Äidinmaidonkorviketta luomuna

Tiesittekö, että vauvanruokahyllystä löytyy myös Arlan luomu-äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita? En minäkään tiennyt ennen keski...

Tiesittekö, että vauvanruokahyllystä löytyy myös Arlan luomu-äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita? En minäkään tiennyt ennen keskiviikkoa, milloin kävin Arlan järjestämällä luomuaamiaisella. Sumea kuva on peruja sieltä.Jos juttu on uusi, en ihmettele. Nämä tuotteet tulivat myyntiin nyt luomuviikon alussa 1.10. Testituloksia ei ole, meillä juo ihan tavallista (pääosin luomu-) maitoa nykyään kumpikin, mutta imetyksen ohessa olisin ehdottomasti käyttänyt itsekin, jos lähikaupasta olisi löytynyt silloin vuosi sitten.  Nyt pitäisi löytyä ainakin suurimpien keskusliikkeiden SOK:n ja Keskon kaupoista, vaikka Arlan luomutuotevalikoimasta ei netistä vielä löydykään.

Mulla on muutama maitoallerginen (tarkemmin en osaa sanoa) aikuinen ystävä, joille luomumaito ei aiheuta mahanväänteitä. Tarkempaa tieteellistä syytä en tiedä. Sen kuitenkin tiedän ettei kaikki korvikkeet sovi kaikille vauvoille, joten jos vauvasi oireilee tavallisesta korvikkeesta, kannattaa kokeilla tätä vaikka et muuten luomua suosisikaan. Toivon, että tästä löytyisi korvaava tuote niille masuvaivaisille vauvoillekin :)

Silmät tarkkana siis vauvanruokahyllyllä!

81 kommenttia

 1. Ihan hienoa joo, mutta näin maatalousalaa opiskelevana ja kotimaista omavaraisuutta kannattavana, täytyy muistuttaa, että nykyään saa Valiolta kotimaisesta maidosta tehtyjä korvikkeita, vellejä ja puuroja. Itse kuin laitan kotimaisuuden luomun edelle, jos on ulkomainen luomu ja kotimainen rinnakkain.

  Tietenkin tosiaan on hienoa niille masuvaivaisille vauvoille, josko sopisi sitten samaan tapaan kuin luomumaito monella aikuisellekin maidoista oirehtiville. Ja opintojen puolesta kiinnostaa tuote kyllä tuotanto ja käsittelymielessäkin :) (erikoistumisena kun on elintarvikkeet)

  VastaaPoista
 2. Vaude, tätä on pakko kokeilla meidän pojalle. Kohta kyllä korvikkeista pitää luopua, mutta on tässä hetki aikaa kuitenkin.

  Mulla on ollut lapsesta asti laktoosi-intoleranssi. Oireet yltyvät aina aika ajoin (raskaus ja imetys ovat kulta-aikaa, jolloin ei oireita ole pahemmin ollut). Kun luomumaidot tulivat kauppoihin, niin kokeilin sopisiko se minulle. Luomumaito on honogenoimatonta, joka jostain kumman syystä sopi minulle kuin nenä päähän. Laktoosittomat tuotteet ovat pirun kalliita, vaikka maito säilyykin pitkään. Nyt onneksi on taas seesteisiä aikaa, eikä oireita ole. Minulla on ihan todettu laktoosi-intoleranssi, mutta oireita ei ole ihan aina, vaan sillä on joku oma syklinsä. :-D

  Pojalla taas on ollut vatsan kanssa koko pienen ikänsä aikana ongelmia. Rahkaa ja raejuustoa pitää ostaa hylana tai laktoosittomana. Annoin eilen tilkan tavallista maitoa ruoalla, josta seurasi kipeääkin kipeämpi masu. Luomua voisi kokeilla siksi myös pienelle herralle.

  Tulipa tästäkin taas selitys. Mutta siis, kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Joo, mulla on ihan sama että kotimaisuus voittaa usein luomun jos vaihtoehtona ei ole kotimaista luomua. Tietenkin ihan tuotteesta riippuen, kotimainen luomutomaatti talvella ei ole mun valinta siltikään.

  Mutta pointti olikin, että useat aikuiset eivät saa luomumaidosta vatsaoireita, kuten alempi kommentoija ja siihen tämä on loistotuote, toivoa sopii että toimisi mahdollisimman monella vauvalla, jolle tulee oireita tavallisesta korvikkeesta :) Ja sitten on tietenkin true-luomuilijoita, joille se luomu on tärkein kriteeri aina. Itse en kuulu tähän leiriin, itsekin maatalosta kotoisin olevana.

  VastaaPoista
 4. Ei muuta kuin kokeilemaan. Mulla olisi toive, että laita ihmeessä tänne kommenttiboksiin miten teillä reagoitiin luomukorvikkeeseen. Luulisi, että jos äidillä toimii luomumaito laktoosi-intoleranssista huolimatta, on tässä tuotteessa toivoa myös nuoremmalla!

  VastaaPoista
 5. Jaha, Arla heti pistämäs paremmaksi kun Valio rupes tekeen korvikemaitoa. Pöh sanon minä, Valio on paras ♥

  VastaaPoista
 6. Ja jos joidenkin vatsa sietää luomumaitoa normimaitoa paremmin koska sitä on käsitelty vähemmän niin sama ei vältsis päde korvikkeeseen koska minkään lehmän tissistä ei tule suoraan äidinmaidonkorviketta vaan kyseessä on taatusti paljon käsitelty tavara.

  VastaaPoista
 7. Onko sulla mitään henkilökohtaista kytkyä valioon kenties? ;) :D Se tuli kans just silloin ku me jo lopetettiin noi litkut!

  VastaaPoista
 8. MITÄ?!?! Mä oon aina luullut et korvike on sellasesta korvikevasikasta!

  VastaaPoista
 9. Mut tosissaankin, täytyy silti toivoa että toimisi. Ainakin omassa kaveripiirissä joudutaan pelaamaan ties millä maidottomilla korvikejauheilla mitkä maksaa maltaita ja on hankalampia mitä purkkivalmis juttu.

  VastaaPoista
 10. Ja jotenkin epäeettstä Arlalta esitellä noita bloggaajille koska äidinmaidonkorvikkeiden mainostaminen on kiellettyä mutta blogit on hämärää aluetta. Laissa sanotaan näin:

  "Äidinmaidonkorvikkeen mainonta on rajoitettava ammattihenkilöstölle tarkoitettuihin lastenhoidon erikoisjulkaisuihin ja tieteellisiin julkaisuihin. "

  En ois uskonut alentuvani tällaisiin kommentteihin mut menee jo :D Heja Arla!

