LEMPPARI KANTOVÄLINE

Peace, love and poopdiapers-blogin Essi kyseli multa muutama ilta sitten millaista kantovälinettä suosittelisin heidän perheeseen, missä on...

Peace, love and poopdiapers-blogin Essi kyseli multa muutama ilta sitten millaista kantovälinettä suosittelisin heidän perheeseen, missä on pieni vauva. Yllätyin itsekin kuinka helposti pystyin vastaamaan, että hanki Tula, olenhan kantanut lasta niin monin eri metodein ja tykännyt monista erilaisista kantovälineistä. Kuitenkin jos kantamisen helppoutta arvostaa ja jos lapsi liikkuu kannettuna myös muiden kuin kantamiseen vihkiytyneiden kanssa, on kantoreppu ( ja siis juurikin Tulan reppu) paras ratkaisu minun mielestäni. Tässä pientä esimerkkiä mitä tarkoitan.

Saattaa tietenkin olla, että lapsen isä, kummi tai nelosluokkalainen naapurintyttö on ilmiömäinen liinailija, mutta todennäköisesti 2 klipsua on helpompi kiinnittää kuin saada lapsi tukevaan sidontaan. Ja Tulassa säätöjä on tosiaankin vain muutama eikä niiden opettelu ole rakettitiedettä. Reppu kulkee mukana yhtä helposti tai vaikeasti kuin liinakin, mutta jos kantamista haluaa jakaa muiden kanssa, reppuun lapsen saa yllättävän helposti. Ikeassa ei vain jaksa alkaa opettamaan muumiosidontaa.


Tulassa on useimpien muiden kantoreppujen sijaan saatavilla kaksi kokoa, perusreppu sekä taaperomalli. Meillä tuossa yläkuvassa on todella hyväksi todettu taaperomallin reppu, mikä tuo kantamiseen huomattavasti enemmän tukevuutta lapsen kasvaessa. Jos joku nyt huokaa, että hirveää rahanmenoa hankkia monta reppua niin ei edes ole. Hyvissä kantovälineissä, kuten Tulan repussa arvo säilyy kantajalta toiselle ja kannattaakin ajatella repun olevan väliaikaisesti teillä käytössä ja käytön loppuessa kierrättää se eteenpäin. Ja jos perusreppuun mieltyy kovasti, siihen on saatavilla sekä taaperokokoisen kantamiseen tarvittavat jatkopalat (kantopaneelin leveyden lisäämiseksi) että vauvatuki ihan pienille, sammakkoasentoon vielä liian pienille vauvoille.Meillä on tällä hetkellä kantovälineenä vain Tulan taaperoreppu sekä joku vanha kudottu kantoliina. Vaikka lapsi osaakin jo kävellä hyvin, on kantoväline (ja yleensä aina siis Tula) mukana viikoittain. Päiväkotiaamuina nopeutan lähtemisiä yksinkertaisesti sillä, että pakkaan toppavaatteet erilliseen kassiin ja kannan pojan päiväkotiin viitan sisällä. Reppuun laittaminen vie 20 sekuntia, pukeminen taas aamusta riippuen 5 minuutista puoleen tuntiin. Reissuilla reppu taas on ihan pakollinen juttu, esimerkiksi laivalla on tosi helppo liikkua lapsen ollessa selässä taidemuseoista puhumattakaan.


Tärkeää on tietenkin myös käyttömukavuus sekä hyvä asento lapselle. Löytyy kumpaakin ja paljon. Kantovälineistä puhuttaessa ihmiset tuppaavat luuppaamaan kuinka tärkeää lapsen ergonominen asento kantovälineessä on. On se, mutta on myös tärkeää, että kantajalla on hyvä asento ja ainakin itselläni meni kauan löytää liinan kanssa tarpeeksi tiukat sidontatavat ja korkeus kantaa lasta. Kantorepulla se onnistuu ensikertalaiseltakin helposti ja tuntuu kantajallekin hyvältä.


