Ihme juttu!

Viime viikkoinen pesuainepostaus taidetaan tuntea tämän blogin lukijoiden keskuudessa kohta pyykkispektaakkelina, niin paljon neuvoja pyyki...

Viime viikkoinen pesuainepostaus taidetaan tuntea tämän blogin lukijoiden keskuudessa kohta pyykkispektaakkelina, niin paljon neuvoja pyykinpesuun jaettiin. Tästedes Oi mutsi mutsin lukijat tunnetaankin säihkyvän puhtaista vaatteista - jopa kirjoittajaa myöten.

Ainakin itse opin paljon uutta ja toimivaa tietoa pyykkäyksestä ja nyt muutama superneuvokin on testattu. Monet varmasti tietävät miltä näyttää 1-vuotias Ikean luomubolognesen ilman ruokalappua syötyään. Jos et, se on jotain tällaista.

Ikeasta palattua päätin testata muutamaakin itselle uutta kikkaa vaikeiden tahrojen poistossa, mutta en jaksanut alkaa pesemään pyykkikoneellista pyykkiä. Monet suosittelivat sappisaippuaa ja sillä hinkkasin ensin isot punaiset tahrat läpi, mutta apu ei ollut kovin kummoinen. Oikein isoja ja punaisia likalänttejä jäi sinne tänne, mutta mulla oli vielä toinen kikka takataskussa: aurinko.

En ollut ikinä kuullutkaan auringon poistavan tomaatti- ja ilmeisesti myös porkkanatahroja! En uskonut, että poistaa, kuulostaa niin hullulta hippeilyltä, mutta laitoin likaisen paidan parvekkeelle. Nyt harmittaa, etten ottanut ennen kuvaa, joten tarjolla on vain auringon saaneen paidan kuva. KATSOKAA!

Ei tahran tahraa. Ei yhtään punaista pilkkuakaan jäljellä. Minne ne meni, söikö aurinko ne? Voisiko joku kertoa MITEN tämä on mahdollista, kun paita ei haalistunut yhtään mutta punaiset tahrat lähtivät noin vain. Ihme juttu!

 

33 kommenttia

 1. Tota on pakko kokeilla. Tahraisia vaatteita kyllä pisaa... ja toivottavasti aurinkoakin pitkälle syksyyn.

  VastaaPoista
 2. Meillä oli talvella tytön valkoiset vaatteet leviteltynä hangelle, niin hyvin kirkas lumi + aurinko tahroja hajottaa. http://www.tiede.fi/uutiset/4743/puhdistaako_aurinko_pyykin_ tuossa linkin Tiede-lehdessä on selitys :)

  VastaaPoista
 3. Aurinko on ihmeellinen. Pilasin lähes kaikki esikoisen vaatteet rautalisällä, jota määrättiin yhden vuoden ikään saakka alle 2,5 kg vastasyntyneelle. Kunnes kuivattelin vaatteita auringossa ja tadam! RAUTATAHRAT OLIVAT POISSA! Laitoin kuitenkin varmuudeksi näihin vaatteisiin apteekista saatavaa sitruunahappoa veteen sekoitettuna ennen kuivatusta, mutta en epäile pätkääkään etteikö aurinko itsessään olisi hoitanut hommaa. On se aikamoinen!

  VastaaPoista
 4. Mä en ole koskaan uskonut tuohon, mutta kai se nyt vihdoin on pakko kokeilla :) Kauanko sä pidit tuota paitaa parvekkeella auringossa?

  VastaaPoista
 5. Olen ehkä hivenen järkyttynyt... ohhoh. *menee penkomaan kaappeja*

  VastaaPoista
 6. puoli päivää se oli, kun kävin kylillä. Sit toiselle puolelle hihaan jäi yks tahra mihin aurinko ei osunut niin muutamassa tunnissa läks sekin kun käänsin paidan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Ihan mahtavaa, et heti löytyi selitys (tosin en ymmärtänyt kuin osan, mutta joo, pääasia et on selitys ;)

  VastaaPoista
 8. Aurinko on kyllä voittamaton tahranpoistaja. Villa- ja silkkivaatteet vaan pitää muistaa kuivattaa edelleen vanhanaikaisin keinoin. Niistä aurinko tekee keltaisia ja sen keltaisuuden poistamiseen ei kai vielä ole keksitty niksejä. Kysyin asiasta myös kirjastonhoitajalta ja vastaus tosiaan oli, ettei kirjaston tietokannoistakaan löytynyt vastausta tähän kysymykseen.

  VastaaPoista
 9. tuo yllä oleva Karlan lähettämä linkki valaisee paljon!

  VastaaPoista
 10. Mahtavaa! Tämä tieto tuli kuin tilauksesta; me olemme tomaatin ja porkkanan heavyusereita, ja sotkua tulossa jatkossakin, kun juuri siirryttiin kiinteisiin kuopuksen kanssa. Hyvä huomio myös tuosta villasta ja silkistä.

  VastaaPoista
 11. Juuri itsekin poistin jättimäisen oranssin tahran vaaleista housuista auringon avulla. Ihanaa!

  VastaaPoista
 12. Hienoo! Huippu kikka, ilmanenkin vielä!

  VastaaPoista
 13. Jos on pelannut joskus kestovaippojen kanssa, on tämä ylivoimainen tahranpoistokeino tuttu. Sen sijaan se sappisaippua tuntuu olevan lähinnä paljon melua tyhjästä.

