SUOMEN TATUOINTITARINAT

Olisi hauska tietää kuinka monella prosentilla tämänkin kirjoituksen lukijoista on tatuointi. Uskoisin, että aika monella. Niin on mullakin....


Olisi hauska tietää kuinka monella prosentilla tämänkin kirjoituksen lukijoista on tatuointi. Uskoisin, että aika monella. Niin on mullakin. Seitsemän. Se on oikeastaan aika vähän, kun vertaa vaikka moniin kavereihini, mutta kuitenkin sen verran että herättää ihmetystä ja kyselyitä. Blogin kommenttiboksiin tulee aika ajoin kysymyksiä, josko esittelisin tatuointejani paremmin, mutta olen jättänyt tatuoinnit aiheena väliin, sillä pidän ne mieluummin "itselläni".


Tatuoinnit ovat silti kiinnostava aihe ja itsekin kuulen mielelläni tarinoita niiden takaa. Ja niitä tarinoita voi nyt lukea ystäväni Jenny Belitz-Henrikssonin uunituoreesta Naisen iholla-kirjasta (Tammi 2013). Kirja esittelee alaotsikkonsa mukaisesti 32 tarinaa suomalaisten naisten tatuoinneista. Tatuoinnin omistajien ikähaarukka on laaja, hiukan rippikouluiän ylittäneestä eläkeikäisiin leideihin. Naisen iholla kirja kertoo sekä naisten ajatuksia tatuoinneistaan että esittelee niitä hienoina värikuvina. Ei siis mitään halpaa suicidegirls matskua, vaan todella laadukasta ajankuvaa.


Jenny on löytänyt mielenkiintoisen henkilögallerian, mistä löytyy sekä tatuoinneistaan tunnettuja suomalaisnaisia että "taviksia", joilla tatuointeja ei ehkä uskoisi löytyvänkään. Ajalle tyypilliset isot värilliset kuvapinnat erottuvat selkeänä enemmistönä, mutta kaikenlaista muutakin löytyy, kertomusten kera.


Paksu kirja kannattaa ehdottomasti hankkia, jos vähääkään tatuoinnit ja naiskuva tämän vuosituhannen naisesta kiinnostaa. Lukemista ja katseltavaa riittää pitkään ja kirjaan on varmasti ihana palata vähän väliä. Itse olen naistietokirjallisuuden (tämäkin kai lasketaan sellaiseksi?) fani ja Naisen iholla nousee kyllä yhdeksi lemppariopukseksi tässä genressä, varmasti osaksi myös siksi että itsellä on kova kuvakuume taas kerran päällä.Naisen Iholla - 32 tarinaa tatuoinneista. Belitz-Henriksson, Oja& Ranta, Tammi 2013.


TYKKÄÄ KIRJASTA MYÖS FACEBOOKISSA!


16 kommenttia

 1. Kiitoksia kirjavinkistä, kylläpä rupesikin tuo kirja kiinnostamaan! :) Pitää jostakin haalia se käsiini.

  Itseltänikin löytyy tatuointi, viime kesänä otettu ja toisesta haaveilen. Idea vain on vielä hakusessa. Minua kiinnostaa kovasti kaikenlaiset tarinat tatuointien takaa ja itsellekin on tärkeää, että omilla tatuoinneillakin on jokin merkitys.

  VastaaPoista
 2. Kitsa vinkistä! Pitääpä tsekata tämä :) mulla itsellä on vasta 5 kuvaa, mutta seuraavat suunnitteilla jo, iiks :D

  VastaaPoista
 3. Oi, vaikuttaa kauniilta ja mielenkiintoiselta kirjalta. Mulla on yksi tatska, aurinkomainen juttu alaselässä. Tekisi mieli laajentaa ja levittää sitä, saada vähän nykyaikaisemmaksi. Niin että se olisi taas 10 vuoden päästä so last decade. :D En sinänsä kadu kuvan ottamista, maku toki on muuttunut matkan varrella näidenkin asioiden suhteen.

  VastaaPoista
 4. Kyllä on tatuointeja. Enempikin olis jos vaan rahaa ois.

