Syreenihilloa jätskin kanssa

Huumaannun joka kesä entistä enemmän syreenien tuoksusta, mutta vasta tänä kesänä oivalsin, että noin ihanalle tuoksuva kukka varmasti my...


Huumaannun joka kesä entistä enemmän syreenien tuoksusta, mutta vasta tänä kesänä oivalsin, että noin ihanalle tuoksuva kukka varmasti myös maistuisi hyvälle! Ja otettuani asiasta selvää huomasin, että syreeni todellakin on syötävä kukka, josta voi tehdä aromaattista mehua, siirappia tai vaikkapa hilloa tai marmeladia!

Ei muuta kuin kokeilemaan!


Keräsin syreeneitä pihalta tuollaisen muutaman litran kulhon täyteen ja pesin ne huolellisesti kylmässä vedessä, jotta sain kaikki ötökät ja roskat kukista pois. Kuulin, että myös ruskeat jo kukkineet osat tulisi irroittaa pois, mutta onneksi meillä ei vielä sellaisia edes ollut. Kun kukat olivat puhtaat, kaadoin niiden päälle n. puoli litraa kiehuvaa vettä ja laitoin lautasen painoksi, jotta kukat pysyvät veden alla n. 12 tuntia, minkä aikana syreenien aromit ja violettien syreenien punertava väri irtoavat veteen.

Aamulla siivilöin nesteen vielä kertaalleen ja heitin melko tujun makuisen mehun kattilaan ja lisäsin päälle muutaman ruokalusikallisen sitruunamehua sekä n. puoli pussia hillosokeria. Tämän jälkeen kiehutin nestettä n. 5 minuuttia ja otin lusikalla suurimmat vaahdot pois ennen nesteen kaatamista puhtaisiin lasipurkkeihin. Lopuksi vielä keitin lasipurkkeja n. 10 minuuttia vedessä, jotta hillo sisällä tulisi säilymään hyvin avaamiseen saakka. Kun hillo, marmelaadi tai miksi tätä lusikoitavaa hyytelöä haluaakin kutsua on viilennyt, sen muoto vaihtuu nestemäisestä tiiviimmäksi ja sitä on helppo lisätä vaikkapa jälkiruokien päälle. 


Ensimmäinen erä yllätti onnistumisellaan. Hieman vähemmän makeaa hillo olisi voinut toki olla, mutta maku oli muuten ihanan hentoinen ja kukkainen. Aromaattisen kukkaishillon kaveriksi sopi hyvin vaniljajäätelö ja koristeeksi tottakai syreenin kauniit kukkaset. 

Tarkempia määriä hillon onnistumiseksi mulla ei valitettavasti ole antaa, mutta näilläkin ohjeilla varmasti pääsee pitkälle. Ainoa, mihin suosittelen kiinnittämään huomiota on tuo sokerin määrä, sillä ainakin meillä eka erä syreenihilloa on ehkä himpun verran liian makeaa ja vähemmälläkin olisimme pärjänneet!

1 kommenttia

  1. Kuullostaa ja näyttää oikein hyvältä, pitääpä kokeilla joskus :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images