Äitibloggaajat, heterogeeninen ryhmä

Äitiblogeja on moneen junaan ja ajattelin listata erilaiset genret yhteen Tiedostava kaupunkimutsi kirjoittaa blogissaan kantakaupungin ilm...

Äitiblogeja on moneen junaan ja ajattelin listata erilaiset genret yhteen

Tiedostava kaupunkimutsi kirjoittaa blogissaan kantakaupungin ilmiöistä ja siitä, kuinka lapsenkin kanssa voi käydä luomuravintoloissa ja minkään ei oikeastaan tarvitse muuttua. Lapsi on osa elämää ja se elämä ei ole hiekkalaatikon laidalla vaan lähikuppilassa soijalattea juomassa ja lukemassa Huili-lehdestä ekosähkövinkkejä. Blogi ei sisällä mainoksia ja siitä muistetaan mainita säännöllisin väliajoin. Koska kaupallisuus on niinku toudella kehäkolmosen ulkopuolelta.


Ironisen letkeä äitikirjoittaja on usein ensimmäiseksi esitellyn blogimutsin pikkusisko, hieman vain happamampi ja omasta mielestään rennompi. Lapsia ei kutsuta lapsiksi vaan mielellään jollain hellän alentavalla nimellä joka saattaa aiheuttaa tavallisissa mutseissa närää. Koska sitähän tämä kirjoittaja haluaakin aiheuttaa muistuttaessaan ettei kotipesä ole tämän matsin voittosektori. Tämä kirjoittajatyyppi elää äitiyttä myöntämättä, ettei herää joka aamu tyrmistyneenä, että lapsi ei ollutkaan unta.


Kesto/liina/VVV/true ekomutsia ei lue kukaan siksi, että jutuista saisi energiaa. Ellei negatiivista energiaa lasketa mukaan. Tämä bloggaaja on kuitenkin täysin tietämätön provosointiarvostaan, sillä hänen aikansa menee testatessa erilaisia ei yleisiä lastenhoitotapoja ja todistellessa ne helpommiksi ja ihmisrodun alun kannalta luonnollisemmiksi tavoiksi elää lapsen kanssa. Päivitystauon tullessa lukija ei usko bloggaajan lähteneen etelään vaan hullujen huoneelle latautumaan.


Lifefactorymutsilla kaikki tarpeisto on parasta ja juuri Suomeen tullutta. Lifefactorymutsin blogi on yhdistelmä sisustus- ja äitiysblogia, missä lastentarvikkeet on sijoiteltu rennon huolettomasti stringhyllyn päälle luomunaksujen viereen ja Bugabookieseissä on kuppiteline silikonipäälysteiselle pullolle. Tiedostavasta kaupunkilaismutsista poiketen Lifefactorymutsi ei käy ravintoloissa tai oikeastaan missään leikkipuistoa kauempana, ainakaan yksin. Koska ilman vaunuja on liian pelottavaa liikkua julkisesti.


Yhteistyökumppanimutsin kaikki kama on saatu yhteistyökumppaneilta ja hän tekeekin yhteistyötä kaikkien lastenhaalarimerkkien maahantuojien kanssa järjestäen yhteistyökumppanin sponsoroimia arvontoja sekä käyttää vapaa-aikansa testaten yhteistyökumppanien toppahanskojen ominaisuuksia ja etsien lisää yhteistyökumppaneita meilailemalla potentiaalisten yhteistyökumppanien agentuureihin. Ruokaostoksensa hän mahdollistaa myymällä yhteistyökumppanien yhteistyödiilien kautta saatuja mutta "ei sitten ollutkaan meidan juttu" yhteistyökuteita, jotka ovat kuitenkin ihan supermahtavia. Yhteistyökumppanibloggaajan kävijäraati pursuilee kävijöitä, sillä viikottaisiin arvontoihin ei saa osallistua ellei tykkää yhteistyömutsin blogista kaikissa mahdollisissa medioissa ja linkkaa arvonnasta joka paikassa. Koska mitä enemmän tykkääjiä, sitä enemmän ilmaisia haalareita.


