Ohjeita Instagrampuolison ohjeistamiseksi.

Itsensä kuvaamista pidetään usein hyvin pinnallisena, mutta itse uskon (ja monet tutkimukset sen todistavatkin), että hyvillä valokuvilla o...

Itsensä kuvaamista pidetään usein hyvin pinnallisena, mutta itse uskon (ja monet tutkimukset sen todistavatkin), että hyvillä valokuvilla on terapeuttinen vaikutus ja itseä miellyttävät kuvat nostattavat sekä mielialaa että itsetuntoa yllättävän paljon. Valokuvia voi siis ottaa esittelytarkoituksen sijaan ihan vain itselleen ja monia voimauttaa nähdä itsensä omaa silmää miellyttävissä kuvissa. Ja ne, jotka uskaltautuvat kuviaan somessa jakamaan hyötyvät varmasti kauniista sanoista, joita kuvat monesti keräävät. Kuvia siis kannattaa ehdottomasti ottaa ja niistä kannattaa nauttia niin usein kuin mahdollista!

Ongelma kuitenkin on, että vaikka kaipaisit itse kameran eteen ja kaunista kuvaa katseltavaksesi, ei kuvaushaluista ihmistä löydy lähipiiristä tai jos löytyykin, hän on usein suoraan sanottuna...ihan paska kuvaamaan. Kesän kunniaksi ajattelin kuitenkin kirjoittaa pienen ohjeistuksen miten Instagrampuoliso saadaan nappaamaan se täydellinen kesäkuva omiin arkistoihin, facebookin oletuskuvaksi tai jopa sinne Instagramiin. Ideana ei ole jakaa mitään "oikeita" valokuvausniksejä valotuksista ja aukoista, joten näillä ohjeilla saat kuvan vaikka kännykkäkameralla!


1) Taustoita kuvan tarkoitus. Monelle valokuvan otto tarkoittaa tilanteen tai hetken ikuistamista. Kun kyse on jostain muusta kuin hetken dokumentoimisesta, kerro siitä Instapuolisollesi mahdollisimman seikkaperäisesti. "Minulle tulee hyvä mieli, kun näen itsestäni kauniita kuvia ja haluaisin sinun ottavan sellaisen, jossa näytän mielestäni kauniilta".

2) Kerro millaisista kuvista pidät. Instapuolisollasi voi olla täysin erilainen näkemys kauneudestasi ja hän näkee kauneutta joka kuvassa. Oikein! Ennen kuvaamista kannattaa kuitenkin kertoa edes jotain mistä piirteistä itse pidät itsessäsi ja mitä piirteitä et ehkä vielä ole valmis näkemään kuvissa. "Haluaisin sellaisen läheltä otetun kuvan, jossa hymyilen ja jossa kaksoisleuka ei korostu kovin isoksi" Itsevarmuuden kasvaessa todennäköisesti unohdat tietoisuutesi kehosi "epäkohdista" mutta on ihan ok piilotella kuvissa niitä piirteitä, joista et sillä hetkellä pidä. 

3) Näytä millaisista kuvista pidät. Etsi kuvia, joissa on mielestäsi kiva etäisyys, kiva asento, kiva ilme ja näytä se Instagrampuolisollesi. Voitte ihan huoletta vaikka matkia koko kuvan harjoitellessanne niitä kuvakulmia, joista pidät eniten.


4) Pistä piste naureskelulle. Valokuvaus saa olla hauskaa ja kummallisia ilmeitä ja asentoja tulee kaikille. Ilkeämieliset kommentit eivät kuitenkaan kuulu kuvaukseen, varsinkaan kun kuvaaja tietää kuvan tarkoituksen. Turhat letkautukset homman pinnallisuudesta, mahdottomuudesta tai kuvattavan ulkonäöstä eivät kuulu tähänkään hommaan ja niille on nollatoleranssi muutenkin. Nämä letkautukset poistuvat usein ihan sillä, että kuvaaja ymmärtää kuvan tarkoituksen hyvin. Jos niitä sen jälkeenkin tulee, huomauta ystävällisesti mutta napakasti asiasta. 

