Sastan materiaalit testissä: Mitä eroa on Gore-Texilla ja luomupuuvilla-kierrätetty polyesteri sekoitteella?

Mainos Scandinavian Outdoor kanssa Postauksen lopussa -15% alekoodi kaikkiin Sastan vaatteisiin Scandinavian outdoorin valikoimissa. Kuvis...



Postauksen lopussa -15% alekoodi kaikkiin Sastan vaatteisiin Scandinavian outdoorin valikoimissa.

Kuvissa näkyvät tuotteet: 

Vihreä-musta setti: Sasta Aura +, koko 48 takki, 46 housut
Oranssi-musta setti: Sasta Aava+, koko 50 takki, 48 housut
Khakin värinen takki: Sasta Pointer + 48 takki



Siitä on tasan vuosi aikaa, kun Scandinavian Outdoor ja Sasta julkaisivat ensimmäiset D-mitoitetut, plussakokoisillekin sopivat retkeilyvaatteet. Koska pääsin mukaan Aava+ vaatteiden ideointiin, minulta on luonnollisesti kyselty paljon Aava+ vaatteiden materiaalista ja moni on kysynyt miksi se ei ole täysin 100% veden ja tuulen pitävää. 

Vuosi Aava plussan kanssa on osoittanut, että plussakokoisille retkeilyvaatteille on ollut todellakin tilausta ja tänä keväänä Scandinavian Outdoorin valikoimiin tuli peräti kaksi uutta D-mitoitettua takkia sekä yhdet housut. Nyt valikoimista löytyy myös se kaivattu täysin vedenpitävä Aura+ Gore-Tex-asu sekä pidempihelmainen, pepun peittävä Pointer+ takki, joka on Aava+:sta tuttua Sasta waxed-kangasta eli vahattua luomupuuvillan ja kierrätetyn polyesterin sekoitusta. 

Nyt kun valikoimassa on kahta hyvin erityyppistä kangasta, on hyvä tutustua hieman laajemmin näiden materiaalien ominaisuuksiin. Kumpikin materiaaleista pitää kantajansa kuivana ja lämpimänä. Valitessa oman takin materiaalia ydinkysymys on se, käytetäänkö vaatteita PALJON vesisateessa ja kovassa tuulessa.  Mikäli olet säännöllisesti pitkiä aikoja sateessa ja tuulessa (vaellukset, purjehdus, pitkät lenkit sateessa tms) sinulla on todennäköisesti tarve kuorivaatteelle. Mikäli taas ulkoilet silloin tällöin sateessa ja tuulessa, mutta et oleskele sateessa ja tuulessa tuntikausia, pärjäät vahakankaalla erittäin hyvin. 


Moni saattaa nyt miettiä, miksi ei kuitenkin kerralla satsaisi kuorikankaaseen, kun se kuitenkin pitää käyttäjänsä kuivana pitkään. Äkkiseltään voi myös tuntua, että vahakangas on jotenkin "huonompi" tai heikompilaatuisempi, kun se ei tarjoa 100% suojaa vedeltä. Kummallakin materiaalilla on kuitenkin omat hyvät ominaisuudet: kuorivaatteen tarjotessa paremman suojan vedeltä ja tuulelta, vahakankaan etu on kestävyys, korjattavuus ja parempi kosteuden siirto sisältä ulospäin. Omasta mielestäni vahakankainen vaate on  retkeillessä huolettomampi, se kestää paremmin esimerkiksi kipinöitä ja on myös itse paikattavissa. Gore-Tex vaatteen paikkaus on tehtävä aina asiantuntijalla, onneksemme Sastalla on oma postitse toimiva korjauspalvelu Nurmeksessa. 