Ja ne kuosit. Tulan repuista ei vain voi kirjoittaa ilman huokailuja kivojen kuosien perään. Meillä on yksinkertainen musta, mutta melkeimpä harmittaa etten hankkinut tuota ihanaa folkkilintumallia.promokuvat: maahantuoja Ipanainen

31 kommenttia

 1. Meillä myös käytössä taapero kokoinen tula! Loistava hankinta ollut ja tuossa taapero koossa aloin lasta kantamaan jo 8-9kk iässä ja hyvin toimi jo silloin. Nyt lapsi kohta 1,5 vuotta ja tula meilläkin käytössä viikoittain ja korvaa usein rattaat juuri päiväkotiin mentäessä tai nopeiden asioiden hoitoretkellä.
  Reissuissa ihan ehdoton, varsinkin jos lapsen kanssa yksin matkustaa! Lentokentällä korvaamaton :) Meillä ei sitä perus tulaa ollut käytössä kun kannoin liinassa + sitten jollain perityllä kantorepulla (joka ei ollut kovin ergonominen).

  Meillä myös värinä tylsä musta, mutta toisaalta en osaa kuvitella mitään värihärpäkettä itselleni käyttöön....

  VastaaPoista
 2. Aika samat kokemukset siis :) Meilläkin on musta, lähinnä siksi etten voi kuvitella vaikka nyt lapsen isää kantamassa jollain värikkäällä kuosilla. Tosin hän käytti ruusukuvioista vanhaa kangan rengasliinaakin vauva-aikana, joten ei se väri ehkä olisi ollut este :)

  Noissa kuvissa toi kantoasento on vähän niin ja näin, hieman toispuolinen. Mutta oli ainoot kuvat kirjotusinspiksen aikaan saatavilla.

  VastaaPoista
 3. Meillä on Manduca, mutta se alkaa kyllä jäädä auttamatta pieneksi ja mietinkin, että tuo taaperokokoinen Tula voisi olla hyvä, koska vielä ainakin tämä kevät ja kesä olisi sellaista aikaa, jolloin lasta pitäisi kantaa ja rinkka ei esim. lentomatkaillessa houkuta.

  VastaaPoista
 4. Loistavaa!
  Itellä kierrätys-Manduca ja kudottu- sekä rengasliina. Reppuun (ja liinoihin myös) oon ollut tyytyväinen,mutta Tula-Kantokiertueen myötä vakuutuin,että siinä ois olt Täydellinen valinta. Ehkä Mies ois enempi innostunut reppukantamisesta Tulalla. Manduca ei oikein o asettunut hänelle. Kesällä varmaan mennään Deuter-kantorinkalla,kuten esikoisen kanssa.

  Ja ah! noita Tulan moninaisia kuoseja! Varmasti tulis valinnan vaikeus,kuten Stonzien kanssa ;) Töppösiin sain himoitsemani keltsut pingviinit,kun tarpeeks jahkasin - Ipanaiseen tuli täydennystä. Pinguista siis kiitos Siulle! Täältä bongasin ja löysin Ipanaisen sivuille. Hyvää kannattaa mainostaa.

  VastaaPoista
 5. Olen vannoutunut liinailija, mutta meiltä löytyy myös tuo samainen kokomusta taapero-Tula. Näin talvella se on ollut ihan ehdoton, kun ei jaksa tuollaista välillä kävelevää ja välillä kannettavaa sitoa liinaan joka toinen minuutti. Ensisijaisesti hankin tuon miehen kantovälineeksi, mutta yllättävän paljon sillä on tullut koiralenkkejä yms. kanneltua.

  VastaaPoista
 6. Ja vaikka olisi kuinka pro liinan sitojana, niin semmoisen väsyneen leikki-ikäisen sitominen märässä ja liukkaassa toppahaalarissa kohmeisin sormin liinalla selkään ei vaan ole ollenkaan niin mukavaa kuin parin soljen napsautus ja sillä valmis.

  Monipuolisuudessa ei ole kantovälineissä pitkän kudotun voittanutta, mutta ainoana kantovälineenä tuo Tulan reppu on miunkin mielestä paras mahdollinen hankinta.

  VastaaPoista
 7. Meillä Manduca on jäämässä liian pieneksi ja tilasin juuri meidän yksivuotiaalle Tulan taaperorepon yöpöllö-kuosilla. Kyllä ovat ihania tosiaan nuo kaikki kuosit ja repustakin olen kuullut pelkkää hyvää. Odotan innolla, koska paketti löytää perille! ;)

  VastaaPoista
 8. Hei mistä on toi ihana haalari?!

  VastaaPoista
 9. Oi miten ihana toi toka kuva !! <3
  Meillä on Manduca ja tykännyt siitä olen. Sitä ennen testasin vain niitä epäergonomisia rintareppuja (BB ja Emma). Liinakin on ollut, mutta ikinä en ole kokeillutkaan.