  VastaaPoista
 11. Terveiset Kättäriltä! Tarttee ostaa kotiin pari purkkia korviketta, oiskohan toi hyvä.. Mua nääs vituttaa, kun ainakin Valion tuotteissa on mm. kalaöljyä. Veijohan oksens kaikki korvikkeet ja ne korvikepohjaiset jugut, syy ei selvinnyt mut koska jätkä vieroksuu voimakkaasti kalaa, epäilen että syy on siinä.

  Valio ei muuten tee käsittääkseni luomumaitoa täysversiona, se Hilja ei oo luomua. Joten mä ostan Ingmanin luomutäykkäriä.

  VastaaPoista
 12. Ne oli esillä ison luomutuotevalikoiman kanssa, minä itse poimin tuotteet kuvaan ja esittelyyn :)

  Mainostaminen on eri asia kuin tiedottaminen tuotteesta (käsittääkseni), eikä me saatu pisaraakaan edes maistiaisia tai purkkia kotiin. Jotenkin tää keskustelu menee nyt vähän oudoille urille, koska ei se Valiokaan mikään työntekijöidensä osuuskunta ole.

  VastaaPoista
 13. Vaikka kyllä me käytämme Valiota ihan yhtä lailla kuin vaikka Arla Ingmannia :D

  VastaaPoista
 14. NIIN MIKÄ SIELLÄ KÄTTÄRILLÄ ON MEININKI!?!? Onko sulla vauva?

  VastaaPoista
 15. Tarkotinkin sitä että Arla on salee tiennyt että bloggaajat esittelee niitä joten se on epäeettistä heiltä.

  VastaaPoista
 16. Juu, pysy kuulolla. Täällä meidän paikkakunnalla Arla jyrää maitohyllyllä, joten voisi kuvitella tätä ilmestyvän myös. Oli kyllä aika shokki, kun Valiota ei niin vain ensin löytynytkään maitohyllyltä

  VastaaPoista
 17. En osaa arvioida rikkooko tämmöinen toiminta Arlalta korvikekoodia ihan suoraan, mutta kyllähän tämmöinen markkinointitapa miun mielestäni aika hävytön on. En arvosta.
  Korvikkeet ovat mainio tuote silloin kun niille on tarve ja on hienoa, että vaihtoehtoja löytyy. Mutta näiden markkinointia on rajoitettu varsin hyvästä syystä ja sitä toivoisin valmistajien kunnioittavan.

  VastaaPoista
 18. Juu, pysy kuulolla. Täällä meidän paikkakunnalla Arla jyrää maitohyllyllä, joten voisi kuvitella tätä ilmestyvän myös.

  Oli kyllä aika shokki, kun Valiota ei niin vain ensin löytynytkään maitohyllyltä, kun tänne muutettiin - tai ainakin se oli hyvin jemmassa (tai olen vain sokea). Jääkaapista löytyykin nyt sekalaisesti Arlaa ja Valiota. Suosin kyllä aina ensin kotimaista, mutta ei tuo Ruotsi nyt niin kovin kaukana ole. Toisaalta, mieheni eno tuottaa lehmillänsä maitoa Valiolle, joten sitä suositaan senkin takia.

  Mutta, kun pitää nyt lisätä vähän pökköä pesään aiheen vierestä ja todeta, että Valion mansikkamehukeiton mansikat tulevat suurimmaksi osaksi muistaakseni Kiinasta tms. Kerran vain tuli Kuningaskuluttajassa tai vastaavassa tälläinen nippelitieto vastaan.

  Kylläpä riittää jutun juurta yhdestä korvikkeesta. Sellaiset korvikevasikat olisi olleet aika hauskoja. :-)

  VastaaPoista
 19. Mites, onko toi Arlan korvike tehty tuoreesta maidosta? Se Valion Tuutihan on siitä poikkeuksellista (?) korviketta, että se tehdään tuoreesta (kotimaisesta kuten jo mainittu) maidosta. Luulisin tämän jauhepohja-/tuoremaitoasiankin mahdollisesti vaikuttavan joidenkin vauvojen vatsaoireiluun.

  VastaaPoista
 20. Mulla on dyddövauva! Syntyi aamulla neljän jälkeen! En pysty tekeen kännyllä postauksia niin laitoin tiedon eilisen postauksen kommentteihin. Oon nukkunut tunnin joten on hiukka tyhjä pää.. En saanut orkkua mutta huusin lapselle trauman!

  VastaaPoista
 21. Nyt mulla oikeasti alkaa menemään hermot näihin kommentteihin.

  1. Arla järjesti aamupalan luomuviikon kunniaksi tiedotusvälineille, paikalla oli muutama bloggari, ei siis mikään aitibloggarien tapaaminen.

  2) Aamupalan tarkoitus oli referoida medialle tns gallupin tekemää luomunkäyttötutkimusta luomuviikon kunniaksi.

  3) koska Arla sponssasi aamupalan ja toi paikalle edustajiaan kommentoimaan kuluttajien toiveita ym. luomutuotteita kohtaan, olivat he myös laittaneet esille KAIKKI luomutuotteensa.

  4) äitiysbloggari oi mutsi mutsi kiinnostui pöydällä olevista uusista korvikkeista, kuvasi ne ja kertoi niitä olevan nykyään myös kaupoissa.

  Mikä on ongelma?

  Onko lukijaraati nyt oikeasti sitä mieltä, että Arla rikkoi lakia tuodessaan KAIKKI luomutuotteensa esille? vai olenko minä kenties rikkonut lakia, kun innostuin niistä ja kirjoitin teille? Pitääkö minun laittaa postauksen alkuun "tiedote, ei mainos" ettei joku älähdä lisää?

  Miksi ylipäätään aina kun bloggari kirjoittaa luomusta, tulee syytöksiä ties mistä mutta jos kirjottaa hankkineensa tuubin pringlesejä, ei kukaan sano mitään? Mä olen oikeasti ihan kurkkuani myöten täynnä sitä, että jos blogissa puhuu luomusta, tulee kommentteja et se on huuhaata ja muuta paskaa ja kun kuvassa näkyy tavallista kevytmaitoa, vittuillaan sitten siitä. Mistä' te haluatte, että mä kirjoitan, MoloKidsin haalarimallistoistako päivästä toiseen?

