Teetä 2-viikkoiselle?

Kaikenlaiseen sitä törmää, mutta vauvoille tarkoitetusta teestä en ollut kuullutkaan ennen imetysteeinnostustani (mistä ehkä lisää josku...


Kaikenlaiseen sitä törmää, mutta vauvoille tarkoitetusta teestä en ollut kuullutkaan ennen imetysteeinnostustani (mistä ehkä lisää joskus kun rintani palaavat takaisin normaaliksi - on nimittäin teetä juotu ja siltä tosiaan tuntuukin). Holle-merkiltä nimittäin löytyy tehokkaaksi havaitun imetysteen lisäksi myös luomuyrttiteetä yli 2 viikkoisille vauvoille. Siis aivan-vitun-oikeasti: YLI 2 VIIKKOISILLE VAUVOILLE.

Hankin toki testiin myös lasten teetä, jotta voisin kokeilla miltä herran naama näyttää kello viiden teen aikana, kun kiehautan kupposet kummallekin. Mutta toisin kuin suunnittelin, jo teepaketin tuoksu on niin voimakas etten ole uskaltanut testiteetä keitellä. Lasten tee sisältää täsmälleen samoja aineksia, mitä imetysteekin, ainoa erotus on imetysteen sitruunamelissan vaihtuminen rauhoittavaksi kamomillaksi lasten vaihtoehdossa. Muut ainesosat ovat fenkoli, anis ja kumina. Saattaisi olla aika päräyttävä kokemus vain maitoa litkineelle lapsoselle?

klik
Onko jollakin kokemusta vauvojen juottamisesta teellä? Millainen fiilis teille muuten tulee (vauvan) yrteillä ravitsemisesta? Mulla on jotenkin sellainen olo, että juon itse nuo lastenteetkin pois, sillä voimakkaasti tuoksuva tee pelottaa jo ihan mahdollisten allergisoivien aineiden takia. Ja onhan kamomillakin aika tehokas rauhoittaja, onko se hyvä vai huono asia, sitä en osaa sanoa. (joskus olen harkinnut konjakkia...)

Yritin googletella jo eilen illalla noita teen raaka-aineita ja niiden vaikutuksia, mutta tulos oli hyvin lähellä nollaa. Onko lukijoissa joku yrttiasiantuntija, joka voisi valaista asiassa? Hot or not?keltaiset kuvat: Polkkajam

PS: Arvontamuistutus! 50 euroa shoppailurahaa Omprellinoon jaossa vielä viikon :)
21 kommenttia

 1. Hehe, ihana tee hetki perheen 2 viikkosen kanssa ;) Tiedän kyllä että ruotsissa jotku kehotti keittämään camomila teetä ja antaan ihan vähä pikku lusikalla vauvalle...mutta ei nyt kuitenkaan ihan 2 viikkoselle. Mä ite join camomilla teetä ja annoin muuten vauvoilekin joskus 3 kuukauden iässä. En usko et pelkkä camomilla ainakaan varaksi on, varsinkin jos on joku luomusti valmistettu tee ilman muita lisäaineita. Tiedä noista. Kuullostaa kyllä hassulta toi 2 viikkoa. Terkkuja!!! <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos terveisistä, ihan kuin saisi postikortin :D

  Mua vähän harmittaa skeptisyyteni, sillä olisihan se ollut mukava pitkästä aikaa kattaa kukkaporsliinit ja keitellä tosiaan kupit kuumaa kummallekin ;)

  Täytyy nyt odotella muidenkin mielipiteitä ennenkuin alan kattamaan teepöytää...

  VastaaPoista
 3. täällä sveitsissä, jossa asun, suositellaan vauvoille, joilla on vatsavaivoja, antamaan fenkkoliteetä. ei siis varmasti ole vaaraksi vauvalle, antoivat sitä jopa jo sairaalassa, jos tarvetta oli. itse annoin täysimetetylle tytölleni joskus varmaan jo 2 kk iässä vähän fenkkoliteetä, koska mahaa kipristeli, hyvin sillä pierut lähti rutisemaan! Ja keitin siis kupin teetä paketin ohjeen mukaan, laitoin sitä ehkä 10ml tuttipulloon, ja päälle ehkä 80ml vettä. eli siis tosi laimeaa teetä oli, ja eihän sitä mennyt kun pari kulausta.

