Seis palautusrumballe! Oikean kokoinen vaate on vastuullinen valinta (sis. -20% alekoodin Melli Ecodesignille)

Kaupallinen yhteistyö Melli Ecodesignin kanssa Aloin viime viikolla miettimään kuinka paljon lastenvaatteiden muoto on muuttun...

Kaupallinen yhteistyö Melli Ecodesignin kanssa


Aloin viime viikolla miettimään kuinka paljon lastenvaatteiden muoto on muuttunut siinä ajassa, kun itse olen ollut äiti. Seitsemän vuotta sitten ensimmäisiä vauvanvaatteita hankkiessani luomupuuvilla ei todellakaan ollut mikään itsestäänselvyys eikä monikaan kuluttaja osannut vaatia vaatehankintojensa tuotantoa läpinäkyväksi. Ainoat jo breikanneet perheblogit olivat kyllä hyvin lastenvaatepainottuneita, mutta koska tarjontaa oli vähemmän, ei sielläkään erityisesti huomioitu sitä vaate voisi olla sekä tyylikäs että eettisesti tuotettu. Nythän tilanne on oikeastaan ihan toinen ja on enemmänkin itsestäänselvyys, että lapsen herkkää ihoa vasten suositaan luomupuuvillaa, jonka tuotannossa keinotekoisia lannotteita tai torjunta-aineita ei käytetä. Meilläkin luomupuuvillasta on tullut vuosien saatossa lähes itsestäänselvä valinta silloin kun lastenvaatetta on pieneksi jääneiden tilalle hankittava ja yksi suosikeistamme on ollut jo vuosia jyväskyläläinen Melli Ecodesign, joka ympäristöystävällisemmän puuvillan lisäksi suosii myös lähituotantoa ompelutöissään, kaikki Mellin vaatteet nimittäin ommellaan Suomessa. Nykyään Melli pukee meidät molemmat, sillä ihanasta luomupuuvillamallistosta löytyy lastenvaatteiden lisäksi myös aikuisten vaatteita kokoon 3XL saakka! (+ paljon paljon muuta!)


Materiaalien lisäksi myös vaatteiden hankkiminen on muuttunut ja verkkokaupat ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Verkkokauppamyynti helpottaa hurjasti etenkin suurimpien kaupunkien ulkopuolella asuvia, enää kun ei tarvitse lähteä hakemaan vaatteita lähikaupungin vaatekaupasta, vaan ne tulevat verkon kautta näppärästi lähipostiin tai kotiin. Omasta lapsuudestani tutut postimyyntikuvastot eivät ole enää monellekaan merkille tarpeen, mikä on loistojuttu ihan senkin vuoksi, että kuvastot olisivat ihan liian iso sijoitus monelle pikkumerkille ja massapostituksina lähetettäessä myös täysin turhaa roskaa liian monille. Verkkokauppamyynti mahdollistaa yrittämisen myös maaseudulta käsin, esimerkiksi Melli Ecodesignin vaatteet ommellaan ja postitetaan Palokasta. joka sijaitsee n. 7 km päässä Jyväskylän keskustasta. Ei mikään itsestäänselvä sijainti vaatekaupalle ja tehtaalle!


