Ruokaa ja reseptejä - mahdoton yhdistelmä?

Sain taannoin kutsun testaamaan Neljän ruoka-nimistä palvelua , minkä idea on helpottaa arkea ruuan laiton osalta. Koska meidän arki tuntuu ...

Sain taannoin kutsun testaamaan Neljän ruoka-nimistä palvelua, minkä idea on helpottaa arkea ruuan laiton osalta. Koska meidän arki tuntuu kaipaavan helpotusta ihan millä tahansa osa-alueella, ilmottauduin innokkaasti mukaan testiryhmään. Kaikki vaan ei mennyt ihan niinkun Strömsössä, tietenkään.

Neljän ruuan idea on mielestäni loistava: He toimittavat joka toinen maanantai viikon ruokapaketin resepteineen ovellesi ja näin säästyy kaksi vaivaa: ruokalistan miettiminen sekä kaupassa käynti. Tai kaupassa käynti ruokalistaa miettien, kuten mulla on tapana tehdä. Jokainen äiti ja varsinkin ilman toista vanhempaa elävä perhe tietää, miten jo ruokalajien miettiminen on välillä ihan mahdotonta eikä muista muuta kuin makaronilaatikon, koska sitä tehtiin eilen. Ja toissapäivänä. Ja sitä edellisenä.

***

Testiviikkoni osui kuitenkin viikolle, milloin olimme reissussa. Ulkoistin siis testausta naapurilleni, joka otti viikon alussa vastaan isot ruokakassit täynnä ruuantekoaineksia. Naapurini oli tyytyväinen paketin sisältöön, ja kehui varsinkin että kylmäketju oli toiminut ja pakasteet olivat jäässä, viileätuotteet viileitä. Ensimmäinen ruoka, kotitekoinen kebab oli tehty yksi yhteen ohjeen mukaan ja tulos oli jakanut mielipiteitä, osa oli tykännyt, osa ei. Seuraavaksi päiväksi tehty kebabkiusaus oli myös tehty ja tykätty, varsinkin idea edellisen ruuan jämien käyttämisestä seuraavan päivän ruokaan oli ollut kiva tapa "hävittää" liika ruoka. Sitten naapurinrouvalla oli loppunut puhti, sillä 7 lapsen äitinä hän on tottunut pyörittämään ruokashowta omalla tavallaan ja valmiit reseptit olivat alkaneet kyrsimään. Loput ruuat siis pakkaseen ja säilöön minua varten.

Kun tulin itse reissussa, minua odotti siis 3 päivän ruuat resepteineen: kalakeittoa, kalkkunafilettä sesongin vihannesten mukaan sekä savulohipasta. Olin innoissani, että sain kuin sainkin itse kokeilla palvelua, sillä poika oli (jo silloin) sairaana, eikä ruokakauppareissu olisi huvittanut tippaakaan. Ruokalistan mielestä seuraavaksi ruuaksi olisi pitänyt tehdä kalakeittoa, mutta yllättäen teinkin savulohipastaa. Jos mulla on seitä ja savulohta, en vain koe seitä kovin mielekkääksi raaka-aineeksi. Tuunailin hieman yksinkertaista ohjetta parmesaanilla ja hyvää tuli.

Seuraava testauspäivä osottautuikin paljon ongelmallisemmaksi. Vaihtoehtona oli se seikeitto tai hemmetinmoinen kasa vihanneksia pilkottavaksi kalkkunafileen kanssa. Eikä oikeastaan tehnyt mieli kumpaakaan, teki mieli lisää pastaa ja kalkkunafile kermoineen meni siihen. Tässä on palvelun suuri ongelmakohta, sillä jos olisin tiennyt etukäteen reseptit, olisin melkovarmasti osannut sanoa etten pidä kaikista viikon ruokalajeista, vaikka toimitetut ruoka-aineet olivatkin pääsääntöisesti loistavia. Kaikki me ollaan vain erilaisia kokkeja, ja joillekin ei vaan sei uppoa, ei sitten millään. Olisi kiva, jos palveluun saisi vaihtelevuutta ja jonkun ruokalajin voisi halutessaan muuttaa toiseen.

