Halpa vs. kallis kenkäosastolla

En ole koskaan ollut "älä sorru halpoihin kopioihin" ihmisiä. Totta munassa kannattaa sortua edulliseen ja toimivaan, jos vastakoh...En ole koskaan ollut "älä sorru halpoihin kopioihin" ihmisiä. Totta munassa kannattaa sortua edulliseen ja toimivaan, jos vastakohtana on sikakallis ja yhtä hyvin toimiva asia, jos halvempi ei loukkaa minkäänlaisia patentteja tai ole muuten 1:1 täyskopio merkkituotteesta. Jos löydän torilta muoviset "Minna Parikat", tuskin sorrun, mutta jos tarvitsen kirkkaan juomalasin, on mulle ihan sama onko se Kartio tai joku muu yksinkertainen tehtävänsä täyttävä kuppi. Näin on varmasti monella muullakin.

Blogeissa yleensä suositellaan tuotteita, jotka bloggari on todennut hyviksi ja harvemmin haukutaan, että olipa paska muovilaukku kun ei vastannut LV-laatua, vaikka oli sama monogrammi kyljessä. Mutta tää on sellainen postaus, missä tyhmä bloggari myöntää virheensä sorruttuaan halpaan kopioon. Kyse on canadabuutseista, mitkä herättivät keskustelua muutama postaus sitten. Niitä kun löytyy kuulemma paljon halvemmalla Citymarketista, mitä mun jalassa olleet kengät ovat. Tässä hieman faktaa buutseista, kannattaa lukea ennen Cittariin marssimista (vaikka mulla ei kyllä ole kokemusta niiden kengistä)!

Viime  talvi oli pitkästä aikaa talvi, milloin tarvitsin uudet hyvät talvikengät. Mietin pitkään monissa blogeissa hehkutettuja Soreleita, mutta tulin tulokseen ettei kumikärkisissä talvikengissä voi olla niin paljon eroa, joten hankin canadabuutsini ruotsalaisen kenkäketjun valikoimista onnellisena siitä, että säästin ainakin 50 euroa ja hyvältä näyttää. Kengät näyttikin oikein kivoilta ja päteviltä, mutta nopeasti tuli selväksi, ettei ne vastanneet yhtään sitä, mitä kengiltä odotin. Halusin kumikärjen siksi, ettei jalkani kastu, mutta vesi tulikin läpi tiivistämättömästä läpästä. Pohjat jäätyivät kivikoviksi pakkasessa ja aiheuttivat vaarallisia horjahduksia, mitkä onneksi eivät kaataneet itseni lisäksi vauvan vaunuja. Pakkasella kengät eivät myöskään pitäneet kylmyyttä, vaan tarvitsin topattuun talvikenkään villasukan, mikä oli päivän päätteeksi litimärkä sisään tulleesta lumesta. Voin kertoa, etten ollut kovinkaan tyytyväinen "sijoitukseeni".

Jotkut varmasti muistavat, että tilasin jo heinäkuussa Ellokselta vastaavat merkkijalkineet eli Sorelit (tämä yläkuvassakin näkyvä malli), etten tälle talvelle joutuisi vastaavaan vitutukseen, mitä viime talven kengät aiheuttivat päivittäin. En ole katunut ja nykyisin olen kyllä Sorelnaisia henkeen ja vereen, parempaa syys/talvikenkää saa hakea. Kesällä tilatut kengät ovat olleet käytössä nyt kuukauden päivät ja jos vertaan niitä edellisiin "samanlaisiin" voittaa Sorel 6-0. Jo pelkästään irrotettava huopavuori on halvan ja kalliin kengän hintaeron arvoinen, on ihan mahtavaa, että metsäretki-kauppareissu-leikkipuistopäivän jälkeen huopavuoren voi irrottaa ja pistää parvekkeelle tuulettumaan. Toinen onni uusissa buutseissa on, että ne ovat todistetusti vedenpitävät ja likaa hylkivät, läppä on ommeltu kiinni kenkään niin ettei reikiä ole eikä vesi yksinkertaisesti pääse sisään. Lumen tullessa myös varren teddyreunus estää lumen kenkään joutumista, edellisissä kengissä varren karva oli lähinnä hupainen koriste.

