Häntälän notkot itsenäisyyspäivänä

Olen itsenäisyyspäiväihminen. Silti aina itsenäisyyspäivän aikoihin tulee olo, ettei mulla ole mitään aiheesta kirjoitettavaa, sillä enem...

Olen itsenäisyyspäiväihminen. Silti aina itsenäisyyspäivän aikoihin tulee olo, ettei mulla ole mitään aiheesta kirjoitettavaa, sillä enemmän kuin itsenäisyyden satavuotisjuhlaa, minä juhlin Suomea jo ennen itsenäisyyttä ja tietenkin sen jälkeen. Vaikka tottakai arvostan valtavasti maamme itsenäisyyttä, olen aina vain entistä enemmän kiinnostuneempi vieläkin vanhemmista ajoista, myyteistä, pakana- ja luonnonuskonnoista ja tottakai myös Suomen luonnosta. Ja näiden teemojen vuoksi minulle tuntui luonnolliselta lähteä fiilistelemään Suomea luontoon muiden itsenäisyyspäivän juhlien sijaan (heh, linnaan en sentään saanut kutsua).

Koska olen ollut viikon täällä Kaamoksen toisessa kodissa Somerolla, päätimme itsenäisyyspäivän aamuna ottaa auton nokan kohti Häntälän notkoja, jotka sijaitsevat pienen ajomatkan päässä Someron keskustasta. Häntälän notkoja kutsutaan Someron alppiniityiksi, mikä on tottakai hieman liioiteltu ilmaus, mutta annetaan anteeksi! Paikka on silti kovin ihana. 


Häntälässä on kaksi eri tyyppistä luontopolkua, jotka ovat tähän aikaan jo virallisesti kiinni. Uhmasimme kuitenkin suosituksia, sillä näin vähässä lumessa 3 km luontopolun pystyi vielä hyvin tarpomaan, tosin osan matkasta hieman hankalammin, sillä maa oli osittain hyvin upottavaa ja märkää. Itselläni ongelmaksi koitui lähinnä liian heppoiset trekking-kengät, jotka olisin puolessa matkaa vaihtaut ilomielin vaelluskenkiin tai kumppareihin. Kaamos taas veteli Stonzeillaan hyvin ketterästi, joten jälleen kerran kyse ei ollut huonosta olosuhteista vaan mun huonoista varusteista. 


Koska Häntälän luontopolut ovat parhaimmillaan keväästä syksyyn, ei luonto antanut kenties parasta palaansa näin talvella. Kasvit uinuivat hennon lumipeitteen alla eikä eläimiäkään liioin näkynyt. Leikimme kuitenkin luontopolun ajan lumimiehen metsästystä ja joimme termarikahvit notkojen pohjalla hämärtyvää itsenisyyspäivää ihastellen. Noustuamme notkosta tielle kävimme kurkkaamassa myös Häntälän luntopolun laavun ympäristöineen, mutta jätimme nuotioimisen muulle kertaa, sillä halusin vielä tehdä pitsaa ennen linnanjuhlien alkua. 

Häntälään liittyen mulla on Kaamokselle pieni jouluyllätys jo valmiina ja pukinkontista löytyy lasten lumikengät. Siis sellaiset ihan oikeat lumipelit, jotka kiinnitetään talvikenkiin kun lähdetään esimerkiksi pakkasen kovettamalle, mutta herkästi upottavalle lumelle kävelemään. Ne ovat varmasti ihan hauska väline testata talven muilla Häntälän retkillä, mikäli lunta vaan tulee tarpeeksi. 

Ja keväällähän on ihan pakko tulla ottamaan klassiset ennen-jälkeen kuvat, sillä vasta laiduntavien eläinten ja värikkään kasviston ansiosta näistä jääkauden muovaamista notkoista saa sen kuvan, miksi monet retkeilijät sinne menevät. Mutta jos oikein retkijalkaa vipattaa, niin kyllä tuolla kivaa talvellakin on, tottakai!


Näillä kuvilla toivotan hyvää sataa ja yhtä itsenäisyyden vuotta Suomelle!

2 kommenttia

 1. Upea paikka, meidänkin pitää mennä retkeileen tuonne joku kerta!
  Mekin vietimme Suomen juhlia eräillen metsässä, kynttilöitä ja nuotio pimeässä illassa ja patikointia varten otsalamput ja yksi tehokkaampi taskulamppu. Sekä me että koirat viihtyivät <3
  Tunnelmallista viikonloppua :)

  VastaaPoista
 2. Näistä kuvista melkein tuntee raikkaan, puhtaan hengitysilman ihanuuden ja hiljaisen ääniympäristön pehmeyden.

  Kyllä maalla asumisella on monia hyviä puolia.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images