Puuroa tukassa mutsi haaveilee paremmasta ajasta ja on sitä mieltä, ettei bloggaaminen saa olla illuusion luomista vaan oma persoona ja kursailemattomuus on se koukuttavin juttu lukijalle. Blogissa käydään läpi raskausvaivat ja väsymystilat sekä viikon ruokalistat, mihin kuuluu makaronilaatikkoa ja sata suklaavanukasta. Puuroa tukassa mutsi kulkee viikot verkkareissa eikä unohda mainita niiden olevan alennusmyynneistä hankittu ja hiusvärikin on otettu viimeksi ennen lapsia, mutta ei haittaa. Puuroa tukassa mutsin blogissa seikkailee usein myös puoliso, mikä ei ymmärrä mistään mitään, mutta sellaisia miehet ovat toteaa puuroa tukassa mutsi ja kääntää harlekiinironmaanin sivua.


Meidän neitin neuvola mutsi on taas puuroa tukassa mutsin pikkusisko, joka ei kuitenkaan keskity oman itsensä muuttumiseen vaan raportoi lapsen jokaisen niksauksen ja naksauksen blogissaan käyttäen joko termiä meidän neiti tai nuori herra. Meidän neitin neuvolassa käsitellään myös uniongelmat, pottajutut, hampaiden puhkeamiset, sormiruokailusta lusikkaan siirtyminen sekä postaussarjat lapsen jalan kasvun pyrähdyksistä sekä motorisen kehityksen virstanpylväistä verrattuna edellisen meidän neitin kasvukäyriin.


Itse taidan olla sekasikermä kaikkien kirjoittajatyyppien kauheimmista piirteistä eli tekoeko yhteistyökumppani lifefactory-wannabekantakaupunkilainen, joka suosii luomua, mutta käyttää lastaan myös mäkissä silloin kun ei ole kamera mukana :D Mikä sinä olet?


Ps. Pahoittelen, tämä kirjoitus on kirjoitettu tunnissa lapsen ollessa mummonsa kanssa messuilla ja en ehdi nyt ruotia pidemmälle äitibloggaajatyyppejä. Jäikö joku pois? Erityiskiitos inspiraationlähteilleni <3


 

38 kommenttia

 1. Hah, erinomainen tyypittely! Monista tyypeistä tulee oitis mieleen blogi tai pari. Ehkä vähiten olen lukenut kantakaupunkimutseja tai lifefactorymutseja. Mutta mites sitten nää ällö-täydellisen-idyllin-kuvaus-blogit? Mielestäni niille tyypillisintä on, että kuvia on paljon ja ne viestivät sellaisesti eteerisestä harmoniasta, joka perheen kotona leijailee, vaikka tekstissä joskus tulisi esiin myös jotakin vähemmän idyllistä. Ehkä tässä tyypittelyssä olisivat lähinnä noita kestovaippa-kantoliina-mutseja, mutta siihen ällöidylliin ei tarvita edes ekoilua.

  Ja itse taas... Näistä on pakko valita Puuroa tukassa. :)

  VastaaPoista
 2. Osuvia kuvauksia. ;-)
  Mie en nyt kyllä löytänyt omaa tyyppiäni. Taidankin olla "ei tiedä, onko lintu vai kala"-äitibloggaaja. Vai olenko edes äitibloggaaja? En jaksa tehdä koosteita lapsen kehityksestä kuukausittain. Joskus kerroin kuulumisia neuvolasta, mutta nekin jäivät. Inhoan niitä vaatepostauksia, jossa esitellään vauvan viimeisimmät ostokset. Mun PITI tehdä joku naseva postaus tämän talven varustuksesta, mutta ei napannut. Miehestä vaan valitan, enkä löydä arjesta sitä "kaikki on niin ihanaa ja idyllistä" postattavaksi. Olen joskus puuroa tukassa, mutta yritän löytää itseäni kaiken keskeltä ja pukeutua verkkareita juhlavammin. Äitiys kun ei ole mikään sairaus, etteikö itseään voisi muistaa. :-) Eikä mulla oo hienoja ajatuksia äitiydestä. Huoh, miksi edes bloggaan. :-D
  Päästä minut kärsimyksistäni ja kategorisoi blogini - jos uskallat (ja saat siitä mitään selvää).