  Tämä avautuminen ei koske pelkästään yo. kommenttia vaan ylipäätään tapaa millä bloggareita hiillostetaan ties mistä, jos julistaa olevansa ekomielinen, kytätään kaikkea kuluttamista ja jos ei ole eko, syyllistetään siitä. Ja tää mainontakyttäys on oma lukunsa, milloin teen piilomainontaa laittamalla kuvaan sen vitun maitopurkin ja välillä teen laittomuuksia?

  VastaaPoista
 22. En tiedä eikä enää kiinnosta pätkääkään koko äidinmaito. Ei mulla ole tollasta purkkia kotona enkä jaksa ottaa selvää, kun jos saan vastauksen, se on luultavasti jonkun mielestä laitonta että Arla sen mulle antaa. Että pitäkää tunkkinne ja juokaa ihan mitä lystää.

  VastaaPoista
 23. Tässä on varmasti kyseessä myös jonkinlainen salaliitto, uskoisin. Kauhean epäeettistä kyllä.

  VastaaPoista
 24. Minulle oli hyvä tieto tietää tästä, koska tarvii ostaa korviketta ennenku maito nousee kunnolla ja tarviin vaihtoehtoja esim. Semperille ja NANille, Tuutiin en ole perehtynyt. Koska en halua juottaa vauvalle kala- ja kookosöljyä korvikkeessa.

  Joten viis veisaan korvikekoodista (neuvolakortin kannet ovat muuten Semperin...) ja olen hyvilläni, että sain vaihtoehdoista tiedon tästä blogista. Kiitos Mude <3

  VastaaPoista
 25. Tottakai otit, sä oot alalla. Ja muut yhtiöthän ei tuo esittelyihin noita tuotteita? Laita samalla sinne samat terveiset mitä Arlalle, olen ollut paikalla missä nuokin Valion vastaavat tuotteet on ollut esillä.

  VastaaPoista
 26. Minunkaan lapsi ei vauvana sietänyt kalaa, oksensi rajusti ja ihottuma oli jotain ihan järkyttävää. Testeissä käytiin eikä allergiaa ollut, atoopikko poika on ja kala vain aiheuttu poikkeuksellisen reaktion. Tämä kala aiheutti oireet äidinmaidonkin kautta. Korvikkeita ei koskaan käytetty, yksi syy on se kalaöljy joka oli jokaikisessä korvikkeessa. Toinen syy oli imetyksen onnistuminen ihan hyvin. Kuitenkin kun Tuuti tuli kauppoihin ja tämä arlan versio, niin ne ilahduttaa.
  Minusta on äärettömän hyvä että nestlelle, semperille ja nanille tulee vaihtoehtoja!
  Varsinkin kun ei Nanin raskasmetalleista ja myrkyistä oli kovinkaan pitkää aikaa.

  VastaaPoista
 27. En oo blogimaailmassa koskaan puhunut siitä missä oon töissä mutta hyvä että tuli sekin asia nyt sitten julkiseksi.

  VastaaPoista
 28. Oi mutsi mutsi, ongelmassa on kyse korvikkeista, ei luomusta. Lainsäädännöllisestä vastuusta en tiedä, mutta mielestäni sinulla tuotebloggaajana on eettinen vastuu siitä mitä mainostat tai "tiedotat". Vaikka kuinka kirjoittaisit jutun otsikkoon "tiedote, ei mainos", niin kyllä se mainoksena toimii mainitun tuotteen osalta.

  Maitoallergisen lapsen äitinä on mielestäni myös ajattelematonta lähteä suosittelemaan tuotetta maitoallergisille vauvoille. Maitoallergiassa kyse on lehmänmaidon proteiinista, joka aiheuttaa oikealle maitoallergikolle oireet, oli tuote sitten luomua tai vaikka raakamaitoa suoraan utareesta. Kaikki maidon aiheuttamat vatsavaivat eivät ole allergiaa, ja siksi ehkä joillekin näistä aikuisista luomu ei aiheuta vaivoja. Maitoallergisen lapsen vatsakipu voi olla todella todella todella karmaisevaa ja kestää pitkään, samoin ihottuma. Mielestäni kannattaa todella harkita ennen kuin lähtee antamaan tätä tuotetta jo maidottomalla korvikkeella olevalle vauvalle, jos vauva on oireillut maidosta voimakkaasti.

  Toki voit haistattaa pitkät, mutta rakentavampi suhtautuminen asialliseen palautteeseen olisi kyllä paikallaan. Asiattomat palautteet ovat sitten asia erikseen.

  VastaaPoista
 29. Aamen. Jatka just samalla linjalla kuin tähän asti. Minusta oli tosi kiva kuulla, että luomukorviketta on saatavana. -Ajattelisin, että aikuiset ihmiset osaa itse sen verran vastata ostoskäyttäytymisestään että sivuuttaa ne kirjoitukset, jotka ei itseä kiinnosta. Miksi ihmeessä pitää alkaa keuhkoamaan jostain korvikekirjoittelusta ja onko se nyt arlaa vai valiota vai ihan mitä vaan. Huoh.
  Molo kids-bloggareita on ihan riittävästi. Onneksi sinä kirjoita just kaikesta muusta.

  VastaaPoista
 30. Aamen!
  Mulle ei olisi tullut pienessä mielessänikään mieleen, että tässä tehtiin jotain laitonta. Kyllä minäkin kerran postauksessani ohimennen mainitsin Tuutin. Mulle tämä tieto oli tärkeä, kiitos siis siitä! Aina voi jättää lukematta tai jättää asiat vaan omaan arvoonsa. Minua ei ainakaan kiinnosta 24/7 materialismi-joku merkki tuote-jauhanta. Keep on rockin' :-)

  VastaaPoista
 31. Suosittelen kaikille Gabrielle Palmerin kirjaa "The Politics of Breastfeeding: When Breasts are Bad for Business". Siinä kerrotaan kattavasti, MIKSI korvikkeen mainostaminen on laitonta ja miksi sillä ON väliä. En yritä nt haastaa riitää enkä aio tämän enempää aiheesta vääntää, koska tiedän, ettei blogin kirjoittaja sellaisesta tykkää. Mutta törkeää toimintaa Arlalta yhtä kaikki. Vaikka olisi ollut vahinkokin.