Mutta vaikka materiaali olisi tutkitusti turvallista ja tuotanto läpinäkyvää, jää meidän kuluttajien vastuulle myös paljon. Verkkokauppaostoksien yleistyessä olen huomannut ainakin lasten merkkivaateryhmien ja naistenvaateryhmien kautta ilmiön, joka oikeastaan jopa suututtaa minua, vaikka kyse on varmasti enemmän tiedon puutteesta kuin oikeasta välinpitämättömyydestä. Yleistynyt tapa nimittäin on, että vaatteita tilaillaan sovitukseen ihan huvikseen, mietitään vasta vaatteen ollessa kotona tarvitseeko sitä tai pahimmillaan tilataan monta eri kokoa kerralla, jolloin väistämättä puolet lähtevät takaisin verkkokaupan varastoon. Vaatteet siis matkustavat pitkin poikin maailmaa ja Suomea, mikä vaikuttaa tottakai vaatteen hiilijalanjälkeen, mutta myös hintaan. Harva huomioi, että ilmaiset postit asiakkaalle eivät tarkoita ilmaisia posteja yritykselle ja siksi edestakaisin postittelu syö yrityksen katetta ja vaikuttaa tottakai myös hintaan. Tätä on vaikea käsittää, kun ylikansalliset megaverkkokaupat mainostavat postittavansa aina ilmaiseksi ja vieläpä kotimaista tuotetta edullisempaa tavaraa. Fakta kuitenkin on, että jokaisen postituksen maksaa asiakas silloinkin, kun palautus tai vaihto olisi "ilmainen". Silloin yleinen palauttelurumba on vain leivottu tuotteen hintaan valmiiksi.

Ja vaikka asiakkaalla olisikin varaa maksaa palauttelusta koituvat kulut itse, on hyvä huomata ettei vaatteiden matkaaminen pitkin poikin ole missään määrin ekoteko. Siksi itse pyrin tilaamaan verkkokaupoista niin, ettei turhaa palauttelua tulisi ollenkaan, se kun on aivan helppoa varsinkin suomalaisista kaupoista tilatessa. Esimerkiksi näissä kuvissa päälläni näkyvässä keltaisessa laatikkomekossa on tuotekortilla lueteltu kaikki tärkeimmät mitat. Mun kokoni on XXL, jonka tilasin pelkästään rinnanympärysmitan perusteella oikein. Yksi helppo tapa löytää oikea koko on myös verrata verkkokaupan vaatemittoja entuudestaan sopiviin vaatteisiin, yläosissa rinnanympärys (ry) tai kainalosta kainaloon (kai-kai) otettu puolikkaan vaatteen mitta toimii hyvin, joustavissa housuissa katson enemmän lantionmittaa (la), sillä kuminauhallinen vyötärö (vy) saakin olla omaa vyötärönympärystäni kapeampi, jotta housut pysyvät hyvin jalassa.

Mittanauhan lisäksi apunani on ollut aina tarvittaessa myös verkkokaupan oma henkilökunta. Enkä puhu vain Mellistä, suomalaisissa verkkokaupoissa on ylipäätään aika upeaa asiakaspalvelua ja sopivaa kokoa voi kysyä helposti meilillä, useimmiten vastauksenkin saa ihan muutamassa tunnissa. On sekä edullisempaa että ekologisempaa kysyä neuvoa kuin tilata vaatteita kasoittain sovitukseen.

ETU: Koodilla "huhtikuu2018" saat -20% alennusta  kaikista Melli Ecodesignin normaalihintaisista vaatteista sunnuntaihin 15.4. saakka!TailorGuide tulevaisuuden apuna 

Jutellessani Mellin omistaja Marica Jensenin kanssa oikean kokoisten vaatteiden hankkimisesta, hän kysyi olenko jo testannut TailorGuidea. En tiennyt asiasta mitään, mutta innostuin niin, että haluan jakaa tietoa myös teille! Suomalainen TailorGuide on nimittäin asiakkaalle täysin ilmainen sovellus, jonka kautta voit tulevaisuudessa hankkia sopivat vaatteet netistä ilman sovittelurumbaa! TailorGuiden idea perustuu todella tarkkaan valokuvan kautta mittaamiseen, sovellus siis analysoi vartalosi ja vertaa mittojasi verkkokaupoissa myytävien vaatteiden mittoihin, jotta saat hankittua suoraan sinulle sopivan koon!

Latasin sovelluksen eilen kännykkääni ja mittojen ottaminen hoitui todella helposti ja vaikka patsastelin kuvissa alusvaatteisillani parhaimman tuloksen vuoksi, ei sovellus onneksi tallentanut itse prosessia vaan pelkästään tietoni. TailorGuidea käyttäessä et siis tarvitse mittanauhaa vaan pelkästään älypuhelimen sekä tiedon pituudestasi.

