Kuinka vähennän ruokahävikkiä ja syön halvemmalla kuin koskaan

Ruuan roskiin heittäminen on ollut minulle tiedostettu ongelma jo pitkään. En ole kovinkaan suunnitelmallinen ihminen, syön todella mielellä...

Ruuan roskiin heittäminen on ollut minulle tiedostettu ongelma jo pitkään. En ole kovinkaan suunnitelmallinen ihminen, syön todella mielelläni toisten laittamaa ravintolaruokaa ja kodin ruokahankinnat olen ennen tehnyt useimmiten työpäivän jälkeen nälissäni, jolloin hankin kaappiin vaikka ja mitä, joista osa jää lähes poikkeuksetta syömättä. Hävikkiä on syntynyt, sen voin kertoa.

En ole vieläkään saavuttanut sädekehää pääni päälle pelkän ekologisen ruuan käyttäjänä, mutta pieniä tärkeitä askeleita olen ottanut viimeisimpien vuosien aikana. Nämä ovat mielestäni sen verran hyviä vinkkejä, että jaan nämä myös teillekin!


Punalappuruoka

Nostan hattua S-ketjun suuntaan, joka on tehnyt päiväysruuasta ostoskorini peruspilarin. Ennen punalaputettua ruokaa kurottelin aina ne hyllyjen taaimmaiset pisimmällä päiväyksellä varustetut lihat, leivät ja maidot kaappiini. Nyt olen jo vuosia bongaillut -30% ja ilta-aikaan jopa -60% päiväystuotteet koriini. Käytännössä kaikki perheessämme käytetty liha onkin hävikkiuhan alla ollutta,  pakastamaani lihaa. Lähi-Alepastamme löytyy melko usein myös alessa olevia kasvisproteiineja kuten Härkistä ja Beanitiä, joita olen pakastanut hyvällä menestyksellä, kuten myös juustoja.

Tällä hetkellä pakastimestani löytyy useampi kilo kylmäsavulohta, vuohenjuustoa, kasvisprotskua, goudaa ja paketti jauhelihaa. Kaikki punalappubongattua.

(Kuvassa spessulöytönä monta keksipakettia tuleville retkille!!)


Random-hävikkiruoka

Kuten edellisestä vinkistä käy ilmi, olemme sekasyöjiä. Ja vaikka valveutuneesta Instagram/blogimaailmasta voisi saada toisen kuvan, ovat sekasyöjät edelleen suurin ruuan kuluttajaryhmä. Siksi juuri meidän sekasyöjien kuluttamisella ja kuluttamatta jättämisellä on iso merkitys.

Instagram-seuraajani vinkistä latasin itselleni ResQ Club-sovelluksen, jonka kautta voin bongailla myös lähikauppojen "yllätysruokakasseja", joissa viimeisen päivämäärän tuotteita on kasattu sekalainen valikoima edulliseen hävikkikassiin. Meidän lähikaupan yllätyskassi maksaa yleensä 7 euroa, mutta syömäkelpoisen ruuan hinta on useimmiten reilusti yli 20 euroa. Yllätyskassissa voi olla mitä tahansa, joten valitettavasti se ei sovellu kuin allergittomille sekasyöjille. Mutta meille se onkin ihan huippu juttu!


Hävikki-ravintolaruoka

ResQ Club toimii kauppahävikin vähentämisen lisäksi myös ravintolahävikin minimoijana. Kotona ja perinteisen toimistoajan ulkopuolella työskentelevänä mulla on hyvä mahdollisuus napata lähi-sushipaikan tai kiinalaisen ylijäämäruokaa mukaani ja syödä kotona muiden laittamaa ruokaa, joka olisi muuten joutunut biojätteeseen. Roskaa nämä annokset eivät kuitenkaan ole, sushit ovat tottakai samana päivänä tehtyjä kuten muukin ruoka. Esimerkiksi 13 sushin lajitelma wasabin, inkiväärin ja soijan kanssa maksaa lempi-sushimestassani n. 4 euroa muutama tunti ennen kiinni laittamista.

