Lapin loma

Kuten monet varmaan tietävätkin, tykkään käydä taidenäyttelyissä myös lapsen kanssa. On ihan soopaa sanoa, etteikö pieni vauva ymmärtäisi ku...

Kuten monet varmaan tietävätkin, tykkään käydä taidenäyttelyissä myös lapsen kanssa. On ihan soopaa sanoa, etteikö pieni vauva ymmärtäisi kulttuurin päälle, sen olen todennut jo monet kerrat ja myös tänään. Aluksi oli tarkoitus mennä Kiasmaan viettämään perhepäivää, mutta koska Ars2011 oli jo nähty ja tylsäksi todettu, menimmekin extempore Ateneumiin. Tänään oli sinäänsä harvinaislaatuinen päivä, että Kiasmaan olisi päässyt ilmaiseksi kuka tahansa ja Ateneumiinkin S-etukorttia vilauttamalla.

Ateneumin Lappi-näyttely on kiinnostanut minua jo pitkään ja jääkaapin ovessa on ollut lappu ilmaispäivistä muistuttamassa. Aamun Hesarista kun sitten huomasin S-etukortin ilmaispäivästä, oli pakko lähteä vähän lapin lomalle.Ateneumissa tavattiin myös ensimmäistä kertaa tälle vuodelle/elämälle joulupukki, mikä ei pelottanut laisinkaan. Ilme oli lähinnä innostunut ja hymy herkässä moisesta partamiekkosesta. Muutenkin Lapin Taika-näyttely oli mukavan kansantajuinen ja sieltä löytyi useita suosikkitaiteilijoideni teoksia Rosa Liksomista Reidar Särestöniemeen. Teosten joukosta löytyi yllätyksekseni myös tutun valokuvaajan Vesa Rannan valokuva torniolaisesta nuoresta miehestä, mikä oli mukava yllätys.

Pienenä hauskana yksityiskohtana näyttelystä jäi mieleen Kalervo Palsan patterimaalaukset. Lapin Taikaa tosiaan, huomautti lapsen vaari taannoin, sillä kyseiset teokset oli maalattu hänen ja Palsan yhteisessä kimppakämpässä Merihaassa eikä siis Lapissa päinkään.Kuvaan saatiin myös (IHQ IHQ IHQQQQ!!!!) Didymosliinani, minkä kantoliinaviikon kunniaksi tilasin Saksasta. Kantoasento näyttää tuosta kuvakulmasta vähintäänkin oudolta roikotukselta, mutta kyllä se ihan kietaisuristi2 oli.

Ja kuten vähän aikaa sitten kerroin, olen heikkona museokauppoihin ja nytkin piti sellaisessa käydä. Tyypille on tapana hankkia jonkinlainen pikkumuisto uusista paikoista/näyttelyistä ja sen virkaa toimitti euron hintainen näyttelyrintamerkki. Herätysostoksena hankin myös taiteltavia paperieläimiä, mitä voi joskus tulevaisuudessa taitella koristeeksi eli revittäväksi ja syötäväksi.

Kannattaa poiketa, sillä ilmaisia päiviä on vielä tälle vuodelle ainakin 3.11. ja 1.12. klo 16-20. Ei sillä, etteikö olisi pääsylipun arvoinen elämys,mutta itse suosin ilmaispäiviä siksikin, että mielestäni fraasi taide kuuluu kaikille on totta ja museoiden pääsymaksut tulisi kerätä verorahoista, jotta ihan jokaisella olisi mahdollisuus sinne mennä, milloin tahansa, ihastelemaan yhteistä kansallisomaisuuttamme. Ilmaispäivinä käyminen on oma kannanottoni tähän asiaan.

9 kommenttia

 1. Kiitti vinkistä! Mua nauratti toi Palsa juttu. Kantoliina on hieno ja paperieläimet ihania. Mä myös suosin ilmaispäiviä, ihan vaan siksikin koska mulla ei oo ikinä ylimääräistä rahaa, tai jos on, niin ostan mielummin kankaita tms. Hyvää yötä sit vaan. :)

  VastaaPoista
 2. Ensinnäkin oon vähän kade tuosta liinasta. Tai no, okei. Ihan hiton kade. Se on vaan H-I-E-N-O. Ja vähän kyllä myös noista taiteltavista elämistä. :)

  VastaaPoista
 3. Eläimistä jopa.Kyllä. Menen ihan just nukkumaan.

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitti vinkistä! Just tänään pohdin, että pitäisipä lähteä lapsen kera museoon tai taidenäyttelyyn kun en oo vuosiin käynyt. Voisipa mukaan tulla myös se mies joka asuu meillä...

  VastaaPoista
 5. Nova Melina: Voin vielä yksityisesti jatkaa sitä juttua, että Palsa oli alkanut maalaamaan pattereita, siis lämpöpattereita, vasta Helsingissä koska ei ollut ikinä niitä ennen nähnyt :D Kottarainen: EIkö olekin?! Se on niin ihana että kuolen onnesta lähes. Silittelen sitä öisin...Sascia: Kannattaa. Tämä vauva ainakin tykkäsi ja keräsi paljon ihailijoita tietenkin :)

  VastaaPoista
 6. Kiitti päivämääristä. Oltiin tänään itsekin kaupungilla huitelemassa mutta no, eipä me oltais ehdittykään, lähtö venyi ensin ja tarpeita metsästäessä meni tovi, sitten syötiin pari tuntia ja juuri ehdittiin hoitohuoneesta kauppakeskuksen sulkemisen alta pois, mutta ehtipähän isäntä liinasta ja vauvasta vapaana käydä sovittamassa rauhassa töihin sopivia paitoja... :D Hyvä ainakin tietää noita isoja lastenhoitohalleja keskustassa niin ei tarvitse jotain pientä hoitopöydällistä vessaa varata kahdeksi tunniksi.Ainakin näin ei-opiskelijana, ja kun ei töistäkään saa kulttuuriseteleitä, arvostaa ilmaispäiviä kun täydet hinnat on aika korkeita.

  VastaaPoista
 7. Tyylikäs liina, sopii teille hyvin. Ja näyttelyt todella sopii myös lapsille ja vauvaikäinen kulkee siellä vielä erittäin helposti mukana ihmettelemässä.

  VastaaPoista
 8. Ihana, että sinäkin käyt vauvasi kanssa näyttelyissä. Taide on elvyttävää lähes aina, mutta myös kun arki tökkii... Aika jännästi vähän isommat lapsetkin osaavat jo katsella ja ihmetellä taidetta eri muodoissaan, vaikka se ei aina kovin pitkäjänteistä olekaan :). No, asiaan pitää vain suhtautua sen mukaisesti, että katsotaan miten kauan viihdytään.Ilmaispäivät on kyllä siinä suhteessa kiva, ettei harmita pääsylipun menetys jos sattuukin lyhytjänteisempi päivä (vauvalla tai aikuisella).Kiitos siis muistutuksesta, pitääpä lähteä tulevalla arkeen paluu viikolla näyttelyyn :) ! Ja btw nuo Djekon tuotteet ovat aivan ihania...(Jäin myös miettimään pitäisikö imetysviikkoa juhlistaa omassa blogissani, vaikka viimeisestä imetyksestä onkin jo 10 kk. Hyvä idea yleensä tällainen "kiertävä aihe", varsinkin kun itse on aika ideaköyhä välillä.)

  VastaaPoista
 9. Minä taas sain tietää olevani sukua Maija Kellokummulle kun tuolla kävin, ja nyt vielä senkin, että asun samassa kaupunginosassa kuin Palsa aikoinaan! Oppia ikä kaikki!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images