Sasta Aura+ retkeilyvaatteiden kuorimateriaaliksi on valittu maailman tutkituin kuorimateriaali eli Gore-Tex. Se on yksi maailman hengittävimpiä kuorimateriaaleja, mutta on silti hyvä huomioida kosteudensiirron toimivan parhaiten silloin, kun vaatteen ulkopuolella on viileämpää, mitä sen sisällä. Lämpimällä ilmalla kosteuden haihtumista voi tarvittaessa lisätä avaamalla taskuja ja vetoketjua. Sasta Aura Gore-Tex vaatteiden hyvä puoli retkeilykäytössä on niiden pakkautuvuus pieneen tilaan: aktiiviretkeilijä voi pitää Aava+ takkia ja housuja helppoina all around vaatteina ja vaihtaa kuorivaatteeseen, kun sen ominaisuuksille tulee tarve. Toki kuorivaatteet voivat myös olla ne ainoat ulkoiluvaatteet, mutta silloin vaatteet kannattaa pitää kaukana erityisesti kipinöistä ja harrastuksista, jossa vaatteen rikkoutumisen uhka on suuri. Kuori ei ole hauras, mutta rikkoutuessaan se vaatii aina korjauksen.


Sastan ja Scandinavian outdoorin kanssa töitä tehdessä olen saanut testikäyttöön kaikki tällä hetkellä valikoimissa olevat D-mitoitetut vaatteet, joista suurimmalla käytöllä on tottakai ollut tuo vuoden vanha Sasta Aava+ setti, joka on ollut mukana kaikkialla missä minäkin. Sitä on pesty, pidetty ja välillä pinnotettu Nikwaxin Cottonproofilla. Loistosetti. 

Aura Gore-Tex vaatteet sain testiversiona jo alkuvuodesta, mutta aito tarve veden- ja tuulenpitävyydelle on on ilmaantunut vasta nyt lumien sulaessa ja luulen käyttäväni niitä etenkin keväällä ja syksyllä kajakilla meloessa (etenkin takkia) sekä tottakai pakkaan sen mukaan kesävaellukselle Lappiin. Viime viikonloppuna tuli testattua Aura+ tuulenpitävyys melkoisessa myrskyssä ja toimi muuten upeasti!

Vaikka puhuin yllä kosteudensiirtonikseistä, Aura vaatteet ovat haihduttaneet minulla sisäkosteuden todella hyvin. Kosteudensiirron hausin ottaa esiin siksi, että siitä on minulta kyselty.

Viimeisimpänä testivaatteista mukaan on tullut Pointer+ takki, jota olen hillonnut kotona lähes näihin päiviin saakka. Pointer+ on sarjan "kaupunkitakkimaisin" takki, jossa on kaksisuuntainen vetskari ja paljon taskuja. Aavasta se eroaa myös viimeistelyin: selässä on muotolaskokset, hihoissa nepparikiinnitys. Kun on tottunut rymyämään Aavassa, Pointer tuntuu lähes hienostelutakilta viimeistelynsä vuoksi :D Silti se on erittäin hyvä ja teknisin yksityiskohdin hiottu outdoor-takki.

ALEKOODI: koodilla elsa15 saat KAIKKI Scandinavian Outdoorin Sasta-tuotteet -15% alella 25.4. saakka. Koodi toimii myös siis miesten vaatteisiin sekä naisten tavanomaiseen mitoitukseen. 

Kaikki Sastan vaatteet löydät täältä. 

1 kommenttia

  1. Isoja kokoja / väljiä kuoseja saa aina haeskella oikein tosissaan. Tyköistuvat asut eivät anna kunnolla mahdollisuutta kerrospukeutumiseen ja vapaaseen liikkumiseen.

    En nyt muista onko sinulla ollut esillä naisten pitkien alushousujen esittelyä. Näin syksyn alkaessa niille tulee tarve.

    Olen yrittänyt etsiskellä vanhojen, hyväksi koettujen pitkien alushousujen tapaisia, mutta en oikein ole löytänyt.
    Vanhat: kokonaan puuvillaa, vyöterössä kuminauha sisällä.
    Nyt tarjolla: sekoitekuituja, vyöteröllä eri levyisiä "nauhoja".

    Ostin yhdet, jotka vaikuttivat entisenlaisilta (tosin mustat, vanhat on valkoiset). Huuhtelin aluksi kevyesti käsipesussa ja tulos oli todella järkyttävä: nukkaa lähti "kilo kaupalla" useamman veden vaihdon jälkeenkin.
    Palautin kauppaan, sain rahat takaisin. Sanoin, että tällaisia ei pitäisi myydä!

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images