  VastaaPoista
 14. No musta tuntuu sappiksen osalta ihan samalle. Ostin paketin ku kehuttiin mut ei tapahtunut mitään.

  VastaaPoista
 15. Aurinko ok kiva, meillä on aika paljon valkoisia vaatteita. Toki koetan katsoa että ne olisi puuvillaa jotta voi kloritia laittaa, mutta ekana testiin aurinko.

  VastaaPoista
 16. Sapppisaippua toimii mut sen pitää antaa vaikuttaa tosi kauan, mielellään yön yli tai vaikka vuorokauden. Meillä sitkeimmätkin tahrat on lähteneet kun kastelee ensin vaatteen, hieroo sappisaippuaa tahralle, antaa vaikuttaa sen puoli päivää tai päivän, sit huuhtelu, uusi kerros sappisaippuaa ja vielä likoamaan pesuaineveteen tai koneeseen. Toimii! ja aurinko testattu myös toimivaksi, aina sitä aurinkoa vaan ei ole heti saatavilla :)

  VastaaPoista
 17. Itse tuskailin vauva-aikana keltaisten äidinmaitopuklutahrojen ja maitokakkavaippavärjäytyneiden kestovaippojen kanssa kunnes oma isoäiti kertoi auringosta ;) Uskomatonta! Ei hajuakaan mihin aurinko ne vie mutta pitäköön hyvänä :)

  VastaaPoista
 18. Auringolla olen ruokatahrat saanut aika hyvin pois. Mutta kyllä se sappisaippuakin auttaa - ainakin vesiväriin. Kirosin eilen päiväkodin alimpaan helvettiin, kun 4v tuli uusi villervallan paita täynnä vesiväritahroja... Vanissuihke ei tehonnut ollenkaan, hinkkasin hulluna pesunjälkeen sappisaippuaa ja uudestaan koneeseen. Puhdasta tuli :O

  VastaaPoista
 19. Sen verran pakko korjata, että auringon valkaiseva vaikutus ei oo mikään uus juttu, mutta niinhän sitä sanotaankin, että varmempi vanha keino kuin pussillinen uusia. :P

  VastaaPoista
 20. Minä olen jo usemman vuoden poistanut lastenvaatteista pinttyneitä tahroja auringonvalon avulla. Kestovaipatkin saa tahrattomiksi auringossa. Paras puhdistulokseni oli kun kaadoin kaupan broilerimarinadit valkoisille pellavahousuille. Eihän ne pesussa puhdistuneet mihinkään vaan olivat ihan oranssit. Päiväksi aurinkoon ja voila! Valkoiset pellavahousut oli taas säihkyvän valkoiset. Harmi vaan että täällä sitä auringonvaloa ei oo aina saatavilla.

  VastaaPoista
 21. aurinko on paras! toinen ehdoton on sappisaippua!

  VastaaPoista
 22. ei tietenkään ole. Se oli mulle uus juttu, ei koko maailmankaikkeudelle.

  VastaaPoista
 23. Wau, heti kokeiluun! Tuli mieleen meidän valkoisen sohvan irtopäälliset joihin pesun jälkeenkin jää jotian tahroja. Jotta veis koko sohvan terassille aurinkokylpyyn niin onko sulla illalla valkoisuuttaan hohtava soffa? (ok, ehkä vähän liioittelua). Laitetaanko ne siis kuivana aurinkoon heilumaan, meinaan että ensi kerralla päällisiä pestessä tota vinkkiä vois testata.

  VastaaPoista
 24. pakko kysyä, et missä tähän juttuun on linkattu? tullut parissa tunnissa melkein 10 kommenttia :D

  VastaaPoista
 25. Facebookissa Popin linkkaamana!

  VastaaPoista
 26. Polarn o pyretin sivuilla facessa :). Tehoaako aurinko kaikkiin tahroihin vai vain valikoituihin? Ikirasvatahroihin kun sais jonkun tehopoitokeinon....

  VastaaPoista
 27. Haha, okei! Arvasin, et jossain nyt on kyllä linkkiä laitettu :)

  VastaaPoista
 28. Eikös tuo kuva ole paidan selkäpuolelta? Popin merkki vasemmassa hihassa...

  VastaaPoista
 29. On, haha! Pojalla on ollut paitakin väärinpäin :D :D

  VastaaPoista
 30. Paita ollut oikeinpäin päällä ja jälkeenkuva on selkäpuolelta... :D
  Näkyy sekä merkistä että raidoista. No, blogille julkisuutta kuitenkin ;)

  VastaaPoista
 31. Niinpä. Tärkeintä on julkisuus :)

  VastaaPoista
 32. Ommis, miksi et sanonut anonyymille tuon syöntikuvan olevan eri reissulta? :) Eiks tuo ole sen mun ottama kuva heinäkuulta kun oltiin yhdessä Vantaalla? T: Myöskin popin sivun kautta eksynyt kummitäti

  VastaaPoista
 33. Haha, popin sivuilla sinä! Mutta juu, tuo kuva on pari viikkoa aiemmin otettu mitä viimeisin Ikean bologneset + raitapaita-katastrofi. En vaan yleensä selittele tuollaisille hapankorpuille mitään, ei maksa vaivaa :D

  Ne muuten ne edellisetkin tahrat irtosivat samalla, kun nyt muistin laittaa aurinkoon.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images