Kun minusta tuli hormonihirviö e-pillereillä (apua akneen kaivatan taas!)

Iho-ongelmien keskeltä taas hei! Kuten monet teistä tietävätkin, on aikuisiän akne muodostunut mulle ongelmaksi, johon olen etsinyt a...


Iho-ongelmien keskeltä taas hei! Kuten monet teistä tietävätkin, on aikuisiän akne muodostunut mulle ongelmaksi, johon olen etsinyt apua vuosia tuloksetta. Olen kärsinyt aknesta yli 20 vuotta ja sinä aikana on tullut testattua niin erilaiset ruokavaliot (sokeriton, vehnätön, gluteeniton, maidoton, you name it I got it), erilaiset lääkkeet a-vitamiinijohdannaisista antibiootteihin, on menty 100% luonnontuotteilla, on ostettu Amerikan tohtoreiden synteettisiä ihmeitä, on pesty suolalla, on kytätty ph-arvoja, on kosteutettu ja on kuivattu. Yleensä kai Roaccutan on se viimeisin vaihtoehto aknen nitistämiseen, mutta mä olen syönyt niitäkin kuureja kahteen eri otteeseen. Ja vaikka en suunnittele perheen lisäystä, tuntuu ehdotonta raskauttomuutta (onko tuo edes sana?) vuosiksi eteenpäin vaativa kolmas Roaccutan-kuuri liian suurelle jutulle näiksi muutamiksi vuosiksi ennen nelikymppisiä. Mistä sitä tietää, vaikka mieli lapsen teosta muuttuisikin biologisen kellon tikitellessä jo kovaa vauhtia?

Iho-ongelmiin on silti saatava pian apua, sillä vaikka meikillä saakin näpyt piiloon, ei kutisevat ja tulehtuneet finnit todellakaan tunnu mukavalle! Koska aknehistoriani on pitkä, on mulla tottakai ollut myös aknen hoitoon sopivat e-pillerit käytössäni jossain vaiheessa elämääni. Ja kuin viimeisenä oljenkortena olen pyytänyt joskus lääkäriltäni reseptin niihin uudelleen, kuitenkin jättäen pillerit hakematta. Kunnes menetettyäni hermot akneni vuoksi, päätin loppusyksystä, että nyt saa riittää. Mä en jaksa vahtia jatkuvasti syömisiäni poistellen yksi kerrallaan kuukausiksi ruoka-aineita ja todeten, ettei niiden vähentämisestä ole mitään apua ihoni kuntoon. Siispä aloitin e-pillerit uudelleen.

Olen huomannut hormoneilla olevat tosi suuri merkitys ihoni kuntoon ja kaiholla muistelen edelleen raskaus- ja imetysaikaani, jolloin iho oli kerrankin hyvässä kunnossa. Ja kuten arvata saattaa, vaikuttivat e-pillerit ihoni kuntoon todella positiivisesti, ihon kutina loppui parissa päivässä, tulehdustila väheni 10 päivässä ja selkeitä merkkejä ihon toipumisesta alkoi näkymään heti kolmannen viikon alussa. Jee! Ainoa pieni miinus oli vain, että yhtä nopeasti kuin ihoni alkoi paranemaan, alkoi mielialani huononemaan. 18 Päivää pillereitä napsittuani mikään arjessani ei ollut muuttunut, mutta mieleni todellakin oli. Kun olin kahtena iltapäivänä kaivautunut itkettyine silmineni peiton alle päiväunille toivoen unen kestävän seuraavan aamun töihin lähtöön, havahduin. Tämä tyyppi en ole minä. Mulla ei ole mitään syytä itkeä peiton alla pimeässä tai nukkua neljän tunnin päiväunia. Perhanan hormonit ja niiden nopeat vaikutukset.

Onneksi pillerit on yhtä helppo lopettaa kuin aloittaakin. Selkeästikään 18-vuotiaana toiminut aknen ehkäisijä ei toiminut enää 36-vuotiaassa kehossani, ja lopetin pillereiden syömisen seinään. Ja kappas, kun kehoni ei saanut enää ylimääräistä keltarauhashormonia, fiilikseni palautuivat normaaleiksi, kuten myös kutiseva tulehdukseen taipuvainen ihoni. Mieluummin tottakai kärsin iho-ongelmista kuin jatkuvasta itkuisuudesta, mutta pakko sanoa, että nyt vähän harmittaa. Kun ruokavaliohoidot on tsekkailtu useampaan otteeseen ja huonon ihon sietokyky on nollassa, ei auta kuin tilata jälleen kerran aika ihotautilääkärille ihmettelemään, että eikö todellakaan ole muuta ratkaisua kuin se pirun Roaccutan.