Pakkasilla en tietenkään ole kenkää ehtinyt testaamaan, mutta pakkasenkestävyydestäkin olen kuullut pelkkää positiivista, vaikkei oma mallini olekaan se kaikista kylmimpiin olosuhteisiin suunniteltu malli. (mikä siis kestää - 73 astetta ja ei ollut ihan tarpeeseen). Hyvänä puolena Soreleissa on myös se, että klassikkomalleissa tuota irrotettavaa huopavuorta voi ostaa myös erikseen ja näin ollen sisältä (yleensä kai kantapäästä?) kulunutta kenkää ei tarvitse heittää menemään, vaan voi hankkia siihen uuden vuoren. MAHTAVAA.

Tämän postauksen tarkoitus oli selventää, että joskus merkkituotteesta kannattaa maksaa, ettei tarvitse maksaa kahta tuotetta kuten allekirjoittanut sitten teki. Ja koska talvikenkäasiat ovat ajankohtaisia ja canadabuutsit nyt se äitiuskottavin malli, kannattaa miettiä mitä kengältä hakee. Jos tarkoitus on kulkea kaupungilla kumikärkisissä kengissä, mutta ei poiketa paljon polulta, on halvempi vaihtoehto varmasti toimiva. Mutta jos haluaa ulkonäön lisäksi myös toimivuutta, suosittelen harkitsemaan siltikin sitä kalliimpaa. Sillä enemmän se kirpaisee, kun huomaa hankkivansa ne kalliit joka tapauksessa, yhden läpimärkien sukkien talven jälkeen.

Toivottavasti tästä oli apua niille kenkäpähkäilijöille, mihin viime talvena itsekin kuuluin, nyt sävelet ovat selvät :)

29 kommenttia

 1. Mulle tuli eilen ne _lasten_ Sorelit (aikuisten malleissa ei ollut sopivia kokoja/malleja/hintoja) ja ne on ainakin pehmoiset. Pohja on muuten aika paksu, mikä selittää lämpöeristävyyden pakkasellakin. Noissa ei oo sitä huopasukkaa mut kestän sen :D Sit toi pikalukitushomma on hyvä, kun talvella uloslähtöcombo on parhaimmillaan kolme lasta + koira, jolloin pitää olla nopee pukee ittensä ennenku joku pyörtyy hiksaan tai kusee lattialle..

  Nyt mä pesen mun muovibaltsut talviteloille ja aloitan megasoreltestauksen, katotaan miten käy!

  Ps. Tarviikohan noihin tekstiilivarsiin laittaa kosteussuoja-ainetta?

  VastaaPoista
 2. Melko möhkön näköiset kengät, mutta itsekin jo useamman vuoden märkäsukkaisena talvisin kulkeneena (ja mukamas hyviä talvikenkiä ostaneena!) alkaa kengän ulkomuoto olemaan yks hailee, kunhan varpaita ei enää palelisi talvisin... Voi olla että Sorelit menee tilaukseen :)

  VastaaPoista
 3. Niin ja näitäkin on kahta eri laatua tai tasoa. On nämä ilmeisesti sinullakin kuvissa olevat kevyemmät versiot (kaupunkikäyttöön) ja sitten vielä paksupohjaisemmat versiot. Itsellä on ne paksummat, jotka ovat ehkä liian klohmot arkiseen tepsutteluun, mutta pitävät kyllä varmasti varpaat lämpimänä kovemmilakin pakkasilla (pohja on kaksin kolminkertainen verrattuna kevyempiin, taitaa huopavuorikin olla vähintään tupla). Kevyesti ne jalassa päiväkodin pihalla talvet seistiin, koskaan ei palellut. Itse tässä juuri harkitsen noita kevyempiä arkisempaan käyttöön, loskakelien varalle.
  Ja sen voin kertoa, että nämä kengät kestävät vuodesta toiseen. Varmasti tulevat pitkällä tähtäimellä halvemmiksi kuin halpikset. Ei se ole turhaa puhetta, että köyhän ei kannata ostaa halpaa.

