolmevuotiaamme teki juuri isoon Läskipoikaan kunnon holen leikin tuoksinassa muovilelulla. Vaan mitäpä tuosta, jos kotivakuutus on kunnossa. Meillä oli ^_^

  VastaaPoista
 31. Meillä oli aiemmin kaksi Fatboyn Buggle Uppia. Olivat ihanat, mutta julmetun kokoiset! Jouduttiin luopumaan niistä, kun muutimme nykyiseen asuntoomme. Niille ei vain yksinkertaisesti löytynyt tarpeeksi tilaa.

  Pystyykö Faboyhin todella lisäämään täytettä? Ainakaan noissa meidän versioissa ei ollut mitään täyttöaukkoa.

  VastaaPoista
 32. Oon tietoinen vaan tavisfatboysta ja minusta niissä on sellainen julmetulla tarranauhalla kiinni oleva avausaukko, mitä ei ehkä heti huomaa. Tää on siis mun muistikuva, kun kaverilla oli sellainen ja joskus sieltä tuli niitä muruja pois. pakko tarkistaa asia!

  VastaaPoista
 33. Kiitos! Mulla on nyt auttanut kaikki tollanen lattianrajan tyynyviritelmä ym hyvän asennon löytymiseen. Sitten on erikseen tietty kaikki hermoa rentouttavat liikkeet ja ei sitä kokoajan voi maata. En siis yöksi aatellu niihin nukahtaa :D

  VastaaPoista
 34. Mut siis, niihin voi hankkia lisätäytettä, harkitsitko sitä?

  VastaaPoista
 35. Voi ei! tiedän myös, että tuttujen fatboy vuoden käytön jälkeenalkoi päästämään muruja ulos, tosin fatboylta lähetettiin tyynesti uusi tilalle :)

  VastaaPoista
 36. joo, on niissä. Eli lyhyempi sivusauma on pitkälti aukaistavissa, siinä on semmonen tosi levee tarranauha tikkauksen sijaan.

  VastaaPoista
 37. En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta tässä yksi vinkki. Satulatuoli. Koneella töissä istuessa ihana.:) Nyt vasta ehdin pitkään aikaan lukemaan tekstejäsi, yhtä kiva lukea kuin ennenkin.:) Tsempit sinne!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images