  VastaaPoista
 32. Kyse on myös sananvapaudesta ja jos minulta ei ole ostettu mainosta, on täysin laillista kirjoittaa myös näinkin hurjasta asiasta kuin...äidinmaidonkorvike. Tuote, jota ei ole edes piilotettu mustaan kaappiin kaupassa. Sen mainitsemista ja siitä kirjoittamista ei ole kielletty missään laissa, markkinointi ja mainonta on vain kohdennettua eli testereitä ei jaeta kuluttajille eikä mainoksia näy kuin alan lehdissä. Mainonta ei ole kiellettyä, kuten tästä saa käsityksen.

  Voin myös suositella kokeilemaan asioita, koska uskon lukijoiden olevani suurimmaksi osaksi maalaisjärkeä käyttäviä ihmisiä. Jos lapsella on paha maitoallergia, kai sen sanoo järkikin ilman bloggaajan lihavoitua tekstiä, ettei maitoa kannata juottaa? Tai en minä tiedä mikä vaikutus teksteilläni on, nähtävästi aika suuri.

  VastaaPoista
 33. Siis voi hyvä ihme! Rauhoittukaa... ottamatta kantaa siihen toivoivatko Arlan ihmiset bloggaajan tarraavan luomu äm-korvikkeeseen mainostaakseen niin miun mielestä tässä ei kyllä suositeltu maitoallergisille vauvoille mitään. Kirjoittajahan sanoi, että jos joillain vauvoilla tulee jotain pientä jostain korvikkeesta niin voi kokeilla toista merkkiä/laatua/firman purkkia.

  Minulla on multiallerginen lapsi joka myös allerginen maidolle. Ja en todellakaan ajatellut nyt et jees, nyt ostaan tätä luomu korviketta ;D Eiköhän se oma järki siellä päässä saa olla mukana blogeja lukiessa(kin) :)

  Mun mielestä on mukavaa kuulla uutuustuotteista siinä missä uusista asioista ja kaikesta mahdollisesta :) Jatka samaan malliin Mami!!

  VastaaPoista
 34. Hyvä ihme, mun piti kirjoittaa MUTSI eikä Mami? Kaikeen sitä näppiksellä taipuu parin tunnin yöunien jälkeen :D No, väitin myös koulikäiselle pojalleni, että hän ei pääse ulos ellei ole syönyt ensin läksyjään :D Pojan ilme oli näkemisen arvoinen... Siis minähän vain tiivistin kaksi asiaa samaan lauseeseen, piti sanoa ellei ole syönyt ensin JA tehnyt läksyjään.... :D

  VastaaPoista
 35. Siis ette jumalauta tosissanne keuhkoo jostain etiikasta täällä? Onhan se nyt ihan hirveetä, että tällasesta aiheesta mutsi bloggas..

  Pitääkin olla tyytyväinen, että joku pitää vaarin näinkin mittavan tärkeistä asioista, hahh!

  Tsemppii mutsi :)

  VastaaPoista
 36. Jos tää postaus http://oimutsimutsi.bellablogit.fi/2012/10/04/vieroitus-netissa/ kompensoisi pahoja vaikutuksia, mitä tällainen äidinmaidonkorvikkeesta kirjoittaminen aiheuttaa? ;)

  VastaaPoista
 37. Ai sääkin olit siellä! Oli niin pimeetä ettei nähnyt siellä kellarissa, kun tyylikkäästi myöhässä tultiin ja kalvosulkeiset olivat jo alkaneet. Muuten olisin tullut lähiökollegaa nassutusten moikkaamaan. Tai no joo, ainakin jos ei oltaisi myös lähdetty muualle syömään aamupalaa (ja nukuttaan Minityyppi päikkäreille) ennen tilaisuuden loppua.

  Mut hei, nää luomuiset korvikkeet on mielenkiintoinen juttu. Jos siitä aamiaisella mainittiin läsnäoloni aikana, meni itseltäni ohi, hups. Korviketta tyyppi ei ole kertaakaan saanut, mutta nyt olen hiljaa mielessäni kelaillut, voisinko laistaa periaateestani, vaikka maitoa tulee omistakin tehtaista vaikka muille jakaa. Tekis nimittäin puolikas vuorokausi vauvatonta aikaa niin hemmetin hyvää, että huhhuh. Tai jos oikein villeiksi lähdetään, kokonainen vuorokausi. Ja mitä nopeemmin, sen parempi, eikä silloin ehtis pumppaamalla tyypin vuorokausiannosta saada pakkaseen jemmaan. Kahtotaan, kahtotaan....

  VastaaPoista
 38. Ei mulla muuta, mutta sun kaverit ei oikeasti voi olla maitoallergisia jos voivat juoda jotain maitoa (oli se luomua tai ei). Maitoallerginen on allerginen maidon laktoosille ja sitä on kyllä luomumaidossakin. Olisikohan niin, että niillä on laktoosi-inteloranssi?

  VastaaPoista
 39. Lukihäiriö iski, siis laktoosi-intoleranssi :) Ja siis tarkennuksena, tarkoitan lehmänmaidon laktoosia. Kyllähän voivat toki juoda varmaan soijamaitoa tai kauramaitoa. :)

  VastaaPoista
 40. Äh, sanon nyt vielä kuitenkin jotain. Ei täällä kai kukaan ole sanonut, että OMM olisi rikkonut lakia, ei tietenkään ole. Kyllä hänellä on oikeus kirjoittaa ihan mistä haluaa. Mutta Arla on rikkonut lakia tuodessaan korviketta tuollaiseen mainostilaisuuteen. Korviketta saa mainostaa vain ammattilaisille, ei tavallisille kansalaisille, ei toimittajille, ei bloggareille, ei edes muiden tuotteiden ohessa tai ihan vaan vähän suljetussa tilaisuudessa. Piste. Korvikekoodille on olemassa oikein hyvät perusteet, ja minua ärsyttää joka kerta, kun huomaan korvikefirmojen niitä rikkovan, vahingossa tai "vahingossa".

  Olen pahoillani, että vielä kommentoin, vaikka jo kielsitkin, OMM. Mutta tämä kritiikkini kohdistuu tosiaan ihan täysin tuohon firmaan, ei sinuun.

