Loppukesän marjapiirakka ilman sokeriöveriä

Missä olit kun kun Klaara-myrsky puhkesi taitaa olla yksi tämän päivän kuumimpia puheenaiheita. Mun on pakko heti myöntää, ettei me ...


Missä olit kun kun Klaara-myrsky puhkesi taitaa olla yksi tämän päivän kuumimpia puheenaiheita. Mun on pakko heti myöntää, ettei me Kaamoksen kanssa päästä nyt lähellekään sellaisia myrskytarinoita, mitä ainakin Helsingissä olleilla on kerrottavana. Oltiin nimittäin ukkosen ja sateen aikaan sadan kilometrin päästä Helsingistä laavulla syömässä marjapiirakkaa ja saimme oikeastaan vain pienen maistiaisen myrskystä ukkosen puolesta. Sen verran kuitenkin uskoimme Ilmatieteenlaitosta, ettemme jääneet ulos yöksi vaan tulimme ukkosen saattelemina metsästä pois. 

Mutta se, mistä piti kirjoittaa oli kyllä marjapiirakka, mitä teimme eilen päivällä ennen ukkosta. Kävimme ensin poimimassa mustikoita ja vadelmia ja muutaman metsämansikankin (n. 3dl marjoja) ja tavoistani poiketen innostuin leipomaan. Tämän marjapiirakan juju on siinä, että se ei nosta verensokeria korkealle, sillä vehnäjauhot on korvattu kookos- ja mantelijauholla ja sokeri rypälesokerista tehdyllä erytriolilla, jossa ei ole imeytyviä hiilihydraatteja ollenkaan. 

MARJAPIIRAKKA ILMAN VALKOISTA SOKERIA

Pohja: (noin määrät aineksia)
1.5 dl kookosjauhoa
0.5 dl mantelijauhoa
0.5 dl erytriolia 
1 rkl psylliumia
vähän leivinjauhetta
2 kananmunaa
100g pehmeää voita

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää munat ja voi joko pehmeänä tai juoksevana. Anna olla hetki jääkaapissa, kaulaa kahden leivinpaperin välissä piirakkapohjaksi ja esipaista n. 15 mins 175 asteisessa uunissa.

Täyte:
1 prk kermaviiliä
1 muna
n. 0.5 dl erytriolia
vaniljaa
loraus sitruunamehua

3 dl marjoja

Sekoita täyteaineet ja kaada ne esipaistetulle pohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista kunnes täyte hyytyy, n. 15-20 minuuttia. 


Mikäli erytrioli ei ole tuttu juttu, siitä löytyy tietoa esimerkiksi Ruohonjuuren sivuilta. Kyseessä on siis xylitolin kaltainen luonnollinen makeutusaine, jota voi antaa myös lapsille. Meillä erytrioli on käytössä ihan siinä missä sokerikin, kumpikaan ei sulje toista pois. Koska lähinnä itselläni on ongelmana verensokerin kipuaminen liian ylös ja siitä johtuva väsymys, vaihtelen nykyään rennolla kädellä arkiruuassa raaka-aineita vähemmän verensokeria nostaviin korvaamalla sokeria ja venhäjauhoa muilla vaihtoehdoilla.  En tiedä onko muille tuttu juttu, mutta ainakin itselleni etenkin sokerin, rasvan ja vehnän yhdistelmä on sellainen, joka vie kielen mennessään, mutta saa aikaan myös tilan, jossa pystyisi syömään koko piirakan yksin. Erytrioli hillitsee tätä kasvavaa makeanhimoa ja siksi olen todennut sen olevan arjessa oikein hyvä makeuttaja, etenkin koska maku on paljon esimerkiksi steviaa parempi. Itse ostan erytriolia Prismasta, jossa sen hinta taas on puolet Ruohonjuuren hinnasta. 

1 kommenttia

  1. Kiitos vinkistä :)

    Ihan sama homma, sokeri+rasva+vehnäjauho olisi niin hyvää, mutta vatsa turpoaa ja makeanhimo vain kasvaa.

    Minna

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images