  VastaaPoista
 4. Loistava ajankohtainen postaus! Odotan siis veronpalautuksia ja tilaan Oikeat Sorelit. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Pieni mainos: kyseiset kengät on muistaakseni stockalla kanta-asiakastarjouksena lasten puolella marraskuussa. Koot siellä yleensä 39-40 asti.

  VastaaPoista
 6. Mä olen kanssa käyttänyt Soreleita monta vuotta, parempaa talviulkoilukenkää saa kyllä hakea! Mutta hetkinen, olet käyttänyt näitä jo nyt kuukauden päivät?! Mitä ihmettä, wow :O Hih siis mä kuljen vieläkin Converseissa (toinen pettämätön kenkämalli!) Sorelien levätessä kellarissa odottaen kylmän tuloa. Ymmärrän kyllä sun hingun vetää uudet hyvät popot jalkaan, varsinkin kun on niin kivat... Mutta mä sentään palelen helposti (lue: about koko ajan) ja Soreleissahan tulis ihan kuuma! Vai..?
  No anyways, pirtsakkaa perjantaitata sulle! :)

  VastaaPoista
 7. Sorelit on kyllä mainiot ja puistoissa kököttäville mutseille ihan lyömättömät. Mä löysin omani Brandoksen alelaarista 70€! Tosin mua ärsyttää ihan hulluna toi irtovuori, kenkien riisuminen jotenki tosi hankalaa.... Mun mies ihan ihmeissään katsoo sitä äherrystä kun mä riisun ja puen noita "monoja" ja kuulemma tosi rumatkin sen mielestä. Yhtään ei oo sillä silmää ;-)

  VastaaPoista
 8. En mä ainakaan oo laittanut mitään, luotan villaan ja se nylonosahan on pinnotettu täysin. Miten kokoasia meni lasten koossa, niistä on ollut puhetta et uudet mallit on pieniä. Hyvä ettet menny cittariin!

  VastaaPoista
 9. Joo, ei noi mitkään sirot kyllä oo :D

  VastaaPoista
 10. Kyllä ja noi mun ei siis ole mitkään siperianpakkasten kengät. Ovat kuitenkin sen verran tilavat, että merinovillainen sukka menee kovemmilla pakkasilla sukkelasti tossuun, tuskin paleltaa. Hankin juuri nämä kevyemmät nailonvarrella siksi, että saan pitää niitä syksystä. Villahan on ihana kun se on kuumalla viilee, viileellä kuuma niin toi käyttöaika on tosi pitkä.

  VastaaPoista
 11. Hei, ja pieni toinen mainos: suosituimmat koot loppuvat usein ennen joulukuuta, joten kannattaa harkita jos saisi hankittua aikaisemmin. Lastenkoissa on myös tosiaan naistenkokoja ja monesti tarjouksia tulee, omanikin lähti Ellokselta -40% alella.

  VastaaPoista
 12. Joo, siis noissa kengissä on eroja. Sulla saattaa olla ne vielä lämpöisemmät, noi mun on sellaset missä pohja ei ole paksuin (paksu kuitenkin) ja varsi nahan sijasta nailonia. Eli se lämmitysosuus on tuo vuoritossukka, mikä on nyt ollut ihanan lämmin muttei hiostava. Sinne mahtuu sitten merinovillasukkaa alle. Ja joo, oli mulla hieman himokin uudet kengät laittaa jalkaan kun katsoin 3 tuotantokautta Villiä Pohjolaa just hetki sitten :D

  VastaaPoista
 13. No siis mulla kans noi makso muistaakseni 75 tms. Ite olin aluksi ihmeissäni, et häh, tää lähtee irti, mut nyt oon ihan tottunut tossukka-kenkäsäätöön. Se on niin ihana, et sen tossun saa tuulettumaan ja pois sieltä kengästä!