Vaikka seuraavatkin testipäivät meni kotona sairaan lapsen kanssa, huomasin ettei valmis lounaslista ollutkaan suuri helpotus meidän arjessa. Tunsin kovaa syyllisyyttä etten halunnut toteuttaa suunniteltua ruokalistaa "oikein" ja vaikka ruokalajien miettiminen arjessa on välillä vaikeaa, oli mulle vaikempaa antautua toisen ohjeisiin. Tämä on varmasti persoonakysymys, en ole koskaan tykännyt tehdä ruokaa tarkoilla resepteillä, vaikka leivonnassa desinmitta onkin käytössä. Viimeinen Neljän Ruoka-päivä unohtui täysin ja juuri jääkaappia siivotessa löysin puolikkaan nahistuneen tillipaketin sekä pienen kukkakaalin, mitkä jäi paketista käyttämättä. Kaikki muu meni, jos ei reseptiruokiin niin ainakin johonkin ruokiin.

***

Testitulokseni on siis vähän ristiriitainen, toisaalta nautin suunnittelemattomuudesta minkä neljän ruoka-paketti mahdollisti, toisaalta huomasin heti, ettei toisen suunnittelemat ruuat ole minua varten. Vakitilaajaksi en siis päätynyt, mutta pidän palvelun mielessä jatkossa muissa merkeissä: jos jossain vaiheessa saan ottaa lomaa lapsesta ja hankin lapsenvahdin kokonaiseksi viikoksi karaten itse Etelään, aion ehdottomasti tilata selkeän ruokapaketin kotimiehille Neljän ruoka-palvelusta pelkästään monipuolisen sisällön takia, saa sitten lapsenlikka miettiä toteuttaako reseptit yksi yhteen vai miten.

Miten te muut teette arkiruokanne? Noudatatteko tiettyjä reseptejä ja etsittekö ohjeita lehdistä ja netistä vai menettekö mututuntumalla huomaten viikonlopulla syöneenne pelkkää makaronia? Itse luen aina kaikki reseptit naistenlehdistä ja olen muutamien kokkiblogien fani, mutta useimmin toteutukseen pääsee vain makeat herkut. Muuten ruuanlaittoni hinaa ylösalas, välillä haudutan tunteja mitä ihanampia ruokia ja välillä syömme makaronia viikon. Yleensä käytän kuitenkin omia reseptejä.

Lisää neljän ruoka postauksia löydät ainakin

Valkoinen harmajasta, Toukokuun tytöltä, Sillä sipulista, Villa hangosta-blogista.

ps. se sei...se on vieläkin pakastimessa. Mitä ihanaa siitä voisi tehdä?! Älkää ehdottako seikeittoa!

14 kommenttia

 1. Hah, just laitoin noille s-postia. Kun kyselivät yhteistyöhön, mutta ei sen jälkeen ole niistä tai kasseista mitään kuulunut!

  Hyvää seistä on laittaa se uuniin, mukaan päälle&alle sipulia, vihreitä papuja ja tomaattikastiketta, smetanaa ja suolaa pippuria, yrttejä, soijaa. Voi syödä niin ja laihtua tai riisin kanssa.

  VastaaPoista
 2. Syödä niin ja laihtua :D

  Mä' luulin jo kerran tehneeni tosta seistä keiton mut olinkin käyttänyt jotain lohipakastetta ja toi kummittelee meillä :) Oli kiva kokeilla, mutta tosiaan mun luonne on liian kapinallinen resepteihin, laatutuotteita silti kassikaupalla.

  VastaaPoista
 3. Me ollaan tilattu Ole hyvä pari kertaa. Sinänsä nihkeä, kun mies on kasvissyöjä, eikä listalla ole välttämättä mitään täysin kasvista, mut ollaan sit tehty vain mulle ja pistetty ylimääräiset pakkaseen. Toisaalta ollut jotain mille olen nirsoillut, kuten feta tms. Hyvät ja huonot puolensa kyllä oli, eipähän tarvinnu ite miettiä mitä kokkaa ja sapuskat valmiina kaapissa, mutta kerran oli kukakaalit vahingossa jääneet paperikassiin huoneenlämpöön ja oli sit pikkasen homeessa kun muistettiin niitä alkaa kaivella (ei taidettu tehdä sitä ihan niihin viiden päivän sisään)...

