Huskyja näkyvissä!

Syyslomaviikon keskiviikko oli meille maisemien vaihdon aikaa, sillä illalla meitä odotti Napapiirin retkeilyalue. Aamu alkoi siis ...


Syyslomaviikon keskiviikko oli meille maisemien vaihdon aikaa, sillä illalla meitä odotti Napapiirin retkeilyalue. Aamu alkoi siis hostellihuoneen tyhjennyksellä ja tukevalla aamupalalla. Ennen Napikselle (eli Napsuun kuten osa puhuttelee täälläpäin) siirtymistä meillä oli kuitenkin vielä pieni seikkailu edessä, sillä saimme ihan hetki ennen reissuun lähtöämme Visit Rovaniemeltä ehdotuksen käydä tutustumassa husky-koiriin Bearhillin huskytilalla n. 25 kilometrin päässä keskustasta. Eipä käynyt mielessäkään kieltäytyä kunniasta.

Bearhillin tarina on todella kiinnostava, sillä sen takana on 15 vuotta matkailuyrittäjinä toiminut  hollantilais-venäläinen pariskunta, joka on tavannut toisensa eräopaskurssilla Suomessa ja jääneet sille tielle. Koska maailma on pieni ja ihmisten väliltä löytyy mitä yllättävimpiä yhteyksiä, tuli heti ilmi, että Veronika ja Valentijn ovat viettäneet monet edelliset kesät Helsingissä samassa kaupunginosassa, missä me asumme! Kivikon hiihtohallissa vetokoirat ovat saaneet vetää kesät valjakkoja risteilyturisteille ja näin syksyisin ja talvisin koko porukka löytyy Rovaniemeltä, missä on myös Bearhillin pääpaikka ja 90 vetokoiran huskytila. 


Jotenkin olin mieltänyt huskyt vain talvikoiriksi, enkä ollut ymmärtänyt, että vetokoirat eivät ole mitään pehmoleluja lumettomana aikana, vaan niitä pitää treenata ympäri vuoden kesän kuumimpia aikoja lukuunottamatta. Bearhillin tilalla oli vastassa noin 90 alaskan huskya ja monia työntekijöitä, jotka hoitivat koiria ja pitivät huolta niiden ulkoilutuksesta. Edelleenkin ihmettelen, miten työntekijät pystyivät nimeämään jokaisen koiran nimeltä ja kertomaan jokaisen persoonallisuudesta. Vanhat jo aktiivisen vetotyön lopettaneet koirat toimivat nuoremmille ja villeimmille lapsenvahteina ja pienimpiä huskyja opetettiin vetohommiin esimerkiksi autonrenkaan kanssa. Tilalla oli kyllä melkoinen huiske ja vilinä!

Silittelyn ja koiriin tutustumisen lisäksi pääsimme myös ajamaan kuuden huskyn koiravaljakkoa ihan itse! En ollut ennen edes haaveillut huskyvaljakon ajamisesta ja ihmettelen edelleenkin kuinka me kaksistaan selvisimme noin seitsemän kilometrin lenkistä. Kaamos istui kumipyöräisessä vaunussa ja minä seisoin vaunun takana ohjaten kuutta huskykoiraa pitkin Rovaniemen metsäteitä. Mukanamme oli tottakai myös Bearhillin työntekijöitä, niin hulluja hekään eivät olleet, että olisivat meidät kaksin taipaleelle laittaneet.


Husky-ihmiset tuntuvat olevan ihan oma rotunsa. Tilan työntekijällä Tiinalla oli mukana työpaikallaan myös omat vetokoiransa ja hän kertoi olevansa vanha valjakkourheilija. En edes tiennyt tällaisesta urheilulajista, mutta nyt tiedän että kisakoiria sekä esimerkiksi Siperian huskyja ja Alaskan huskyja ei kannata sekoittaa valjakkoihin ja siksi huskytiloilla suositaan vain yhtä rotua. Bearhillissä roduksi on valikoitunut Alaskan husky, jonka ominaisuuksia Veronika kehui vuolaasti vielä kotimatkallakin. 