  VastaaPoista
 14. no nä kyyläsin kaikista malleista ne koot läpi ja osassa koko 37 1/3 oli pituudeltaan 230mm, osassa (mm. siinä mallissa jonka tilasin, möhkömpi kuin toi sun) 246mm. ja oli just hyvä. oli hyvä kun elloksella oli joka mallista kokonumeron tarkka sisämitta.

  cittarissa olis ilmeisesti ollut sitä klassista ruskea-musta-väritystä ja mä halusin joko hävyttömän räikeet tai sitten kokomustat. ja kun noi lasten maksoi 60e ja cittarissa ois ollut sen 40e niin se ero on jo mitätön. sitäpaitsi mun on täs tilanteessa helpompaa mennä nettikauppaan (noikin tilattu laps tissillä) kuin tohon jumboon :DDDD

  nyt pitäs enää metästää se kunnon takki. kappahliin en tosiaan ole päässyt... elloksen takeissa on aika paskat vetoketjut niin en haluis sieltä.

  hei mut hain eilen sen lottomekon kun pyörähdin tammistossa jyskissä! koko s oli yllättäen sopiva, vaikka mulla on vielä tynnyrimäinen vartalo. daisarit tosin pursuu ulos kun ne on kokoa meloni mutta koska toi on kotona imetysmekkona niin sehän on vaan plussaa...

  kiitti siis noista sorel-suosituksista, katotaan miten kestää kun mä käytän maanisesti vaan yksiä kenkiä koko talven :D

  VastaaPoista
 15. toi irtosukkahan säästää ihan sikana sen kengän käyttöikää, kun se hikivetinen ei jää sinne mätimään. ihmisten pitäs muutenkin käyttää irtopohjallisia ja ottaa ne aina kuivumaan heti kun kengät on kotona pois jalasta.

  VastaaPoista
 16. Kiitti vinkeistä, kotiäidin onni on alekoodit, sekä käyttöoikeus miehen tiliin. ;) Ja arvoisa OMM, sinut on niiiiin bongattu ruotsalaisen huonekalujätin hississä! Sinä tulit alas, minä menin ylös. Olit hyvin värikäs ollaksesi harmaavarpunen. :)

  VastaaPoista
 17. Ei hemmetti!! Kai huomasit jumppahousuni (kävin jumpassa öö 10:ltä aamulla ja en käynyt sn jälkeen suihkussakaan ja housut jäi...) sekä suklaassa olleen paidan :D Just puhuttiin naapurin kanssa autossa, että meillä on aina tyyli niin kohillaan julkisilla paikoilla ja toppakengät jalassa toki!

  Mistä' muuten mulle saatas mies ja sen tiliin käyttöoikeus nimimerkillä tyhjin käsin ei ikeasta lähdetty TAASKAAN

  VastaaPoista
 18. No voi plääh, ostin just Hulluilta päiviltä halpikset itselle ja lapselle. Toivotaan, että ne on poikkeus. Jos ei niin se on sitten kaivettava kuvetta :/ Muutama vuosi takaperin kotiäitinä ei ollut oikein varaa investoida kunnon ulkoilukamppeisiin, olen kuolannut piitkääään kanadansaappaita.

  VastaaPoista
 19. Oma kokemukseni Soreleista ei ole yhtä hyvä. Vesi meni pahalla loskakelilla läpi ja olivat mielestäni tosi painavat päällä. Parempi kenkä hakusessa mutta mikä?

