MUFFINSSIKEIJUPRINSSI

Päiväkotiin lapsen viennit ja haut ovat olleet kyllä silmiä avaavia viime aikoina. Pari viikkoa sitten, kun riisuin lasta päikyn eteisessä, ...

Päiväkotiin lapsen viennit ja haut ovat olleet kyllä silmiä avaavia viime aikoina. Pari viikkoa sitten, kun riisuin lasta päikyn eteisessä, eteen pelmahti n. 4 vuotias tyttö hienossa mekossaan ja sanoi : "K saa leikkiä tällä autolla". Kun kiitin ja kysyin etteikö hän itse varmasti tarvitsisi sitä, sain vastaukseksi "en koska tytöt eivät leiki autoilla eikä pojat voi olla prinsessoja". Just. Kerroin tytölle, että hän on nyt kyllä ihan väärässä, että kyllä pojatkin voi olla prinsessoja aivan yhtä lailla kuin tytötkin ja autotkin on aivan yhtä sallittuja tytöille kuin pojille, levisi pikkutytön silmät lautasiksi. Selkeästi ensimmäinen kerta kun joku hieman oikaisi vanhentuneita käsityksiä :D


Mulla on omakohtaisia kokemuksia kuninkaallisista jutuista, koska meillä  nähkääs asuu niin sähäkästi liikkuva herra muffinssikeiju, ettei kuvauskaan oikein onnistu. Tuskin asuu kovin montaa vuotta, mutta nyt asuu.


2013-03-15


En ole mikään sukupuolisensitiivisyys-kiihkoilija, mutta toisaalta omasta mielestäni vanhempien tehtävä on kannustaa lastaan mahdollisimman avarakatseiseksi. Varsinkin pienet lapset, joilla ei ole mitään sukupuoli-identiteettiä on ihan turha jakaa lokeroihin sen mukaan mitä saa ja ei saa tehdä sen mukaan mitä sieltä jalkovälistä sattuu löytymään. Musta sukupuolta on ihan turha piilotella tai olla puhumatta pojasta poikana tai tytöstä tyttönä, mutta leikkien rajaaminen sukupuolen mukaan on aika ankeaa ja suppeakatseista hommaa.


Onneksi meillä on maailman paras päiväkoti, missä henkilökunta ei todellakaan ole kapeakatseisia tyttö-poika-luokittelijoita vaan antavat kaikkien kukkien kukkia, myös niiden vain tyttöjen leikkejä leikkivien pikkutyttöjen. Ja mukaan mahtui naistenpäivän "iltapuku mukaan"-juhliin myös yksi muffinssiprinssi, millä oli ollut kuvista päätellen tosi hauskat kemut muun juhlakansan seassa.


Aina välillä sitä miettii, että voiko jotain tehdä, jos joku vaikka myöhemmin kiusaa. Olen kuitenkin tullut tulokseen, etten kiellä mitään pelkän sukupuolen takia, vaan kasvatan lapsestani niin avarakatseista ja hyvä itsetuntoista muksua, että hän osaa sekä nauraa itselleen että laittaa luun kurkkuun mutisijoille silloinkin kun muffinssimekko on liian pieni.

27 kommenttia

 1. Meidän neiti 4,5v leikkii tarhassa kovaa vauhtia poikien kanssa autoilla. Mekkoja puetaan päälle ja kiharapilvessä on monta rusettipinniä, mutta poikien leikit ovat niitä suositumpia. Tarhassa toiset tytöt leikkii kotia, mutta meidän tyttö hirviötä. :-) Eikä minulla ole sitä vastaan mitään. On se likka joskus kysynyt miksi ei voisi olla poika. :-D

  VastaaPoista
 2. Niille, jotka väittävät että on tyttöjen ja poikien leluja, heitetään tämä (jo kulunut): Tarvitaanko lelulla leikkimiseen sukupuolielimiä? Jos vastaus on ei, niin sillä voivat leikkiä tytöt ja pojat. Jos vastaus on kyllä, se ei ole lasten lelu.

  VastaaPoista
 3. Muffinsikeijuprinssi! <3 Mistä tuollaisia ihanuuksia saa?

  VastaaPoista
 4. Meiän äitin tarhassakin poijjaat vetää aina hameet päälle kun tanssitaan. <3 pittäähän sitä olla tanssihelma mitä pyöräyttää. Ja samaa mieltä tuosta kasvatusasiasta. :)

  VastaaPoista
 5. Meillä asuu 2-vuotias tyttö joka leikkii sujuvasti lentokoneilla, junilla ja autoilla mutta myös vauvanukeilla ja ns. tyttölegoilla (joilla kyllä saa leikkiä pojatkin). En ole katsonut tarpeelliseksi rajoittaa.

  Toisinaan tavaratalon leluosastolla törmää poikiin jotka yrittävät tyrkkiä meidän tyttö siltä "poikalelu"väliköstä pois tietävllä äänellä sanoen että nämä ovat poikien leluja. Minä siihen aina sanon että kyllä niillä voi leikkiä tytötkin ihan yhtä hyvin.

