Kauniin pedon ympäristövinkit

-Sisältöyhteistyö- Vaikka orava on petoeläin, olen ihan oravafani ja olen seurannut pitkään muun muassa Serla Oravan facebooksivujen oravak...

-Sisältöyhteistyö-


Vaikka orava on petoeläin, olen ihan oravafani ja olen seurannut pitkään muun muassa Serla Oravan facebooksivujen oravakuvagallerian täydentymistä viikoittain. Sen lisäksi mulla on ikkunasta näköyhteys livekurreen sekä keräilykampanjasta aikoinaan kerätty jättiorava kotona. Käpyjä en vielä syö, mutta käpykakkukin menee :) Osallistuin alkusyksystä pieniä ympäristötekoja keräävään kyselyyn Serla oravan fb:ssa ja sain vähän aikaa sitten pyynnön kertoa omasta teostani myös blogissa, joten here we go!


Oma askeleeni ympäristön hyväksi oli niinkin arkinen kuin uunin jälkilämmön hyödyntäminen ruuanlaitossa. Huomasin ilmojen viilentyessä, että olen alkanut tuhlaamaan energiaa ihan hirveänä juuri ruuanlaitossa, lämmitän uunia päivittäin ja sammutan lämmön vasta kun ruoka on valmista, missä ei ole järjen hiventä. Leipää leivottaessa uunin tulee olla tasainen koko paistoajan, mutta pataruuat vain paranee, kun esikypsennyksen jälkeen ruuan peittää foliolla ja jättää tunneiksi nauttimaan jälkilämmöstä. Juuri tänään tein karjalanpaistilihoista, tomaattimurskasta ja paprikoista pataa, mikä muhi viilenevässä uunissa folion alla pitkään ja tulos oli ihan mahtava. Täysjyväriisinkin sai kypsäksi nopealla kiehuttamisella ja energiaa säästävällä hauduttamisella. Muutenkin ruuanlaittoon on tullut kiinnitettyä huomiota ja nykyisin pyrin tekemään isommat satsit ruokaa ja laittamaan puolet pakkaseen. Eipähän ole pakastin päällä pelkän jäätelöpaketin takia ja toisaalta säästän välillä omaa energiaa vain sulattamalla ruuan.


Energian ja veden säästämiseen olen yrittänyt kiinnittää huomiota muutenkin. Nyt syksyllä väsykohtauksien kourissa on niin helppo laittaa kaikki valot päälle ja huudattaa televisiota ja radiota yhtäaikaa ihan vain pysyäkseen hereillä. Aikamoista energiantuhlausta. Sen lisäksi väsyn ollessa pahimmillaan, tiskaamista vain lykkää ja lykkää, kunnes tiskipöytä on täynnä likaisia astioita, mitkä on niin helppo pestä juoksevan veden alla. Ei näin! Ei se paljon auta, että tiskipöytä on täynnä ekopesuaineita kun vettä valuttaa laiskuuttaan ison lammikon. Ja sama homma suihkussa, ei se luomuhoitoaine vaikuta yhtään paremmin jos vaikutusaikana annan suihkun virrata tulikuumaa vettä lattialle.


Kuten huomaatte, ympäristöaskeleeni ovat pieniä, mutta toivon niistä kertyvän yhdessä suurempi kokonaisuus, mikä näkyisi palkkiona ainakin seuraavassa sähkölaskussa. Jos teillä on ideoita arjen pieniin ekotekoihin, ottaisin mielelläni ideoita vastaan kuten varmasti moni muukin. Ja jos haluat, jaa vinkkisi myös Serlan kampanjasivulla, voit voittaa mukavia tuotepalkintoja.