  VastaaPoista
 4. hei, jos tykkäät kuitenkin formaatista niin huomasin neljän ruualla olevan ainakin tänään groupontarjous! Käy katsoon jos se ois voimassa. Täähän on selkeesti sellanen formaatti joka on joko itselle hyvä ja helppo tai sit tappelee kokoajan vastaan niinku mä :)

  VastaaPoista
 5. Mä tekisin seistä varmaan mantelikalaa tai vastaavaa, mut mä tykkäsinkin koulussa kesäkeitosta, maksalaatikosta, pinaattikeitosta, niistä muiden inhokeista :)

  Törmäsin tohon palveluun toisessakin blogissa ja tais olla jopa sama firma (onks niitä useampia). Havaitsin vain muutaman puutteen, kassin sisältöön ei voi vaikuttaa, joten allergiaperheenä suurinosa taitais mennä roskikseen. Ne lupaa myös siihen että pyrkivät laittamaan kassiin vähälaktoosisia tuotteita ja jos ei oo saatavilla niin laittavat tavallisia, heitänkä siis taas ruokaa roskiin. Ei hyvä. Ymmärrän kyl miks kassit on kaikille samat, mut siitäkin huolimatta. Palvelu toimii siis vain niille joilla ei ole mitään rajoitteita ruuan suhteen, ei edes seitä kohtaan ;)

  VastaaPoista
 6. Mietin tiedätkö samaa, mutta en jaksanut enää pidentää päätekstiä. Kasseja on tällä firmalla kolme, perhekassi, pikkukassi ja KARPPIKASSI. Voisi olla kivempi, että olisi vaikka vegekassi ja ehdottomasti pitäis saada tuotteet allergiat huomioituna. Mutta näinhän näitä juttuja kehitetään, että otetaan vastaan rehellistä palautetta ja kehitetään siitä.

  Noita firmoja on kyllä enemmänkin, ainakin middag on yksi vaihtoehto.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Mä olen ratkaissut "ruokaongelman" kokoamalla seitsemän viikon kiertävän ruokalistan. Toimii meillä kuin häkä. Parasta on, kun voi tehdä viikon ruokaostokset kerralla, eikä tarvitse joka päivä miettiä "mitäs tänään ruuaksi".

  VastaaPoista
 8. Ihanan suunnitelmallista, ei siis toimisi meillä :D :D Entä jos tekeekin mieli vaikka punajuuria ja silliä ja on maksalaatikkoa ja kalakeittoa viikko? Toi ois kyllä hyvä idea, tai ainakin tehdä joku ruokalajilista a4:lle mistä valita ruokalajia. Mulla menee ihan sykleittäin, nyt oon tehnyt tosi hyviä ruokia vaivalla, mutta myös hauduttanut ennätysmäärän riisipuuroa mistä poika tykkää mutta minä en niinkään :)

  VastaaPoista
 9. tällä ohjeella sain aikaan hyvää http://valintatalo.lahikauppa.fi/fi/reseptit/?id=19626&nimi=Uunisei

  VastaaPoista
 10. Yksi kiva ruoka mihin sei häviää on juustokala. Seidit uunivuokaan ja päälle lasagnesta tuttu juustokastike. Sitten ihan päällimäiseksi juustoraastetta. Mausteita toki unohtamatta siihen kastikkeeseen. Viimeksi laitoin vihreää pestoa kalapalojen päälle. Se maistui että on kalaa, mutta ei nimenomaan seidille.

  VastaaPoista
 11. Kassipalvelusta mulla ei ole mitään kommentoitavaa, mutta sei-resepti löytyis: lado seit uunivuokaan. Päälle pikkupussillinen pakastepinaattia (parempi jos jaksaa sulattaa, mut ei oo pakko), sekaan valion kolmen juuston kerma ja päälle juustoraastetta. Uuniin joksku aikaa ja tarjotaan pottujen tai riisin kanssa. Nam:-)

  VastaaPoista
 12. Pakastesei pannulle voin tai öljyn kanssa, heität joukkoon reilusti viipaloituja tai lohkottuja ( you name it) sitruunoita ja sipulia sekä valkosipulia. Ai että et tajua edes syöväsi seitä :D tosin mä oon niin hurahtanu sitruunoihin ja ne paistettuna on niin hyviä!

  VastaaPoista
 13. Juuso Neljän Ruoka6. lokakuuta 2012 klo 20.43

  Kasviskassi on suunnitteilla ja pilotti toteutetaan n. kuukauden sisällä ja tuotteen julkaisu toivottavasti vielä tämän vuoden puolella. Kasviskassissa tulee olemaan 3 reseptiä ja 12 annosta. Pyrimme käyttämään luomua mahdollisuuksien mukaan.

  VastaaPoista
 14. Raaka-aineet toimitetaan perusmuodossaan ja on allergikoiden helppo jättää heille soveltumattomat tuotteet ruuista pois. Niitä voi mahdollisesti käyttää muihin tarkoituksiin, jos ne jollekkin perheessä soveltuvat.

  Normaaleissa tilauksissa ilmoitamme etukäteen seuraavan kassin sisällön ja tällöin on vielä mahdollista peruuttaa kassi, mikäli ruoat eivät tunnu mieleisiltä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images