  VastaaPoista
 41. Ja siis tää päivä ei oikeasti ole mun... kuten edellä joku mainitsi niin maitoallerginen on siis allerginen maidon PROTEIINILLE ei laktoosille. Olipas järkevää kommentoida taas kun itse sekoilen koko ajan, heh. :)

  VastaaPoista
 42. VOI JEESUS ja jösses ja mitä vielä, sanon. Hoh hoijaaaaa!!!!!!!!

  LÄhiömutsi, ei niistä kovikkeista mainittu mitään aamiaisella. Olivat pöydällä kaikenmaailman maitojen, viilien, juustojen ja muiden arlan luomutuotteiden seassa. TOOOOOOOSI törkeetä.

  Mä en ole muuten jaksanut pumpata maitoa varastoon aikoihin, joten korvikkeella menevät kun en ole kotona.

  VastaaPoista
 43. Vasta nyt pikaisesti selailin myös nuo muut kommentit. Mä itse kannatan puolen vuoden täysimetystä ja mahdollisimman pitkää imetystä senkin jälkeen, jos se vain on mahdollista. Mutta koska se kaikille ei ole mahdollista, eri vaihtoehtojen tietäminen on hyvästä.

  Itse en tiennyt, että korvikkeiden mainonta on laitonta. En lukenut noita linkkejä, kun ei asia nyt niin paljoa liikuta. Ymmärrän kyllä kiellon pointin, etenkin kehittyvissä maissa. Mutta blogeissa kerronnan takana on ihminen, ei mainoskoneisto. Blogisti kirjoittaa valitsemistaan asioista, jotka liittyvät blogin teemaan. Mutsiblogit ovat yhdenlaisia vanhempien vertaistukiverkostoja, joissa jaetaan ja vaihdetaan vinkkejä, omia mielipiteitä, kokemuksia ja vaikka bongauksia kaupan korvikehyllyltä. Ihan niin kuin perhekahvilassa tai tuttujen vanhempien kanssa jutustellessakin. Nyt vain tieto tuli ennen purnukoiden päätymistä kaupanhyllyille, mutta itse ainakin tykkään tietää uusista äitiyden ympärillä tapahtuvista jutuista, tuotteista ja ilmiöistä heti jos ei vähän aikaisemminkin. Vaikka eivät niin itseäni koskettaisikaan.

  Mun mielestä tässä palveltiin blogin lukijoita hienosti, eikä salettiin kukaan pistä omia hyvin toimivia maitobaarihanojaan kiinni tämän takia ja siirry syöttämään pelkästään teollista korviketta bebelleen.

  VastaaPoista
 44. Joo, luinkin noi muut kommentit vasta nyt, ja naputtelin niistä riemastuneena uuden kommentin tuonne hieman alemmaksi.

  VastaaPoista
 45. Purnukat muuten tulivat kauppoihin 1.10. Ja samaa mieltä Lähiömutsin kanssa.

  Sitä tulin vielä vaan kirjoittamaan, kun tuossa lapselleni kaadoin purkista (ihan tavallista, ei korvike) luomumaitoa, arlalta. Ja ainakin sen maidon alkuperämaa on suomi. Tsekkasin sitten huvikseni myös muut kaappimme arlan tuotteet, jogurtti, kermaviili ja raejuusto suomesta, voi ja juusto ruotsista. Näiden perusteella voisi hyvinkin kuvitella äidinkorvikkeen/maidonkin tulevan ja tuotettavan suomessa. Eli mielummin ostaisin suomalaista JA luomua, kun vain suomalaista.
  Oliko tämä nyt TÖRKEÄÄ ja moraalitonta mainontaa minulta?

  VastaaPoista
 46. Mikäs hemmetin lukihäiriö mulla nyt on, kun joudun koko ajan palaamaan lisäyksien kanssa :D No ihan selkeestihän se tuossa postauksessakin lukee, että ovat jo myynnissä. Vain nettivalikoimasta puuttuminen taisi jäädä tahmaisiin aivoihin kiinni.

  VastaaPoista
 47. Tossa näyttäs olevan Arlan logo, ei Arla-Ingmanin, joten ei salee ole Suomesta.

  VastaaPoista
 48. Joo hiton hyvä pointti Lähiömutsilta, siis jos OMM olis ottanut asiat puheeksi perhekerhossa tmv paikassa, niin olisko kanssamammat tulleet samanlailla silmille kun nyt täällä?! Olisko kerhossa kohkattu koko loppupäivä etiikasta ja OMM:ia syytetty mainosmiesten kätyriksi vai oliskohan mammat tyytyneet vaan toteemaan että ai jaa? kiva tietää! ja sit palattu niihin muihin päivän polttaviin aiheisiin nukutuista yöunista ja vaipan sisällön koostumuksesta. Kysynpähän vaan.

  VastaaPoista
 49. Tietysti samalle korruptiobrunssille kutsutut bloggaajat puolustavat toisiaan, kuinkas muutenkaan. On kyllä nerokas formaatti tämä blogeissa mainostaminen, yritykselle halpaa kuin saippua ja tuloksena harvinaisen kritiikitöntä "kuluttajamainontaa". Vähän vuohenjuustobagelsia ja godispussi kotiäideille niin johan sana uusista "tarpeellisista" vauva- ja lapsikamoista leviää blogeissa kulovalkean tavoin.

  Harmillisinta tässä on, että bloggaaja menettää tinkimättömyytensä, uskottavuutensa. Se, kun ei enää voi tietää, kehuuko bloggaaja jotain tuotetta vilpittömästi vai siksi, että yritys on tarjonnut hänelle tuotetta ilmaiseksi kunhan hän järjestää arvonnan. Lähiömutsillakin oli ennen hauskoja, hyvin kirjoitettuja, kriittisesti äitiyden ilmiöitä tarkastelevia tekstejä, nyt siellä on sukkis- ja töppösarvontaa. Kai se maa sitten vain näin makaa ja itse olen vanha kuin metusalem ihmetellessäni tällaista. Mutta ihmettelen silti, miksi fiksut, tarkkanäköiset, sanavalmiit äitibloggaajat pystyy ostamaan niin helpolla?

  Ja muutenkin, milloin bloggailusta tuli tarinointia omista uusista tavaroista?

  VastaaPoista
 50. Minusta täällä on kritisoitu nimenomaan Arlan toimintaa, ei bloggarin. Kyllä minä perhekerhossakin älähtäisin, jos joku sanoisi olleensa tilaisuudessa, jossa on mainostettu uutta mainiota korviketta. On väärin, että firma käyttää bloggareira näin hyväkseen. Lain mukaan KAIKKI korviketietous kuuluisi tulla kuluttajille terveydenhuollon ammattilaisten kautta.