6 kommenttia

 1. Jee, hyvä aihe! =) Me asutaan vanhassa puutalossa ja varsinkin megalomaaninen sähkölasku (kerran se oli 800€ kun lapsi oli ihan vauva!!) on aiheuttanut päänvaivaa. Kesällä vietettiin sähkötön viikko ihan kokeeksi ja se oli oikeastaan tosi hauskaa, sellainen seikkailu.. =) Sen jälkeen pidettiin pitkään jääkaappia pois päältä ja ruokia kellarissa (pakasteita mummilassa) mutta kyllästyttiin kun kellari ei sitten kuitenkaan ollut ihan tarpeeksi kylmä. Talveksi ollaan suunniteltu tempun uusimista, mutta sitten pitäisi kyllä hommata erillinen pikkupakastin... tuntuu hullulta maksaa jääkaapin kuluttamasta sähköstä kun se kellari kerran on olemassa...
  Lämmityskulujen leikkaamisen eteen ollaan nyt tosissaan panostettu. Levitettiin lattiapinnat täyteen mattoja kylmän torjumiseksi ja ollaan opeteltu lämmittämään takoilla. (Ja sytyttämään ne takat päältä päin päästöjen vähentämiseksi.) Ja hyvin on toiminut, pattereita ei ole muualle tarvinnut laittaa päälle kuin tytön huoneeseen ja vessaan ja kylppäriin lattialämmitys kun sinne ei takkojen lämpö ulotu. Ja talvella kun putket tuppaavat jäätymään on pakko raijata pesuhuoneeseen ja vessaan vielä lisäpatteritkin kovien pakkasten ajaksi.
  Niin ja kattolamppuja ollaan korvattu kynttilöillä, illalla on paljon mukavampaa olla kun sähkövalon sijaan on kynttilävalaistus. Romanttista.. =) Ja kynttiläthän lämmittää myös..
  Köyhän on pakko olla kekseliäs! Tuota uunin jälkilämpöä en ole oikein osannut hyödyntää, mutta kiitos vinkistä, täytyykin kokeilla kun seuraavan kerran teen lihapataa!
  Tulipa pitkä sepustus, mutta kun tämä aihe on nyt ollut niin kovasti ajankohtainen ja olen siitä omassakin blogissa jorissut... =P

  VastaaPoista
 2. Ylempään kommentti olen joskus koulussa laskenut hehkulamppujen aikaan kumpi on kalliimpaa = hehkulampun käyttö vai kynttilä. Ja kynttilä oli paljon kalliimpi. Tietty jos käytät jämät, siis olet sulattanut ne ja kaatanut uuteen muottiin, mutta kynttilä ei ole ikinä se halvin vaihtoehto.
  Ja sulle mutsi oikeesti folio on kunnon ympäristösyöppö. Vatsaosa uusiastioista ovat ns vakiokokoisia, eli peruskattilan kansi käy moneen. ja nyt on näitä irtosilikonikansiakin, jotka kestää yli 200 astetta. Ihan ikuisia.
  Käytä foliorullasi loppuun äläkä ikinä osta uutta, niin luonto kiittää.

  VastaaPoista
 3. Taidan olla aika iloinen etten asu puutalossa! Enkäole yhtään silti kade, en en ;)

  VastaaPoista
 4. Heh, oletpa tarkka lukija. Meidän lasivuoan kansi hajosi muistaakseni toissa viikolla ja sen malliseen ei löydy kantta ilman uuden padan ostamista. Tosin aion käyttää foliota jatkossa muutenkin, koska joissain (ja aika monissa) kätevyys kuitenkin voittaa ympäristöasiat arjessa. Säästelen luontoa pääsääntöisesti nyt energiansäästämisellä, joukkoliikenteellä ja kierrättämisellä, ne on mulle isompi ympäristöteko kuin satunnainen folion käyttö :)

  VastaaPoista
 5. Enpä ole ajatellut asiaa tuolta kantilta ja tuo on aivan liian tieteellistä mun älylle muutenkin. Sen kuitenkin jokainen (toivottavasti) tiedostaa, ettei sähkölaitteita kuten tietska tai tv tarvi pitää kokoajan päällä. Mulla on nytkin telkku tos vieressä päällä, vaikka en katso sitä. Nämä tottumukset!! Mutta onneksi aina kun asioista puhutaan, jotain jää muistiin ja ainakin mä prosessoin paljon asioita kirjoittamalla niistä ja toteuttamalla sitten tavallaan itse itseäni opettaen :)

  VastaaPoista
 6. Putkien jäätymisen voi estää jättämällä kovilla pakkasilla hanat tiputtamaan. Ihan vähän vaan, pisara silloin tällöin, riittää.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images