Takkiasiantuntijan valinta

yhteistyössä Partioaitta Terveisiä Napapiirin retkeilyalueelta, jossa tosiaan vietimme yhteensä kolme yötä retkeillen, tulistellen ja ...

yhteistyössä Partioaitta

Terveisiä Napapiirin retkeilyalueelta, jossa tosiaan vietimme yhteensä kolme yötä retkeillen, tulistellen ja nauttien ihanasta pakkasilmasta! Etelästä Pohjoiseen suuntautuva yhteensä viikon mittainen syysloma oli kyllä kiinnostava haaste pakkauksen kannalta, sillä meillä oli ihan fifty-sixty mahdollisuus rapakeliin ja pakkaseen. Ja koska Kaamos ei vielä jaksa kantaa suuriakaan pakaaseja, oli mun selässä 75 litran rinkka, johon piti mahtua ihan kaikki tarvittava, niin kaupunkiin kuin metsäänkin, pakkaseen kuin rapakeliinkin.

Etsin jo viime talvena uutta laadukasta ja todella lämmintä parkaa, jossa olisi tarpeeksi isot taskut kamoille (tulitikut, varakintaat lapselle, pienet eväät, kamera) ja etsintä osottautui tosi hankalaksi, koska koossani 46-48 ei useinkaan tehdä vaativimpiin oloihin vaatteita. Lopulta hankin kompromissina (ei enää ikinä kompromisseja!) tosi hyvän miesten parkan. Muuten hyvä takki, mutta kyllästyin melko lailla heti hihojen kääntämiseen sekä takin malliin, joka alkoi kiristää, kun toppahousujen alle pisti villahousut. Eikä mulla edes ole iso peffa, mutta miesten takkiin siinä silti oli liikaa muotoa. Samaan aikaan kun suunnittelin tänä syksynä miesten takin myymistä, silmiini osui ilmoitus, jossa Partioaitta etsi bloggaajia talvitakkeihin liittyvään videoprojektiinsa. Laitoin hakemuksen menemään ja tulin valituksi yhdeksi unelmatalvitakkia metsästäväksi henkilöksi, vaikka siinä vaiheessa uskoinkin että Partioaitan valikoimista löytyisi todennäköisesti vain yksi sopiva takki, eikä sekään vastaisi mitenkään kriteereitäni. Pessimisti ei pety jne!

Kävin jo ennen takkiasiantuntijan tapaamista kurkkimassa Partioaitan sivuilta löytyvät talvitakit ja vähän toivoinkin, että pääsisin testaamaan Fjällrävenin takkia. Fjällrävenhän on muutakin kuin jokaisen selässä keikkuva Kånken ja itseäni heidän vaatteissaan on kiehtonut vähän perus kuorimatskuista poikkeavat materiaalit sekä retkeilyyn sopivuus esimerkiksi noiden taskujen kautta. Partioaitan ehdotus oli kuin olikin Fjällrävenin naisten Singi-takki, jossa yhdistyi lämpimyys, isot taskut sekä karvareunuksinen huppu, josta on mielestäni hyötyä lumipyryssä.


Se, mistä Partioaitan porukalle puhuin paljon on retkeilyn soveltuminen monenlaiselle liikkujalle. Metsässä näkee monen näköistä ja kokoista ihmistä ja on tosi kiva, että pikkuhiljaa myös vaatevalmistajat alkavat heräämään ettei retkeily ja ulkona liikkuminen lopu kokoon 44. Perinteiset retkeilymerkit alkavat pikkuhiljaa muistamaan myös meitä isompia liikkujia, mutta vielä ei olla ihan siellä missä voitaisiin olla. Vaikka päällä on loistava retkeilyyn sopiva takki, hyvät polvista ja pepusta vahvistetut monitaskuhousut uupuvat edelleen.  Olen tänä syksynä viittä vaille itkenyt (kirjaimellisesti) myös Partioaitan sovituskopissa, kun mitkään Fjällrävenin lukuisista naisten retkeilyhousuista ei mahtuneet vyötäröstä kiinni ja olisin niin kovasti halunnut viimeinkin hyvät tekniset retkeilyhousut. Tässäpä siis haastetta seuraavaan projektiin, miltä merkiltä löytyy 46-48 kokoiset hengittävät, vahvistetut ja useita taskuja sisätävät retkeilyhousut? Haittaa ei varmasti olisi, jos kokoja löytyisi vaikka nyt kokoon 54 saakka!

Mutta tästä Singi-takista annan kyllä arvosanan 5/5, parempaa takkia en olisi voinut saada  metsäretkille testattavaksi ja sopii myös kaupunkiin erinomaisesti!



13 kommenttia

  1. Voiska saada näkyväksi esim. sinun takkisi materiaalilapun, joka löytyy jostain saumasta?
    Mitä materiaaleja päällinen, vuori ja lämpöeriste ovat?

    Kuinka paljon jää mielestäsi tilaa alle laitettaville vaatteille? Mitä mahtuu ja mitä tarvitsee, jotta pysyy lämpösenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matskut näkee parhaiten linkin kautta tuotesivulta :) tää on tosi paksu takki, nyt rovaniemellä -5asteessa toimi hyvin ihan trikoopaidan kanssa. Mulla mahtuu alle villapaitakin mut luulen et kovemmilla pakkasilla mennään merinokerrasto + kakkoskerros + takki linjalla. Eli kerroksia lämmittämään kun tarve tulee.