Testailin TailorGuidea illalla ihan mielenkiinnosta ja ainakin Mellin mekkojen kanssa TailorGuiden suositukset menivät hyvin yksi yhteen ja sovellus ehdotti mulle kokoa XL, kun mä valitsin itselleni XXL halutessani löysemmän mallin. Sovellus on kuitenkin vasta kehitysasteella eikä siksi tunnista täysin aukottomasti vartalontyyppien omia erityistarpeita ja siksi esimerkiksi Mellin alaosissa sovellus koki, etten mahtuisi housuihin ollenkaan! Oikeastihan Mellin joustavavyötäröiset housut ja minun pehmeä vyötäröni sopivat aivan mainiosti yhteen koossa XL, mutta koska sovellukseen syötettyä vyötärönmittaa ei ole ilmoitettu venytettynä, ei TailorGuide vielä ymmärrä housujen olevan ihan sopivat.

Sovellus kannattaa kuitenkin napata jo käyttöön Appstoresta tai Google Playsta ja kokeilla miten se toimii ja vaikka vertailla omia mittoja TailorGuiden antamiin mittoihin. Parannuksiahan tällaisiin sovelluksiin tehdään koko ajan ja varmasti pian sovellus huomioi entistä paremmin erilaiset vartalot ja materiaalinen käyttäytymisenkin. Vielä ei ole se aika, jolloin suosittelisin perustamaan vaateostokset TailorGuiden varaan, mutta taatusti sekin päivä koittaa.

Iso peukku kuitenkin jo nyt TailorGuidelle, ja kuinka upeaa, että sovellus on ihan suomalaisvoimin tehty!

Katso videolta miten TailorGuide toimii!4 kommenttia

 1. Terve Elsa,

  Sakari tässä TailorGuidelta tuli lukemaan juttua.

  Mellin leggareiden kohdalla meidän taustajärjestelmässä oli tosiaan kuminauhan pituus ilmaistu ilman minkäänlaista venytystä. Se on nyt korjattu, eli jos uudestaan kokeilet mitä kokoa TailorGuide tarjoaa housuissa tai leggareissa, niin pitäisi tulla selvästi parempi tulos.

  Eipä tässä muuta! Oikein hyvää kevätpäivää!

  VastaaPoista
 2. Musta ois superduper kivaa, jos vaatteiden mitoitus olisi (edes yhden merkin sisällä) konsistenttia. Nimittäin oikeasti pitää aika monessa merkissä tietään että ko. merkin paidat on nafteja, housut normimitoitusta ja mekot väljiä tai päinvastoin. Niinpä sitten voi käydä niin että jos tilaa mekon ja leggarit samassa koossa, niin mekko on vieläkin aivan liian iso, kun samaan aikaan leggarit on naftit (true life esimerkki Mainiolta, tässä tapauksessa onni sinällään, ettei vaatteita ollut tarkoitus pitää yhdessä ja lapsi tuppaa kumminkin kasvamaan vaatteisiin sopivaksi aina lopulta). Nyt kun esimerkkinä on Melli, niin niiden 120cm vaatteet on pesun jälkeen liian pienet mun 115cm lapselle, ei kiva. Mä siis tilaan lapselle lähes kaiken netissä ja koitan välttää palautuksia ihan sillä, että tilaan jotain minkä luulen olevan vielä vähän isoa, silloin vaatteen voi jemmata kaappiin ja ottaa käyttöön kun se on sopiva...

  VastaaPoista
 3. Melli Ecodesign on ihana merkki, ja on mahtavaa, että heidän putiikkinsa löytyy nyt myös Jyväskylän Sokkarilta :)
  Keltainen sopii sulle tosi kivasti!Nyt iski keltainen mekko-kuume :D

  VastaaPoista
 4. Ihanan värikkäitä vaatteita:)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images