Plastexin 80v juhlissa

Tällä viikolla on tullut liikuttua aika paljon Lohjan suunnalla. Ensin viikonloppuna telttailimme Lohjansaaressa ja nyt torstaina käv...


Tällä viikolla on tullut liikuttua aika paljon Lohjan suunnalla. Ensin viikonloppuna telttailimme Lohjansaaressa ja nyt torstaina kävimme Kaamoksen kanssa juhlimassa 80-vuotiasta Plastexia Lohjalla. 

Plastexhan on varmasti kaikille tuttu suomalainen yritys, joka valmistaa elintarvikekelpoisesta muovista monenlaisia arkeen liittyviä esineitä. Lapsiperheissä tutuimpia Plastex-tuotteita ovat varmasti pulkat ja liukurit ja kyllä meiltä ainakin löytyy myös Plastexin kastelukannu, retkimukit, kylmäkallet, vesikanisterit ja tietenkin Neppis-autot ja hiekkaleluja. Ja nämä tuotteet siis valmistetaan edelleenkin Suomessa, Lohjan pikkukaupungissa n. tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. 

On aika mielenkiintoista, että vaikka nykyaikana pöhistään paljon designin ympärillä, jää tallaiset vuosikausia tuotannossa olleet ja suunnittelunsa ja laatunsa puolesta paikkansa lunastaneet asiat arjessa hyvin vähälle huomiolle. Vaikka suomalaisuus ja suomalainen design ovat isoja ilmiöitä, ei niitä oikeasti tule ajateltua arjessa paljoakaan vaan kylmäkalle on kylmäkalle ja kastelukannu kastelukannu. Kuitenkin juuri suomalaisuus ja suomalaisiin tarpeisiin suunniteltu design erottaa Plastexin muista merkeistä marketin taloustavaraosastolla ja siksi näitä tuttuja tuotteita löytyykin varmasti joka kodista jotain. Ne kun ovat meille suomalaisille luotuja.


Suomalaisuuden käsite on löystynyt vuosien aikana valtavasti. Monet suomalaiset yritykset ovat joutuneet siirtämään tuotantonsa Suomesta pois ja usein suomalaisuus tarkoittaa nykyään suomalaista omistajuutta ja suomalaista suunnittelua, mutta tuotanto tapahtuu monesti muualla maailmassa. Monille yrityksille tuotannon siirtäminen ulkomaille on mahdollistanut hintatason pysymisen tavalliselle kuluttajalle mahdollisella tasolla, mutta onneksi löytyy myös Plastexin kaltaisia yrityksiä, jotka ovat onnistuneet pitämään sekä edullisen hintatason että työpaikat Suomessa.

80 vuotta on kova saavutus yritykselle kuin yritykselle ja olikin kunnia päästä Lasten PR:n kutsumana mukaan kemuihin, joissa sai täyden vatsan ja iloisen mielen lisäksi myös konkreettisesti nähdä ketkä suomalaisia designtuotteita tekee. En tiedä kummasta olin enemmän innoissani, pääsystä Plastexin tuotantotiloihin katsomaan liukureiden ja pulkkien valmistusta vai rupattelusta yhden Plastexin suunnittelijan, Eero Aarnion kanssa.

Olemme viime aikoina tavanneet Kaamoksen kanssa tosi paljon arjessamme tuttujen juttujen kuten vaatteiden ja huonekalujen suunnittelijoita. Juuri viime viikolla kävimme Ivana Helsingin liikkeessä pyörimässä pallotuolissa, joten oli hauska sattuma päästä kertomaan lapselle, että tämä vieressä oleva pappa on muuten keksinyt koko pallotuolin. Suunnittelijoiden tapaaminen on hyvä muistutus myös itselle siitä, ettei tavarat vain ilmesty kauppoihin, vaan niiden takana on paljon suunnittelua ja ammattitaitoa. Ainakin itsestäni tuntuu, että kun tuotteen tuotantokaari suunnittelusta toteutukseen on tiedossa, tuntuu tuote entistä tärkeämmältä.


Kun seuraavan kerran menet kauppaan ja hankit vaikkapa vesipullon retkireppuun, kurkkaa ihmeessä myös pullon pohjaan. Parhaassa tapauksessa muutaman euron maksavassa vesipullossa on Plastexin tarra ja se on tehty Lohjalla, samassa tilassa, mitä yläkuvan liukurit ja pulkat.

1 kommenttia

  1. Hienoa, että vielä löytyy yrityksiä, jotka pystyvät pitämään tuotantonsa kokonaan Suomessa. Hattua täytyy nostaa.

    Kuvissa oli paljon tuttuja tuotteita: ainakin muki, saippuakotelo ja pesuvati ja kauha ovat olleet käytössä. Pesuvateja on tälläkin hetkellä kaksi kappaletta käytössä.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images