Puhinaa ja puuvillaa

Luin eilen Greenpeacen blogista mielenkiintoisen tekstin , mikä käsitteli vaatteita ja niistä aiheutuvia seurauksia ympäristölle. Huo...


Luin eilen Greenpeacen blogista mielenkiintoisen tekstin, mikä käsitteli vaatteita ja niistä aiheutuvia seurauksia ympäristölle. Huomiota herätti se fakta, että ihmiset ostavat 4 kertaa enemmän vaatetta nyt mitä vuonna 1980. Tämä tarkoittaa lähes 28 kilon uutta vaatelastia henkilöä kohden VUODESSA. Vaatteista käytämme kuitenkin vain 10 prosenttia, muut tyydyttävät jotain muuta tarvetta kuin käyttötarvetta! Sairasta sanon minä.

Materian ostamisen kasvun kyllä huomaa ainakin kirpputorien tarjonnassa ja pienellä viitseliäisyydellä olen itse hankkinut lähes kaikki vauvakamat + lasten vaatteet todella edullisesti kirppiksiltä. Niitä tavaroita, mitä en ole peruskirppikseltä löytänyt, esim hoitopöytä ja itkuhälytin, olen etsiskellyt huutonetistä hyvin tuloksin ja välillä tehnyt esimerkiksi vaihtokauppoja facebookin annetaan/vaihdetaan sivustolla. Silti en ole mikään esimerkkitapaus todellakaan, monesti kirpputorilla karkaa mopo käsistä ja mukaan lähtee ties mitä ei niin tärkeää, mutta silti niin ihanaa. Välillä "löytöjään" perustelee myös sillä että ne voi aina laittaa uudelleen kiertoon, mutta kuka nyt kaikki turhat ostoksensa kierrättää, en ainakaan minä.

Uusia vaatteita tulee ostettua itselle todella harvoin, sillä sain jo raskausaikana jonkinlaisen ekoherätyksen ja halusin karsia kaiken turhan pois. Oman vaatekaapin sisältö kaipaa toki pieniä uudistuksia uusiutuneen koon takia, mutta lähtökohta on, että oma vaatekaappini sisältö on 100% käytössä. Tällä hetkellä se toive jopa toteutuu 90 prosenttisesti! (Loput 10% ei vain mahdu päälle kuten kengät ja rintamuksesta pieni takki)


 Tissilän vaatekaappi taas...noh...on täynnä kirppisvaatteita, joista osa on ollut virheostoksia ihan siksi, että en ole raskaana ollessa ymmärtänyt kuinka hankala joitakin vaatteita on laittaa päälle. Kirppisvaatteiden lisäksi olen hankkinut maltillisesti uusia vaatteita, mitkä ovat pääsääntöisesti luomupuuvillaa ja tarkoitettu kyllä päivittäiseen käyttöön, mutta myös ns. "paremmiksi vaateiksi" vaikkapa vierailuille.

Esimerkiksi Kaksi Kuningasta-nettikaupasta tilasin vasta hyväksi havaitsemaani Little Shrimpin luomupuuvillavaatetta sekä haalarina että paitana pitkälle eteenpäin, koska vaihtelevan ja trendikkään ulkonäön sijaan arvostan enemmän sitä että vaate varmasti toimii ja on torjunta-aineettomasti kasvatetusta materiaalista tehty . Myös edullinen hinta tietty vaikutti siihen miksi poika tulee pukeutumaan raitaribbiin pitkälle eteenpäin. 8 euroa uudesta luomuhaalarista ei ole paha, mutta tärkeämpää on kuitenkin ettei uutena ostettu vaate ole täynnä kemikaaleja, jotka irtoaisivat vasta ties kuinka monen pesun päästä kokonaan. Kirppisvaatteissa luomupuuvilla ei ole niin tärkeä juttu, sillä pesun mukana jäämät ovat luultavast irronneet. Tosin kuten Greenpeacen sivuilla mainitaan, käytetään tavalliseen 250g:n puuvillatuotteen keskimäärin 150g torjunta-aineita, mikä ei ole koskaan mikään juhlan aihe. Eikä myöskään se, että joku tyyppi on työskennellyt niiden torjunta-ainepuuvillojen kanssa ennen vaatteeksi ompeluakin.

