Viljelykuulumisia

Parvekeviljelykuulumisia on kyselty suunnalta jos toiseltakin, joten tässäpä niitä tulee! Parveke on tällä hetkellä varsinainen hävityksen k...

Parvekeviljelykuulumisia on kyselty suunnalta jos toiseltakin, joten tässäpä niitä tulee! Parveke on tällä hetkellä varsinainen hävityksen kauhistus, joten kuvaa en viitsinyt alkaa ottamaan. Alkukevään narsissit on heitetty menemään ja parvekkeenreunaruukut ovat tyhjänä. Harkitsen nyt laitanko niihin mansikkaa vai jotain peruskukkaa, mutta uskoisin päätyväni mansikkaan.

H&M:ltä hankitut neljä n. 40 litran pyykkisäkkiä on täytetty mullalla, samoin muutamat samanlaatuiset mutta huomattavasti kalliimmat bacsacit. Jos vielä harkitsette istutuspussien hankkimista, suosittelen käyttämään h&m:ää, koska niillä löytyy polypropeiinipusseja lähes kaikissa sävyissä, meillä on kesäisen mustat. Pusseihin osaan on jo viljelty ruohosipulia, tomaattia, oreganoa, basilikaa, sitruunamelissaa  ja hajuhernettä, ruusupavut ovat vielä sisällä ikkunalla. Ei ole kiirettä kirkkoon ja nyt olen perehtynyt lähinnä puutarhakirjallisuuteen ja grilliruokaan...

Seuraavana olisi vuorossa puutarhamyymälässä käyminen ja jokusen taimen hankinta valmiina. Kaikkea en taida jaksaa siemenestä kasvattaa, esimerkiksi pinaattia.

Parisen viikkoa sitten kävin Luhta Homen syysmallistoon tutustumassa ja ihailin kuinka kauniilta ihan kaupan heviosastolta hankitut yrtit valkoisissa ruukuissa näyttivätkään. Meillä ei todellakaan viherrä alla olevan kuvan malliin. Mutta tuollaisia yrtti/kasvikylttejä tarvitsisin meidänkin mustaan multaan, etten vahingossa kylvä siementen päälle toisia siemeniä viljelyinnossani. Kummallista kyllä, en ole löytänyt kuin sellaisia valmiiksi printattuja kylttejä, eikä mikään maalaisromanttinen kiekurakyltti oikein iske. Onko joku nähnyt tuollaisia peruskylttejä jossain?

Nyt sitten odotellaan aurinkoa ja tomaattien kasvamista. Kuvia lupaan ensi kuussa!

18 kommenttia

 1. Oispa mullakin tollanen into laittaa pihaa... Iso piha odottaa laittamista (tällä hetkellä pihalla on vain vanhemman pojan kaikki ulkolelut + pöytä + neljä tuolia) ja tilaa kasvattaa kukkia, pensaita, yrttejä ym. olisi vaikka muille jakaa.. Vielä kun sen inspiraation saisi.. Ehkä sitten ensi kesänä :D

  VastaaPoista
 2. no siis into ei vielä täälläkään takaa kaunista lopputulosta! poika on aina päällään multapusseissa, saa nähdä jääkö yhtään vihreää heinäkuuhun saakka...

  VastaaPoista
 3. Mä oon merkannut mun yrtit siten, että maalasin puisia pyykkipoikia valkoisiksi, ja kirjoitin niihin mustalla tussilla nimet. Ihan kivoja:)

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä idea! Kopioin tuon, koska ei niiden todellakaan tarvi tuollaisia kyltti-kylttejä olla!

  VastaaPoista
 5. Meidän lähikaupassa (K-kauppa) oli kivoja kylttejä, yksinkertaisia eri väreissä, mutta tuo pyykkipoikavinkki on ihan mainio! Tulee ilmaiseksi kun niitä pyykkipoikia jo on :)

  VastaaPoista
 6. Onko sulla noissa pyykkisäkeissä lecasoraa pohjalla? Vai pelkkää multaa?