  VastaaPoista
 20. Onko sulla se nahkainen malli? Noi nyloniset on kevyemmät ja oon mennyt niillä isoistakin lätäköistä ilman mitään ongelmaa, voi olla mallissa vika. Tai jos ei oo waterproof niin kannattaa aina reklamoida :) Mulla ei ole parempaa kenkäratkaisua kuin kumppari seuraavaksi :D

  VastaaPoista
 21. Mä just raahasin kesämonot ja -palttoot vihdoin ullakolle ja hain talvivermeet tilalle. Ja tilanne on just se, mitä pelkäsinkin. Lämpimiä kenkiä kyllä löytyy, mutta ei yhtään sellaista paria, jonka nahan halauaisin antaa maistaa lapsiperheen talviarkea. Että jotkut kestävät ja superlämpimät popot pitäis hankkia. Toisin sanoen pitääkö munkin nyt sortua näihin. Ehkä. Kun mutsius on tainnut sekoittaa pään, sillä etenkin Sorelin yhdet sellaiset ruskeat näyttävät vielä kovin staileilta. Ei möhköiltä vaan kivalla tavalla alaskalaiselta metsurilta. Ja ei jumaliste palelis varpaat tai pulkkamäessä kastuisi villasukat.

  VastaaPoista
 22. myönnetään faktat: olemme aika vanhoja, asumme lähiössä, olemme äitejä eli ei me silleen katu-uskottavuuden kärjessä keikuta muutenkaan...:D Suosittelen kyllä tilaamaan nyt kun niitä kokoja vielä on. Noi nyloniset on siis ohuemmat eli ei tarvi olla mikään sikapakkanen, ne caribout on kuumemmat.

  Mä päätin tilata myös pojalle noi, tykkään valtavasti ite ja mulla on kans sellanen kuuma alaskalainen metsuritarolo KOKO AJAN...Se vaan, et muistais laittaa ne nahkakengät ees joskus jalkaan ois seuraava tavoite. Itse asiassa mä haaveilen tollasesta blanket kengästä vielä erikseen, näyttää kivalle sekin.

  Mut missä menee raja? Nyt kun mulla on jo canadabuutsitkin niin mihin en saa sortua? Ehkä isoon marimekon raitapaitaan pirtsakassa värissä.

  VastaaPoista
 23. Hyvinhän ne voi tomiakin :) Mulla ei ole kokemusta kuin noista edellisen vuoden buutseista, mitkä ei toiminut ollenkaan. Pidetään siis peukkuja!

  VastaaPoista
 24. Mä oon tainnu sortua tohon raitapaita-ansaan jo ennen mutsiutumistani. Ei siis ole enää mitään menetettävää. Metsuritar-minä siis pääsee tänä talvena valloilleen!

  VastaaPoista
 25. Mitenkä näissä Soreleissa koot vastaava totuutta? Ovatko isommat kun normaalisti vai pienemmät vai samat? Tilasin koossa 40, normaalisti kengät on 40-41 ja nyt odottelen sitten että mahtaako sopia :)

  VastaaPoista
 26. Toivottavasti ei mennyt metsään, on aika nafti koko minusta. Mulla on jalka 25cm kun laittaa seinäävasten ja mittaa siitä paperin avulla. 40 kokoinen Sorel on kokolapussa 25cm jalkaiselle (jos tuon saman mallin otit ku mulla) ja se tuntui aluksi aika tiukalle. Sitten huopa antoi periksi ja on nyt just sopiva.

  Mulla on siis jalka aikatasan 40 esim vagabondeissa ym.

  VastaaPoista
 27. No voi vitsi - aattelin että ne on isot kun on sen näköisetkin :) No nyt sit odotellaan että saapuvat niin pääsee kokeilee.. Jos ei oo hyvät niin voihan ne onneksi palauttaa :)

  VastaaPoista
 28. Ja hei, se huopa tulee litistymään. Jos muuten on hyvä, mutta kenkä liian matala ts. painaa jalkapöytään, se menee luultavasti ohitse!

  VastaaPoista
 29. Mä olen kyllä useamman kerran tullut siihen tulokseen kenkien kanssa, ettei hyviä kenkiä saa halvalla. Monet kerrat olen kokeillut. Vaikka kerralla kirpaisee ostaa vähän kalliimmat kengät, niin kyllä siinä säästöä tulee, kun ei heti tarvitse olla ostamassa taas uusia. Lapsille kyllä ostan ihan surutta halpiskenkiä, kun ei ne kuitenkaan mahdu puolta vuotta pidempään.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images