Resqclub-sovellus on siinä mielessä näppärä, että halutessasi saat lempiravintoloistasi ja kaupoistasi muistutukset aina kun uusia hävikkituotteita lisätään myyntiin. Tätä juttua kirjoittaessani puhelimeni piippasi n. klo 9.20 uuden 7 euron ruokakassin ilmaantumisesta, joten maksoin paketin ja haen sen sitten iltalenkin aikana kaupasta.

Pakkauskoko ja silmien avaaminen

Vaikka ruokakaupan ruuat pakataan useimmiten pahiksena pidettyyn muoviin, on ruuan pakkaukset tärkeä osa ruokahävikin vähennyksessä sekä ruuan hiilijalanjäljessä. Pakkaus suojaa ruokaa ja pitää sen hyvänä, joten kun osaat kierrättää ruokapaketit, kiinnitä mieluummin huomiota pakkauskokoon. Esimerkiksi meidän kahden hengen taloudessa on huomattavasti taloudellisempaa ja ekologisempaa hankkia pienempiä leipäpusseja kuin heittää isosta leipäpussista  monta palaa leipää roskikseen.

Kun isot elintarviketalot markkinoivat tuotteita uusilla ekologisemmilla paketeilla, vie se kuluttajan huomiota juuri sinne minne he haluavat eli pois itse ruuan ekologisuudesta. Vaikka me syömme lihaa, on ihan itsepetosta perustella sen syömistä ekologisemmilla paketeilla kun suurin ongelma on itse tuotteessa. Siksi lihan vähentäminen on tärkeää myös meille, jotka syömme paljon hävikistä pelastettua lihaa.



Koska minusta on kiinnostava katsella toisten ostoksia kaupassa, tein kollaasin muutamista mun punalappuruoka-hamstrauksista. Näissä kauppakuiteissa lihan ja kalan määrä korostuu melkoisesti, sillä olen ihan tarkoituksella etsinyt nimenomaan pakastettavia proteiineja pakastettavaksi. Meidän lähikaupasta löytyy kyllä monenlaista kasvistakin alesta, esimerkiksi eilen löysin Apetitin ihan huippuja grillituoreksia ja herkkusieniä, joista tänään olisi tarkoitus kokkailla teriakinuudelia alkuviikon lounaiksi.

Idea ei kuitenkaan ole, että "pelastan" kaikki lähikaupan ruuat, jolloin roskiin heittämisen riski nousisi taas suureksi. Sen sijaan pyrin tekemään viikossa vain muutaman hävikkiruokareissun ja pitämään huolen, että kaikki ruoka tulee sekä tehdyksi että syödyksi. Tämän vuoksi käytän nykyään paljon ruotsalaista Frozzybackia, jossa valmiit ruuat on helppo ottaa mukaan toimistolle tai maalle mennessä.

Tässäpä siis mun tapoja elää hieman ekologisemmin sekä paljon edullisemmin. Muiden hyväksi havaittuja vinkkejä otetaan ilolla vastaan!

4 kommenttia

  1. Nämä oli hyviä vinkkejä! :) Minä olen vielä siinä hyllyjen taaimmaisten pakkausten ja pisimpien päivämäärien kurottelu- vaiheessa. Mutta nyt aion jo seuraavalla kauppareissulla katsellakin punalappu- ruokia :) Kiitos hyvistä vinkeistä :)

    VastaaPoista
  2. Ovatko Matsmart ja Fiksuruoka -palvelut jo tuttuja? Niistä voi ostaa netin kautta hävikkiruokaa edullisesti. Itse tilaan sieltä tomaattimurskat, pastat yms. kuivakamat sekä välipalaspruuttia taaperolle n. kerran kuussa.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images