Mietteitä Metsien kätkemä-kirjasta

Metsien kätkemä tv-sarja on ollut mulle tämän vuoden tv-yllättäjä ja ilostuttaja. Sarja löytyy edelleenkin kokonaisuudessaan  Yle Aree...Metsien kätkemä tv-sarja on ollut mulle tämän vuoden tv-yllättäjä ja ilostuttaja. Sarja löytyy edelleenkin kokonaisuudessaan Yle Areenasta, mutta sarjan fanien iloksi Metsien kätkemästä on tehty myös kirja, joka esittelee ohjelmassa nähdyt paikat myös valokuvin ja sanoin.

Metsien kätkemä on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan, monet ovat kritisoineet liian käsiteltyä kuvaustyyliä ja luonnon taustalle jättämistä. Itse taas diggailin kovasti rauhallisesta kerronnasta ja kauniista käsitellyistä kuvista sekä sarjan lifestylemäisestä otteesta, jossa myös ihmiset (tässä tapauksessa siis juontajat Antti Huttunen ja Reetta Ranta vieraineen) ovat isossa osassa fiiliksen luomisessa. Pelkkien paikkojen lisäksi ohjelma ja kirja kun luovat mielenmaisemia, tutustuttavat uusiin ihmisiin ja tarjoavat perinnehenkisiä reseptejä erätulille. Ja tutustuttavat suomalaiseen mytologiaan, tätä ei tietenkään sovi unohtaa. 

Kyseessä ei siis ole missään tapauksessa konsepti, jossa opetetaan luonnossaliikkumisen perusteita tai esitellään pelkästään paikkoja, jonne on kiva mennä retkelle. Ja hyvä niin, sillä netti on täynnä retkipaikkavinkkejä ja eräilyäkin löytyy niin kansien välistä kuin bittiavaruudesta, välillä on kiva vain imeä fiilistä. Vähän huvittuen luin netistä muita fiiliksiä Metsien kätkemä-kirjasta, sillä esimerkiksi Varpu Tavi luonnehti kirjaa näin "Tämä kirja lienee kohdistettu luonnosta vähän vierantuneelle selfiesukupolvelle". Ehkä tosiaan näin on, mutta ostettuani viikonloppuna Olli Aution Suuren Retkeilykirjan ja luettuani siitä mm. itsetehtyjen hätälumikenkien valmistuksesta, tuntuu Metsien kätkemän kepeä ja moderni tyyli ainakin tälle selfietytölle huomattavasti inspiroivammalta tavalta kertoa retkeilystä.


Koska Metsien kätkemä kirja on tehty sarjan pohjalta, ei se tarjoa sarjan katsojalle paljoakaan uutta informaatiota. Mielestäni sille on kuitenkin paikka ainakin meidän kirjahyllyssä. Tv-sarja tuntuu kirjaan verrattuna kuin C-kasetilta, jota pitää kelailla edes takaisin löytääkseen esimerkiksi Lohjansaaressa sijaitsevan Paavolan tammen esittelyn. Kirjasta tammesta lukee taas heti ja monet muutkin sarjasta tutut jutut on kirjan kautta enemmän käden ulottuvilla, kirjaimellisesti. 

Eikä sarja tai kirja luontoa tosiaankaan unohda! Kuvat ympäri Suomen valituista retkikohteista ovat huikea inspiraation lähde ja itseni lisäksi myös Kaamos lukutaidottomana 5-vuotiaana tykkää kirjasta paljon. Samalla kun ihastelemme yhdessä erilaisia luonnon ihmeitä saan henkilökuvien kautta ihastella myös Reetta Rannan päällä näkyviä upeita käsitöitä, mikä on ollut yksi sarjan (ja kirjan) kiinnostavimmista sivupoluista. Terkkuja vaan käsitöiden tekijälle!

Paavolan tammella viikonloppuna vieraillessani kyselin paikallisilta tyypeiltä miten Metsien kätkemä on vaikuttanut yhteen meidän lähiretkikohteistamme. Kaikki Lohjansaaressa tuntuivat tietävän sarjan ja muussaantuneesta, paikoittain hankalakulkuiseksi muuttuneesta reitistä huomasi, että väkeä on tosiaan kesän aikana käynyt. Toivottavasti näin on käynyt muissakin Metsien kätkemän esittelemissä kohteissa!

kirja saatu arvostelukappaleena

0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images