Lue lapselle, se tekee hyvää itsellesi myös!

Kaupallinen sisältöyhteistyö Tammi-kustantamon kanssa Meillä on ollut pari vuotta niin kova äänikirjavillitys päällä, etten ole luke...

Kaupallinen sisältöyhteistyö Tammi-kustantamon kanssa

Meillä on ollut pari vuotta niin kova äänikirjavillitys päällä, etten ole lukenut paljoakaan lapselle ihan itse. Syitä lukemattomuuteen on ollut monia, yksi ehdottomasti se, etten ehtisi lukemaan niin paljon, mitä lapsen lukunapa nyt vetäisi tarinoita vastaan. Toinen syy on pieni ajatusvamma, sellainen hölmö  päähän pinttynyt idea etteivät lasten romaanit ole aikuiselle. Kuitenkin, vaikka en lukisikaan itse lapselle, olen monesti koko ajan korva höröllä äänikirjojen kanssa ja tehdessäni jotain muuta samalla, keskeytän lasta kyselemällä mitä kirjassa sanottiinkaan. "Äiti tuo on ärsytttttääävääääääääää"

Nyt influenssa-aikana lapsi kuitenkin nappasi tottakai pöpön itselleen ja oli yhteensä viikon todella kipeänä. Ja kipeänä lapsi tottakai haluaa paljon läheisyyttä, joten siinä sohvan nurkassa oli aikaa myös itse tarttua kirjaan ja lukea lapselle ihan rauhassa ja keskittyä itsekin tarinaan ilman muuta säätämistä. Koska saimme alkuvuodesta Tammelta ison pinon luettavaa, löytyi meiltä myös viime kuussa julkaistu uusi Ella ja kaverit konsertissa-kirja, joka jatkaa jo vuonna 1995 alkaneen, nykyään ainaisesti kaksi ja puoli A luokkalaisen Ellan ja hänen kavereidensa tarinaa. 


Ella-kirjat ovat nousseet Kaamoksen suosikiksi ihan viime kuukausien aikana ja luulen syksyllä alkavan koulun olevan osasyy, miksi koululuokasta kertovat kirjat kiinnostavat. Yhdessä uusinta Ella-kirjaa lukiessamme pysähdyimme välillä juttelemaan koulun aloituksesta sekä kirjan musiikkiteemasta enemmänkin ja tällaiset kirjojen pohjalta käydyt spontaanit keskustelut jäävät usein äänikirjahommissa väliin. Välillä pidimme pieniä taukoja ja kuuntelimme kirjan mukana tullutta cd-levyä, jossa oli Iiro Rantalan tätä kirjaa ja huhtikuista Helsingin kaupunginorkesterin konserttia varten tehtyä musiikkia. "Tämä on kamalaaaaaaa, laita heti pois! Tai kuunnellaan vielä sittenkin hetki"

Koska en itse ole tutustunut orkesterimusiikkiin juurikaan, opetti uusin Ella-kirja yllättävän paljon uutta itsellenikin. Ja oli onni, että kirjan lopusta löytyivät tiedot sinfoniaorkesterin soittimista piirroskuvineen, sillä tällaisen tiettyyn teemaan tehdyn kirjan jälkeen kysymyksiä tietenkin herää ja tässä tapauksessa en itse todellakaan ollut paras ihminen kertomaan pasuunan ja tuuban eroista.


Kaikkihan me tiedämme, että lukeminen lapselle tekee lapselle hyvää. On paljon tutkimustuloksia, jotka todistavat lukemisen kehittävän sanavarastoa, yleistietämystä sekä auttavan esimerkiksi lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa. Lukeminen lapselle vähentää jopa tulevaisuuden syrjäytymisriskiä! Näiden upeiden positiivisten vaikutusten lisäksi arvostan yhdessä lukemisessa vaivatonta läheisyyttä ja lapsen ja vanhemman välille syntyvää dialogia, jossa myös minä vanhempana opin valtavasti uutta omasta lapsestani. Kirjan ääreen rauhoittuessa on aikaa olla lähellä ja yhdessä, mikä tekee itsellenikin todella hyvää. 

Yhteisten lukukokemuksien kautta löytyy usein myös muuta yhteistä tekemistä. Samaan tapaan kuin Risto Räppääjät saavat meidät haaveilemaan Rauha-tädin banaanipannukakuista, sai Ella ja Kaverit konsertissa miettimään josko mekin menisimme huhtikuussa Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin kuulemaan nämä kirjan mukana tulleet kappaleet ihan autenttisessa ympäristössä. Olisi muuten ensimmäinen kerta itsellenikin käydä kuulemassa helsingin kaupunginorkesteria!

Vaikka äänikirjat eivät varmasti poistu arjestamme, yhdessä lukemiselle on ehdottomasti varattava aikaa jatkossa enemmän. Nyt kun lapsi osaa jo lukea pieniä tavuja itsenäisesti ja lukemisen oppiminen on ihan pienestä kiinni, odotan jo aikaa jolloin voimme istua sohvalle ja lukea vuorotellen toisillemme vaikkapa seuraavaa Ella-kirjaa.

7 kommenttia

  1. Tämä tuli kuin tilauksesta!

    VastaaPoista
  2. Tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Juuri eilen illalla mietin, mitkä muut kirjat kiehtoisi pian seitsemän vuotiasta esikoista kuin Mauri Kunnakset. Ollaan luettu Uppo-Nallea ja Peppiä ja pikkusisko jaksoi kuunnella näitä myös tosi hyvin. Meillä luetaan joka ilta iltasatu (välillä turvaudutaan cd-versioon) ja voisipa hyvinkin kokeilla vaikka Ellaa. Esikoinen osaa lukea itsekin, mutta se on vielä niin hidasta, ettei millään korvaa ääneenlukua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lapsen vinkit ovat:

      Ella-kirjat, Supermarsut ja Risto Räppääjät. Ne on nyt se isoin juttu.

      Sit kannattaa tsekata myös Karhukirjeitä-sarja, Lasse-Maijan etsivätoimisto, Tagli & Telle sarja, Mörkövahti-kirjat ja Herra Gummi kirjat. Noin niinkuin aluksi 😀

      Poista
  3. Heh, meilläkin on Ellat ja Supermarsut suosikkeja (Risto Räppääjät menee paremmin leffoina kuin kirjoina). Mila Teräksen Telmat iskivät myös ja Karoliina-kirjat ja Ronja Ryövärin tytär on iso hitti. Meillä odotetaan kovasti tuota HKO:n konserttia, oma 2012 syntynyt kun on HKO:n kummilapsiprojektissa mukana ja kummilapset pääsevät tuohon konserttiin omiin näytöksiin. Pitääpä koittaa hankkia kirja ennen konserttia käsiimme...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onpa hyvä tuuri että pääsee konserttiin kummilapsena 😍 joo kannattaa ehdottomasti fiilistellä kirjaa ja musiikkia ennakkoon!

      Poista
  4. Ennen radiota, tv:tä ja nettiä luettiin yhteisesti kirjoja ääneen samalla kun tehtiin käsitöitä, paikkailtiin verkkoja tai valmisteltiin ruokaa. Ennen kirjojen olemassaoloa lukemisen sijasta aina joku kertoi jotain tarinaa.

    Nyt yhteisesti ääneen lukeminen on ikävä kyllä pitkälti unohtunut. Pitäisi uudestaan keksiä yhteinen lukeminen.

    On paljon kirjoja, jotka soveltuvat niin lapsille kuin aikuisillekin. Esim. Kalevala eepos. Ja paljon muita.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images