  VastaaPoista
 51. Aika härskiähän oli Valioltakin sen Tuutin ilmestyessä, että lanseerasivat samalla niitä puuroja ja vellejä ja kun niitä mainostettiin, niin toki ihmiset sen myötä löytävät samasta hyllystä saman lafkan korvikkeenkin. Tietoisesti tehty juttu eikä tietenkään mitenkään kiellettyä, mutta jätti jotenkin nihkeän fiiliksen. Enkä nytkään ihan täysin sulata Arlan toimintaa, mutta en voi sanoa juuta enkä jaata kun en tilaisuudessa ollut enkä tiedä kaikkia tuotteiden esittelyyn liittyviä yksityiskohtia.

  Mä en muista mistä olen kuullut korvikkeiden mainonnan olevan kiellettyä samoin kuin niitä ei saa myydä alennuksella, mutta olen sen jo hyvän tovin tiennyt. Neuvolaterkka on pari kertaa sanonut, että neuvolassa ei saa mainostaa, joten voi itse valita ottaako jonkun ylimääräisen materiaalin (oli varmaan se vau-raskauskalenteri tms.). Huvittavaa kyllä sinänsä, kun neuvolakortti isketään kuoreen, joka on täynnä mainoksia ja ne hymynaamatkin on korvike- ja lastenruokafirmojen tarjoamia, meidän neuvolassa ne ainakin on vaan valmiiksi leikanneet ne tekstiosat pois. Tämä kävi ilmi vasta kun Norsis kertoi järkyttyneenä että ne onkin mainoksia ne hymynaamat, heidän neuvolassaan kun oli annettu se koko paperi sensuroimatta mainosta.

  Heh, mut heti kun näin mistä oot kirjottanu oli pakko kattoa paljonko kommentteja ja arvasin että täällä kiehuu :D

  Se on tosi haasteellista blogistaniassa vetää rajoja. Tuskinpa kukaan olisi alkanut mesota, mikäli samat jutut olisi löytynyt jostain blogista, jota lukee 20 ihmistä. Enkä tiedä kuinka paljon vaikuttaa se onko blogi täysin itsenäinen vai portaalin tai jonkun kaupallisen tahon alaisuudessa. Kinkkisiä juttuja! Yhtäällä ajattelen, että korvikkeen mainostus on kiellettyä ja tässä on siinä ja siinä onko mainos vai ei, ja toisaalta ajattelen, että hyvä tietää. Me kun ei koskaan hiippailla siellä lastenruokahyllyillä niin mistä mä voisin tietää että on jotain uutta. Meilläkin tilanne, jossa todellakaan ei enää niin vaan lypsetä muksulle maitoa pakastimeen ja nyt vuoden täytettyään saanut mun iltamenojen aikana lehmänmaitoa, jota se puklaa hulluna. Ei olla koskaan annettu korviketta, olen sitä vierastanut, mutta toisaalta kun muksu tuota tavallistakin maitoa juo ongelmitta, niin miksei korviketta, ei selvästi ole nirso sen suhteen. Ja ehkä korvike ei aiheuttaisi niin voimakasta puklaamista. Joten jos mun olis pakko joku korvike lapselle hankkia, niin on kiva tietää että on tuollainen vaihtoehto.

  VastaaPoista
 52. bloggailusta tulee turinaa uusista tavaroista juuri sillä sekunnilla, kun blogin lukijamäärä kasvaa, yksityisyyden suojaaminen tuntuu tärkeämmältä kuin oman elämän pistäminen toisten äitien arvosteltavaksi ja kun kommentoinnin taso laskee juuri tämäntyyliseksi. Ei kukaan järkevä äiti kirjoita tuhansille ja taas tuhansille hormoonihuuruisille mammoille omista asioistaan, koska koskaan ei tiedä kuka hullu on oven takana kohta huutamassa.

  Sitä paitsi kaupallisuus, esimerkiksi juuri arvonnat, lisäävät aina selkeästi myös lukijamäärää joten jos sinä et tykkää, moni muu tykkää. Kyllä mäkin kuule bloggailisin oman perheen elosta ja lapsen kehityksestä, jos lukijoita olisi sata. Muttakun ei oo.

  VastaaPoista
 53. No kylläpä tuolla ylhäällä syytettiin bloggaajaa esim. sanamuodoin "ensisijaisesti" [valmistajaa] ja mainitsemalla "tuotebloggaajan vastuu". Ja sehän on ihan perusteetonta ja perseistä.

  Vittu mikään ihme jos tällasen kommentoinnin kanssa palaa käämi.

  VastaaPoista
 54. Ei liene olemassa sellaista kuin yksi ainoa oikea tapa blogata. On olemassa jonkin - kaupallisen tai ei - portaalin alla toimivia blogeja, on olemassa yksityisiä blogeja, jotka tekevät tuoteyhteistyötä, on blogeja jotka myyvät mainostilaa, blogeja jotka kärkkyvät ahnaasti josko joku antais hynää ja blogeja, joiden pitäjiä ei vois vähempää kiinnostaa mikään rahalle haiskahtava. Vaikka itse kuulun tiukasti viimeisimpään ryhmään, en oleta että kaikki bloggaajat toimivat samoin. Jos joku blogi alkaa haista liikaa, en lue sitä tai skippaan räikeimmät tuotesijoittelut. Ei kukaan - ainakaan toivottavasti - pidä asetta ohimolla ja pakota lukemaan "muuttuneita blogeja".

  VastaaPoista
 55. Luomukorvikkeesta tuli näin äkkiseltään sellainen ensivaikutelma, että hetkinen, mitä ihmettä?! Korvikehan on kuitenkin melko kaukana siitä todellisesti luonnonmukaisesta tuotteesta, äidinmaidosta :) Jotenkin en siis osaa yhdistää korviketta ja luonnonmukaisuutta samaan lauseeseen. Mutta varmasti hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät voi imettää tai niille, jotka kaipaavat vaikka hoitopäiville äidimaitoa korvaavaa tuotetta. :)

  VastaaPoista
 56. Bloggarin ja muun median edustajan ero on se, että median edustajalla on useimmiten koulutus, ja hän on tietoinen alaansa liittyvästä lainsäädännöstä ja siten huomaa tällaisen mainonnan helpommin. Ja kyllä se on mainontaa, jos korviketta on mainostilaisuudessa edes esillä. Korvikekoodihan kieltää esimerkiksi senkin, että korvikkeita sijoitettaisiin kaupassa hyllyn päätyyn näkyvälle paikalle.