Tällaisen postauksen kommenttiboksi on yleensä aina paukkunut neuvoja laidasta laitaan, mutta nyt esitän toiveen ettette laittaisi mulle enää yhtäkään ruokavalioon tai ihon ulkoiseen hoitoon liittyvää vinkkiä, olen taatusti kääntänyt jokaisen kiven tällä saralla.  Ja vaikka uskon itsekin, että olisi parempi hoitaa syytä kuin lääkitä oiretta, alan olemaan sen verran epätoivoinen, että vain positiiviset kokemukset aknen lääkehoidosta kiinnostaa. Onko sulla siis sellaisia, jos niin kerro mulle!

12 kommenttia

 1. Mun apu oli just noi e-pillerit. Kokeilin niistä paria ja löytyi sit hyvät. Ja niille annoin mahdollisuuden parin kuukauden ajan ja sit tasoittui mielialat (alkuun mulla on ihan samaa fiilistä ku sulla mut nyt kun olen vuoden käyttänyt niin ei mitään vaikutusta mielialaan). Eli niille pitää antaa aikaa. Nimimerkillä 38-vee ja lapset tehty. Aiemmin ennen pillereitä käytin myös jotain resepti lääkevoiteita jotka auttoi hyvin mut tasan tarkkaan niin kauan kuin käytti.
  Tsemppiä paljon!

  VastaaPoista
 2. Apua sain tetrasykliinistä (antibiootti), kuurin kesto oli vähä päälle 3kk. Lisäksi päivittäin Skinoren lääkevoide ongelmakohtiin. Eli ihotautilääkäriin vaan :)

  VastaaPoista
 3. E-pillerit valitettavasti mullakin auttavat. Mieluummin olisin ilman, mutta kerran päivässä pieni pilleri, ja simsalabim, iho-ongelma poissa. Mulla on lisäksi perioraali dermatiittia, joka toisinaan oireilee, joten en kaipaa tavallista aknea siihen päälle.

  Kannattaisiko kokeilla eri merkkiä? Viimeisimmän imetyksen jälkeen aloitin muistaakseni Marvelon pillereillä, ja nämä tekivät mulle masentuneen olon. Lopetin seinään ja vaihdoin Gestodilatiin. Kyllähän nekin aiheuttivat pientä mielialan heittelyä, mutta suurimpien oireiden pitäisi terveydenhoitajan mukaan lakata 3 kk jälkeen. Väittäisin, että näin mulle kävikin.

  Toivottavasti löydät ratkaisun ongelmaan!

  VastaaPoista
 4. Hydrafacial-kasvohoito ja laser-hoito, niistä olen itse saanut avun. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 5. Sympatiaa ja vertaistukea täältä! Tiedän miltä susta tuntuu. Olen itsekin kärsinyt aknesta jo kohta 20 vuotta (häkellyttävä määrä vuosia! :( ). Kuten sullakin, iho voi tosi hyvin raskaus- ja imetysajat. Ehdin itse asiassa jo elätellä toiveita, että iho olisi pysyvästi jäänyt hyväksi, kun kuopuksen imetyksen lopettamisesta oli jo melkein kaksi vuotta. Mutta niin vain alkoi taas huonontua tänä syksynä. Eipä se nyt sinänsä yllätä. Mulla on vahva sukurasite akneen, kun äiti ja täti on kans kärsineet aknesta koko aikuisikänsä. Veljellä on ollut akne myös, mutta hänellä pari Roaccutan-kuuria auttoi. Itse en ole uskaltanut sitä kokeilla, kun muutenkin niin kuiva ja herkkä iho. Tosi kiva yhdistelmä muuten akne sekä kuiva ja herkkä iho. E-pillerithän ne auttais, mutta en halua niitä enää syödä samoista syistä kuin sinä. Mun kokemuksella lääkärin määräämillä voiteilla ja antibiooteilla ei ole juuri hyötyä. Iteki oon miettiny ihotautilääkärille menoa taas.. Kerro sitten, jos sieltä löytyy apu! Tsemppiä iho-ongelmien kanssa painimiseen!
  Salla

  VastaaPoista
 6. Ääh, niin kurja ja tuttu vaiva (sairaus). Mulla kesti akne lähes 30 vuotta, kaikki keinot roaccutania lukuunottamatta kokeiltiin. Lähinnä e-pillerit tehosi. Raskauden jälkeen en enää ottanut pillereitä, 20 vuotta niitä oli riittävästi. Nyt, 43-vuotiaana, iho on itsekseen parantunut, ilmeisesti, hormonitoiminnan hiipumisen seurauksena? Ainakin akne on mulla ollut selvästi hormonaalista. Ihotautilääkärit, gynekologit ja kosmetologit olleet sitä mieltä. Mutta siis aika (vanheneminen suomeksi) auttoi mun tapauksessa! Nyt nautin lähes näppylättömästä ihosta. Että tilanne voi muuttua itsestään nelikymppisenä. Ei mullakaan siis ollut kertoa poppakonsteja.