      Poista
  2. Mistä muuten mahtaa tulla nimitys "parka"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjoisen alkuperäiskansoilla on ollut omia nimityksiään lämmittävistä takeista. Inuiiteiltä tulee sana anorakki (annoraaq), ja parka-sana tulee nenetsin kielestä Venäjän alueelta ja sana tarkoittaa eläimen nahasta valmistettua lämmintä ja suojaavaa takkia. Nykyiset parka-takit pohjautuvat pitkälti USA:n armeijan ja Brittien 1950-60-luvuilla valmistamiin takkeihin.

      Poista
    2. Parka-nimen historiikki oli mielenkiintoinen, uusi tieto. Kiitos vastauksesta.

      Poista
  3. Housuista: oletko katsonut Lundhagsin valikoiman? Heillä näyttäisi olevan etsimäsi tyyppisiä naisten housuja vielä koossa 46.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehkä ole, masennuin hieman kun kokeilin noita Fjällräveneitä ja muita retkihousuja varmaan kolmessa eri liikkeessä ja niistä ei koko 48 (tai oliko se tuumakoko 36tms) mennyt vyötäröltä kiinni, etten jaksanut enää kokeilla mitään. Pitääkin käydä kokeilemassa Lundhagsia, mulla on noi kuvassa näkyvät Raiskin normimitoitukselliset housut 44, joten voihan se olla että nämä menisivätkin :) Raiskilla on mulle sopiva mitoitus, mutta heillä ei valitettavasti ole ihan kaikkea tarjolla, vaan keskittyvät enemmän perinteiseen ulkoilumallistoon kuin retkimallistoihin.

      Poista
  4. Retkihousujen osto on hankalaa vähänkään mahakkaalle. Olen n.kokoa 42. Retkeilyhousujen kanssa sovituskopissa olen tuskastunut. Ei mahdu vyötäröltä kiinni. En ole lihava, mutta maha on mallia pömppö ja ehkä siihen kohtaan on kertynyt ylimääräistä. Koko 44 Ei mene kiinni retkeilyhousuissa monia merkkejä sovitettuani ja sitten on jo hurjan pitkät lahkeet. Eli vaikka otan normaalisti käyttämääni kokoa isomman, ei mahdu. Olen lähes luovuttanut. Tai sit pitää laihduttaa. Retkeilyä ei näemmä suositella mahakkaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jotenkin uskon, että tämä asia ei vain ole tiedossa myyntipuolella. Ymmärrän hyvin, ettei isoja kokoja ole joka paikassa, esim mulle märkäpuvun hankkiminen koko euroopasta on mahdotonta koska mä vaan oon poikkeuksellisen iso märkäpuvun käyttäjäksi. Retkeilijänä oon ihan peruskokoinen, sillä laji ei vaadi mitään supervartaloa/ketteryyttä, pullukat voi harrastaa hyvin.

      Toi vyötärön tiukkuus tuli mulle ihan yllätyksenä, pakko myöntää että ensimmäistä kertaa vuosikausiin tuli olo et oon liian lihava ja siksi jotenkin epäkelpo. Mutta tämä tuskin on myyjän tai valmistajan ajatus, tuotteita ei ehkä ole kysytty tarpeeksi tms . Ja tähän voi toki vaikuttaa kertomalla että omaa istuvaa vaatetta on tosi hankala löytää. Toivon, että esim Partioaitta ottaa housujen etsimisen agendalleen, sillä ostajiahan varmasti on D-mitoitukselle, vaikka koko olisikin vaikka se 42.

      Poista
    2. Kun mä en edes käytä D-mitoituksen vaatteita, vaan normi 42 menee, niin vähän oon ollut ihmeissäni kun retkihousuja ei löydy. Kokeilin myös jotain merkkiä, jossa mitoitus oli xs-xl. Koleilin XL-kokoa eikä mahtunut. Siinä vaiheessa luovutin.

      Poista
  5. Tutustuppa Pinewood-merkkiin: https://www.erakoira.fi/tuote/dog-sports-joustavat-housut-d-mitta-pinewood/09782D/ mm. näitä housuja useat pyllykkäät ja mahakkaat koiraharrastajat käyttävät.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä :) ihana, että mä saan vinkkejä vaikka munhan se piti vinkata takista :D

    Noi housut näyttää kyllä hyvälle, mutta pitäisi ehdottomasti päästä kokeileen. Monissa miesten housuissa on usein jäätävästi tilaa peffassa ja reisissä jos vyötärö on hyvä, mä siis ehkä tarvin jonkun tikkarille suunnitellun jousun, muuten niinku fjellun keb curve koossa 48 mutta 10 cm lisää tilaa vyötärölle.

    Onneksi takkiasia on kunnossa, joten eiköhän tämäkin järjestyne :)

    VastaaPoista
  7. Tyköistuvat mallit ovat nyt muodissa takeissa. Ei millään sovi kaikille vartaloille. Eikä hoikillekaan, jotka haluaisivat laittaa kunnon paksun villatakin tai villapuseron takin alle.

    Toivoisin kovasti, että raklahihat tulisivat jälleen muotiin. Ne antavat ihmeesti liikkumatilaa ja takin linja pysyy silti kauniina.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images