  Ja totta kai neuvolan henkilökunta on saanut tuta koko propagandan, sinnehän se suunnataan, kun muualla mainostaminen on laitonta. Mutta heidänkin pitäisi ainakin noin teoriassa olla koulutuksen kautta vähän enemmän perillä aiheesta - näinhän ei valitettavasti käytännössä usein ole.

  Suosittelin tuolla aiemmin tosiaan jo Palmerin kirjaa korviketeollisuudesta ja sen suhteesta imetykseen, on aika mainio tietopaketti, jos aihe yhtään kiinnostaa.

  VastaaPoista
 57. Korvikkeiden mainoskielto ei tietääkseni kuulu journalismiopintokokonaisuuksiin. Laajaan yleissivistykseen se saattaa kuulua, ja siinä kohdallani oli aukko.

  Kiitos kirjavinkistä. Vaikka pitkän ja lapsentahtisen imetyksen puolesta puhunkin mielelläni, en jostain syystä jaksa tästä vetää pultteja niin paljoa, että kirjaa ainakaan juuri nyt hankkisin.

  VastaaPoista
 58. Käsittääkseni aika monella bloggaajallakin on koulutus?

  VastaaPoista
 59. Tuo oli kieltämättä munkin ensimmäinen ajatus, kuulostaa niin ristiriitaiselta. Mutta kiva että mahdollisimman luomua niillekin jotka ei pysyvästi tai satunnaisesti pysty tarjoamaan äidinmaitoa.

  VastaaPoista
 60. Tän koko kommenttiketjun pitäisi varmaan vituttaa mua näin vloggaajana, mut en vaan pääse yli siitä että tässä puhutaan korvikkeesta. Kun täähän kuulostaa enemmän joltain asekeskustelulta. En v o i tajuta tätä korvike on saatanasta -näkökulmaa Suomessa. Ghanassa lapset ehkä sairastuu ja kuolee likaiseen veteen tehdyn korvikkeen takia, täällä korkeintaan mutsi köyhtyy. Mun puolesta korviketta saa syöttää vaikka tissejään suojellakseen, ei vaan kiinnosta. Kateellinenhan mä olen kun Kakkonen ei korviketta suostu vetämään ja olen pumppuhelvetissö aina jos yritän jonnekin lähteä.

  Ommikselle kiitos tästä seuranneesta postauksesta. Nyt sadan lukijan lähestyessä huomaan miettiväni noita juttuja ja kaupallisuus alkaa kummasti houkuttaa...

  VastaaPoista
 61. joo, kannattaa alkaa kaupalliseksi bloggaajaksi jos sulla on 3h aina öisin aikaa moderoida viestejä. Siinä samalla voi muistella arlan aamupalaa ja miettiä sitä korvaukseksi ;)

  VastaaPoista
 62. niin, ehkei se luomu tässä tapauksessa tarkoita 3v pelkästään luomuruokaa syöneen äidin maitoa :) Joka on luomutisseistä käsin pumpattu tölkkiin.

  VastaaPoista
 63. Pakko heittää tähän väliin kommentti. Kiva kuulla uudesta tuotteesta, en olekaan tuohon vielä hyllyjen välissä törmännyt.

  Meilläkin syödään korviketta (harmillisesti, nyyh:(), aluksi oli pelkkää valmista tavaraa, mutta nyt on menossa semmoinen korvike"lajike", että sitä on sekä valmiina että jauheena. Mutta siis, mä en ymmärrä, mitä kaikki purnaa niistä jauheista, sillä se jauhehan on tosi kätsyä silloin kun lähtee jonnekin neljän seinän sisältä, eikä ole sitä mikroa välttämättä saatavilla (eikä vauva halua maitoaan huoneenlämöisenä). Ei muuta kuin keitettyä vettä pieneen termariin, pullot kassiin ja maitojauhe mitattuna oikean kokoisiksi annoksiksi miniminigripeihin. Sitten onnistuu syöttö missä tahansa! Eikä tari ees heittää purkinjämiä pois. Kyllä meilläki kotona käytetään enimmäkseen just noita purkkeja, mutta mun elämä helpottui, kun tajusin sen jauheen edut muualla kulkiessa.

  Muihin kommentteihin sen verran, että minusta on ainakin ankeeta, jos näistä korvikkeista ei sais puhua, kun on myös semmoisia ihmisiä, jotka haluavat lapsilleen parasta, eikä imettäminen syystä tai toisesta ole mahdollista. Ois silloin ihan hirveen kiva, että sais lapselleen edes sitä toiseksi parasta ilman, että asiasta on kauhea haloo.

  VastaaPoista
 64. Anteeks, kun ängen tähän, mutta repesin niin tuolle viimeiselle lauseelle. ;D Sama! Onneks on synnytyksestä jo muutama kk, niin ei tuu naurukohtauksen iskiessä pissat housuun...

  VastaaPoista
 65. :D kuulostaa siis aivan todella houkuttelevalta!

  VastaaPoista
 66. Ihan sama logo kun kaikissa mussakin tuotteissa, alkuperäaasta huolimatta. Mutta siis, ihan sama.

  VastaaPoista
 67. No toi oli ehkä huono linkki mutta siis Suomessa ei käsittääkseni valmisteta Arlaa kuin entisissä Ingmannin meijereissä ja niiden logo on Arla-Ingmann.

  VastaaPoista
 68. Voi tietysti olla että tekevät ulkomaan markkinoille pelkällä Arla-logolla joten voi olla että olen väärässä oletukseni kanssa että Suomesta toi tavara ei ole.

  VastaaPoista
 69. jestas näitä kommentteja! tätä kommenttiketjua voisi ehdottaa joksikin vuoden hauskimmaksi nettikeskusteluksi! ennen omaa lasta minulla ei ollut aavistustakaan kuinka saatanallista voi maito olla! :D kumma juttu muuten, tuttavaäideissä on niin imettäviä kuin korviketta antavia, muttei korvike herätä kenessäkään juuri minkäänlaisia tunteita. netissä taas... huh huh! tuntuu että nettiin kirjoittavat vain ne parhaat/surkeimmat äidit. :D

  MITEN VOI JOKU SAADA MAIDOSTA HERNEEN NENÄÄN ?