  Ja juuri ostin tytölle poikien takiksi joidenkin määrittelemän denimsinisen takin. Se nyt vaan sattuu sopimaan tuon silmien väriin paljon paremmin kuin vaaleanpunainen. Ja kun malli molemmissa takeissa oli ihan sama niin mikä siitä toisesta sitten tekee vain poikien? Ja miksei poika voi saada sitä vaaleanpunaista takkia jos haluaa?

  Yhteiskunta todellakin on joskus vähän kankea näissä tyttö-poika-jutuissa ja monesti vieläpä ihan turhaan.

  Tämä muffinssikeijuprinssi sai hymyn huulilleni heti aamulla :). Vaikka voisin kuvitella että tällainen keijuprinsseily joitakin ärsyttääkin. Tiedäthän ne jotka kasvattavat pojista poikia ja tytöistä tyttöjä :/.

  VastaaPoista
 6. Ei muuta kommentoitavaa kun AAMEN ton sun vikan lauseen jälkeen :)

  VastaaPoista
 7. Meillä on lapsi, joka ihan itse on määritellyt olevansa"pikkuinen lapsi" ja korjaa aina tomerasti jos vaikka mummo koittaa häntä sukupuolella kutsua. Tuo 3,5 v ei tykkää mekoista, lempiväri on "hello kittyn" värinen ja ihan erityisen mielellään se leikkii kotia, kaivinkoneilla, Hello Kittyllä ja pienellä purjeveneellä. Ei halua hoitaa vauvoja, rakastaa leipomista ja rakentaa kuulemma isona itse oman talonsa.

  En tiedä olinko sukupuolisensitiivinen vanhempi jo valmiiksi vai onko tuo kasvattanut minusta semmoisen. Kiihkoilijaksi en tunnustaudu ja kysyttäessä toki kerron lapsen olevan poika. Mutta samalla koitan kasvattaa niin lapsen,kuin siinä sivussa vähän ympäristönkn huomaamaan,että se ei määritä tai rajoita yksilön valintoja mitenkään.

  VastaaPoista
 8. Mä olen kanssa kiihkoilematta sukupuolisensitiivinen. Meidän 3,5- vuotias "progebasisti" haluaa leikkiä prinsessaa ja äiti on vaan ilonen, kun joku käyttää mun bilemekkoja ja koruja. Nyt joudutaan olemasn Oulun yliopistollisen sairaslan osastolla ja tääläkin poika olisi halunnut yöpuvuksi rimpsuhelmaisen muumimekon, mutta hoitajat eivöt oikein antaneet...

  VastaaPoista
 9. Täytyy sanoa, että musta on kyllä tullut sukupuoliperinteisempi kaksosten myötä - ne on sitä kyllä itsekin, tyttö kolistaa mun korkokengillä nukenvaunuja työntäen ja poika huitoo miekalla dinosauruksia. Mutta kun yrittää tukea lasten yksilöllisyyttä, niin helposti sitä huomaa tukevansa sitä sukupuolieroa, ihan jo pukeutumisesta lähtien. Mutta ehkä tän tiedostaminen auttaa sen verran, etten ihan kangista niitä rooleihinsa.

  VastaaPoista
 10. Ihana :) Meillä Isomman suosikkiasiat Pienenä oli katsella kun äiti pukee ja kokeilee mekkoja ja katsoa Innoa telkkarista, edelleen 10v osaa mahtavasti antaa äidille tyylivinkkejä, jotka on oikeasti hyviä ja sisustaminenkin innostaa :) Pienemmän lempiväri on pinkin eri sävyt ja leikkii mieluiten tyttöjen kanssa. Toisaalta itse hyväksyin vasta n.10v, että olen todellakin tyttö, enkä poika :D

  VastaaPoista
 11. Mun poika on NIIN poika. Päälle ei laiteta keltaista, ei punaista ja vaaleanpunainen on NIIN eiei. Mutta kaikki esiintymiset ja pyörimiset ja parhaat kaverit löytyy tytöistä. Päiväkodissa pojat leikki vaan jotain typerää hippaa, mutta tyttöjen kanssa pyöritään ja sitten kaadutaan ja kukaan muu pojista ei osaa tätä leikkiä leikkiä.

  Ehkä yks parhaista sanoista ikinä on tämä muffinssikeijuprinssi.

