Perheretken eväät kuntoon! Evässämpylät ja nuotioletut kaurajuomaan valmistettuna

kaupallinen yhteistyö Kaslink Aito kanssa Terveisiä metsästä! Syksy on mielestäni parasta aikaa retkeilyyn ja se on varmasti tu...

kaupallinen yhteistyö Kaslink Aito kanssa


Terveisiä metsästä! Syksy on mielestäni parasta aikaa retkeilyyn ja se on varmasti tullut esille myös Instagram-tililtäni, sillä viikonloput ovat menneet lähinnä ulkoilmasta ja syksyisestä luonnosta nauttiessa. Itselleni luonnossa liikkuminen on keino tasoittaa pulssia ja rentouttaa itseäni arjen ja työn hektisyyden vastapainoksi. Lapselle retket toimivat enemmänkin seikkailuna, missä voi tapahtua mitä vain. Maasta löytyneiden oksien vuoleminen ja kaikenlainen metsässä könyäminen on tokaluokkalaisen mieleen, samoin seikkailukaverimme Maaritin koiran Tomun kanssa peuhaaminen.

Nuorempana seikkailin itsekin metsässä melko paljon, ensin partiossa ja sitten muuten vain. Välillä olimme yötä kodalla tai jollakin syrjäisellä metsäkämpällä, välillä teimme kaverieden lähimetsään halfpipea lumilautailuun ja rakensin joskus jopa köydestä "hissin" minimäkeemme. Vaikka tekemistä oli paljon, oli ihan yleinen vitsi, että hengailimme metsässä kavereiden kanssa vain eväiden takia.  Osaksi totta, luonnossa kaikki nimittäin maistuu ihan järjettömän hyvälle!


Retkeilyhulluudestamme oli saanut vihiä myös korialainen kauratuotteiden edelläkävijä Kaslink, joka pyysi meitä kirjoittamaan ylös muutamia retkieväidemme reseptejä. Perinteisesti maitoon leivotut eväämme vaihdettiin siis kerralla kaurajuomaan leivotuiksi, mikä on ollut aika silmiä avaava kokemus itselleni. En nimittäin ole ennen leiponut kaurajuomaan mitään, vaan käyttänyt kauratuotteita lähinnä kahvissa sekä välipaloina. Kaurajuomien käytön lisäystä olen kuitenkin harkinnut monesti ihan siksi, että ne sopivat lähes kaikille ja eivät tuo minulle iho-ongelmia maidon tapaan. Myöskin uusimmat laskelmat kaurajuomien hiilijalanjäljestä kannustavat niiden käyttöön maidon sijaan, vaikka emme kaikista perinteisistä maitotuotteista ole luopumassakaan.

Pakko muuten kertoa, että Kaamos suhtautui kaurajuomiin vielä kuukausi sitten erittäin skeptisesti. Yhteistyöstä neuvotellessamme hän nimittäin totesi Kaslinkin työntekijälle päin naamaa, että kaurajuoma kuulostaa todella epäilyttävälle, eikä hän usko pitävänsä siitä ollenkaan! Toisin kuitenkin kävi.

Tässä postauksessa saatte siis muutaman perinteisen retkievään kauraversiona. Voin luvata, että ainakaan maun perusteella ei ole menty metsään, vaikka muuten siellä olemmekin!


Tuplakaurasämpylät (n. 14 kpl)

5dl Kaslink Aito kaurajuomaa
25g tuorehiivaa
4dl kaurahiutaleita
1/2 rkl suolaa
1/2 dl siirappia
n. 7 dl vehnäjauhoja
50g sulatettua margariinia
suolahiutaleita päälle

Liota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Peitä seos leivinliinalla ja jätä seos n. 20 minuutiksi odottelemaan. Kaurahiutaleideiden pehmennyttyä lisää suola, siirappi ja pieni määrä kerrallaan jauhoja. Lopuksi lisää joukkoon sulatettu margariini, viimeiset jauhot ja alusta kunnolla.

Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja laita ne kohoamaan liinan alle. Voitele kohonneet sämpylät kauramaidolla ja ripottele päälle kaurahiutaleita ja suolahiutaleita. Paista 225 asteessa n. 13 minuuttia.

Huom! Mikäli pellille jää tippoja kauramaitoa, se kärähtävät uunissa helposti. Tämä ei vaikuta sämpylöiden makuun.


Kauramaitoletut

6dl Kaslink Aito kaurajuomaa
3 kananmunaa
n. 4-5dl venhäjauhoja
1/2 rkl suolaa
ripaus sokeria

Sekoita ainekset kulhossa vispilällä. Anna turvota n. 30 minuuttia. Paista molemmilta puolilta rasvatulla pannulla.

Vinkki! Voit tehdä taikinan retkelle valmiiksi jo kotona ja kuljettaa sen korkillisessa kaurajuomapullossa retkievääksi. Paiston jälkeen kaurajuomapurkki on helppo taitella pieneen tilaan ennen kierrättämistä.

Omenahilloke letuille:

n. 4 pientä kirpsakkaa omenaa
1 rkl kanelia
1-2 rkp sokeria
vettä

Pilko omenat kuorineen kattilaan ja lisää kaneli ja sokeri sekä n. 1dl vettä. Kiehauta seos ja keittele sen jälkeen kuplivaa seosta miedolla lämmöllä kunnes omenat pehmenevät ja alkavat soseutua. Lisää tarvittaessa pieniä määriä vettä.

Hilloke on valmista, kun omenat ovat pehmenneet ja seos sakeutunut.  Tarjoile lettujen ja vaahdotetun (ja halutessasi makeutetun) Kaslink Aito kauravispin kanssa.



Osallistu Ennin luontohaasteeseen!

Aika polleana kerron, että tämän postauksen myötä aloitan pitempiaikaisen yhteistyön Kaslink Aito-tuotteiden parissa ja mukana Kaslinkin porukoissa on myös itse tehdystä halfpipesta hieman pidemmälle päässyt luontoblondi, nimittäin lumilautailija Enni Rukajärvi.

Tänä syksynä Enni haastaa 1.-9.-luokkalaiset lapset luontoon ja kokoamaan luontomuistoja ja -tarinoita myös meille muille. Ennin luontohaasteeseen voit tutustua Kaslinkin sivuilla ja osallistua voi koululuokkana opettajan kanssa. Innostavimmat kolme tarinaa pääsevät jatkoon ja näistä Enni valitsee voittajaporukan, joka pääsee kevättalvella talviurheilumatkalle Rukalle. Mukana reissussa on myös Enni itse!

Itse aion kyllä vinkata haasteesta Kaamoksen koululle, jossa luontojutut ujuttautuvat perinteiseen koulutyöhön muutenkin luonnollisesti. Vinkatkaahan tekin!

Kuvat: Maarit Vaahteranoksa

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images