pukisin Tissilän tähän paitaan forever


 Tällä hetkellä monien ennen mielenkiintoisten muotiblogien lukeminen ahdistaa todella paljon. En vain jaksa enkä haluakaan lukea kuinka tämä ja tämäkin vaate oli pakko hankkia, varsinainen löytö ja etsitty ainakin vuoden verran. Kuinka alesta löytyi kolme laukkua ja ne oli suoranainen pakkohankinta niiden ei niin istuvien housujen lisäksi, joita ei vaan jaksanut palauttaa. En todellakaan väitä etteikö omissa tottumuksissani ole parantamisen varaa, mutta tällä hetkellä elämyksiin kuten ruoka, lukeminen ja musiikki satsaaminen tuntuu niin paljon mielekkäämmältä kuin ostaa jotain vain ostamisen ilosta tai siksi että olisi jotain esittelemistä blogissa. Ja miksiköhän muuten pienellä Kelan tuella elävät äidit ovat usein niitä, joilla on "varaa" satsata eettisesti tuotettuihin vaatteisiin, sekin on kyllä yksi kysymys vailla vastausta. Ehkä meillä on vain huono omatunto, sillä lapsen hankkiminenhan ei tunnetusti ole mikään ympäristöteko numero 1?

Tee vallankumous vaatekaapissasi-teksti 14 kohdan vinkkilistoineen löytyy siis täältä, kannattaa lukea!

7 kommenttia

 1. hyvä kirjoitus! vaatteet on nykyään ihan liian halpoja ja niitä voi ostella sen kummemmin miettimättä (tai sillä verukkeella, että myy huutiksessa sitten kun ei enää käytä). viime kesänä siivosin omia vaatteitani kirppikselle ja se vaatemäärä tosissaan ahdisti. päätin, että yritän aina uutta vaatetta ostaessa kuvitella sen tuollaiseen kirppiskasaan ja jos on liian helppo kuvitella se sinne, saa jäädä ostamatta. Silti nykyisestäkin olisi kyllä mahdollista karsia.

  VastaaPoista
 2. Ensin tämä ja nyt vielä UM:n lelut, miksi kaikki kiva, edes vähänkään vanhemmuuteen viittaava on niin pahasta?? :/

  Mä en ole vielä päässyt bondaamaan mun vatsani kanssa ja ainoastaan kaikki mahdollinen ja mahdoton hankittava roina&vaatteet muistuttaa mua siitä, ettei me enää ikinä olla miehen kanssa kahdestaan. Miksi sen kaiken täytyy olla myrkyllistä ja/tai epäeettistä, höh..

  VastaaPoista
 3. Eikun jaa, Uusi Musta oli kirjoittanut lelujen kemikaaleista.

  VastaaPoista
 4. Mä tilasin Tissilän esimerkin kannustamana myös Intolle ton saman shrimp-haalarin, ja se on kyllä aivan ihanan tuntuinen! Mitoitus vaan on vähän hassu, tai sitten meidän pojalta puuttuu joku standardiröllykkä vatsan kohdalta.. Toimii kuitenkin yöpukuna mainiosti. Hitsi kun en tajunnut ajoissa tilata noita paitoja, nyt on kaikista jo koot loppuneet..

  Vauva-aikana mäkin ostin aika paljon vaatetta kirpputoreilta, mutta nyt on oikeasti aika vaikeaa löytää pojalle sopivia kuteita. Kai ne tämänikäisillä sitten kuluu jo sen verran, ettei tarjontaa oikein ole. Tai sitten kauhtuneesta ja lörähtäneestä paidasta pitäisi maksaa tyyliin neljä euroa, jolla saa (valitettavasti?) jo kaupasta uudenkin - luomupuuvillaisenkin, jos Hennesiin sortuu.

  Muotiblogit ärsyttää välillä muakin, mutta myös ns. lastenvaateblogit, joissa ostetaan pikkuprinsessalle neljät välikausivaatteet ja kaikkiin mätsäävät asusteet ja jos tulee väärä koko niin myydään huutiksessa puoleen hintaan. En-pysty-ymmärtämään.

  VastaaPoista
 5. Juu, kun kerralla ostaa kunnon vaatteen, se kestää kaikille mahdollisesti tuleville lapsukaisille. Samoin itselläkin olevat vaatteet -Kun on kunnollista laatua, se kestää vuosi tolkulla. :)
  Hennesin luomupuuvillasta on pakko kertoa, että se on saanut vain standardin, joka kattaa että puuvilla on luomupuuvillaa. Mutta mites sitten ne lapset/aikuiset, jotka saavat ihan liian vähän palkkaa ja tekevät toita 24/7? Katsokaa, että luomuvaatteessa on GOTS-standardi. Se pitää huolen että tuote on myös eettisesti valmistettu.

  Tiina

  VastaaPoista
 6. Hei kiitos tästä kirjotuksesta! Lähdenkin tämän kommentin jälkeen laittamaan kiertoon vaatteet, joita en ole vuoteen käyttänyt. :)
  Eksyin tänne Nelliinan sivuilta ja jään ehdottomasti linjoille roikkumaan!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images