  VastaaPoista
 3. Musta tuntuu, että olet pelkään internetiä mutta olen siellä silti äitityyppiä. Tuo kuvien holtiton merkkaaminen viestii pelosta, että joku ottaa sun kuvan ja täggää sen ilman lupaa pinterestiin tai jotain muuta yhtä kamalaa ;)

  VastaaPoista
 4. Ainiin, unohdin ihan noi beiget äidit :(

  VastaaPoista
 5. Lisäisin joukkoon myös jonkinlaisen "käsityöläismutsin", joka esittelee vaatimattomana joka toinen päivä ompeluksiaan "tekaisin tämän lasten päiväunien aikaan", ehtii joka talvi neuloa lapsosilleen (ja miehenjörrikälle) sukkia, lapasia, villapaitoja ja housuja. Sisustaa kotia uskomattomilla kirppislöydöillä. Missä välissä se ehtii touhuta lastensa kanssa?

  VastaaPoista
 6. Mä luulen et meidän herralla on puuroa tukassa :) Tai sit mä oon vaan järin tylsä ja harmaa kun en puhu oikeastaan mitään ja kuvaankin surkeasti ja harvakseltaan ;)

  VastaaPoista
 7. Oon varmaan ironisen letkeä plus puuroa tukassa? Vai joku muu genre, "kiroileva räyhäperse"?

  VastaaPoista
 8. keski-ikäinen kovis. sitä paitsi sä keksit ton puuroa tukassa-termin, muistatko?

  VastaaPoista
 9. Taidan hillua noiden kahden viimeisen välimaastossa. Toivoisin olevani "Terkkuja äidille-mutsi".

  VastaaPoista
 10. Oot kyllä ihan oikeassa! Osuit asian ytimeen. :-)

  VastaaPoista
 11. *tyrsk* Olen tyyppiesimerkki Lifefactorymutsista! :D

  VastaaPoista
 12. Se mun piti vielä lisätä, että on aika outoa, että voin kirjoittaa julkisesti, mutta kuvien suhteen olen vähän neuroottinen. Kun kävin lasten kuvia merkitsemään, niin lopulta päätin merkitä kaikki kuvat. Mies ei halua minun julkaisevan kasvokuvia, joten yritän sitten kompensoida sitä omalla tavallani. Ehkä olen siis tyyppiä "arkajalka", joka etsii paikkaansa internetissä. Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 13. En muista, missä? Oon kato niin vanha + imetysdementia..

  VastaaPoista
 14. Lisäisin Undercover Mutsin, jolla ei oikeasti ole blogia, mutta joka päivittää Facebookprofiiliaan kuin äitiblogia tehden koosteita vaikkapa edellisen viikon tapahtumista lapsen elämässä...

  VastaaPoista
 15. Puuroa tukassa, paitsi meidän lapset ei oikein syö sitä puuroa.
  Ekohippi myös, koska irl oon kantoliinatukihenkilö, kohta virallinen imetystuki-tyyppi ja doula. Ja ainiin, ostin tänään lapselle kestovaipan-ja mies viikolla paketin pampereja koska lapseni vihaa pottaa edelleen.
  Lifefactorya ei oo pullona, mutta merkkikamaa löytyy. Ja löytyy se bugaboon juomatelinekin! Ja mikö parasta meillä on rattaat nro 21 just menossa. Ja v teki musta luomuruuan ostajan koska söi pitkään vaan luomupäärynäsosetta tai tissiä, ei paljoa kelvanneet muksun soseet kun se erotti ne sokkotestinkin läpi..

  VastaaPoista
 16. PS. Oikeasti luin pe-aamuna harleniinirompsun ennenko tytöt heräsi yöunilta ysiltä aamulla.

  VastaaPoista
 17. hahahahahaaaahahahahahaahahahaaa.

  VastaaPoista
 18. Beige äiti! Olipas hauska ja tärkeä genre, myös hyvin viihdyttävä sekin lajissaan.