  VastaaPoista
 12. Vaikka vaatteet tulee monesti valittua poikien osastolta (tähän kyllä vaikuttaa sekin, että monessa kaupassa vaatteet on selkeästi jaoteltu poikien ja tyttöjen vaatteisiin!) niin leikeissä kyllä kannustetaan leikkimään juuri niitä leikkejä mitkä sillä hetkellä kiinnostaa, oli ne sitten perinteisesti tyttöjen tai poikien leikeiksi miellettyjä :)

  VastaaPoista
 13. Meillä esikoinen puettiin värikkäisiin retrovaatteisiin, joissa oli hauskoja eläimiä ja selkeitä kuoseja ja malleja. Mutta... lapsi kasvoi ja alkoi valikoida, mitä suostuu päälleen pistämään. Siitä lähtien vaatteet ovat olleet enimmäkseen hyvin tyttömäisiä, esikoisen sukupuolen mukaisia.
  Nuorempi puettiin säästäväisesti isosiskonsa vaatteisiin. Kunnes... lapsi tuli siihen ikään, ettei enää suostunut käyttämään isosiskon hepeneitä. Nuorempi tyttö halusi mielummin autoja ja leijonia päälleen.
  Lopulta meidän perheessä on menty vaatteiden ja leikkien osalta kasvatukseen, jossa lapset itse valitsevat mieleisensä pukineet sekä touhut. Kaksi tyttöämme ovat erilaisia, mutta tyttöinä kumpaakin kasvatan. En tahdo kieltää biologista ominaisuutta vaan tahdon, että lapseni kunnioittavat itseään juuri sellaisina kuin ovat. Toivon, että he osallistuvat sellaisen maailman luomiseen, jossa sukupuoli ei ole jotain, mitä pitää peitellä, koska se on pahaa tai väheksyttävää. Sellaisessa maailmassa, jossa haluaisin lasteni asuvan, ei kenenkään tarvitsisi sanoa syntyneensä väärään ruumiiseen vain, koska tykkää enemmän ''toisen sukupuolen'' jutuista.

  VastaaPoista
 14. Meillä on kyllä suosituimpia kaikki autojutut, vaikka mekkohommatkin on hauskoja. Pietarista ostin muutaman venäläisen kuvakirjan, missä yhdessä oli kulkuvälineitä ja toisissa eläimiä. No pruuuum on silti se kivoin, vaikka eihän meillä edes ole autoa :)

  VastaaPoista
 15. Ai noita mekkoja? No naapurin tokaluokkalaiselta tietenkin :D

  VastaaPoista
 16. Juu, ei ne housun liepeet pyörähdä yhtään niin hyvin :)

  VastaaPoista
 17. meilläkään ei ole liiemmin poikien ja tyttöjen juttuja kotona, siis en mä hanki nimenomaan POIKIEN vaatteita vaan vaatteita. Vaaleanpunaista löytyy, mutta puhvihihat ja sellaiset olen jättänyt väliin. Tosin en tiedä ostaisinko tytöllekään sellaisia.

  Ainahan se joitakin ärsyttää jos joku ei ajattele kuin itse, mutta siinä saa ärsyyntyä.

  VastaaPoista
 18. Tutulta kuulostaa! Mä kutsun kyllä tyyppiä vaikka nyt omaksi pojaksi, mutta ei sitä sukupuolta tarvitse alkaa piilottamaankaan, vaikka ei mitään suurta elämää siitä muuten nosta.

  VastaaPoista
 19. No höh, toivottavasti pieni potilas saa rimpsuhelmansa ja ei ole mikään vakava juttu muutenkaan! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 20. Mutta en minä ihan usko niiden sukupuolierojen vaikka leikkikaluissa olevan tuulesta temmattujakaan. Vaikka meillä helmat heiluu, niin kaikista suosituimpia juttuja on silti ne ns. poikien jutut, autot, junat ja sellaiset pruum pruum hommat :)

  VastaaPoista
 21. Mä niin toivon meille sisustaja-lasta, kun en itse omista sellaista silmää!

  VastaaPoista
 22. No katsotaan kauanko meillä heilutaan hameessa. Päiväkodin kavereilla on varmasti iso vaikutus kun hieman kasvetaan ja en mä usko hamekauden jatkuvan ihan hirveen pitkään. Mut jos jatkuu, niin saa jatkua!

  VastaaPoista
 23. Mua kyllä ärsyttää sellainen tyttö/poika vaateasia, kun tosi monet munkin lapsen vaatteet on muka tyttöjen puolelta, ihan vaan siksi et ne on vaikka kirkkaan punaisia.

  VastaaPoista
 24. Tässä jännityksellä odotan millainen pukeutuja mulla on kohta kämppiksenä :)

  VastaaPoista
 25. mä oon ollu ite semmonen poikatyttö. n 3-vuotiaana olen ilmoittanut rakentavani auton ku äiti kyseli et miksi kerään kaikki mahdolliset ruuvit pultit yms mitä vastaan tuli. no tämä toteutu vajaa 20 vuotta myöhemmin. Nykyään ajan rekkaa (en tosin työkseni vaikka haluaisinkin), traktoria (työkseni), huollan autoni ite ja autossa kulkee kaikki mahdollinen hitsauslaitteista ja rälläkästä lastenvaunuihin :D ite en ole ikinä ollut mikään hameihminen vaan viihdyn hyvin (miesten) työhousuissa ja turvakengissä.

  meiän juniori on nyt 1,5 vuotias. mielellään pukeutuu siskon vaatteisiin ja leikkii siskon kans niin nukeilla kotia ku traktoreilla maatilaa ;) ja saa ihan vapaasti leikkiä, en halua rajoittaa.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images