IHQ! IHQ! Nymmä sekoon!

Pari päivää sitten tuli kotiin Marimekon mainoslehti, missä oli tosi ihania kesäisiä fiiliskuvia. Yritin etsiä niitä kissojen ja koirien (t...

Pari päivää sitten tuli kotiin Marimekon mainoslehti, missä oli tosi ihania kesäisiä fiiliskuvia. Yritin etsiä niitä kissojen ja koirien (tai ainakin hiiren) kanssa netistä, mutta ei tärpännyt. Vaikka en useinkaan julkaise mitään inspiraatiokuvia blogissa, olin niin täpinöissäni uusista kuvista että lopulta meilasin Marimekolle, että he lähettäisivät kuvat minulle julkaistavaksi ja olin todella yllättynyt kun sain vastauksen, ettei ne ole tarkoitettu julkaistavaksi. Ne oli vain kyseiseen julkaisuun, ei nettiin tai lehtiin! Nyt ihan oikeasti voi jo kysyä, että MIKSI?

Haluan nyt kuitenkin kirjoittaa kuvista, joten eihän siinä ole muuta mahdollisuutta kuin joko skannata tai kuvata (huonolaatuinen) sanomalehtiprintti blogiin. Ja hei, ei mulla ole skanneria! Eikä edes tulostinta, joten otin sitten valokuvat lehtikuvista ja tulos on juuri niin kökkö kuin miltä tekniikka kuulostaakin.
Kököstä kuvanlaadusta huolimatta fiilis välittynee. Mä rakastan yli kaiken noita yltäkylläisiä värejä ja printtien yhdistelyä juuri niin huolettomasti kuin mahdollista. Haluan unohtaa monokromisuuden ja bauhaus bai bai, rönsyily on ihanaa! Marimekko on jo kauan ollut kuin joku pieni spontaani piste iin päällä harkitussa sisustuksessa ja vaatetuksessa ja olisi ihanaa että tuollainen rempseä yhdistely tulisi enemmän esiin, niin ettei kaikki ole niin vakavaa ja finnish design vain mustavalkoisia viivoja ja palloja.

Mulle Marimekko on aina edustanut sitä hullunpaa puolta suomalaisuudessa ja nyt olen niin inostunut näistä uusista värikkäistä lavatanssi-kesämökkikuvista. Tykkään ihan hirveänä! Uuden malliston ihan ehdoton lemppari ja luultavasti melkein pakko saada-juttu mulle kuitenkin meilattiin tuotekuvana. Tuula Pöyhösen Hulmu-housuhame on ihan mahtava ja pitkään olen ollut muutenkin sitä mieltä, että Tuula is the best. Edes Noora Niinikosken ihanat jutut eivät vedä vertoja Tuulan mahtavalle tatsille mitä tulee vaatteiden suunnitteluun.


Ah, olen seonnut marimaahan!

12 kommenttia

 1. Mä en pysty millään käsittämään, miten noin ihanat kuvat pidetään pelkästään jonkun mainoslehtisen sisällä, josta tässä taloudessa ei ollut mitään hajua, noi on upeita!! :/ Oon maalaishömppäromantikko ja noi osu kyl niin hermoon. <3 Ihmettelen ja kummastelen, mut kiitos sulle näiden kuvaamisesta!

  VastaaPoista
 2. Eivät kuitenkaan kieltäneet edelleenjulkaisua netissä? Tuo alin kolmesta on kyllä hulvattoman ihana!

  VastaaPoista
 3. heh, no mä en yleensä kysele lupia. ne ei varmaan tajunnut, että otan sitten kuvat lehdestä ja että ne kuvat ei tosiaan ole edukseen näin, vaikka kiva fiilis välittyykin. Hassua, kun yleensä yritykset haluaa aika tökeröstikin välillä blogeihin tuotteitaan ja yks firma päättää kieltää noin mahtavat kuvat oman sanomalehden ulkopuolelta :)

  mut ihanaa et joku kolahdus teillekin tuli, mulle tuli kauheen hyvä mieli näistä!

  VastaaPoista
 4. Minäkin kuolasin Marimekon lehden melkein märäksi. Se pysyy kaukana tuon kaiken-suuhunsa-pistävät kymmenkuisen luota :-D

  VastaaPoista
 5. Voihan se olla, että kuvilla on vain rajoitettu julkaisuoikeus, tai että Marimekko ei ole halunnut maksaa laajemmista käyttöoikeuksista? Älytöntä, kyllä, mutta näissä jutuissa on usein kyse rahasta.

  VastaaPoista
 6. Tuo on juurikin tekijänoikeuksista johtuva juttu, kuten yllä oleva kommentoija on veikannutkin. Kuvasta nimittäin maksetaan sen käyttötarkoituksen ja levikin mukaan. Jos Marimekko on maksanut käytöstä vain kyseisessä julkaisussa tietyllä painosmäärällä, eihän se voi luvata kuvia muuhun käyttöön ilman että syyllistyy tekijänoikeusrikkomukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, mä taisin olla epäselvä siinä että tiesin kyllä ammattini puolestakin kyseesä olevan mitä luultavimmin tekijänoikeuksiin liittyvä dilemma. Se miksi kysyn MIKSI liittyy enemmänkin miksi tällaisia kuvia ylipäätään hankitaan Marimekolle, joita he eivät saa/voi käyttää nettipromoissa. Nettipromo= ilmainen mainos kun kyseessä on blogi. Asiallehan olisi voinut tehdä jotain ihan alunperinkin.

   Poista
  2. No niinpä, ilmasta mainostahan se olisi, ja olisi tosi mielenkiintoista kuulla onko asia todella näin kun tässä ounastellaan (käyttöoikeudet/raha/jiiänee), ja jos, niin miksi ih-mees-sä Marimekko on miettinyt, että näin on hyvä, että paperilipare riittää?

   Poista
  3. No niinpä! Itsekin tosiaan epäilin alunperinkin tekijänoikeuksia, sillä on suorastaan hölmöä olla antamatta kuvia nettijulkaisuun nykypäivänä. Mutta jos nämä tekijänoikeudet rajaa, miksi ne rajaa? Eiköhän siihen olisi voinut vaikuttaa aika aikaisessa vaiheessa, että ne olisivat vapaasti julkaistavissa.

   En sano, että lukijani heti ryntäisivät kauppaan ostamaan ko. vaatteet pois, mutta viidakkorummun merkitys ihan kaikessa on iso. On täysin eri julkaista juhlakuvaa missä makkaraskumppalasit on käytössä kuin kuvaa pelkästä pötkelöstä lasista ilman juhlataustaa.

   Poista
 7. Marimekko on paras mutta noi housut.... En pukis! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi, mä taas pukisin. musta niissä on ihanaa armi-henkeä ja nuo Tuulan tyyliset taskut <3

   Poista
 8. Toi sahalaitamekko on ihana!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images