  VastaaPoista
 70. mistä tahansa voi saada herneet nenään, mutta etenkin imettämättömyys, rintareput ja kertakäyttövaippojen käyttö aiheena johtaa aina tähän.

  VastaaPoista
 71. Ei hemmetti mitä porukkaa täällä hummaa kommentoimassa. Jos joku on niin tyhmä, että lopettaa imetyksen vaan sen takia, että jossain blogissa mainitaan sana korvike niin se ei varmaan ole pahin temppu mitä se ihminen lapselleen tulee tekemään... Eli tuskin isoa vahinkoa on tapahtunut ;)

  Eikös tämän pitäisi olla vaan viihdettä ja mukavaa ajanvietettä sekä lukijoilla että kirjoittajalle?? Noh, minä tykkään!

  VastaaPoista
 72. Arvaas mitä? Käytiin marketeis ettiin korviketta (päästiin kotiin jo) ja KAIKISSA muissa oli kalaöljyä paitsi tässä Arlan luomussa. Jopa hypoallergia-jauheessa, ihmetytti. Että ostin nyt sit tanskalaisvalmisteista luomua enkä Valion ah nin kotimaista Tuutia, kun siinä oli tuutin täydeltä kalaöljyä. Mut mun isä, joka on siis entinen maidontuottaja Valiolle, sanoi että Valiolla on todella jäykkä tuotantopolitiikka.

  On varmaan korvikekoodin vastaista, että mun vauva nukkuu nyt tyytyväisenä 20ml korviketta massussa, kun multa tulee maitoa tässä vaiheessa vaan joitain millejä ja lapsi on tänään jystänyt 6h nännejä vereslihalle. Nyt on nännit Bepanthenen alla levossa.

  VastaaPoista
 73. Kun Tuttelin valmistus lopetettiin, möi paikallinen Cittari viimeisiä purkkeja alennuksella. Tyytyväisenä näitä sitten ostin, mutta huomautin kyllä kassalla, että eikös korvikkeen myynti alennuksella ole lainvastaista.

  Meillä on muutama kuukausi sitten lapsi siirtynyt tavalliseen maitoon, mutta jos tuota luomu korviketta olisi ollut tarjolla niin olisi sillä meillä lasta ruokittu.

  VastaaPoista
 74. Musta oli todella kiva lukea tästä, ja olen kiitollinen tiedosta. Meillä syödään korviketta, kun imetys ei onnistunut. Kotimainen Tuuti on myös sattumoisin tähän mennessä ainoa korvike, joka ei sovi beebin vatsalle, Tästä syystä on niin ihana kuulla, että taas olis ehkä hieman parempi vaihtoehto tullut kokeiltavaksi, niin ei tarvis tuntea huonoa omatuntoa Nestlén ja muun tehotuotetun tavaran käyttämisestä. Soveltuvuusasiat ja luomumaidon ominaisuudet sikseen, luomumaitopohjaisuus kai tarkoittaa edes hitusen parempia oloja niille ihanille elukoille, jotka mun lasta ruokkivat, kun itse en pysty.

  VastaaPoista
 75. Pakko nyt tähän väliin heittää, kun omasta lähipiiristä löytyy molempia sekä laktoosi-intetoleranssista kuin maitoallergiasta kärsiviä, että sehän on nyt tietysti aivan eri asia. Maitoallergia on (useimmiten) hengenvaarallinen ja silloin ollaan allergisia maitoproteiinille, eli mikään maito ei tietenkään sovi. Varmasti tämä kaikille selvää onkin, joskus vaan olen itse törmännyt ihmisiin, jotka ovat ajatelleet, että maitoallergikko saa vain vähän vatsanväänteitä, jos maitoa jossakin muodossa ruoassaan saapi...

  VastaaPoista
 76. Kiva, ku infoat näistä uusista tuotteista! Ei niitä huomais hyllystä, muutenki ku on hys hys -hommaa koko korvikkeesta puhuminen. Tieto on aina tervetullutta. :)

  Onhan se ihan älytöntä, että jotku kuvittelee imetyksen jatkuvan. Palatkaa tälle vuosisadalle hei. Äidinmaito on semmosta sokerilitkua, että kannattaa mahollisimman aikasin vierottaa pois siitä. Mieluummin jotain luomua lapselle syöttää kuin antaa äidinmaitoa, siihen on kuitenki voinu kertyä ties mitä myrkkyjä.

  VastaaPoista
 77. http://areena.yle.fi/radio/1671250 n. 8:25 ->

  Oi mutsi mutsi ei edes tajunnut tulleensa hyväksikäytetyksi mainonnassa...

  VastaaPoista
 78. Hmmm? Pitäiskö mun saada palkkaa jokaisesta jutustani vielä erikseen joltain firmalta, kun saan jo yhdeltä firmalta palkkaa bloggaamisesta? Älä huoli, luultavasti tääkin juttu poikii mulle jotain uutta juttua, mistä voin hyötyä sitten taloudellisesti enemmän ;) Tosin oma kirjoittaminen ei lähde kyllä palkkionmetsästyksestä liikkeelle.

  VastaaPoista
 79. Piti oikeen kaivaa tämä postaus esille taas. Että kiitosta vaan, nyt tämä mutsi on siirtynyt astetta luomumman korvikkeen käyttäjäksi ja kiitos kuuluu sulle :)

  ps. mun sorelitki kolahtaa postiin hetkenä minä hyvänsä, hahhhh :D

  VastaaPoista
 80. No nyt Soreleita kyllä tarviikin, just katsoin pihalle ja isoja räntähiutaleita maa täynnä ja lisää tulee :)

  VastaaPoista
 81. Meillä vauva saanu tuutia,mutta eilen kaupassa käydessäni ostin tätä arlan korviketta koska tuutit oli loppu. Niin vaan kävi meillä ettei tuote sopinut. muuten niin hyvin yönsä nukkuva vauva heräsi useita kertoja, eikä oikeen tunnu maito maistuvan :S ja syö huomattavasti pienempiä määriä kun väliaikaseßti vaihdettiin juomaa..

  Sairas en usko olevan kun muuten pirtee ja hyväntuulinen.

  Meillä siis pysytään jatkossakin tuutissa :).

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images