  VastaaPoista
 10. Tula on paras! Meiltä löytyy juuri ne folk-linnut :) Pitäisikin miettiä, olisiko taaperokoolle myös käyttöä.

  VastaaPoista
 11. Hei, onko sulla tietoa voiko oikeasti vastasyntyneen laittaa reppuun? Siis vauvatuen kanssa ja niin ettei jalkoja vedä repun ulkopuolelle, vaan jättää sisälle. Tarkoitan siis ihan muutaman päivän ikäistä. Kun mietin, et kuinka sellasta saa kantaa. Vai pitäiskö olla esim. Rengasliina, mutten tiedä tuntuisko se liian löysältä vastasyntyneen kanssa. Kovin kallista liinaa ei viittis ekan kuukauden takia hankkia, ku tiedän kuitenkin repulla enemmän kantavani:)

  VastaaPoista
 12. Suosittelen kyllä suuresti taaperotulaa! Ja niille on varmasti kova kysyntä kantoliinafoorumeilla, eli menee taatusti seuraavaan perheeseen helposti kun ei enää tarvi.

  VastaaPoista
 13. Hyvää kyllä kannattaa mainostaa, nää Tulatkin on todella suosittuja nykyään ja uskon kantokiertueen ja blogeissa näkymisen olleen osasyy siihen miksi ne on nyt tullut tunnetuiksui Suomessakin :)

  VastaaPoista
 14. Kyllä se käytettävyys tosiaan on eri luokkaa mitä liinassa kun kannettavana on kävelevä taapero :) Liina toki on tukevampi oikein sidottuna, mutta nyt ei enää tule sidottua kun lapsi pitää kokoajan irrottaa pois.

  VastaaPoista
 15. Mä en enää jaksa sitoa liinaa ollenkaan kun sen saa kokoajan irrottaa pojan menevyyden takia. Siksikin toi Tula on niin hyvä!

  VastaaPoista
 16. Hei, se on Kaino-merkkinen haalari ja myöskin Ipanaisesta. Siellä on edelleen samaa haalaria koossa 70cm, mutta otin selvää, että kohta on tulossa lisää Kainon haalareita ja varasin meillekin jo uuden! Kannattaa vaikka meilata Annille ja kysyä tarkemmin jos mielii haalaria, Kainolla ei itsellä ole nettiputiikkia.

  VastaaPoista
 17. Jos sulla on kudottu liina, siitä saa hauskan riippukeinunkin kun sitoo pinnikseen. Manduca on kans hyvä, siinä on vaan enemmän säätöjä. Ja siihen ei valitettavasti saa noita taaperojatkoja.

  VastaaPoista
 18. Toi siksak-kuosi on musta kans aivan ihana!

  VastaaPoista
 19. Mä en suoraan sanottuna tiedä, mutta muistan kantaneeni lasta ekan kerran 10 päivän ikäisenä kantorepun vauvatukipussissa. Ja se onnistui. Tosin kannattaa miettiä tarviiko sitä pientä muutaman päivän ikäistä lasta kantaa millään yhtään mihinkään edes rengasliinassa. Itsestäni ns. lapsivuodeaika on ihan hyvä äidin ja lapsen symbioosia tukeva juttu, mistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa kaikki irti ja olla ihan sylilinjalla kotona :)

  VastaaPoista
 20. Lisää haalareita on tulossa, tällä kertaa vähän väriä ja epävärejä, eli mustavalkoisena elefantteja (luomu) ja jos vain vielä saan, niin vihreää omppuhaalaria myös vähän isommissa koossa (120 cm saakka). Jos mielii jotain niin kantsii NYT laittaa meiliä, koska määrä on rajoitettu...

  VastaaPoista
 21. Tulan vauvatuen kanssa voi reppuun laittaa ihan vastasyntyneen. Se onkin tarkoitettu ihan ihan pienille, sitten kun alkaa olemaan kiloja 6-7 kg, niin voi jo käyttää reppua ilman tukea. Meidän oma 2 kk vauva alkais mennä jo ilman tukea, mutta onkin jo nyt varmasti lähemoänä 6 kg kun syntyessäänkin oli melkein 4 kg. Eli riippuu vauvan koosta. Vauvatuki täyttä reppua sen verran mukavasti, että reppua voi käyttää ihan vastasyntyneenkin kanssa eikä vauva hulahda repun pohjalle. Vauvatuen kanssa vauvan jalat jäävät repun sisälle myttyyn.