  Mutta kyllähän asia on niin, että täysimetetty vauva ei tarvitse mitään juomaa maidon lisäksi (niin täällä ainakin sanotaan).

  VastaaPoista
 4. huh! ehkä voisin oikein laimeana tarjota yli puolivuotiaalle, mutta en kyllä keksi, miksi sillekään. mieluummin vaikka hopeateetä äidinmaidolla (siis lämmintä vettä ja maitoa), jos haluaisin opettaa lapsen teenlipityskulttuuriin pienestä pitäen. mutta minä nyt olen muutenkin kamalan ennakkoluuloinen :)

  VastaaPoista
 5. Eri yrttijuttujen juottaminen vauvoille vatsavaivojen hoitoon kuuluu joihinkin kulttuureihin. Suositellaanhan Suomessakin joskus mallasuutteen antamista ummetuksen hoitoon. Mutta en nyt ehkä vastasyntyneelle itse juottaisi...

  VastaaPoista
 6. Mä luulen kans, ettei nyt ihan lipityksen huvin vuoksi tiettykään kannata viiden teetä keitellä, mutta hyviä pointteja on tuo fenkolin vatsaa rauhoittava ja kamomillan unettava eli rauhoittava vaikutus. Mulla on käynyt niin hyvä tuuri lasten kanssa, ettei kummallakaan ole suurempia uni- tai vatsavaivoja ollut (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), mutta joskus muistan esikoisen jonkun unihässäkän aikaan kaverin harmitelleen, ettei kamomillauute tms. ole kaupoissa täällä Suomessa (jotkut "salakuljetti" sitä Virosta). Se kuulemma auttoi esim. hampaiden tullessa kun sitä hieroi vauvan ikeniin pieniä määriä. Joten lopputulemana sanoisin, ilman minkäänlaista asiantuntemusta toki, että tee juurikin tuolleen luomuna jne. ei varmaankaan ole vaarallista?

  VastaaPoista
 7. en mäkään usko että siitä ihan hirveästi vaaraa on. Vauva vaan ei sinänsä tarvise muuta juomaa kuin sen maidon, ensimmäiset puoli vuotta siis :)

  VastaaPoista
 8. Virolainen tuttuni sanoi että hän juotti lapsiaan 3-5 vuotta rintamaidolla ja teellä.

  VastaaPoista
 9. Olin tulossa hihkumaan, että Keski-Euroopassa suosittelevat fenkolia ja/tai kamomillaa mahavaivoihin vauvoille(kin). Itse olen kyllä sen sortin jästipää, etten antaisi. Tietääkö ne lääkärit siellä muka jostain jotain paremmin kuin täällä honkain keskellä koto-Suomessa, täh? Mutta niin, ei siitä varmaan mitään suurempaa vaaraakaan olisi.

  Tuolle puolitoistavuotiaalle tulee keiteltyä (yrtti)teet samalla, kun me aikuiset juomme päiväteemme. Hyvin uppoaa hunajatilkalla ilman maitoa, ilmeisesti jo rintamaidosta oppinut pitämään. :D Väittäisin kuitenkin karvan verran eri jutuksi antaa laimeaa yrttilitkua noin isolle muksulle (joka on kuitenkin jo vuoden vedellyt kiinteitä, muruja ja koirankarvoja lattialta jne.) kuin pariviikkoiselle tissiotukselle.

  VastaaPoista
 10. Eiköhän noista fenkoleista ja muista jotain päädy äidinmaidonkin kautta vauvalle, että ehkä sitä omaa kupposta ei tarvitse pikkuiselle keitellä ;).