  VastaaPoista
 7. Mun iho alkoi temppuilemaan parikymppisenä ja on ollut muuntautumiskykyinen paskiainen siitä asti. Kunnes menin pari vuotta sitten taas kerran uudelle ihotautilääkärille. Ja mulla olikin ruusufinni, ei akne. Nyt syön siihen tarkoitettua lääkettä kuuriluontoisesti, jos iho alkaa oirehtia, enkä muuten lainkaan. Olisipa joku ratkaissut tän arvoituksen aiemmin. Ei ihme, että mikään muu ei auttanut pitkäkestoisesti.

  VastaaPoista
 8. Mulla on ollut ihan samanlaisia ongelmia vuosia ja vihdoin muutama vuosi sitten löysin pysyvän avun. Pitkäjänteisellä n. vuoden kestäneellä homeopaattisella hoidolla vihdoin pääsin eroon aknesta ja nyt iho on lähes "täydellinen". En lähde tässä puolustamaan sen enempää homeopatiaa mutta minulle se toi pysyvän avun vuosia piinanneeseen ongelmaan. Kokeilin muutamia homeopaatteja ennen kuin löysin tosi pätevän (Vuotari Sturenkadulla).

  VastaaPoista
 9. Täällä keskivaikeasta aikuisiänaknesta kohta 10v kärsinyt.. Roacutan, tetrasykliinit, apteekin voiteet, ruokavaliot yms kokeiltu, tuloksetta.
  Mä löysin avun Mary Kayn ihonhoitotuotteista, kurinalainen ihonhoitorutiini hävitti aknepaiseet ensimmäisen 2kk aikana ja vajaa vuosi aktiivisen käytön jälkeen pääsin vähitellen "hiomaan" arpia pois heidän tehokkailla, mutta hellävaraisilla kuorinnoilla. Enää en vaihda niitä mihinkään ja käyttöä 2v takana.. Yksittäisiä näppylöitä tulee joskus mutta ne kuivuvat kasaan ennenkuin ehtivät tulehdusasteelle. -Minttu-

  VastaaPoista
 10. Tiedän minkä asian kanssa painit..aivan tuskallista henkisesti ja fyysistä kipua. Todella toivon että löydät keinon jolla saat ihon paranemaan.
  Mulla ollut myös aikuisaknen kanssa painimista yli 10 vuotta.
  Itse kokeilin kahteen otteeseen ihotautisairaalan määräämään Isotretinoi kuurin, joista oli vaan se hetkellinen apu kuurin aikana ja sitten se palasi. Lääkäristä 9kk kestävä antibiootti kuuri kokeiltu kahdesti, mutta sillon alko maksa jo kärsimään.
  E-pillereistä (DianaNova)oli mulle myös apua, mutta suurien riskien vuoksi en uskalla niitä syödä enää. Pillerit aiheutti paljon päänsärkyä, mielialaan ei taas vaikuttanut.
  Sattumalta kohtasin kasvohoitajan, joka suositteli mulle happohoitoa. Aluksi kaikki moska tuli ulos, mutta sitten alkoi hoitokertojen edetessä iho rauhottumaan, samalla käyttäen ihonpuhdistuksessa ja kosteutuksessa Byotea tuotteita.
  Nyt enää arvet muistona aknesta.

  VastaaPoista
 11. Mulla hyvin tulehtuneen aknen on parantanut jo kaksi kertaa tavallinen kolmen päivän antibioottikuuri. Ensin se määrättiin silmätulehdukseen, ja akne hävisi samalla. Seuraavan kerran pyysin lääkäriä määräämään sitä akneen, ja se toimi, vaikka lääkäri epäilikin. ”AZITHROMYCIN KRKA 500 mg tabletti, kalvopäällysteinen KRKA läpipainopakkaus 1X3 fol kuuri loppuun. Aknen hoitoon.”

  VastaaPoista
 12. Kuulostaa tutulta, ymmärrystä satelee täältäkin! Mun akneen on auttanu vaan ja ainoastaan e-pillerit. Pidin taukoa välissä, kun luulin, et teiniakne olis jo takanapäin. Mut eihän se ikään liity! Kaks kertaa siis alottanu pillerit, ja aina menny pari kuukautta et mielialat tasottuu. Mut aknen paraneminen on omalla kohdalla tuntunu sen arvoselta. Mulla on kanssa aika hy itsetuntemus, ku huomaan, et nyt menee överiksi, niin pistän nauruksi :D Muutaman kuukauden jälkeen tuntee olevansa taas oma itsensä, toista kierrosta takana 3 vuotta eikä aknesta tietoakaan :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images