  VastaaPoista
 22. Teen nyt siis varauksen, 100cm haalari, mieluiten vihree mutta jos ei saa niin sitten musta!

  VastaaPoista
 23. Se oli joku trikoinen, mutta se on myyty jo aikaa sitten. Hauska idea kyllä tehdä liinasta pinnikseen riippukeinu, sellainen onkin ollut tehokäytössä molemmilla.
  En osaa verrata muhin, kun vaan manduca ollut käytössä. Mutta käsittääkseni siinä on tavallaan "jatkopala" valmiina. Sillä avaamalla sivusuunnassa menevän vetskarin tulee reppuun 20 senttiä lisää pituutta. Ja sitä ainakin mainostetaan että siinä voi kantaa n 4 vuotiaaksi saakka. Ei kyllä tulisi mieleen K:ta reppuun laittaa, mutta voisihan sellainenkin tilanne joskus tulla.:)

  VastaaPoista
 24. Manducan jatkopala on vaan pystysyyntaan, mutta sen leveys alkaa jäädä naftiksi kai jossain yksivuotispäivän kieppeillä. Eikä korkeuskaan enää taida lapsen niskaan asti riittää, tosin isompi lapsi viihtyy kädet repusta ulkonakin. Voi sitä isommankin kanssa käyttää eikä lapsi sieltä pois tipu, mutta mukavuus vähän alkaa kärsiä, kun tukea ei enää tule polvitaipeesta toiseen.

  Saisiko ne Tulan levennyspalat muuten kiinnitettyä muihin reppuihin..?

  VastaaPoista
 25. Itsekin mielelläni olisin syli-linjalla, mutta mukana menossa on myös silloin 2v, niin voi olla että tilanteita, jossa kantaminen ois paras vaihtoehto voi vaan tulla:) mut kiitokset molemmille:)

  VastaaPoista
 26. Jaa! no en mä edes ajatellut että leveyssuunnassa tattis jatkopaloja, mutta enpä ole asiaa ajatellut tai perhetynyt. Mutta totta. Mä kantelen niin vähän että en ehkä perehdykkään vaan tolla mennään ja jos joskus tulee kantoasiat enempi ajankohtaisiksi niin tiedän kehen päin sitten kääntyä ;-D

  VastaaPoista
 27. Häh, onko Manducassa tapahtunut jotain muutoksia kun tänne kommentoineille se on käynnyt pieneksi lasten ollessa 1v. Myimme pojan rattaat hänen ollessa 2v. ja Manduca oli hätävarana jos tarvitsi kantaa vähän pidempää matkaa(meillä ei ole autoa) ja nyt kun poika on 4v. niin saatamme käytä sitä kerran parissa kuukaudessa. Poikani on aina ollut sillä 0-käyrällä, eli keskivertokokoinen. En ole koskaan osannut kaivata isompaa, eikä mulle ole tullut selkäongelmia Manducan käytöstä. Mutta pitää tähän loppuun sanoa etten ole Tulaa käyttänyt, joten en voi siihen oikein vertailla.

  VastaaPoista
 28. Tokkopa on tullut. Kantoväline on tietenkin ensisijaisesti makukysymys ja usein leveämpään paneeliin vaihtavatkin ne, jotka käyttävät reppua säännöllisesti. Yleensä mittana käytetään sitä, että paneelin tulisi tukea sammakkoasentoa ja olla mielellään polvitaipeesta polvitaipeeseen tai vähän alle. Jos paneeli on liian kapea, lapsenkin asento muuttuu tukevasta istunnasta enemmän rintareppumaiseen roikkumiseen ääritapauksessa, mutta kyllä sen varmasti huomaa jos (pitkäjalkaisella taaperolla) reppu on liian kapea!

  VastaaPoista
 29. Ne levennytpalat ei manducaan istu, mutta joku kehui asentaneensa ergoon. Omakohtaista kokemusta ei ole. Vähän aina riippuu siitä lantiovyön muotoilusta... Itse ainakin nimenomaan leveyssuunnassa kaipasin reppuun lisää leveyttä. Pituussuunnassa matalampi ei haitannut kun meillä ei ollut heittäytyjä vaan kiltisti repussa istuva lapsi. Jos kovasti on kurkottelija tyyppiä, niin silloin korkeampi paneeli pitää lapsen tiukemmin kantajaa vasten eli painopiste pysyy kantajalle parempana.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images