Vierailu huskytilalla sekä huskyvaljakon ajo oli meille kummallekin todella iso elämys, joka avasi silmät uudella tavalla tällaisille ihan spesiaaleille matkailukokemuksille, joista me suomalaiset ei oikein olla totuttu maksamaan. Tottakai se elämyksellisin osuus eli valjakon ajaminen on ollut nyt päällimmäisenä mielessä, mutta kokemuksen lisäksi 3.5 tunnin reissu huskytilalla antoi paljon enemmän, tietoa, oivalluksia ja upeita muistoja. Olenkin tässä mietiskellyt päivän aikana paljon ohjelmapalveluyrittäjien työtä ja kuinka oman mielen saisi ymmärtämään miten upeita kokemuksia saavutettavissa olisikaan, kun materian sijaan satsaisikin elämyksiin. Tämän kokemuksen meille tarjosi Visit Rovaniemi, mutta tällaisen monen tunnin elämyksellisen reissun hinta 119 euroa/aikuinen matkoineen kaikkineen ei oikeasti ole kuin yhden baarireissun hinta takseineen. Ja kyllä tästä vain jäin niin paljon upeampi muistijälki mitä monestakaan baarireissusta, että taidanpa alkaa jatkossakin etsimään reissuillemme tällaisia ihan erilaisia elämyksiä matkamuisto t-paitojen ja tax-freepullojen sijaan. 

5 kommenttia

 1. Vaikuttaa tosi upeelta jutulta!
  Kai tällaisia hyskyretkiä mainostetaan kunnolla?
  On aika monta vuotta siitä, kun viimeksi kävin Rovaniemellä, ja silloin ei vielä missään näkynyt mainoksia hyskyajeluista.

  VastaaPoista
 2. Me oltiin muutama vuosi sitten Sallassa joulu ja jouluaattona oltiin retkellä jossa ajettiin husky-valjakolla poroja syöttämään. Se oli mahtava reissiunjota lapset muistelevat vieläkin. Tänä vuonna mennään samaan paikkaan jouluksi ja mietittiin että jotain vastaavaa pitää taas varata aatoksi Se meteli huskytarhalla oli melkoinen kun reet otettiin esille, kaikki koirat ulisivat kilpaa että kuka pääsee mukaan :-)

  VastaaPoista
 3. Pakko kommentoida, vaikken sitä yleensä tee, että oon niin samaa mieltä! Me olimme perheen kanssa kaksi vuotta sitten Muoniossa uudenvuoden yli, ja siellä kävimme Husky-tilalla ja huskyajelulla (mies ajoi, kun mä jänistin!) ja se oli mielettömän ihana kokemus niin aikuisille kuin lapsillekin. Ja siellä oli työntekijät ihan ihmeissään: SUOMALAISIA turisteja husky-ajelulla - todella harvinaista! Mutta suosittelen siis kaikille, tämä jäi mieleen koko loman kohokohtana. Jopa niin, että tuolloin nelivuotias ilmoitti menevänsä aikuisena Huskytarhaan töihin :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä näitä mainostetaan hyvin sivuilla esitteissä ym.Suomalaiset tuijottavat ulkomaisia kohteita ei eroiteta puita metsältä.Kotimaa ja hirveästi mahdollisuuksia kauniissa luonnossa ja ympäristössä.Safariretkiä ,koirilla, poroilla ,kelkoilla,veneillä aivan kaikkea on.Oletetaan että on sivistystä kun matkustetaan vaikka thaimaahan kotimaa jää näkemättä kokematta.Ulkomaiset turistit osaava safari retkistä nauttia ja Suomen luonnosta rauhasta ja puhtaudesta unohtamatta hyvää ruokaa.Ihana rakas Suomi ja Lappi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti osasyy on se, että me kaikki suomalaiset asumme lähellä metsää valmiiksi, jolloin tällaiset elämykset eivät tule mieleen. Lomalta kun haluaa vaihtelua, on musta ihan ymmärrettävää lähteä talvella lämpimään ja päinvastoin myös :) ehkä meillä suomalailla ei ole sellaista palveluostokulttuuria, mitä monissa paikoissa muualla on. Mutta uskonpa, että elämykset tulevat myös kotimaanmatkailijoille tutummiksi tulevaisuudessa :)

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images