  Pitääkö säkit vettä / kosteutta niin hyvin, että ei tarvitse laittaa mitään alle?

  Mansikkaa minäkin ajattelin kasvattaa. Sellainen jossa on punaiset kukat ja tekee marjoja koko kesän on kiva.

  VastaaPoista
 7. Nuo pussukat kuulostaa ja näyttää kyllä hyviltä, mutta itse ajattelin päästä helpolla ja tinkiä ulkonäöstä. Tomaateille kävin ostamassa juuri kasvusäkin, muut saavat tyytyä altakasteluruukkuihin. Tähän asuntoon en ole aikonut panostaa paljoakaan enää ulkonäöllisesti, jos se kasvattaisi muuttohaluja entisestään :)

  VastaaPoista
 8. Vitsi luin kaks kertaa ja ihmettelin,että mitä persukukat on:D.Huoh..

  Meillä kasvaa yrtit partsilla ja amppelirehu. Nyt haaveilen et laittas perunoita säkkiin. Oon vähän myöhässä,niinku mulla tapana on

  VastaaPoista
 9. Mäkin olen joskus käyttänyt pyykkipoikia yrttipurkeissa. Toinen idea vois olla maalata ruukut liitutaulumaalilla ja kirjoittaa siihen. Saattaa tietty olla hankalaa jälkikäteen, jos yrtit on jo kasvamassa.

  Mutta main point tässä kommentissa on se kuola, joka lähti liikkeelle tuosta ruokakuvasta! JUST äsken mietin grillattuja pekoni-juusto-herkkusieniä ja pohdin että miten niitä kannattais tehdä kun ei ole pihaa eikä grilliä...

  VastaaPoista
 10. Jep, pyykkipojat on tosi kätsyjä just noihin istutussäkkeihin,mut ruukun reunaankin sopivat hyvin, jos ruukku ei ole kovin paksu. Ja onhan ne vekkulin näköisiä verrattuna noihin valmiisiin pikkukyltteihin.

  Ja tota pyykkipoikaideaahan voi jalostaa vaikka mihin, itse olen esimerkiksi laittanut sellaisia lahjapaketin päälle kirjoittaen siihen lahjansaajan nimen.

  VastaaPoista
 11. Noita herkkusienipekonihässäköitä voi hyvin tehdä myös uunissa tai paistinpannulla, ihan yhtä hyvin, testattu on! Lievästi alkoi nyt kuola valua täälläkin:)

  VastaaPoista
 12. Noissa on tehty salaojia soralla, mutta ei mitään sorapohjaa. Käsittääkseni ne ei pidä vettä, mutta ei meille kyllä lattiallekaan oo tullut vettä....hmmm...

  VastaaPoista
 13. no mä taas tingin ulkonäöstä ja ostin noi, ruukut ois musta kivemmat mutta ei aja asiaansa pinta-alan suhteen.

  VastaaPoista
 14. Joo, noikin on tehty kotoisasti uunissa noi pekonisienet :)

  VastaaPoista
 15. Ei pyykkipoikia tarvitse edes maalata!

  VastaaPoista
 16. Kannattaa laittaa jotkut tarjottimet tms. säkkien alle, ettei tule (kosteus)ongelmia.

  VastaaPoista
 17. Parhaat puutarhakirjat, eli hyvät vinkit ja hienot kuvat, on kirjoittanut ruotsalainen toimittaja Lena Israelsson! Mä olen Lenan fani. Kirjoja löytyy kirjastosta niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

  Parvekkeella kannattaa kasvattaa myös salaattia, siitä tulee jatkuvasti satoa. Älä leikkaa koko salaattia pois, vaan ota yksittäisiä lehtiä. Katkaise lehti niin, että jäljelle jää parin sentin tynkä. Samoin, jos tarvitset koko salaatin, niin jätä em. tynkä. Saat samasta juurakosta vielä toisen sadon.

  Voi myös laittaa kaupan salaatin tyngän multaan - ja kas, saat vielä uuden sadon. Juuret ei tietenkään saa olla kuivuneet. Osta monenlaisia salaatteja!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images