5) Aikatauluta kuvaus. Kuulostaa hassulle, mutta monesti kuvaajaa auttaa tieto, että tässä hommassa menee viisi minuuttia tai että kuvia otetaan vaikka 50 kappaletta. Useimmille kuvan otto tarkoittaa yhden tai maksimissaan kahden kuvan näppäisyä ja kun kuvattava alkaa viimein rentoutua, on kuvaaja jo kävellyt pois tilanteesta. Oman turhautumisesi välttämiseksi kannattaa siis sanoa, että kuvauksessa menee muutama minuutti ja kuvattaja voi katsoa kuvia ja vaihtaa asentoakin niin halutessaan. Idea kun on saada kuvattavaa miellyttävä kuva, ei mikään arkireaistinen dokumentti.

6) Kiitä, kehu, kannusta. Valokuvien otosta voi tulla myös yhteinen juttunne, kunhan pääsette irti siitä "kuinka noloa on kuvauttaa itseään" ja kuvaaja usein innostuu siitä, että huomaa myös itse kehittyvänsä. Siksi kiitä, näytä mistä kuvissa pidit ja jos saat kuvasta kivaa palautetta, jaa myös se kuvaajan kanssa.

7) Älä luovuta. Kaikkia valokuvaaminen ei vain kiinnosta eivätkä he tule ikinä ymmärtämään miksi haluat kuvaan. Älä luovuta, vaan etsi joku toinen kädellinen olento, jolla ymmärrystä on enemmän. Usein myös kaveri tai työkaveri haluaisi kivoja kuvia itsestään, joten yhdistäkää voimat ja napatkaa kuvia vaikka puistotreffeillä tai lounastauolla.


8) Ole armollinen itsellesi. Lehdissä ja somessa näet paljon ammattilaisten ottamia kuvia, joissa apuna on ollut ammattikuvaaja, meikkaaja ja kuvia on myös käsitelty ainakin värien osalta jonkun verran. Jos et näytä kuvissa Ashley Grahamilta, ei se mitään. Ei Ashley Grahamkaan näytä siltä 24/7/365. Sinä näytät sinulta, arpesi, ihokarvasi ja ja huokosesi saavat näkyä, sillä ne kertovat siitä, että olet ihminen etkä muovinukke.

Kuvissa näkyvät uikkarit: Bombom.fi (lainassa työjuttua varten)

7 kommenttia

 1. Myydäänkö tässä merkissä pelkkiä yläosia erikseen?

  VastaaPoista
 2. AAAAAAGH kiitos, tätä kirjoitusta on tarvittu! 😍

  VastaaPoista
 3. Onko kuvaajan syytä se jos malli/kohde on itse 💩 ?Kukaan ei ole seppä syntyessään.Jos kohde on kuvauksellinen on sama mistä kulmasta kuvan ottaa.Esim.edellä olevissa kuvissa on pakko kuvakulma valita tarkasti.👍Kyllä hän vielä onnistuu kulman ehkä löytämään.Kohdetta voisi vaihtaa saattaisi onnistua helpommin.Hän ei silti ole 💩 kuvaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultaseni, vaikka sä nyt haluat sanoa että mua ei kannata kuvata ja en oo hyvä kuvissa, se on ihan turhaa. Mä oon itseasiassa tosi hyvä kuvattava ja siksi pitkään buukatut ammattikuvaajatkin haluavat ottaa musta kuvia heidän portfolioihinsa. Mutta ei mennä tähän sen enempää, koska sun ideahan oli tässä tuottaa kiukkua ja pahaa mieltä.

   Tosi surullista, että sulle tuli sellainen olo et haluat purkaa pahaa mieltäsi johonkin nimettömänä, jos haluut avautua enemmän niin pistä vaikka meiliä niin käydään kahvilla puhumassa 👌

   Valokuvaushan perustuu mallin ja kuvaajan yhteistyöhön. Eihän ammattikuvaajia edes tarvittaisi jos ne ”kuvaukselliset” mallit olisivat joka räpsyssä upeita. Kotioloissa usein sekä kuvattava että kuvaaja ovat vähän pihalla mitä tehdään, nää neuvot oli siihen hommaan.

   Tsemppiä kesään!

   Poista
 4. Onko sinun instagramkuvien sivustosi pois käytöstä? Ei aukene.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images