  VastaaPoista
 5. Tilasin tuossa taannoin ja huomenna käyn hakemani oman kappaleeni. Näiden kuvien perusteella vaikuttaa todella laadukkaalta jäljeltä, joten odotan innolla. :)

  Itselläni on toistaiseksi yksi tatuointi, sellainen koko selän kokonaisuus. Suunnitelmia on toki paljon, mutta koska ne ovat kaikki tuollaisia suht isoja kokonaisuuksia, niin rahaa on säästettävä hyvä tovi. Ymmärrän hyvin sen, että tatuoinnit haluaa ns. pitää itsellään. Minulla se meni niinkin pitkälle, että vaikka kuvittelin ennen tuota projektia lataavani sitten ylpeänä ja onnellisena Facebookin täyteen selkäkuvia, niin yhtäkään en ole sinne laittanut. Ehkä joku päivä vielä rohkaistun!

  VastaaPoista
 6. Tatuointi löytyy. Kaksikymmentä vuotta tuo kuva on koristanut ihoani ja reilu kymmenen vuotta olen varmaan haaveillut sen peittämisestä, vaan en ole osannut päättää mitä tulisi nykyisen tilalle, onneksi on sellaisessa paikassa ettei sitä itse kunnolla ilman peiliä näe :)

  VastaaPoista
 7. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja voisin hankkia sen jo kauniiden kuvien takia. Kaksi tatuointia löytyy, molemmat melkein 15 vuotta sitten hankittuja :)

  VastaaPoista
 8. Moi!
  Kiitos postauksesta! (Sä oot unohtanut t:n mun sukunimestä ;))
  Ehdottomasti tää on kirja myös noista naisista, jotka sain mukaan tähän projektiin. En lähtenyt valitsemaan naisia tatuointien perusteella kirjaan, vaan iän, ammatin tai jonkun muun kiinnostavan piirteen.

  Mahtavaa, että innokkaita lukijoita vaikuttaa olevan. Olen iloinen, että saan jakaa tätä erilaisten tatuoitujen naisten ilosanomaa :)

  VastaaPoista
 9. 4 tatuointia löytyy täältä ja lisää pitäs saada. Musta tatuoinnit kertoo eletystä elämästä. <3 Mielenkiintoisen oloinen kirja. Pitää varmaan hankkia se luettavaksi.

  VastaaPoista
 10. Ei ole yhtään tatuointia. Joskus sydänvian takia kielletty, nyt jo ilmeisesti voisi ottaa, kun on systeemit sen verran kehittyneet, muttei ainakaan vielä suuremmin kiinnosta. Lähinnä varmaan se, että sillä pitäisi olla jokin ajatus takana ja on kuitenkin ikuinen, niin ei sitä äkkiseltään halua ottaa ellei ole "aina halunnut". :)

  VastaaPoista
 11. Hihi, eka kirjoitin et Belix ja mietin, et mikä on vikana. Sen siitä saa kun ei oo mikään Järvinen :D

  Sen valitsemiskriteerin huomaa! Siksi se olikin hyvä lähestymistapa, tuollaisia suicidegirls-tyyppisiä kovis pinuppijuttuja on jo aika paljon ehtinyt nähdä ja lukea. Ja vaikka kyseessä on tatuoinnit, musta tossa oli paljon sellaista ajankuvaa mitä vaikka 20 vuotta sitten ei olisi saanut kirjaan: suvaitsevaisuutta ja ulkonäöllisen erilaisuuden hyväksymistä, naiset on aika valmiita erottumaan nykyään.

  VastaaPoista
 12. Kuule ei se niin tarkkaa oo. Moni sekoittaa mut myös Berlitzin matkatoimistoon vai sanakirjojako ne tekee :)

  Ihan mahtavaa, että ymmärrät kirjaa just samalla tapaa kuin sen ajattelinkin alunperin, kiitos kaunis kommentistasi!

  VastaaPoista
 13. [...] Oi Mutsi Mutsi ja On the road to the lighthouse ovat bloganneet kirjasta. KIITOS! Ilokseni myös huomasin, että [...]

  VastaaPoista
 14. Näyttääpä kauniilta teokselta, ja jotenkin tosi naiselliselta noiden kuvien perusteella. Minulla ei ole tatuointeja enkä ole niistä erityisen kiinnostunut, mutta tuota kirjaa tekisi mieli päästä selailemaan. :)

  VastaaPoista
 15. Voi että, näyttääpä ihanalta. Varmasti mielenkiintoinen, sopis munkin kirjahyllyyn! Mulla tatuointeja on 6 ja haluaisin joku 100 lisää.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images