  Hanna

  VastaaPoista
 11. mistä oot ostanut tuota hollen imetysteetä? mun lempparit myy vaan ei oota

  VastaaPoista
 12. Minulla on saksalainen ystava, jolla on 5,5kk ikainen vauva. Han juottaa vauvalleen fenkoliteeta silloin talloin. Se on kuulemma yleista Saksassa! Itse en aiemmin moisesta ollut kuullutkaan, enka omalle lapselleni aio teeta keitella :) Meilla pysytellaan tissibaarilinjalla...ja 10kk parahtaa mittariin ihan pian :D

  VastaaPoista
 13. Tiedän, että lapseni synnyinmaassa Afrikassa annetaan vauvoille ja lapsille rooibos-yrttijuomaa. Omassa kaapissakin on vielä purkki baby-rooibosta, mutta se jäi juottamatta.

  VastaaPoista
 14. Mie oon oppinut kantapään kautta että joillekin vauvoille (esim oma mukelo) ei vaan kannata antaa mitään maitoa kummempaa ennen 6kk ikää. Tee kärsi järkystä oksentelusta 6-8kk ennen kuin maha tottui kiinteisiin.

  Nyt tuntuu että homma on löystynyt sitten ihan täysin, kun vain kaura on enää kiellettyjen listalla. :D Onpa Tee saanut pullaakin muutamia murusia. Saattaisin kokeilla laimennettuna tuollaista teetä, jos siitä olisi hyötyä tuohon levottomuuteen!

  VastaaPoista
 15. Minäkin pohdin, että mistä tuota kehumaasi teetä saa ostaa. Olen kokeillut kaikki mahdolliset imetysteet, sillä maitoa ei tule tarpeeksi pikkuiseni tarpeisiin. Kokeilemani imetysteet ovat auttaneet hieman, mutta olisin innokas kokeilemaan vielä jotakin uutta merkkiä!

  VastaaPoista
 16. Hei,

  minuakin kiinnostaisi tietää mistä tuota Hollen imetysteetä voi ostaa? Olen 4-kuisen pienokaisen äiti ja nyt tuntuu että maidontulo on alkanut hiipumaan enkä olisi vielä halukas luovuttamaan imetyksen suhteen joten kaikki apu ja neuvot ovat tervetulleita!

  VastaaPoista
 17. Hetko pieni, otan selvää. Sain nimittäin bloggarikollegalta ekan paketin, mikä oli tainnut tulla jonkun testilahjusläjän mukana eli ei kaupasta. Palaan asiaan!

  VastaaPoista
 18. Anonyymit, Weledan imetysteessä on sarviapilaa (fenugreek), jonka on todettu lisäävän maidontuloa. Sitäkin voi kokeilla, saa suurimmasta osista luontaistuoteliikkeitä ihan ympäri maan.

  VastaaPoista
 19. Laitoin maahantuojalle kyselyn imetysteen ostopaikoista, mutta tein jo alustavaa tutkimusta imetysteistä: suurimmassa osassa on kolmen kombo eli fenkoli, kumina ja anis. Sitten on tosiaan joko sarviapilaa, sitruunamelissaa tai milloin mitäkin, mutta mielestäni KAIKKIEN ainesosissa oli nuo 3. Mutta palaan asiaan, jos ne vaikka ilmottaisi imetysteen myynipaikkaa Hollelta. Kun tosiaan sain tuon ekan teelootan Kottaraiselta :)

  VastaaPoista
 20. Kaverini, joka on asunut Espanjassa, kertoi myös että siellä nämä yrttihommat on yleisiä. Eli just vatsavaivoihin on erilaisia juomia vauvalle. Sain itsekin häneltä aikoinaan ko. juomaa, mutta en uskaltanut antaa silloin vauvalle sitä...

  VastaaPoista
 21. No oh-hoh. Noin vuodenikäisenä olen pojalle antanut haaleaa kamomillateetä kun se oli kipeänä. Kyllä se maistui. Nykyisin terästetään hunajalla.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images