  VastaaPoista
 19. mahtava ja osuva kuvaus!
  T l-f mutsi puurot rinnuksilla

  VastaaPoista
 20. Aika paha :D

  t. kaikki paitsi kaksi ekaa = terveisiä umpilandelta

  VastaaPoista
 21. Oon ilmiselvästi Puuroa paidassa lattekahvilassa Lifefactoryt ojossa -mutsi. :D

  VastaaPoista
 22. Hauska kirjoitus:) Itselleni ei kolahtanut täysin mikään kategoria suoraan, olen ehkä sekoitus Lifefactory- Ironisen letkeää- ja kommenteissa nostettua paheksuttua Beige-mutsia. Tykkään kuvata ja käyttää blogissani kauniita kuvia, mutta en toivottavasti kuitenkaan silottele elämää liikaa. Blogi on mukavaa ajanvietettä ja kiva tapa jakaa pieniä palasia elämästä muiden kanssa.

  Lisäisin ehkä vielä joukkoon Meidän neitin neuvola mutsille pikkusiskon, jonka blogin punainen lanka on oman lapsen, kullanmurun, höpönassun täydellisyyden jatkuva ylistys.

  VastaaPoista
 23. Mulla on sellanen fiilis lukijana, et kuvien merkitseminen hankaloittaa tosi paljon blogin lukevuutta. Ainakin itsellä on hankaluus katsoa kuvaa sen vesileiman kanssa, siksi en itse käytä niitä, vaikka mussa ois samaa hysteerikon vikaa jos antaisin itselleni mahdollisuuden siihen ;)

  VastaaPoista
 24. Selitys : http://hupsistarallaa.blogspot.fi/2012/11/vauva-ja-kasityot.html

  VastaaPoista
 25. Jokainen saa määritellä ihan itse...tai jos ei niin mä voin määritellä :D

  VastaaPoista
 26. tuolla yllä on myös esittely beigemutsista, mihin ehkä liittäisin sut myös. Ehkä olet yhdistelmä? ;)

  VastaaPoista
 27. Mä oon ehdottomasti tuollainen tapaus, valitettavasti!

  VastaaPoista
 28. Sussa on siis samaa vikaa kun mussa, oot kaikkea!

  VastaaPoista
 29. Harlekiinit on oikein mainioita roskakirjallisuusvälipaloja ja yleensä siitä saa just sitä mitä tilaa.

  VastaaPoista
 30. Mut aina voi olla myös wannabe-kantakaupunkilainen ;)

  VastaaPoista
 31. Näitä on niin paljon! Itselle tuli mieleen, et unohdin sellaisen tunnemutsin, joka kirjoittelee raskaana kirjeitä tulevalle lapselleen ja jolla on aina sellainen keijukuosinen ikälaskuri blogin reunassa :)

  VastaaPoista
 32. Voithan sä yrittää, oishan se kiva tietää millaisen kuvan musta voi näin netin välityksellä saada :)

  VastaaPoista
 33. Mää luulen että joku ulkopuolinen lajittelis mut paremmin johonkin lokeroon. Mut ehkä mää oon Puuroa tukassa - käsityöläismutsi. Tai kirppismutsi. Tajusin vasta vähän aikaa sitten pitäväni äitiblogia.

  VastaaPoista
 34. Mä taidan olla beige mutsi, onneksi heti eka kommentoija oli lisännyt sen listaan koska hämmennyin ihan kauheasti heti kun en löytänyt itseäni sun listalta. :D

  VastaaPoista
 35. Hih :) Mä olen varmaan sitten se beige mutsi, kun en tuntunut sopivan mihinkään muuhun noista. Yks, mikä varmaan blogin perusteella osui lähelle, oli lifefactorymutsi. In real life se oli varmaan sitten toi puuroa tukassa :D
  Aivan mahtava juttu!

  VastaaPoista
 36. [...] January 25th, 2013 Oi mutsi mutsi on listannut yhteen erilaiset äitiblogien genret, jotka kuvasivat yllättävän hyvin minunkin seuraamiani blogeja. Itseäni en sanoisi [...]

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images